Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 11:53 1 630 20

САЩ пращат експерт по правото в България

  • херо мустафа-
  • сащ-
  • свобода на медиите-
  • върховенство на закона

Белият дом ни следи дали пазим малцинствата

САЩ пращат експерт по правото в България - 1
Снимка: БГНЕС

Вашингтон ще изпрати в България съветник по правните въпроси, който да съблюдава върховенството на закона у нас. Това стана ясно от думите на новия американски посланик Херо Мустафа. Тя изнесе публична лекция на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години" на събитие, организирано от Атлантическия клуб у нас.

"Работим за засилване на българската демокрация, да се подобрят възможностите на свободния пазар в България. При борбата за напредък в областта на върховенството на правото държа на партньорството между посолството и НПО, които са посветили техните усилия за развитие на човешкия капитал в България", обяви Херо Мустафа.

Именно засилване на демокрацията е една от трите ключови точки, около които са се обединили премиерът Бойко Борисов и президентът Доналд Тръмп. Херо Мустафа подчерта, че двамата лидери са излезли с общо изявление, което служи като пътна карта за развитието и на още две ключови области: сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика.

"Това бе историческа среща. Факт е важността на потенциала, който виждаме в тези взаимоотношения", коментира още американският посланик.

В речта си тя открои и това, че САЩ ще съблюдават и свободата на медиите. Приоритет остават и правата на малцинствата у нас.

"САЩ ще продължат да насърчават свободни и прозрачни медийни пространства и да се спазват човешките прави", обяви Херо Мустафа.

"Посветена съм да подкрепя усилията на България за диверсификация на енергийните доставки. Това ще позволи на българските потребители да имат по-ниски цени", каза американският посланик Херо Мустафа в първата си публична реч пред Атлантическия клуб в България.

"САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток“, където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят истински енергиен хъб", заяви тя.

Херо Мустафа обеща, че по време на мандата си ще работи по проекти с хоризонт от следващите 30 години. Освен енергетиката, американският посланик отдели внимание и на още две ключови области – военен сектор и икономика.

Във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област. Проучват се и възможности да произвеждаме части и елементи във военния сектор.

В икономическата сфера американските компании до момента са инвестирали повече от 2 млрд. долара в българската икономика, създали са над 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. В следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании и Ай Ти технологии.

По думите на американския посланик по отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения. У нас ще дойдат експерти, за да помогнат при бъдещото изграждане на АЕЦ "Белене".

Херо Мустафа съобщи още, че в близките дни в България ще се присъедини още един икономически съветник.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    13 0 Отговор
    Трябват експерти по криво , защото в България право отдавна няма , ама има доста кривиндели за оправяне.
  • 2 ай де бе

    13 1 Отговор
    Някой соросоид на смяна няма ли да нещо да каже за 16-тата република??
  • 3 BorislaF PopoF

    14 3 Отговор
    Паси този престъпник още ли е на свобода ? :(

    Коментиран от #4

  • 4 purko

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "BorislaF PopoF":

    Пасито трябва да го разследват за държавна измяна!
  • 5 Гост

    11 2 Отговор
    Това не е ли намеса във вътрешните работи?! И продължавст с тази 30 год. Инвестиция от ВЕЧЕ 2млрд.
    Бастуни
  • 6 Бачо Киро

    14 1 Отговор
    Правата на малцинствата? Че те само права имат. Със задълженията на малцинствата да пратят някой да се занимава викам аз. А нещо така за намеса във вътрешните работи на Република България?

    Коментиран от #11

  • 7 Слави Славов

    8 1 Отговор
    Дааа,ние сме предадени и продадени вече на 100 %!Надежда всяка оставете!
  • 8 Българина

    6 3 Отговор
    Поредния американски изрод който ще пази правата на малцинствата!!имаме си бхк! До кога бе вашта верица юдейска? Ние сме в ЕС, като какви идват тия бе???? Що не пратиха някой за правата на бенсионера? Проклер да е всеки америлански крак стъпил на тази земя, децата им да пукнат на тия мърши!
  • 9 Българина

    9 2 Отговор
    Чл 105 от НК, за намеса във вътрешните работи!!'' ГЕШЕВ хайдв да те видом? Що не арествувате това нпо а??? Пращат американец да въздейства на съдебната система, 100 процента шпионин и цру агент! Да пазят малцинствата? От кого бе? Както не ги кефи да се махат! Да пукне всеки американец стъпил на тази земя!
  • 10 onq s konq

    3 1 Отговор
    Дойде ред и на президентът Тръмп да се преклони пред гения на един гений във външната политика.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рошко

    3 0 Отговор
    Сигурно, пратили са дресьори на чобаните в мс и парламента, как по добре да стрижат и доят
  • 13 Спиро

    3 0 Отговор
    Тъкмо, се майтапях, заради делото Манолев, че ще се наложи да си каним съдии отвън и ..... От щатите ни изпращат цял съветник по правните въпроси, който да съблюдава върховенството на закона у нас. Е, нема лаба'о, в българо-американската дружба.

    Коментиран от #18

  • 14 Г. Боевски

    3 0 Отговор
    Не ви ли прави впечатление, че Хе45ро Мустафа говори за българия като за треторазрядна бананова република на американска издръжка? Ххахаххаххха!!
  • 15 Върховенство на чужди интереси !

    3 0 Отговор
    А нашите ? Нима ще ни ОКОВЪТ като магаре с БУКАИ ?
  • 16 Соломон наш агент ли е ?

    3 0 Отговор
    Щото не си личи .
  • 17 Табаков

    2 2 Отговор
    Вашингтон ще изпрати в България съветник по правните въпроси, който да съблюдава върховенството на закона у нас. ДА НЕ ДОЙДЕ НЯКОЙ ТЪП ЯНКИ С ПУРА В УСТА, ПИСТОЛЕТИ,ЧИЗМИ И КАУБОЙСКА ШАПКА? Защо бай Дончо не прати Нанси Пелоси или Иванка?
  • 18 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Спиро":

    Ааа не си разбрал. Ще следи за правата на малцинствата. Върховенството на закона у нас му е през оная работа.
  • 19 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    До 1953 г. до кабинета на всеки наш министър е имало кабинет на съветски "помощник".И каква е сега разликата?Няма кабенети,има телефони.Е,има банани целогодишно , бензин за 2.20 лв. и евтини изтребители.
  • 20 Пак

    0 0 Отговор
    Пак се размърда Горският !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове