Last news in Fakti

20 Декември, 2019 06:49 8 231 41

Илиян Василев: Няма да има АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • илиян василев-
  • енергетика

Проектът може да доведе до такава дестабилизация в енергетиката, че страната да изгуби много повече от трите милиарда, дадени за реактора, смята бившият ни посланик в Русия

Илиян Василев: Няма да има АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

АЕЦ „Белене“ няма да се осъществи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Илиян Василев, анализатор и бивш посланик на България в Русия. Според него в момента, в който се опре до реалните пари и осъзнаването, че правителството вкарва цунами в енергийния сектор, всичко ще се прекрати. Той е категоричен, че за да може да влезе проектът в експлоатация, някой трябва да даде гаранция. Няма да има финансиране, няма да има проект, просто страната ни загуби малко време и междувременно пропусна възможността да намери други решения за реализиране на реактора в чужбина, заяви анализаторът.

„Всичко, което виждате в момента е толкова непрофесионално и извън всякакви процедури за стратегическо структуриране на проекти и за изчистване на интереса на отделните страни. Това, на което сме свидетели, е ПР. Ние сме още в етапа на ПР и когато се навлезе в реалната история, трябва първо да не ни обясняват, че имало 5 възможни инвеститора, след като няма такава случка. Инвеститорите могат да бъдат само руснаците и китайците. Корейската компания има външен интерес, а пък американците и французите не могат да бъдат назовавани като инвеститори, защото докарват оборудване. Това просто си е ПР от стремежа на правителството да представи проекта като глобално значим, т.е. балансиран, геополитически и по всякакъв друг начин“, допълни той.

Илиян Василев уточни, че този проект може да доведе до такава дестабилизация в енергетиката, че не само страната ще загуби тези 3 млрд., които е вложила в плащането на реактора, но ще загуби много повече от това, че енергийната система е извадена от баланс с форсиране, закриване на въглищни централи, потискане и репресиране на други алтернативи само и само да се въведе тази мощност, допълни анализаторът. Според него напъните за прекратяване на договорите с двете американски централи и убиването на ТЕЦ „Марица-2“ с отказ от инвестиции са в посока на гарантиране на пазарно място за АЕЦ „Белене“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ханко от село Осеня

    63 41 Отговор
    Ще има разбира се , много са ми смешни тия така наречени анализатори , в 90% от нещата които им раждат осакатените мозъчета са грешни , продалжават да се показват в ефир за някоя и друга копейка , нещастници.

    Коментиран от #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Енерган

    121 7 Отговор
    Аз незнам далище има АЕЦ Белене, ама съм убеден, че едно, друго заведение там, трябва да бъде отворено там и гостоприемно да приюти едни, около 1500-2000 човека-предатели. дето все не са се наяли и награбили и така вече 30 години.
  • 5 мнение

    59 32 Отговор
    Щом този изявен соросоид го казва, значи така ще стане! Неговите господари вероятно са наредили да се провали проектът "Белене", а ние ще си имаме два реактора за поредния музей!
  • 6 Ето този е ВРАГ НАРОДЕН

    54 29 Отговор
    Запомнете го !
  • 7 Васил

    40 16 Отговор
    Лобито за въглищата започна.
  • 8 Кърлежи

    61 7 Отговор
    Важното е да лапат милионите, както едно оборудване от "Козлодуй", чисто ново продадоха демократите за скраб, облагодетелстваха се няколко фирми на видни политици и отляво и отдясно.

    Престъпна огранизирана група вилнее в Народното Събрание и 2000 фирми и подизпълнители –държавни и частни структури и фирми) "мутрета" плачещи за отнемане на имущество, доживотни присъди, а отрочетата им с лишаване от БГ гражданство и оставени по КППТ-тата, но с отнети офшорни сметки и имоти в БГ и чужбина, с една раничка на гърба или куфарче без милиони, да си търсят щастието в извън БГ, както изгониха 3 милиона българи.

    Ново увеличение на водата, за какво бе, по-скъпа вода от пустинни държави. Тези се гаврят с хората, ходят върху трупове и не им пука.
  • 9 Дедо Грую

    46 10 Отговор
    Явно на кратун са му отпрали гьона като беше на инструктаж в метрополията. На колониите им е забранено да развиват енергетика, промишленост, търговия , селско стопанство с 1-а дума всичко. Разрешено е да бъдат донори. А страхливия, компрометиран кратун пуска този палячо да обере негативите.Всички виновници за геноцида над българите и уникожението на държават трябва да бъдат съдени от народен съд и подобаващо наказани, а то е само 1-о...
  • 10 1234

    41 14 Отговор
    А като затворим тецовете с какво ще светим бе? Белене трябваше да е готов преди 10 г. Ако всички Мпс та са на ток, мощностите трябванда се удвоят! Тоя наясно ли е че или Белене или Конго ставаме?
  • 11 Тъжно русофилчи

    10 17 Отговор
    Ся ша са оплача на дядя Вофка!
  • 12 Ххх

    32 11 Отговор
    И този се опитва да изпълнява някаква поръчка. И аз не съм просветен по темата, предполагам и 99 процента от четящите статията също не са. А в случая следва да се имат в предвид следните фактори: 1 / Какви са плановете на Европейския съюз за закриване на въглищните централи, и доколко правителството у нас ще се съобрази с тези планове, съответно, с какво ще бъдат заместени мощностите от тези централи. Ако не с централа в Белене, то с какво ? 2 / Колко ще струва тока от Белене, в случай, че се изгради, съответно цената да бъде съпоставена с цената на въглищните централи, отчитайки все по - нарастващата тежест на заплащаните парникови емисии за тока, добит от въглищни централи. Интересни са ми и следните въпроси: 1/ Каква сума заплащаме годишно като парникови емисии за въглищните централи ? 2 / Щяхме ли да плащаме парникови емисии, ако не бяхме членове на ЕС ? Лично аз предполагам, че не. 3 / Съпоставка на годишната ни вноска в бюджета на ЕС + годишната сума, заплатена за парникови емисии към размера на годишните субсидии от ЕС, които усвояваме. Ако първата сума е по - голяма, тогава за какво ни е еврочленството ? Защото някои у нас са големи фенове на Евроатлантическите ценности ли ?
  • 13 Ю Кортес

    11 16 Отговор
    То е ясно че няма да има,ама защо се наливат още пари на загуба.
  • 14 12345

    22 11 Отговор
    Ще има Белене, защото след 30 години ТЕЦ-овете отиват в историята, а те произвеждат 60% от ел.енергията в момента в нас. Ако няма Белене кое ще замени въглищните централи? ВЕИ трудно ще достигнат такива мощности. Остава нова АЕЦ или внос.

    Коментиран от #30

  • 15 бисмарк

    29 1 Отговор
    Оставете вецовете и аец белене, ами да кажат защо електроенергията от АЕЦ Козлодуй се изкарва от БГ и след това я вкарваме и копуваме на 10-но по скъпа цена. ЕЕЕЕЕ аджеба какво е това
  • 16 onq s konq

    5 13 Отговор
    Щом е казал Борисов АЕЦ Белене ще има колкото и да хейтите.
  • 17 Призовка до Илян Василев

    16 11 Отговор
    А в затвора кога ? Ти и тея дето те подкокоросват да ги бръщолевиш ?
  • 18 иван

    22 8 Отговор
    Ами тоя си го казва директно. Проблема бил, че за да се освободи мощност, трябвало да се премахнат американските ТЕЦ-ове, които са на въглища. На това бих казал, чудесно, да се махат и да имаме чиста ядрена енергия.

    Коментиран от #39

  • 19 някой

    18 12 Отговор
    Тази мутра ни казва директно:- "Ето аз прокарвам американските интереси защото ми плащат и ще си живея добре,пък вие драскайте по форумите колкото си искате!"
  • 20 Ххххх

    19 9 Отговор
    ТОЗИ ОЩЕ МЪРСИ ВЪЗДУХА С АМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА !!! Преотстъпиха всички стратегически проекти на Турция !!!!! Национални предатели.

    Коментиран от #29, #40

  • 21 Пенсионер

    20 3 Отговор
    Дали ще има Белене или не никой не знае. Всички знаем обаче че намаление на ток няма да има дори и да прелива. Бъдещето на енергетиката ни е плачевно. Кой остане , остане.
  • 22 1234

    12 6 Отговор
    Вече съм сигурен че това което плащаме на ЕС с различни оснивания, глоби и вноски и това което получаваме, отдвна не е в наша полза. Тоя ЕС е едно недоносче, плачещо за разпад. Процеса ще се отпуши след Брексит.от 28, 20 са колонии, някои за човешки материал, други за отпадъци и т.н.
  • 23 Чума

    15 8 Отговор
    ,,Cпoрeд нeгo нaпънитe зa прeкрaтявaнe нa дoгoвoритe c двeтe aмeрикaнcки цeнтрaли и убивaнeтo нa ТEЦ „Мaрицa-2“ c oткaз oт инвecтиции ca в пocoкa нa гaрaнтирaнe нa пaзaрнo мяcтo зa AEЦ „Бeлeнe“."!!!
    ------------------------------------------------------
    А-ааааа, такава ли била тревогата на този Тарльо!? Ами, ако и ,,Белене" стане американска, тогава кво прайм бе, Василев?
  • 24 батко

    14 5 Отговор
    Що за ,,експерт,,е този всичкознайник.Явно се е закачил за американските грантове,а те искат Мариците .
  • 25 Мунчо

    6 7 Отговор
    Този защо не е покосен от инфаркт, който да отърве България от един паразит!
  • 26 Гост

    7 15 Отговор
    Само тъпаците в тази държава не разбраха че АЕЦ Белене няма да има. Руснаците толкова навредиха на България че още 45 години след това няма да се оправим.

    Коментиран от #36

  • 27 3479

    0 3 Отговор
    Ще има,ама в бъдеще неопределено.
  • 28 Казуар

    7 8 Отговор
    Руските мекерета пак изпаднаха в делириум тременс.
  • 29 хомодружинката

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ххххх":

    Предатели сте комундетата с джендърската ви идеология измислена от педали
  • 30 Сатаната

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "12345":

    Кой ще замени в Германия ядрените мощности? Кой ПАВЕЦ ще покрива мощностите нощно време? Колко ще струва този ПАВЕЦ и къде се изгради? Явно много хора нямат никакво понятие как функционира една енергийна система.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор
    Много е прав за липсата на професионализма..."Теменужката" скоро ще я откъснат.
  • 32 Тома

    6 6 Отговор
    Жалко, че много малко от коментарите тук подкрепят мнението на Г-н Василев?Според мен той е напълно наясно не само по казуса Белене, а и по всички процеси в политиката, икономиката и задкулисието на СТАТУКВОТО, с което трябва да се борим всички?

    Коментиран от #35

  • 33 Козлодуй

    3 3 Отговор
    Не знам дали ще има АЕЦ Белене но АЕЦ Козлодуй със сигурност ще има.
  • 34 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    ЧИЙ ПОСЛАННИК БЕШЕ КЬОРАВИЯ ОЧИЛАТКО ??? КАКВА МУ Е КВАЛИФИКАЦИЯТА ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ??? ЕХ ФАШЕТА...ЕХ КУРВЕТА ... НЯМА ВИ ВАС В ИНТЕРНЕТА !!!!!!!!!!
  • 35 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тома":

    Биков ти ли си бе? С агент "Сашо 11" сте дружки нали
  • 36 Ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ще, ще!....и ти ще заминеш затам историята се повтаря драги...
  • 37 Василев

    2 2 Отговор
    Пълна глупост е когато Германия и Франция са на път да затворят ядрените си централи,ние да правим нова такава.Няма кой да ни остави...Абсурд!
  • 38 Анонимен

    1 2 Отговор
    Толкова пари се набиха в това Белене, а то по никакъв начин не ги възвръща. Много по-голяма полза щеше да има да се направят тунели под Стара планина, магистрала Хемус, щяха да подобрвт и икономиката и живота на хората и пак щеше да има за крадене, Белене не е просто корупционен проект, това е пълна глупост. И никой не понесе отговорност за заравянето на толкова много пари.
  • 39 Малко повече мислете, рублофилчета

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "иван":

    Провери си инфото колко са американски тец-овете, щото май са им русняци шефовете...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Dan

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ханко от село Осеня":

    Този анализатор, каквото е казал е станало на 99,9%, защото може, разбира и знае много. И вместо да го използват управляващите, те странят и му създават проблеми, както между впрочем се случва с всички кадърни и умни хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове