Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 12:09 5 325 20

Детската болница спира да приема спешни случаи

  • детска болница-
  • сбал "проф. д-р иван митев"

Едва сега стана ясно, че клиниката не е е обезпечена, нито технически, нито кадрово

Детската болница спира да приема спешни случаи - 1
Снимка: СБАЛ

Детската болница е поставена на колене. Единствената специализирана клиника у нас -СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД, спира да приема спешни случаи с най-малките пациенти. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор, изпратено до няколко институции.

От писмото, което може да видите по-долу, става ясно още, че проблемите са грандиозни и непреодолими на този етап, за да може лечебното заведение да функционира нормално. На практика, до януари месец 2019 г., болницата няма да приема деца, нуждаещи се от спешна помощ, а ще ги насочват към други две болници – „Пирогов“ и Националната кардиологична болница

За трагичното положение на болницата, която се счита за най-високото стъпало в педиатрията у нас, се заговори след смъртта на 3-годишният Александър, който почина от двустранна хеморагична пневмония. След случая, екипът на болницата направи опит с подписка да защити директора си, който бе отстранен по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Едва сега стана ясно, че клиниката не е е обезпечена, нито технически, нито кадрово, както ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да ни убеди. В рамките на последните дни са напуснали най-важните специалисти, както в областта на анестезиологията, така и в педиатрията. Сега болницата е тотално оголена от към кадри. Останали са само няколко специализанти, които нямат нужния опит за да посрещат и реагират на спешни и тежки случаи.

Няколко пъти педиатрите се опитваха да разкажат във времето назад за проблемите си, но оставаха нечути. В момента ситуацията изглежда необратима, защото управляващите не искат да признаят за проблема, а в същото време говорят за нова по-голяма педиатрична болница, пише "Фрогнюз".

Припомняме, че имаше проект правителствената и университетска болница "Лозенец" да бъде превърната в нова детска болница, но тогава срещу решението на Министерски съвет скочиха редица преподаватели, студенти и медицински персонал, които реално щяха да прекъснат образованието си и да останат без работа. В момента има редица проблеми и с проекта на сградата, в която управляващите искат да създадат лечебно заведение за най-малките, защото съюзът на архитектите пък има редица критики към конструкцията на строежа.

Експерти в областта на медицината се чудят как изобщо ще се реализира проекта за нова педиатрия, след като сега действащата болница за деца в столицата не може да се справи с проблемите си.

Прилагаме и писмото, от което е видно какво се случва в болницата:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    10 8 Отговор
    ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО! НАЙ- ЛЕСНО Е ДА ОТКАЖЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИТЕ ДЕЦА! КАК НЕ ВИЕ СРАМ ДА ВРЪЩАТАТЕ ДЕЦА В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ.

    Коментиран от #7, #14

  • 2 анти Либерал

    12 0 Отговор
    Да живее Демократична Евроатлантическа България...живите в нея-кучета ги яли!
  • 3 Е НЕЕЕ

    12 0 Отговор
    БРАВО БОЙКО ЗАКРИВАЙ ДЪРЖАВАТА
  • 4 БГ-ТО

    8 1 Отговор
    ....................българин да си е зла съдба.Туй не е име на народ, а на болест някаква.................,,
  • 5 Драги управници

    10 0 Отговор
    Ако вашите деца и внуци имат възможността да се лекуват от най- добрите лекари с всякакви превилегии нашите нямат. Да се качите на самолета, и да отидете на всякъде по света за лечение нашите не могат . И се примиряваме с това което имаме тук. Не лишавайте децата на България от безплатно, адекватно и добро лечение.

    Коментиран от #9

  • 6 Какво изказване.

    2 0 Отговор
    А сега накъде.?
  • 7 НАТО ВЕЦ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Наистина БРАВО. Не може да заблуждаваш, че оказваш помощ, когато не можеш да го направиш. Преди да се излееш "емоционално", помисли и ще разбереш, че хората са направили това, което отдавна е трябвало да се направи. Не може само да се симулира "дейност". Това не е държавно учреждение за лежачи. В медицината симулацията на дейност пълни гробищата. Като не можеш да направиш нещо, казваш "не мога" и изпращаш пациента там, където могат. Ако те стегнат гърдите, тичаш при кардиолог, не при гастроентеролог, макар че в доста от случаите си точно за там. Аман от "компетентни" моралисти!!! Къде бяхте, докато се разсипваше всичко, че сега сте зинали като хипопотам?!
  • 8 Ердоган

    4 3 Отговор
    Много болници открих, една не съм, закрил. Много българи идват да се лекуват в Турция.

    Коментиран от #10

  • 9 НАТО ВЕЦ

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Драги управници":

    Безплатно здравеопазване няма. Нима не разбрахте за толкова години?! То остана в социализма. Сега е "демокрация" ( по нашите земи под това се разбира кръстоска между робовладелство, феодализъм и див капитализъм ).
  • 10 НАТО ВЕЦ

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ердоган":

    Като казваш "А", кажи и "Б". Кажи колко сте "излекували" и как се връщат още по-болни и оскубани като банатски гъски.

    Коментиран от #11

  • 11 Ердоган

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО ВЕЦ":

    Питай българите, аз няма какво да кажа. Има хиляди българи, които се лекуват в Турция. Ти ако не си ползвал турски болници по добре не се изказвай, защото аз мога да докажа за хилядите излекувани българи

    Коментиран от #13

  • 12 555

    2 1 Отговор
    Много е лошо, когато съвети дават некомпетентни хора. Трагедия е обаче, когато хората които управляват, се вслушват в тях.
  • 13 НАТО ВЕЦ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ердоган":

    И аз мога и то с документи да докажа "твърдението" си.
  • 14 Педиатър

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    А как да ги лекуват, като болницата е буквално обезглавена? Отстранен е директорът, спасил стотици деца, а анестезиолозите са напуснали. Интензивен сектор без анестезиолози не функционира. Условията за работа там стават невъзможни. И това е само началото.
  • 15 Педиатъе

    3 2 Отговор
    как да ги лекуват, като болницата е буквално обезглавена? Отстранен е директорът, спасил стотици деца, а анестезиолозите са напуснали. Интензивен сектор без анестезиолози не функционира. Условията за работа там стават невъзможни. И това е само началото.
  • 16 Ели

    2 0 Отговор
    Цел номер ЕДНО на България:

    Многопрофилна педиатрия за децата на БГ!

    Целият БГ народ трябва да излезе на улицата, не за Каракачанов или Гешев, или къщи за гости, а за ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ.

    И не да ми давате 2 МИЛИАРДА за оръжие, а за ДЕЦАТА НИ!

    Рушете скелето на старата болница в Александровска, щом била с лоша конструкция и строете, ама веднага моментално, нова болница със всички условия за лекарите - стаи за релакс, тенис кортове, плувни басейни, градини за децата на лекарите, гаражи.

    Обявете години само със специализация педиатрия, щом има недостиг на кадри.
    Имате пространство стройте, защото и малкото останали читави педиатри ще избягат от БГ.
  • 17 Педант

    2 0 Отговор
    Е как "до януари месец 2019 г., болницата няма да приема" - този месец на текущата година отдавна е в миналото?!
  • 18 Тончо

    1 0 Отговор
    Преди няколко дни писах за системата, и пак твърдя че болниците който могат да предоставят детски интензивни грижи с реанимация са ПИРОГОВ,НКБ В СОФИЯ/СВЕТИ ГЕОРГИ В ПЛОВДИВ, СВЕТА АННА И СВЕТА МАРИНА В ВАРНА. Това са единствените болници с модерна апаратура и подготвени специалисти в БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #20

  • 19 Тончо

    1 0 Отговор
    Нека МЗ да направи проучване за година къде ЦСМП в кой болници са закарали най много деца с реална опасност за живота , на които е трябвало да се окажат незабавно реанимационни действия и ще се види кой са подготвени в тази област......СТАТИСТИКА
  • 20 Тончо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тончо":

    В тези болници се лекуват най тежко болните деца с спешна хирургична и терапевтична насоченост
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове