Last news in Fakti

27 Декември, 2019 17:50 2 163 32

Бедственото положение в Перник остава до края на януари

  • перник-
  • бедствено положение

На 29 декември гражданската инициатива "Да спасим Перник" организира шествие с 11 искания

Бедственото положение в Перник остава до края на януари - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Бедственото положение заради водната криза в Перник е удължено с един месец до края на януари. Решението беше взето от Кризисния щаб в града, по предложение на кмета Станислав Владимиров. По-рано пред БНР Владимиров обясни, че това се налага, за да продължат да се изпълняват мерките за решаване проблема с липсата на вода.

"Ще предложа бедственото положение да бъде продължено", беше категоричен кметът на Перник, като уточни, че предстои още много работа и няма как то да бъде отменено. По думите му предстои ремонт на двете пречиствателни станции, предстои и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир "Студена".

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Владимиров заяви още:

"Ще предложа да започне подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма "Монтажи", за да избегнем по-голямо изпитание и евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям".

Кметът на Перник обясни, че по естествени, природни причини има приток на вода в язовира в последните дни.

Според него основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир "Студена", то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по случая.

По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.

Камелия Радева от инициативата "Спаси Перник" подчерта, че трябва да се знае ясно кой е отговорен за кризата в града, която е с национално значение.

"За нас е важно да се отговори кой ни доведе до кризата и каква отговорност ще се понесе, освен всички други неотложни мерки, за които се говори и трябва да се вземат. Много удобно е, както чуваме, че проблемът е във ВиК Перник, но имаме и местна власт, областна администрация, МРРБ, МОСВ, второстепенния разпоредител с бюджет - "Басейнова дирекция". Има едно демонстрирано бездействие, което доведе до хуманитарна криза с тежки последици, за които все още не си даваме ясна сметка какви ще са," категорична е тя.

Според проф. Алексей Бендерев - хидролог, специалист по подземни води, това, което се прави в момента за кризата в Перник, е най-доброто - първо да се спрат течовете и второ - да се увеличи притокът на водата.

Проф. Бендерев добави, че идеята за използване на подземни води от карстовите пещери край Перник е временно решение, често използвано по света.

На 29 декември в Перник гражданската инициатива "Да спасим Перник" организира шествие с 11 искания, след които безвъзмездна държавна помощ за справяне с безводието и мораториум върху поскъпването на водата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    16 1 Отговор
    Струма минава през центърО на Перник, вода газят жадни ходят....а, да...те малко си я натровиха реката...
  • 2 Аноним

    10 1 Отговор
    Нема и да има вода
  • 3 Гробар съм

    2 0 Отговор
    Спрете ни тока, не искаме вода!! Иска да го да го под водаа да ама не може нямамеее вода!
  • 4 Последния софиянец

    16 1 Отговор
    Кога ще накажат тези които източиха язовира?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Борисов

    8 0 Отговор
    Ако до края на януари няма дъжд ще го отложим до април бедственото положение.А дотогава ще работим с всички сили за справянето със ситуацията
  • 7 mamun4o

    22 1 Отговор
    Тук нещата така се случват. Като падне на главата осветително тяло в тунела и убие човек, започва ремонт. Изпотрошат си краката хората по Графа и се сменят перките на акулите. Цял град остане без вода и се търсят причините. На концесия са дадени десетки язовири и водоеми безконтролно. Всичко се случва постфактум, след дъжд качулка.
  • 8 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Кой януари????Оня ,след качулката ли?
  • 9 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    Сун Дзъ-,,,Вкарай трима глупака в управлението и те ще ти осигурят победата над врага,при това врагът ще е убеден , че сам си е виновен....
  • 10 Именно

    2 0 Отговор
    ... пак че не е до края на България!
  • 11 Азз

    5 1 Отговор
    Ще остане я,при боко всичко е стабилно,даже расте...
  • 12 Азз

    4 0 Отговор
    При боко всичко е стабилно...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КралиМарко

    6 0 Отговор
    Това с водата е само началото...Сега е зима, а и като дойде лятото..още по ще е нужна за къпане и пране, а до тогава и водоноски ще минат и от язовира и помен няма да има!Един кубик е около2,5лв а този язовир имаше около 60-70милиона кубика до минимума от 4-5милиона,дето е минат отдавна..абе кой продаде водата?!Кой нанесе едни около200милиона загуби?!Викате, да не търсим виновните..а да теглим един водопровод, то една авария за по една седмица не могат да оправят, ама що пара ще се изпише покрай новата водна МАГИСТРАЛА!!!
  • 15 Радомир изпи водата на бившото си село п

    2 0 Отговор
    Аз само, да попиКам...А ВЕЦа под язовира,на кюмюр ли е,или на Евро боклуци...
  • 16 003

    0 0 Отговор
    Който и да е виновен перничани ще плащат тази вода, която е източена...
  • 17 Българина

    1 0 Отговор
    Страна първа в света от 200 държави по изчезване на населението е в бедствено положение от 2009г както виждате, дали е обявено или не няма значение. То ще спре когато герб си отидат

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Ганю

    1 0 Отговор
    Пернишките дъждове се изляха във Францив.
  • 19 Булгар

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българина":

    А, кои ще дойдат?

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Българина

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Булгар":

    До кога ще ни се обяснява че няма алтернатива? 45 все това слушахме, че ладата е най хубава и кафявите мебели са вечно на мода! Герб са съшите, те са ескимовия сладолед на ЕС, но знаме че не е най доброто на пазара
  • 21 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българина":

    По-крадливите, които бяха преди тези.
    Няма алтернатива просто...
  • 22 Костадинов

    5 0 Отговор
    Кризата в Перник е изцяло по вина на герберските калинки! И бившият кмет, и бившият шеф на Вик-Перник и бившият и настоящият министър на околната среда и водите! Некадърници и безхаберници, получавали тлъсти заплати, без да свършат нищо!
  • 23 Дам

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Булгар":

    По-добре никой да не идва и да сме в бедствено положение още поне десет години!
  • 24 Иво

    5 0 Отговор
    Доведете най-великия хидроинженер Ахмед Доган да оправи нещата!
  • 25 Телетъбис

    1 0 Отговор
    Действително алтернатива за спасяването на България отдавна няма. Които и да дойдат ще бъдат същите ганювци , като тези! Забележете как е по света, управляващите са с високи титли - благородници, които са богати и мислят за народа си и как той да бъде по- добре, а тук нашите търгаши , мислят ка да се облагодетелстват!!! Предатели!! Ами разбира се , че ще свършва водата то се очакваше и не само в Перник но и навсякъде другаде в БГ. Няма как да изрязват Българските гори и да отиваме към приток на вода, това е много просто!! Редно е да ги попитаме , за колко ни продадоха нашите мили и добрички марионетки (политиците).
  • 26 некойси

    2 0 Отговор
    То бедственото положение не е ли на територията на цялата държата от доста време насам?
  • 27 Омбре

    2 0 Отговор
    Крайно време е правителството да помоли Гениалният Хидроинженер Негово сиятелство, Великият везир и Почетен председател на ДПС-Ахмед Доган,да отиде и да ги оправи.
  • 28 Behemoth

    3 0 Отговор
    Викам да узаконим като член първи Бацевщината. .....като виша форма на съществуване на конската опашка ....мой да изкараме така поне още 1300 години за ужасТ на здравия разум...
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    ГЕРБзасрамете се
  • 30 град Козлодуй

    0 0 Отговор
    ГЕРБ НИ води в пропаста
  • 31 факт

    0 0 Отговор
    на тия винкели и тока да им спрат!
  • 32 велислав

    0 0 Отговор
    Щом в една държава може да изчезне вода от ЯЗОВИР и да не се знае къде е и как е изчезнала, то тази държава трябва да се закрие и да стане част от друга държава. Няма смисъл да съществува държавата България. Утре може да изчезнат парите и от пенсионния фонд така лековато и безотговорно. Водата от язовира я няма!!! Както изчезнаха парите на фирми и общини от КТБ. Аз гласувам "ЗА" да ни вземат Японците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове