Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 09:34 2 626 32

Валери Симеонов: Всички осъзнаха, че хазартът е пандемия

  • валери симеонов-
  • хазарт-
  • васил божков

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона

Валери Симеонов: Всички осъзнаха, че хазартът е пандемия - 1
Снимка: Архив

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в сутрешния блок на БНТ Закона за хазарта. Той обясни, че това е закон, който е бил приет без обсъждане.

,,Законът за хазарта мина без нито едно изказване, което означава, че и управляващи, и опозиция са убедени, че е време за един такъв закон. Нямаше противопоставяне, имаше различни становища, но е назряло времето за този законопроект. Хората започнаха най-вече да разбират, че хазартът е една проказа с мащабите на пандемия, която нанася поражения на българското общество заради свободния режим, наложен от най-различни оператори, което довежда до зависимост, която мога да сравня като зависимостта от наркотиците и която понякога коства освен имущества и човешки животи'', допълни Симеонов.

,,Второто, което не е за подценяване, е информацията, която излезе от братя Найденови за Васил Божков. Тогава бяха изнесени данни, че между 210 и 260 млн. лева са нанесени като щета на бюджета от началото на периода на тези частни лотарии, което даде сериозно основание да внеса този законопроект. Хубаво е, че излезе тази информация, от която се разбра също така, че хората, които е трябвало да отговарят за контрола, са били зависими, в случая Комисията по хазарта. Моето лично убеждение е, че в тази Комисия става въпрос за много сериозни корупционни зависимости'', каза още той.

Трябва да отбележим, че бТВ скри информация по казуса с хазарта, отбеляза Валери Симеонов.

,,Председателят ѝ взимал 10 000 лева на ден, което подсказва, че явно наистина става дума за мащабна корупционна сделка, която ощетявала държавния бюджет. Законопроекътт е доста по-краен и категоричен. Хубаво е, че този момент настъпи и че бях подкрепен от ГЕРБ, което бе много важно за прокарването на законопроекта'', сподели лидерът на НФСБ.

,,Факт е, че г-н Божков говори със самочувствие за някакви зависимости, за които обаче не е предоставил никакви данни. В случая той само внушава някакви неща. Вижте братя Найденови - когато са били заплашени от него, излязоха и изкараха всичко с данни за бизнеса на Васил Божков и самия него. Но ето че за една седмица законът беше прокаран и мерките спрямо Божков бяха взети. Видях една смелост на действията от страна на държавата, която беше приятна изненада'', коментира той.

,,Известен упрек мога да отправя към прокуратурата - тя можеше по-рано да се сезира и да не позволи да излита от страната. А за тези седем престъпления, по които е обвинен, Васил Божков няма да получи административни глоби, а затвор. Факт е, че е имало страх у всички от него. В София се носят градски мълви и легенди колко човека е убил и застрелял, страх от друга форма на въздействие и това комбинирано с едни сериозни подкупи и рушвети в продължение на шест-седем години. Естествено, че политици също са се страхували от него'', заяви още Валери Симеонов.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. От прокуратурата и АДФИ обявиха, че държавната хазна е ощетена с над 500 млн. лева, като сумата най-вероятно ще нарасне.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Към момента е ясно, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства, а днес се разбра, че искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и до дни ще бъде изпратено в ОАЕ. Към момента на Божков са повдигнати седем обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и още две деяния. Освен това е и разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Валери Симеонов попита дали няма корупция и сред телевизионните водещи. Според него такава корупция има и той посочи водещите Антон Хекимян и шефът на новините на Би Ти Ви Венелин Петков, които са прикрили информацията за Васил Божков, разпространена от братя Найденови.

"Къде бяха тези хора, когато на 15 декември братя Найденови отидоха при тях и им разказаха всичко за престъпленията на Божков", попита депутатът и добави, че ако е на мястото на прокуратурата, ще ги привика, тъй като са прикрили информация за престъпленията на обвиняемия бизнесмен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    34 8 Отговор
    Политиката е най-голямата пандемия!
  • 2 Ххх

    25 18 Отговор
    Боклук.....

    Коментиран от #4

  • 3 да го забранихте случайно

    25 12 Отговор
    Всички научихме , че управлението ви е чума , мор .
  • 4 А. Кадиев

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Божков, ти ли си???

    Коментиран от #13

  • 5 Save

    15 9 Отговор
    Ще го запомня антипатичната МЕДУЗА само с издънки и човешка ЗЛОБА. ИСКАМ ДА НАЬИОНАЛИЗИРА държавата и неговия бизнес. Заради боклуци ще плаща българския народ огромни обещетения сигурно и сега.

    Коментиран от #8

  • 6 MObile

    15 12 Отговор
    Не харесвам Валери но е прав.
    Онзи главорез Божков е едно от последните лица на криминалния преход.
    Остава да се затворят Бойко Борисов , Маргините , Венци Стефанов , Маджо и най-голямата мафия в историята на България , варненската групировка ТИМ.
  • 7 ББов

    10 3 Отговор
    Гешев, защо го изпусна... само 7 дни му даде преднина, трябваше или като Банов да лежи няколко месеца в следствието или да се направиш на ощипана поне 1-2 месеца та да можем да се спазарил с Черепа и да го изплатим здравата за да отвори кесията.
  • 8 653

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Save":

    Какви обещетения глупаво момче. Приет е закон който трябва да се спазва.
    Само за миналата година тази лотария е заграбила 1 500 000 000 лева от пенсионерите и от по-глупавите ни съграждани.

    Коментиран от #31

  • 9 Обединените обслужващи дами на ГЕРБ

    28 5 Отговор
    Валерка ти и Каракачанов, не подкрепихте ли мафиотите да ни тровят с боклуци от Африка, Италия, Испания?

    Валерка що подкрепихте ГЕРБ, нали сте патриоти, мислите за народа, да имаме чиста вода, въздух, здрави деца.
    На следващите избори ще видите власт през крив макарон, в момента с Воля сте леките дами обслужващи геноцидът срещу БГ народ.

    Защото едно е да си купуваш по свой избор билетчета, съвсем друго е да те тровят с боклуци без да са те питали?

    Какво ти пука, че нямаме вода, че ни тровят с боклуци, обслужваща пеперудка на властта, подкрепяща геноцидът срещу българите и децата ни.

    Боклукъъът Валеркаа, боклукът и водата - тези са темите на деня, марсиански патриоте. Не си в час, платено ти е да не си в час.
    С какъв ли компромат те държат и бизнес интереси. Срам е за БГ хора като Вас с Каракачанов да сте във властта.
  • 10 пущаш ли порно по кабеларката

    14 3 Отговор
    Винкел , а с разпространението на порно как стоят нещата ?
  • 11 gggw

    10 4 Отговор
    за хазарта добре, ама за вецовете по-добре да не се беше изказвал тоя шебек
  • 12 ЪРП

    19 2 Отговор
    АМИ ЗАЩО ГО НАЦИОНАЛИЗИРАТЕ БЕ???? ДА , ХАЗАРТА Е ТУМОР В ОБЩЕСТВОТО И ТОВА Е ФАКТ!!!!Ч
    ЗАЩО НЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕН И КРИМИНАЛИЗИРАН ОФИЦИАЛНО СЪС ЗАКОНИ????
    ЗАЩО НЕ СЕ ЗАБРАНИ ШИБАНОТО И ТОТАЛНО ЛЪЖЛИВО БЪЛГАРСКО "ТОТО" ..., КОЕТО Е НАЙ-МАЩАБНАТА ИЗМАМА СПРЯМО БЕДНОТО И ОТЧАЯНО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО??????!!!!!!???????
    ЗАЩО БЕ ШАПШАЛ?????????????
  • 13 Божков Съм

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "А. Кадиев":

    Да ! АЗ СЪМ !

    Коментиран от #15

  • 14 ЪРП

    16 0 Отговор
    ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ВЪВЕДЕ ТОТО ЛОТАРИЯ ,КОЯТО ДА Е С РЪЧНО ВЪРТЯЩА СЕ СФЕРА И ДЕЦА ДА Я ВЪРТЯТ И ДА ВАДЯТ ЧИСЛАТА ЗА ТОТО-ТО ????????!!!! ТАКАВА ЛОТАРИЯ ИМА В ИСПАНИЯ, КЪДЕТО Е ОЧЕВАДНО ЧЕСТНА И ПОЧТЕНА И , ТОЧНО ТАМ "БАБА ГОШКА" ИЗПЛЮЩЯ 80 МИЛИОНА ЕВРО
    В БЪЛГАИРЯ ТОТО-ТО Е ТОТАААААЛНА ИЗМАМА И МАНИПУЛАЦИЯ С ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА КОМПЮТАРИЗИРАНА СФЕРА, КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗТЕГЛИ ТОЧНАТА И "ПРАВИЛНАТА" НЕПЕЧЕЛИВША КОМБИНАЦИЯ !!!!!!!!!!!!!!
    НЕ ПУСКАЙТЕ ТОТО В БЪЛГАРИЯ И НЕ ТЪРКАЙТЕ ....ОТЧАЯНИ ХОРИЦА!!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 15 Кадиев

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Божков Съм":

    Череп, ти ли си бе, аз съм Георги Кадиев! Как си перлятелю няма ли още някоя далаверка да направиме заедно! Благодаря ти за Ве и То дето ми помогна да направя!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Божков Съм

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кадиев":

    Ох в Дубай съм , И ми се реве че в БГ ми конфискуваха незаконните антики и ми затвориха хазарта за дето не съм плащал данъци ........... няма да се сърна повече БГ така че работи сам !
  • 18 Възмутен

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "ЪРП":

    Мълчат за Тото-то, там имам сериозни съмнения за подобни практики, мълчат за боклука и водата на БГ.
    Обединени Пеперудки (ОП) за обслужване на властта.
    По-точната дума е Обединени Прост...
    Не довършвам, да не ставам като тях.
  • 19 Balgarin

    2 1 Отговор
    Az podkrepyam Kornelia Ninova,zashtoto cestmo I zakonno ograbi Tehnoimpeks.
  • 20 Гост

    6 1 Отговор
    по новите правила ако има 6 килограма продадено сирене, но при засичане покаже 5 подлежа на глоба за укриване на продажби.
    А човека 5 години никой не го пипа!!! и никой не е разбрал какво плаща до сега.
  • 21 Цветан Василев

    8 1 Отговор
    Абе квото и да си лаламе трябваше да се случи рано или късно щото Божков се беше взел за безсмъртен и все едно Държавата му е бащиния, така че подкрепям Държавата да дръпне ръчната на един от най големите престъпници в историята на България:-)

    Коментиран от #22

  • 22 Знаем че

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Цветан Василев":

    Васел Божков == Най големият финансов измамник в историята на България !
  • 23 и ти си за затвора

    9 0 Отговор
    Какво правим с бараките LAFFKA ? Продават цигари, алкохол, хазарт, порнография на възлови мета около спирки, гари, здравни заведения, училища ? Това си е направо хамериканска напаст насочена към нашия народ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Русенец

    2 4 Отговор
    НФСБ е най-голямата пандемия начело с Валерката с талерката.
  • 26 Другия с коня

    3 0 Отговор
    Какво чакате,че не криминализиране Неплащането на данъци.Над един милион-До Живот, и Конфискация ,до 500 хиляди -50 години и конфискация на Цялото имущество .....Ще се Молят и надпреварват кой да си плати Първи....Ал Капоне така го оправиха препатилите Американци....Няма как НеУмишлено да скриеш доход и да не платиш данък....Щом е умишлено,значи крадеш същите пари..каква е разликата между укриване и открадване.....Що спите бе....ПрАвете Закони и вкарайте Червените Цървули където им е мястото...Който е вземал подкупи на Държавна служба За Държавна Измяна - До живот и конфискация на Цялото имущество....Режете опашката на гущера и Главата му,що спите........Правете Закони....
  • 27 миш

    2 0 Отговор
    Що не са отишли първо в СКАТ ,не знам.
  • 28 Чичко тревичко

    1 0 Отговор
    Само не разбрах едно?!?! Този Цветомир е издал доскорошният си бизнес партньор! А през тези 5 години си траикаше! Ок ! Разбираемо е! Страх=_=но сега и той е участвал в неплащането на налозите за изминалите 5 години ! Защо не евече в затвора по бързото производство!
  • 29 Другия с коня

    2 0 Отговор
    Орешарски назначил Огнемир Митев за шеф.на Комисията по Хазарта.Огнемир. е син на активен борец срещу Капитализма.Съден за измами и Злоупотреби Преди 89та.Лежал в затвора една година.....КОЙ изчисти досието на Огнемир Митев,н кой провери при Назначението какво е Удостоверението за съдимост на червения Цървул от Врачанско.....Сина на Активния Борец срещу Капитализма.....Думите са Излишни,но не и Лустрацията на Комунистите в България.....ЛУСТРАЦИЯ.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 боико

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "653":

    ТАКИВА КАТО ТЕБЕ КОИ ВИ Е ВИНОВЕН ЧЕ СТЕ ПРОСТИ И ИСКАТЕ ДА ЗАБОГАТЕЕТЕ С ЛОТАРИЯ НИКОИ ТОВА ЗАСЛУЖАВА ТОЗ ПРОЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ НАРОД
  • 32 цвцв

    1 0 Отговор
    кой забрави текста данаилчо или пендата г---- ама иначе годишно гушите по 90бона народна пара,лавките на по 20метра от входа на училищата продаватоще алкохол и цигари всички сте за пандиза г-
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове