Last news in Fakti

6 Януари, 2020 09:52 2 581 20

Площадката във Враца на италианския боклук не е лицензирана

  • боклук-
  • враца

50-те тона употребявани тонер касети от принтери са внесени от Милано

Площадката във Враца на италианския боклук не е лицензирана - 1
Снимка: БНТ

От днес екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, която складира в града 50 тона отпадъци от Италия, каза за "По света и у нас" директорът на институцията инж. Христо Христов. Проверка на ДАНС и РИОСВ е показала, че боклукът не е опасен за здравето на хората. Площадката обаче не е лицензирана. Собственикът ѝ уточни, че отпадъците няма да бъдат изгаряни, а ще се преработват механично като вторична суровина.

50-те тона употребявани тонер касети от принтери, внесени от Милано и открити на складова площ в една от промишлените зони на Враца, са пакетирани в чували и контейнери, а част от тях са натрупани на купчини директно на земята, видя екипът ни. Извънредна проверка на РИОСВ-Враца показа, че площадката няма лиценз за съхраняване на отпадъци и затова собственикът ще бъде санкциониран.

По телефона инж. Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца: Вчера сме извършили проверка с представители на ДАНС във връзка със сигнала и е установено, че са пластмасови отпадъци, внесени от Италия с трансграничен превоз. Не е опасен отпадък. В понеделник предстои контакти с фирмата. Няма лицензирана площадка, няма съответните разрешителни от РИОСВ - Враца.

Според собственика на складовата площ Илиян Ангелов, в случая не става дума за отпадък, а за суровина. От тонер касетите при механична преработка ще се извличат желязото, алуминия и пластмасата.

Илиян Ангелов, собственик на складовата площ: Имаме договор за наем на складова площ, на помещение. Нашата фирма се занимава с отдаване на помещения под наем. Тук става въпрос за една суровина, тази фирма - „Рецикла", си купува тази суровина. Това не е 100% пластмаса, това е 50% метал, 20% алуминий и 30% пластмасата. Пластмасата е много висококачествена, за да се купува като суровина и затова те я купуват под формата на тонер касети.

Илиян Ангелов ни показа машината за рециклиране на касетите и уточни, че софийската фирма, чиято собственост са, има намерение да организира във Враца тяхното рециклиране и да открие за целта поне 10 работни места. Складираните 50 тона ще бъдат преработени за една седмица.

Илиян Ангелов, собственик на складовата площ: Подготвят си документите, като всяка фирма преди да започне дейност, те си заскладяват суровина, с която ще произвеждат.

В своята Фейсбук страница кметът на Враца Калин Каменов потвърди тази информация, след като лично разговарял с фирмата-собственик на употребяваните тонер касети от Италия. Оттам пояснили, че полученият при преработката метал ще се предава за вторични суровини, а пластмасата ще се продава на заводи като суровина. На територията на Враца няма да се извършва термична обработка, нито пък ще се складират боклуци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    32 2 Отговор
    Главун направи родината сметището на Европа.

    Сега чувствате ли се Еврогейци?!
  • 2 ддд

    14 0 Отговор
    Като идея не е лошо измислено. Но трябва да и имаш всички разрешителни. Ние сме си Българи и гледаме от всякъде да спестим някой лев за да си купим новата S класа.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор
    ГЕРБ МАФИЯ
  • 4 4242

    22 0 Отговор
    Тонер касети не били опасни за здравето?! Това не е ли мастило, което ще се всмуче в почвата и от там всеки сам може да си представи къде отива.

    Коментиран от #10

  • 5 vvvvv

    18 0 Отговор
    Тиквата ни направи сметище. Разгради държавата.
  • 6 Българина

    14 1 Отговор
    В началото на прехода шивашките фирми бяха на мода заради ниските заплати. Сега явно е бизнеса с рециклирането пак заради ниските заплати и еконормите. Тук коли няма да сглобявяме но ще ги рециклираме
  • 7 Гост

    20 0 Отговор
    $Илиян Aнгeлoв, coбcтвeник нa cклaдoвaтa плoщ: Пoдгoтвят cи дoкумeнтитe, кaтo вcякa фирмa прeди дa зaпoчнe дeйнocт, тe cи зacклaдявaт cурoвинa, c кoятo щe прoизвeждaт."
    Абе, кратун нещастен, след като са изрядни ВСИЧКИ документи, респективно изпълниш ВСИЧКИ изсквания за складиране на суровините, обработката им и утилизиране на отпадъците от производството, едва тогава можеш да започнеш складиране на суровините! Това е все едно да караш кола, без да си взел изпет, но караш курсовете за шофьор! Този директно в затвора!
  • 8 Бамби

    21 1 Отговор
    Безвредни друг път.Заскладени също. Никакъв метал само отровна пластмаса. Ако бяха безвредни Италия сама щеше да си ги преработва. Ако км беше изгодно на италианците на над ли щяха да си отстъпват печалбата? И гнусната роля на журналистите да оправдаят тези лъжи.....
  • 9 Бамби

    10 1 Отговор
    И егати склада от картинката за който имали разрешиъелно
  • 10 Дон Чико

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "4242":

    Не, пич, даже е полезен боклука! Ама глупавите италианци го изнасят. Не го мисли, слушай какво ти казват и гласувай яко за Тиквоча.
  • 11 Менделеев шегаджия

    12 0 Отговор
    Не знаех,че в България алуминия не е метал!
  • 12 куку руку ку

    12 1 Отговор
    А в циментовият завод в Девня сигурно е лицензирана...
  • 13 ???

    5 0 Отговор
    Масивите тонер касети съдържат тежат около 1.4кг и съдържат:40%ч
    пластмаса,40%метал и по малки количества каучук, хартия, дунапрен и тонер.Толкова с процентите.
  • 14 Гост

    11 1 Отговор
    сложиха го като бизнес проект, 10 души щели да наемат, е вярно само за седмица, ама работни места го водят.
    да видим 50 тона касети, от тях нашите разглабят на съставни части и за да не се прави това в Италия значи има спънка, с %-та от праха какво ще се прави? или за там си имаме някой ТЕЦ?
  • 15 Доган

    4 0 Отговор
    Дреме ми, чакам още 10 композиции от Европа. Народът да е спокоен, ще е на топло като ги изгорим
  • 16 Последният туземец....

    4 0 Отговор
    Ще има раково болни и други ,,модерни" болести докарани от ,,обичащите" животни и туземци господари от Запада....

    Коментиран от #18

  • 17 Иванов

    4 1 Отговор
    Ето ,виждате нагледно , как станахме сметище на Европа. Честито на всички ,дето последните 10 години гласуват за ГЕРБ- утре ,децата ви като се разболеят , ще псувате , но ще бъде късно. ТО малко акъл трябва , но навреме. Българския народ е доказал , че е най-простия в Европа и за тва няма да видите български боклук в Италия.
  • 18 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последният туземец....":

    В грешка си, болестите и боклука ги внасят българи. Никой западняк не може насила да вкара боклук у нас. Трябва някой нашенец , прост ,като теб , да се съгласи и да вземе едни парички. Тогава се получават нещата.
  • 19 Балканец

    1 0 Отговор
    Който го е струпал там, да го изнесе от страната за негова сметка.
  • 20 Спец

    1 0 Отговор
    Как може да се пишат такива лъжи, че употребяваните тонер касети не са опасен отпадък? Тонерът е силно токсичен и трябва да се изхвърля на специални за целта места. Само обучени хора с предпазно облекло и защитени помещения могат да се занимават с рециклиране на такива касети.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове