Last news in Fakti

11 Януари, 2020 15:11 2 765 16

Още арести и оставки, но не и избори

  • избори-
  • оставки
Още арести и оставки, но не и избори - 1
Кадър Нова тв

Когато трябва да говорим за отговорност и вина - водата не е изчезнала от само себе си. Имало е много знаци за това, че има проблеми в Перник, но и в много други градове. Това означава, че в България, в много дълъг период от време, има много отговорни, които не са си свършили работата за това да има адекватна политика в сферата на водните политики. Около това мнение в студиото на Нова телевизия се обединиха политическият психолог проф. Антоанета Христова и социолога Кольо Колев.

И двамата не смятат, че с разследването на водната криза в Перник и оставката на министър Нено Димов процесът ще приключи. Според Кольо Колев може да се очаква да изникват още проблеми, но и трябва да се погледне отговорността на стоящите по-ниско от министър държавни чиновници. Много сериозен е проблемът у нас с административния капацитет и експертизата.

Припомняме, че в четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а вчера бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".

"Най-естествено е атаката да бъде към него, защото към днешна дата той управлява министерството. Въпреки, че има сериозна асиметрия в търсенето на отговорност по отношение на институциите", смята проф. Христова.

Според Кольо Колев това не е пикът на търсене на отговорност и даване на свидни жертви в управлението и той очаква да се стигне до регионалния министър Петя Аврамова, както и на по-ниско ниво.

"Очаквам още. Голяма част от хората ясно виждат отговорността на ВиК, което е пряко свързано с Министерството на регионалното развитие. То следи за нивото на водата и качеството на съоръженията", заяви Колев и припомни, че Петя Аврамова в Народното събрание е казала: "Няма страшно, има 10 млн. кубика вода". Един месец по-късно се оказа, че 1/3 от същата тази вода я няма.

Самото задържане на Нено Димов за 72 часа и обявеното от прокурорите искане за постоянен арест, според Кольо Колев не е случайно и по-скоро е PR акция, прави се с оглед на обществения отзив по темата.

"Министрите са върха на пирамидата. Всеки управленец знае, че върхът на пирамидата може да изгнива по-надолу и почти със сигурност си знае проблемите вътре", обясни и Антоанета Христова.

Според професор Христова, Борисов не е поискал оставките на Нено Димов и Петя Аврамова, защото ситуацията е сложна и по редицата има много виновни за кризата в Перник, а и коалиционното управление е брак по сметка и страните си правят много добре сметката за края на управлението, предстоящите избори и предстоящите нови конфигурации в следващото Народно събрание. Затова и не може да се очаква в момента управлението да се саморазклати сериозно. С оглед на довършването на мандата, управляващата коалиция ще се закрепи поне до есента на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    26 2 Отговор
    В тая скапана държава на човек му иде да се удави, ама и това не може.
  • 2 А еколозите кога ще говорят

    17 2 Отговор
    Или ви е страх да не кажат нещо допълнително и да се провали разследването?
    Иначе тази жена има вид на фолк певица.

    Коментиран от #14

  • 3 Последния софиянец

    2 7 Отговор
    Много съм прос и съм от село и се извинявам , че пиша глупости.
  • 4 Мутроландски бардак

    12 2 Отговор
    Осъдени и вкарани в ЗАТВОРА, а не само арести и оставки!!!
  • 5 ???

    18 0 Отговор
    В повечето случаи при брак по сметка страдат децата. В този случай народът.
  • 6 Калинка

    14 1 Отговор
    аз съм Калинка в страната на абсурдите и имам Вишу обрзуание и много съм начални а не проста
  • 7 Перник

    14 1 Отговор
    Ама ние нямаме вода да се изкупем и да си мием зубите. Аз на искам арести, обиски, оставки и тям подобни милиционерски номера. Вкараите специалисти и квалифицирани кадри за да докарате вода бе хора. Щом не можете, цялото правителство е за оставка
  • 8 аз мисля

    8 0 Отговор
    че ще честно да закарат водоноските до апартамента на Нено и да ги пълнят с вода от него. Когато водомерът му отчете 11 милиона лева може да спрат.
  • 9 Порно

    10 0 Отговор
    Със сигурност това , което няма да се промени, е , че и занапред по министерства и учреждения ще захлебват калинки и партайгеносета , дето хабер си нямат от работата на коята са назначени.
  • 10 Аз незнам защо е това

    5 3 Отговор
    Кой бачка за без пари е хора,в нашето ВИК работят на минималната и всяка година ти вдигат с 5 лева,а какви хора бачкат 2 циганина изкопчии,3 пияндета пред пенсия на помпените станции,вик майстор пред пенсия с 51% ТЕЛК, друг вик майстор по диплома дърводелец,един шофьор и двама багеристи самоуки,а началника него знам с какво образование е.Когато съм им казвал за аварии знаете ли как ми отговарят,ние имаме отпуснат бюджет за аварии нека да тече и наистина седмица две си ги оставят да текат.Та мисълта ми като цяло е ,че с трици маймуни не се ловят.Сигурен съм ,че 80,% от ВИК са по същия начин.Дайте пари на тези хора и обърнете внимание на бъдещето,не ви прави чест драги управляващи.
  • 11 мба

    11 1 Отговор
    Знаетели каква е приликата между политиците и порно артистките-и едните и другите само сменят позите пред камерите
  • 12 БХФ

    9 0 Отговор
    Оставката е най доброто решение. Водата, боклука, цените, ниските заплати и пенсии, безразборно похарчените милиарди , натрупаните заеми и новите които ще се вземат, държавата в ЕС с най нисък стандарт но с много дадени пари за въоръжаване, държавата с челно место по корупция, олигархията, кризата в здравеопазването, ниската раждаемост .
  • 13 Всичколок

    7 1 Отговор
    Колежката грубичко защитава налудничави тези за политическата стабилност. Сигурно се бори за проект или нещо друго
  • 14 по зле

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "А еколозите кога ще говорят":

    С ``кич ``очила като костенурка.....
  • 15 1122

    3 0 Отговор
    АА? Още ли има за крадене?То кокала лесно не се пуска.Най големите вредители се оказаха ГЕРБ и Иван Костов.
  • 16 чичо Пей

    1 0 Отговор
    Най-големият виновник за всичи беди в страната е ББ/Ивайло/.Пълно управленско безхаберие.Липса на последващ контрол върху решенията.Тотално административно сволеволие.И всичко това подплатено с яки месечни възнаграждения.Як грабеж.Българинът отново превива гръб.През турско поне имаше революционери.Сега сме само едни цървули.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове