Last news in Fakti

7 Януари, 2020 12:03 3 136 22

Такситата искат да возят клиенти за лев на километър

  • таксита-
  • тарифи-
  • цени

Минималните и максималните тарифи трябва да се актуализират всяка година

Такситата искат да возят клиенти за лев на километър - 1
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори искат минималната цена за километър в столицата да стане един лев за дневна тарифа и с десет стотинки отгоре при нощния превоз.

Миналата година общинските съветници в София решиха с гласуване на минималната цена за услуга, че такситата не може да искат по-малко от 77 ст. на километър през деня и 88 ст. на километър през нощта. Дотогава в столицата нямаше фиксирана минимална цена а само максимална стойност - 1,30 лв. на км през деня и 1,95 лв. на км през нощта. Липсата на ясна минимална цена предизвика и протести.

Минималните и максималните тарифи трябва да се актуализират всяка година, което е разписано в закона и общинските съвети го решават. В най-големия град вече осма година няма промяна на тарифи и такси, коментират от четирите големи национално представени организации - Съюз „Такси“, Браншовата камара на таксиметровите превозвачи, Националния съюз на превозвачите и Асоциация на таксиметровите синдикати за Монитор.

Изменение на трите такси - повикване, първоначална и престой, ще бъдат предложени от бранша за изменение на наредбата за услугите им след приемане на преминалия вече обществено обсъждане Закон за автомобилните превози. Според шофьорите е необходимо и тези такси да имат минимални и максимални цени. „Така един път и завинаги да има рамка, за да няма злоупотреби. Отдолу сега се прави дъмпинг на пазара, а трябва да се избегнат измамите при превозите, от които страдат клиентите“, смята Кирил Ризов от Съюз „Такси“.

Таксиметровите шофьори искат и конкретно да бъде разписано в закона, че до 31 октомври всяка година общинските съвети ще решават за актуализация на данъка и тарифите на таксиметровите услуги. Ако не гласуват нищо, остава старият размер, но при промяна тя да важи от началото на следващата година.

Такситата да карат и по бус лентите, но само ако возят пътници. Идеята е стара, но за пореден път ще бъде дискутирана при разискванията на измененията на Закона за автомобилните превози в транспортната комисия. Сега предложението отново е на масата, а целта на промяната е да улесни придвижването с такси и пътниците по-лесно да преодоляват задръстванията и да стигат до там, за където са тръгнали. Против шофиране в бус лентата са редица неправителствени организации.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 13 Отговор
    мошеници бакшиши копърки

    Коментиран от #8

  • 2 Сатаната

    12 8 Отговор
    Някой да ми разясни какво искат? Като искат да си возят по лев и лев и десет нали не е забранено?

    Коментиран от #10

  • 3 Заспало племе КОМУНИСТИ ГО ДЕРАТ

    23 3 Отговор
    Таксиметровия бранш е в сивия сектор и това се знае от всички в парламента. Някои компании/ПО ПОПУЛЯРНИ/ нямат сметка да се увеличи цената на услугата,на тях им стига таксата по франчайз договора с шофъора Лапането там е в сериозни размери и част от тях най вероятно отиват в парламента Потърпевши от цялата работа са таксиметровите водачи,които работят по 10-12 часа на ден за смешни пари.а закона позволява максимална тарифа от 1,30-дневна и 1,60-нощна тарифа
  • 4 Туристи

    6 8 Отговор
    А така ден година храни Маймуни да ревете като слизате
  • 5 az #Победа75

    15 7 Отговор
    Ние клиентите пък искаме да ползваме такситата без да плащаме!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 ВМПС

    14 5 Отговор
    Професията шофъор е много опасна и отговорна! Който не е съгласен да си ходи на село....и с магарето!
  • 7 селяните вън

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "az #Победа75":

    Бегай тогава в Москва. Там всичко е безплатно......Комунизъм,бате.

    Коментиран от #13

  • 8 Татко с две деца

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Има и честни въпреки всичко и гнусотиите, който им се изливат. Въобще от комунизма още ни остана да мразим доста професии в сектор услуги, като бармани, сервитьори и да не изброявам нататък...

    Коментиран от #16

  • 9 Нов клиент бонус 100 лева

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "az #Победа75":

    Вие може да искате и в хипермаркета да не плащате и в метрото да прескачате и в болницата да ви лекуват безплатно психичните отклонения останали от комунистите.
  • 10 Ограничено е

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатаната":

    От монополистите. Те определят цените във фирмата, а не шофьорите. Освен това франчайз договорите се сключват с кухи фирми и държавата се ощетява с невнасяне на минималните осигуровки всеки месец. Това е нарушене, което се контролира от НАП и икономическ полиция , но никой не го следи.

    Коментиран от #17

  • 11 Тенко

    8 4 Отговор
    А може ли таксиметровите фирми и всички от бранша САМИ да си следят за "копърките" и да си извършват хигиена по стоянките на мошениците, дето след километър спират апарата и викат: "не знам ко му стана!", а после се циганят- дай, квото имаш ама към 30лв. ти е някъде сметката . Докато ВИЕ САМИ не ги разкарате тея индмвиди ще ви плюем и ненавиждаме, като крадци и гнусори!
  • 12 Сливи за смет

    8 9 Отговор
    Най - добре е да се избягва колкото се може повече ползването на таксиметровите услуги. Останат ли с минимум клиенти биха се позомислили за увеличенията.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да да

    8 3 Отговор
    Да разрешът Убър и тогава ако искат и 2.5 лв на километър да таксуват.
  • 15 баклиши,

    9 3 Отговор
    Един Юбер ви трябва и после пак искайте увеличение и месечни приходи, като на неврохирурзи, щот сте чисти, спретнати с поне две висши и три езика !

    Коментиран от #18

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Татко с две деца":

    до ТАТКО С ДВЕ ДЕЦА господине ВАС ЛИЧНО АКО СЪМ ВЕ ОБИДИЛ ВИ СЕ ИЗВИНЯВАМ вие от къде сте какво работите
  • 17 Сатаната

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ограничено е":

    Благодаря за разяснението. Пак не разбирам с какво ние двамата примерно можем да им помогнем?
  • 18 на слука

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "баклиши,":

    Във Франция съм ползвал Юбер........Шофъора беше мазен,миризлив турчин,какъвто и в България не съм срещал.
  • 19 доко доко

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "6 без 10 кючек":

    Мнаго си зле,чиче. Пусни си Веселина и ще ти мине!
  • 20 боцмана

    2 1 Отговор
    Може и за повече , само да има кой да возят.
  • 21 Вуйо

    2 0 Отговор
    Козлодуй каде па при вас има таксита и кога си се возил на такси шашкънино

    Коментиран от #22

  • 22 Гном от Лом

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вуйо":

    Возил се е и още как, когато ходи до Лом и обратно да не го хване бабата :) :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове