Last news in Fakti

16 Юли, 2012 09:15 971 4

Цветанов: Плевнелиев не е запознат със случая Тодорова

  • мирослава тодорова
Цветанов: Плевнелиев не е запознат със случая Тодорова - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да се съобразим с взетите решения на ВСС и предполагам, че те са взети на базата на достатъчно факти. Това каза пред „Денят започва“ по БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Когато се разглеждаше дисциплинарното производство срещу Мирослава Тодорова - говорим за 50 забавени дела. Имаме дело със забавени мотиви от 4 години и 9 месеца и става въпрос за отвличане, а делото е прекратено по давност, това е бягство и липса на правораздаване спрямо лица, които са извършили престъпления. Нейното име стана известно, когато към мен се обърнаха жертвите на престъпността, трябва да им обърнем внимание на жертвите на престъпността, подчерта Цветанов. Той каза, че делото за клевета, което съдия Тодорова води срещу него, не е толкова важно.

"Донесъл съм изявление, адресирано до мен, от граждани в Стара Загора, потърпевши от лихвари, те са направили НПО "Справедливост за хората". И ако се прочете къде е съдът всъщност и какво е отношението на жертвите на престъпността към съда, ще разберете за какво става дума", заяви Цветанов и се върна на темата за Мирослава Тодорова.

"Получи се голямо политическо говорене за нещо, което е несъстоятелно. Говоренето на Нели Куцкова не мога да си обясня, което се припокрива с изявлението на Иван Костов. Когато ежедневно се срещаш с хора, които ти споделят проблемите си и ти си на такъв пост, проблемите им трябва да бъдат чути и решени. Кой се сещаше за родителите и близките на загиналите по пешеходните пътеки, когато съдът отсъждаше условни присъди", запита Цветанов.

За това, че според президента Плевнелиев съдия Мирослава Тодорова е един човек с активна гражданска позиция, Цветанов коментира, че е убеден, че президентът не е запознат в детайли за какво става въпрос. "Убеден съм, не мога да повярвам, че президентът ще защити човек, който е забавил над 50 дела и че е лишил от правораздаване хора, които са участвали в отвличане. Извинявайте, това ако е вярно и ако действително поддържа подобна теза, не бих го приел за нормално в една демократична държава", подчерта Цветанов.

За прегледа на дисциплинарната практика на ВСС вътрешният министър каза, че СГС е един от най-натоварените съдилища. "Но подобни фрапиращи случаи не съм чул досега да е имало в съдебната система – за отказ от правораздаване поради изтекла давност. Не съм чувал подобно нещо. Моето мнение като гражданин е, че трябва да се каже каква е дисциплинарната практика на ВСС през последни години, дали е имало такива уволнени съдии през годините, убеден съм, че е имало за много по-малки провинения уволнени съдии, но това не се знае", обясни Цветанов. Той посочи, че има безупречни съдии и прокурори и "ако имаме принципите, които да се спазват за всички, съдебната система има своето бъдеще".

Цветанов отбеляза, че не трябва да се правят компромиси, ако има нарушения, които са довели до отказ от правораздаване. "Защото не мога да погледна хората, които не са получили от държавата справедливост, правораздаване. Държавата ще покаже, че е по-силна, отколкото тези, които се считаха за недосегаеми от правораздавателната система в България, ще дойде и този момент. Трябва да минат години, обаче, не може да стане всичко с магическа пръчка", коментира Цветанов.

"За това, че искаме правораздаване, което да съответства на обществения интерес, това ли е войната?", попита реторично Цветанов. "Съдебната система трябва да остане независима, а не да остане формирането в обществото на мнението, че тя е зависима. Съюзът на съдиите, например, е учреден от 2000-2001 г., а 2007 България влезе в ЕС, ако той е имал тази генераторска роля за промяната на съдебната система, защо не беше чут от политиците и защо не направи промени в съдебната система? Защото всеки иска да запази статуквото, за да могат да направят това, което може да замъгли усилията, които правят всичките тези честни прокурори и съдии. Това е битка срещу тежката организирана престъпност. Битка срещу тези, които искат да запазят статуквото", поясни вътрешният министър.

За евродоклада Цветанов се надява да е справедлив и обективен. "Не съм видял черновата на доклада. Надявам се всичко, което направихме, да бъде оценено. Утре в 10 ч. в парламента ще бъдат представени резултатите от 3-годишното управление в сектор "Сигурност". Вече има много по-малко върнати дела за доразследване. Предполагам, че има още какво да се свърши. За мен е важно дали това, което сме положили като усилия и резултат, ще бъде отчетно. Затова се надявам на един обективен доклад", заяви Цветанов.

За това дали да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка, Цветанов подчерта, че партньорството с ЕК трябва да продължи и с всички евроатлантически партньори, защото това е полезно за държавата ни. "По този начин можем да кореспондираме с добрите практики. Не е ли добре да има един мониторинг, който да се осъществява върху целия този съдебен процес, например", каза Цветанов. На въпрос ако има силно критичен доклад на ЕК, ще има ли промени в правителството, Цветанов отговори, че премиерът е този, който решава.

"Как да обясним на хората, потърпевши от съдебната система, че тя работи. Не искам хората сами да решават проблемите си, а държавата да регулира процесите и да има правораздаване, което да съответства на тежестта на деянието", заяви вътрешният министър.

За БОРКОР вътрешният министър посочи, че е успешен проект от гледна точка на това, което са започнали да правят през последните 6 месеца. "В края на годината ще имаме конкретни резултати по обществените поръчки", добави Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мале

    0 0 Отговор
    Мале мила...Цв. се скара с президента. Как ли ще отговори Плевнелиев?
  • 2 Безработен овчар

    0 0 Отговор
    Ако не беше завела дело срещу Цецо крадецо,щях да си помисля,че заслужава уволнението,но в този случай просто всичко смърди,та чак вони на полицейщина.
  • 3 да живее ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Много е нагъл Цвъ.Цвъ.,а що се отнася до президента,той просто ще подвие опашка.
  • 4 Захарче

    0 0 Отговор
    Когато споменавате Плевнелиев , слагайте пред името му ПРЕЗИДЕНТ , защото в случая от заглавието става дума за гражданин на Република България , който със сигурност няма да е в час . Трябва да уважаваме ПРЕЗИДЕНТА , като институция без значение от името му !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове