Last news in Fakti

8 Февруари, 2020 08:50 2 392 36

Сиди: Изложбата в Лувъра трябва да бъде спряна

  • александър сиди-
  • изложба в париж-
  • лувъра-
  • икони

За българите православието е стожер. То е онази сила, която е съхранила нацията ни в мракобесните векове на турско робството и насилствена ислямизация, твърди депутатът

Сиди: Изложбата в Лувъра трябва да бъде спряна - 1

Изложбата в Лувъра с влияние на исляма над християнството трябва да бъде спряна!
Подобна проява е обида! За българите православието е стожер. То е онази сила, която е съхранила нацията ни в мракобесните векове на турско робството и насилствена ислямизация.

Да правиш изложба с предмети от България със заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)“, но с идеята това да бъде представено през призмата на „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за влиянието на Мария Антоанета върху народното творчество на Третото съсловие и „взаимодействието“ ѝ при написването на „Декларацията за правата на човека и гражданина“ във Франция през XVIII век. Гаврата е налице и в двата случая, категоричен е народният представител от ВМРО Александър Сиди.

Реакцията му идва в отговор на информация, която бе разпространена от директора на Института за изследване на изкуствата към БАН доц. д-р Емануил Мутафов. Според него третата българска изложба в Лувъра, която ще се проведе през лятото на 2020 г., ще представи българското изкуство от XVI до XVIII век, като повлияно от османското присъствие по нашите земи.

Самият професор Мутафов е възмутен от пошлостта на проявата и призовава Министерство на културата, както и БПЦ, музеите и галериите, които са получили писмо от министър Банов, да откажат да изпратят експонати.

Ислямът е агресивна, насилствена религия в онези векове. Той е асимилиращ и насаждащ терор и страх. Да твърдиш, че това е взаимодействие е нагло и обидно спрямо българския народ. Кураторът на изложбата г-жа Шарлот Мори би следвало да дължи извинение за своята дръзка постъпка. Но не само тя. Защо Министерство на културата е допуснало подобно нещо? Настоявам виновните длъжностни лица да бъдат наказани и изложбата да бъде спряна. Още в понеделник с колегите от парламентарната група ще пуснем писмен въпрос към министъра на културата, заявява категорично Сиди. И допълва:

Когато една държава е под робството на друга в продължение на 5 века, влияние между културите, и особено на доминиращата над поробената, е неизбежно. Но да правиш инсинуации един век след обявяване на Независимостта на православна България с изложба за влияние на исляма над християнството е обида. Не - гавра е!

У нас съществува един феномен, наречен простонародно християнство. Това е форма на отдаване на почит на християнските празници, която е завоалирана зад народните чествания и обичаи. Феноменът се е породил, за да бъдат съхранени религията, вярата и устоите, а чрез тях и българския род през вековете. Колаборацията очевидно е успешна, защото и днес в нашата конституция е записано, че сме Република с православна религия. Но в тези обичаи няма и помен от ислямски елемент, въпреки петвековния гнет. Именно затова да се насажда изкуственото внушение, че християнството в България е повлияно от исляма, е демагогия и обида. Християнството у нас съществува въпреки исляма.

Казвам го с цялото съзнание, че съм с еврейски произход и именно заради това. Защото БПЦ преди доста години е спасила моите предци от екстрадиране от България. С ясното съзнание, че днес нямаше да съм тук, ако този исторически и единствен по рода си акт в историята на Холокоста не беше направен. А на какво се дължи той? На исляма ли? На този ислям, който направи кървави атентати именно във Франция (и не само) и отне живота на стотици невинни жертви? Жертви, които никой не попита дали искат да живеят в насилствена интеграция с хора, които не подлежат на никаква такава.

Хайде стига! Дръжте си провокациите във Франция. Пазете си инкубаторите на тероризъм, обгрижвайте си ги. Макрон да продължава да гушка млади негри от Африка и да държи ръката на баба си на официални събития, но да спре да прави опити да опорочава стожера на нашата, на българската нация – православието, завършва своя коментар Александър Сиди.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дивиди

    1 45 Отговор
    трябава да сме толерантни кам останалите нации вав противен случаи какво ще стане хаус и бесредици вав света

    Коментиран от #16, #35

  • 2 778

    52 4 Отговор
    Напълно прав е. С цялото ми уважение към Сиди, но докъде стигнахме, евреин да ни дава урок как да пазим достойнството си на българи и християни!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    49 1 Отговор
    Нека изложат Черепите на жени и деца от Батак!!!!!!

    Коментиран от #30

  • 5 Чавдар войвода

    36 3 Отговор
    Браво пич! Точно така.
  • 6 Праслака министър

    7 25 Отговор
    Абе, големиу патридиот! ВМРУ сте най-корумпираната крадлива сган! Търсите само популизъм и келепир! Кърлежи! Хиени! Вън от парламента!
  • 7 Един българин

    4 38 Отговор
    От турско робство опазихме традициите си , но от руско робство неможахме , тяхни празници празнуваме и децата си кръстихме с руски имена ! Това което ни стори русия за 50 години, турция неможа за 500 год!

    Коментиран от #10, #19

  • 8 България е НЕДОПОСТИМО да

    29 2 Отговор
    участва в тази изложба с името ЕВРОПЕЙСКА ТУРЦИЯ. Спиране на участието на БГ в изложбата под това име (Европейска Турция).
  • 9 Кумчо Вълчо

    29 4 Отговор
    Браво на автора, българи,българи докъде я докарахме , еврейчето да е по-голям българин от нас.
  • 10 Кумчо Вълчо

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Един българин":

    И ти си един българин.......
  • 11 Стамболийски, убит от ВМРО

    11 2 Отговор
    Ислям и християнство са антиподи, така както са ВМРО и патриотизъм! Камарилата на Свинята и Пияния евродепутат трябва да бъде изхвърлена от властта завинаги! Сган!

    Коментиран от #12, #26

  • 12 ВМРО са КАРАМАНИ (КАРАКАЧАНИ)

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Стамболийски, убит от ВМРО":

    Т. С. ГЪРЦИ.... ВИЗАНТИЙЦИИИИ. ХРИСТИЯНИ, НО ВИЗАНТИЙЦИИИИ.
  • 13 Шопо

    20 1 Отговор
    Що бе ? Не е имало робство,а само присъствие !!! И в учебниците го написаха ГЕРБАВИТЕ!
  • 14 Европеец

    6 30 Отговор
    Ако не е била Османската Ииперия, нямаше да има и помен от България и българите! Просто, злобно, алчно, завистливо и с кьса памет памет сте българите. Скоро ще остане само територията наречена някога и за кратко Вулгария. Защото не се живее и просперира с измислена и написана исторпия и с ненавист кьм другите етноси.

    Коментиран от #18, #25

  • 15 Balgarin

    2 8 Отговор
    Avtorat raxpalva religiozna omraza,zashtoto znae,ce Tova v Balgaria me se nakazva ot zakona.
  • 16 православен

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "дивиди":

    Толерантни сме и още как, но когато искат да ти го набият отзад ти какво ще направиш бе дивиди?. Що за мислене имаш. Първо си оправи правописа и тогава давай мнение
  • 17 Защо

    23 2 Отговор
    Ето ви поредния подмолен акт от страна на турция, а после някои се чудят - защо не обичаме съседите си.
  • 18 Бай Стойчо

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Европеец":

    Ако не е била Източно римската(Византийска)империя и най-вече Българската империя, Западна Европа нямаше да е това , което е.
    И на запад много добре го знаят, но се чудят как да си кълчат езика за това.
  • 19 самурай

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Един българин":

    Това което не можаха да направят турците за 500 а руснаците за 50 го направиха американците за 30.
  • 20 Невярно

    7 5 Отговор
    Бих искал да се предоставят неоспорими доказателства за това, че именно религията е способна да съхрани един народ, в противен случай празните ви приказки, просто си хвърчат в пространството, а вие си оставате психотични лъжци.
  • 21 Православието било стожер

    4 8 Отговор
    Стожер са били турците които съхраниха и разплодиха племето за 5 века. То православие има и сега ама България загива

    Коментиран от #31

  • 22 Тони

    8 3 Отговор
    Учителката казала на децата от класа следното - турците строили в редица българите и отсичали главите на всеки , който не искал да слага чалма . Пита се ние днешните живи българи от кои сме , нали от тези с чалмите , или от кои ? Да помислим заедно , да не е лесно .
  • 23 Лешояди

    2 1 Отговор
    Ами тогава ги дайте на Турция, по тая логика значи е не нужна, и то бил политик докъде стигнахме
  • 24 B.B.

    1 2 Отговор
    Ех ,ганьооо.ганьоо,няма напредък в мислинето и приемането на истините за О.И....
  • 25 Българите не изпитват ненавист

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Европеец":

    към други етноси и народи. Българите НЕ СА расистки. Българите изпитват НЕУВАЖЕНИЕ (НЕ ЗЛОБА) КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА КЛАЛИ БЪЛГАРИ, Т. С. ХАЗАРИ, ВИЗАНТИЙЦИ И ОСМАНЦИ. Расистите са тези които казват, че Българите са РАСИСТИ.
  • 26 ВМРО е прогръцка,затова е била забранена

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Стамболийски, убит от ВМРО":

    МАКЕДОНЦИТЕ СА СМЕС ОТ ГЪРЦИ И БЪЛГАРИ В ПОЛЗА НА ГЪРЦИЯ.
  • 27 йнфсмн

    1 3 Отговор
    Сиди преиграва.
  • 28 ДАААА

    2 8 Отговор
    ЗЛИНИТЕ КОИТО НАНЕСЕ РУСИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 45год, ТУРЦИЯ ЗА 500 НЕМОЖА !
  • 29 йнфсмн

    3 1 Отговор
    Да сменят надслова на изложбата. Заглавието е погрешно зададено. Самата изложба, музейните експонати трябва да бъдат видяни.
    И Сиди да прочете българската история и едни други дисциплини покрай историята, за да разбере, че не православието, а фолклора, традициите и сплотеността, единението на българската общност са съхранили българщината. Православието е било използвано от гръцката църква да прокарва своята доктрина по българските земи. И е трябвало да се напишат "История славяноболгарская" и "За буквите", за да спрат българите да се гърчеят. Защо давате думата на хора без нужната обща култура?
  • 30 Пипи дългото чорапче

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Веднъж да съм съгласна с теб!Гавра е и турчин да ни защитава.
  • 31 Orthodox

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Православието било стожер":

    Православие има, но няма православни българи - не по име, а по мислене и живот. И обикновените хора, и управляващите живеят без Бога, а това винаги е довеждало до гибелта на един народ и държава.
  • 32 бивш българин

    5 0 Отговор
    исляма и преди стотици години и сега насажда влиянието си с оръжие и българите не трябва да забравят това.
  • 33 Osman

    3 3 Отговор
    Евреин да говори за православие. Боже слез и си събери вересиите
  • 34 Иди нахуй

    0 0 Отговор
    Абе,избори ли идват!???Макрон какво общо има с тази изложба,като инициативата е българска!???Ей,от мухата слон правите,и все се самоизтъквате!А д..ваш'та мама пеераси
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "дивиди":

    Николай Хайтов е казал:
    "Толерантността в зверилник е равносилна на самоубийство!"
  • 36 Ердо

    0 1 Отговор
    Ами ако можете 500 години робство ли, иго ли, присъствие ли да изтриете спрете изложбата, тогава изтрийте и 45 години руско, будали с будали, и ако се държахме с вас като роби, още щяхте да пишете на турски
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове