Last news in Fakti

4 Януари, 2020 15:51 3 997 19

„Спаси София“: Прага строи модерни гари, а ние рушим

  • спаси софия-
  • гара-
  • прага-
  • софия

Потенциалът е огромен, а нужда от такива има на много места

„Спаси София“: Прага строи модерни гари, а ние рушим - 1
Колаж: Спаси София

В Прага започват огромен ремонт и дострояване на две гари и ги превръщат в интермодални терминали, включващи автостанции, трамвайни спирки и паркинги. Целта е да се създадат нови места, на които бързо, лесно и удобно пътниците да се прехвърлят от един вид транспорт на друг. У нас, започнатата, но недовършена автостанция Изток е символ на липсата на каквато и да е визия и план в сферата на транспорта.

Това коментира „Спаси София“.

Вместо хилядите пътници използващи градски и междуградски автобуси да имат удобно място за прехвърляне на бързия трамвай 22, пътувайки към центъра, терминалът е изоставен. Непонятно е, че тежката строителна дейност отдавна е изпълнена и пак няма воля за довършване на съоръжението.

При довършване на автостанция Изток трябва да бъде изграден и многоетажен буферен паркинг за приходящите автомобили от автомагистрала Хемус. За да се случи всичко това, обаче, е наложително в Столичната община да се разбере, че градът ни няма как да се развива устойчиво и успешно, ако транспортът и интермодалността са последен приоритет. Сходни по размер градове на София имат десетки интермодални терминали, а тук нямаме нито един.

Потенциалът е огромен, а нужда от такива има на много места – Гео Милев, Г. М. Димитров, Люлин, Сливница, Овча Купел... С въвеждането на електронната билетна система, нуждата за удобно прекачване и свързване на линиите на градския, регионалния и личния транспорт ще стане още по-голяма. Затова призоваваме кмета Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova и новия зам.-кмет по транспорта да изготвят в рамките на следващите 6 месеца план за изграждане на интермодални терминали, а средства за първите от тях да бъдат предвидени в бюджета за 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az#Оставка!

    17 3 Отговор
    ГЕРБ! ХУБАВО Е!
  • 2 Опа

    11 17 Отговор
    Ей не спря тоз българин да мърмори и да се оплаква и да се сравнява с хората!
    Къде е била и къде е Чехия къде бедна България?!? Аз не знам някой чех да мънка само и да гледа в чуждото канче!
    Снимката е от ПРОЕКТ в Чехия и актуална ГПС снимка в София
    То на проект и на рисунка всичко е 6

    Коментиран от #5

  • 3 комун

    28 6 Отговор
    Чехите, за разлика от нас, се бориха с комунистите,а ние още плачем за Тодор Живков.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прага

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Опа":

    Прага не е само гарите, иди до там и ще разбереш, защо е един от най-красивите градове в Европа.

    Коментиран от #7

  • 6 Ново

    13 10 Отговор
    Тези писания са от хора които нямат един ден в производството и се борят да седнат на бюро и да хванат химикала и само критикуват и акъл дават
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Значи спаси София си признава

    5 1 Отговор
    Че руши полски гари
  • 9 Дада

    11 6 Отговор
    Великият комунизъм не можа за половин век да построи едно метро, автогара, околовръстен път или още по-малко магистрала. Окрадоха земята и фабриките на хората и ги натириха като роби да бачкат за жълти стотинки в мръсни заводи, които трупаха гигантски загуби, покривани от външни дългове, докато всичко се сгромоляса тотално, че още не можем да се опомним и съвземем.

    Коментиран от #14

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    ГЕРБ Е МАФИЯ СБИР ЩАЙН УБИИЦИ АЛФА ДОГ

    Коментиран от #12

  • 11 Той

    5 3 Отговор
    Айде пак тези , трябва да се прекръстят на Закопай София....само лъжи се говорят ......
  • 12 гара болшевик

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Скрий се някъде и за винаги!
  • 13 Кощун

    1 0 Отговор
    Принципно е кощунство да налеят една камата бетон и да го заебат.Щом е предвидено за автогара, нека да стане, така една камара автобуси няма да минават през центъра и да усложняват трафика. Не е в гъстата градска зона и няма да е проблем за живущите. Още повече наистина ще е по-удобно влизайки от изток по Ботевградско хората директно да хванат към летището вместо да се изсипват през Цариградско. Преди да се заклейми една идея е добре да се осмисли, дори да е предложена от педалчета и друсалки членове на НПО сдружения и продажни партии.
  • 14 Демос

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дада":

    Много си вещ бе демократе, великия комунизъм както го наричаш за какво ти е виновен, сега като е великата демокрация защо довършват нещата започнати преди 50 години след като през тридесет от тях си клатихте седесарските мъде? Защо всяка тиквена магистрала след по-малко от 6 месеца се кърпи? Защо изобщо говориш тъпотии? Къде са ви сега фабриките и заводите дето да дават голям на Ганьо? Какво има тук освен скапан аутсорснат бизнес и мръсно производство, което е планувано в запада още през 1987 да се случи? Я ходи си пил хапчетата, че глупости блещиш, ако не беше тоя комунизъм сега сигурно и буквите нямаше да познаваш.
  • 15 Иван

    2 2 Отговор
    Развитието на инфраструктурата у нас куца, като всичко останало...
    Къде е България 30 години след падането на тоталитарния режим? България е най-бедната страна в ЕС.
    Пенсиите на родителите ни са нищожни, здравеопазването ни не е безплатно - каквото трябва да бъде. Доплащане има за над 80 % от спешните хирургични интервенции - независимо от платените здравни осигуровки (например на всеки, вкл. възрастните пенсионери, ако имат счупена кост, и е необходима операция за поставяне на остеосинтеза - "пирон" или "пластина" - се иска доплащане в размер от 1000 до 3000 лева. Всичко това е кощунство с родителите ни, с бабите и дядовците ни.
    При тоталитарнаия режим, икономиката накрая беше в колапс, но ето вече 30 години, управляващите не могат да извадят България от кризата. А ако се огледаме, то наистина само България е в това плачевно състояние. България е най-изостанала от бившите соц страни в източна Европа. Защо сме на последно място? Защо няма производство, няма земеделие, липсват всякакви условия за дребен бизнес...
    Управляващите от 30 години - независимо от партиите, НЕ успяват да се справят, та България да може да достигне и застане поне до такива държави като Унгария, Чехия и Словакия по икономически показатели, социална политика, развитие на малкия и среден бизнес и т.н.
  • 16 onq s konq

    4 0 Отговор
    Tова е нова кампания ''разруши София - дай пари на депутат в джоба''
  • 17 Алексей Сергеев

    4 0 Отговор
    Тези младежи от "Спаси София" не спряха да мърморят. Недоволни от всичко, но ако ги питаме какво предлагате, с какви средства..."умно вдигат" рамене. Тикви зелени, не виждате ли, не ползвате ли Метрото в София?
  • 18 антиеколог

    0 1 Отговор
    Ако мрънкачите от Спаси София бачкаха здраво, като чехи, вместо да мрънкат денонощно, България щеше да е на първо място в света!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове