31 357 257

Историкът Янко Гочев: Смъртта на Васил Левски е тържество за руската дипломация

Генерал Николай Игнатиев е можел да спаси Васил Левски от бесилото, но не го е направил, твърди историкът Гочев

Историкът Янко Гочев: Смъртта на Васил Левски е тържество за руската дипломация
Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''На първо място можем да посочим създаването и поддържането на изкуствени митове, които нямат никаква документална подкрепа. ''За българите като нация предател'' и ''т.нар. процес срещу Левски, който му издал присъда''. Интерес от това имат от най-различни политически кръгове'', това заяви историкът Янко Гочев в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком.

Гочев отбеляза, че е имало опити Васил Левски да бъде спасен.

Според мен има и стремеж да се прикрие и действителната роля на руската дипломация, по-конкретно на генерал Николай Игнатиев (бел. ред. по-популярен като Граф Игнатиев).Той реално е можел да спаси Васил Левски, но не го е направил. Няма как да има процес. Имало е комисия. Няма османски процесуален кодекс, това е някакъв вид следствие, което не издава присъди'', отбеляза историкът, акцентирайки на това, че Васил Левски не е съден.

''Руската връзка е много дълбока. 1869, ако прочетем архива на Найден Геров, има много ценни документи там. Там много добре личи, че Найден Геров като руски консул, той организира система от мерки за наблюдение на дейността на Васил Левски. Същата годината Филип Тотю предлага на Левски да се търси съдействието на Русия, но Васил Левски отказва, защото вече си е имал работа с тях. Той не иска да има нищо общо с Азиатския департамент. Той вярва в естествените сили на българския народ, той не счита Русия за приятел и съюзник'', заяви още Гочев.

Той обясни, че генерал Николай Игнатиев е тържествувал, когато Левски е бил обесен. Това става ясно от телеграмата на Игнатиев до Азиатския департамент - документ, който години наред се е криел.

''На 25 януари Николай Игнатиев докладва за щастлив изход от софийското съзаклятие. Смъртта на най-великия българин е тържество за руската дипломация. И това се е случило, защото великият везир е послушал руските съвети'', разказа за въпросния документ Янко Гочев.

Любен Каравелов и Панайот Хитов са другите, които са работили против българските интереси, вметна Гочев.

''Генерал Николай Павлович Игнатиев разпорежда Любен Каравелов да бъде спасен, прехвърлят го в Сърбия. Той спасява такива българи, които са свързани с руските интереси. А Левски не е такъв. Той става противник на Азиатския департамент'', добави историкът.

''Такова улично съжителство между Васил Левски и фактическия му палач... това е не само гавра, а предателство на заветите на Левски'', заяви Гочев по повод факта, че и към настощия момент в София бул. Васил Левски и ул. Граф Игнатиев се пресичат.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 139 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 Усмивката

  313 192 Отговор
  Политиката която води Русия тогава не се еразличавала от тази която се вижда сега. Митовете трябва да бъдат изкарани на прочит . Време

  Коментиран от #5, #108, #158, #166

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Пенко

  433 268 Отговор
  Боже,прости му,То гламаво и не се усеща що дума. Бог да пази страната ми,от такива Идиоти. Доживяхме и това,да ни кажат че,Русия е виновна за смъртта на Левски.Човешката глупост е безкрайна. Бедни ми народе,спиш ли?????

  Коментиран от #67, #151, #163, #199, #213, #243


 • 7 СссереМ

  255 170 Отговор
  От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”. Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“. Ето това е искал да избегне Левски,просто един поробител се смени с друг и то много по безпощаден.

  Коментиран от #20, #119, #126, #146, #154, #159, #239

 • 8 Философа

  210 74 Отговор
  Туркофилите всячески се опитват да оправдаят турците и предатела българин от Русе търговеца Иванчо Хаджипенчович опитват се да оправдаятжи ородажния поп Кръстьо като хвърлят вината върху Димитър Общи.

  Коментиран от #218

 • 9 Све

  321 50 Отговор
  България днес - престъпници, мутри, псевдожурналисти, псевдоистотици, калинки, псевдоексперти, овце и мургав електорат на властта.
 • 10 еш па тоа

  254 71 Отговор
  Тоя цитира едно към едно новата книга на Иво Инджев.Егати историка!
 • 11 Срам ме е

  235 277 Отговор
  Русия е най големия враг на България ! На ния дължим 45 г комунистически извращения и 30 г разсипия и геноцид !!!!

  Коментиран от #211

 • 12 СссереМ

  245 150 Отговор
  Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

  Коментиран от #15, #97, #164, #174, #229

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Лъжат ни ката ден

  161 134 Отговор
  Русия уби Левски, Стамболов,изгони Батенберг ! Унищожава всичко прогресивно в България !

  Коментиран от #16, #123

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 семафор

  141 34 Отговор
  Ивчоо,Минджев,а по-кротко,бе!
 • 18 Бай Стойчо

  210 71 Отговор
  Не се свършват предателите на България! За няколко долара янковците ще продадат и майките си, а мисирките ще си напълнят гушите за деня! Това са българяните, предателите от време оно! Янко Гочев е жив пример, какъв е бил и какво представлява днес Иванчо Хаджипенчович.
 • 19 Усмивката

  76 24 Отговор

  До коментар #5 от "Поп Недко Пирдоп":

  Мишки са водачите ни.Ако сме мишки ,защо сега дори и без армия никой не ще да ни доближи.Не си прав

  Коментиран от #22, #94

 • 20 Боклук

  198 91 Отговор

  До коментар #7 от "СссереМ":

  Русия подписва Санстефанския мирен договор и после западните братушки го анулират и правят Берлинския договор и разделят България на Княжество България и Източна Румелия. Единствено Руския император подкрепя българите след съединенито и плащат съединението руснаците с рапарациите които Османската Империя дължи на Руската Империя от загубата на,, Руско-турската освободителна война " в размер на 36 тона злато! Манифеста на Фердинанд от 1907 г чети!

  Коментиран от #35, #48, #142, #157

 • 21 Козяк

  110 35 Отговор
  Тоя си заслужи парите,които му дадохме !!!

  Коментиран от #251, #252

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Усмивката

  141 17 Отговор

  До коментар #15 от "СссереМ в българските уста":

  Не бива да наричаш народ ,,мишки",който с едно дървено топче се изправя срещу империя на три континента.

  Коментиран от #49

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 Истината

  153 123 Отговор
  Новичока е слаба отрова. Много по силна и опасна от нея е "Русофилчока", с който преди 140 години е заразено част от българското общество. То е превърнало част от българите в руски зомбита, за които Русия и руските интереси са най-святото нещо на света!
 • 26 Пълни глупости

  120 53 Отговор
  Това са пълни глупости! Какво очаква тоя? Да пуснат най-търсения по това време човек под парична гаранция като днес ли?
 • 27 Хисторик

  156 79 Отговор
  Това не е историк, а клеветник представящ се за историк! Русофоби е имало още преди освобождението на България от турско иго още преди 1877г. Търговци от български произход които са пътували по Европа и са били вербувани за масони са поддържали турската власт в тази част на империята!

  Коментиран от #54, #133

 • 28 Ужас

  144 69 Отговор
  Какво общо има Левски и Руската дипломация,нищо защо на подобни елементи се дава трибуна зада разделят народа с лъжи?!

  Коментиран от #36

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Козяшките историци

  90 29 Отговор
  след 1989 г от новите,, демократичните"!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

 • 35 Хихи

  37 28 Отговор

  До коментар #20 от "Боклук":

  По история - слаб 2.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор

 • 38 Истината

  93 43 Отговор
  СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ САМО КЪМ РУСИЯ И ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НЕЯ, НАРЕЖДА ИГНАТИЕВ “Всичките ми действия в Турция и сред славяните от 1861 до 1867 г. бяха вдъхновени от споменатите по-горе мисли и клоняха към това – да може Русия сама да господства на Балканския полуостров и в Черно море; и източните народи, особено славянските, да обръщат погледи изключително към Русия, поставяйки своето бъдеще в зависимост от нея, а не от другите европейски държави”. ( стр. 55) БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-ВРЕДНИ ЗА РУСИЯ АКО ПОПАДНАТ ПОД ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ “… ако въстаналите срещу турците народи не бъдат под наше, а попаднат под западно влияние, тогава неизбежно (infailliblement) нещата на Балканския полуостров така ще се променят, че ще бъдат несравнимо по-вредни за Русия”.( стр. 58)

  Коментиран от #52, #226

 • 39 fakti

  115 28 Отговор
  А иначе днешните българи са срам за Левски. Напускат България заради едното качество на живота, за лукс и престиж, адруги на място продават дтраната за същото. Ако можеше днес да ги види Левски едва ли щеше да си даде живота за такива мекерета. Как въобще можем да честваме смъртта му, когато сме предали всичко за което се е борил!

  Коментиран от #238

 • 40 Факта

  87 79 Отговор
  Тъй като това, което е било, назад се не връща, коментара след 147 години не помага и има единствено "ЗАДНА" цел да насажда русофобия. Уви, псевдо историко. Поне един милион ПРАВОВЕРНИ ХРИСТИЯНИ - БЪЛГАРИ си оставаме русофили!!!

  Коментиран от #45, #169

 • 41 Лъв си ти или келеш

  69 29 Отговор
  Янко като си историк и се позоваваш на исторически документи, те се цитират или се показват, че в учебниците по история и книгите друго пише. Ама като си стигнал до тези факти издай книга направи публикация, това в ефир да си четеш езика е направо банално.

  Коментиран от #46

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Истината

  68 53 Отговор
  Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция, на Балканите да не се създава голяма държава Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“

  Коментиран от #62

 • 44 Кольо

  83 74 Отговор

  До коментар #5 от "Поп Недко Пирдоп":

  ЗАТОВА СЕГА ВСИЧКИ РУСКИ БОКЛУЦИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор

 • 48 СссереМ

  86 47 Отговор

  До коментар #20 от "Боклук":

  И точно защото много ни ПОДКРЕПЯ твоята матушка подкокоросаха сърбия да ни нападне в гръб НАЛИ,чужда тема ти е историята,хич те нема.

  Коментиран от #69, #189, #193

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор

 • 50 Behemoth

  100 33 Отговор
  Само американците е трябвало да ни освободят...ама били заети с избиването на индианците и окупирането на Тексас и Калифорния тогаз...
 • 51 Тоя е лъжец

  86 30 Отговор
  Преди години този измислен историк твърдеше, че няма нито едно доказателство за съществуванети на Санстефанския мирен договор. После, след години се оказа, че има и оригинал в Турския държавен ирхив, и още по-лошото е, че е напълно идентичен с копието което се намира в София-Националния истирически музей в Бояна.
 • 52 Този коментар е премахнат от модератор

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор

 • 54 СссереМ

  80 42 Отговор

  До коментар #27 от "Хисторик":

  Тук няма русофоби,това съществува само в главите ви.Ние сме българи и подкрепяме родината си,а когато се покажат документи за действията на русия в "освободителната" война не ми е ясно защо ВИЕ русуфилите подскачате.

  Коментиран от #86

 • 55 За сламката и гредата

  96 28 Отговор
  Със същият аршин ,може да се пита ,защо Англия ,Франция и други ,не са спасили Левски? Те са били в много по-близки отношения с високата порта. Соросоидите "историци" от девет кладенеца вода ще извадят ,да си заслужат подмазването. За турците Левски е разбойник комита ,и убиец на едно момче -слуга на някакъв чорбаджия. На такива не се е отдавало чак такова международно в внимание,макар да има стремеж от турска страна бързо ,и потайно да се развие делото.Набързо сформирана комисия ,заключение ,и потвърждение на присъдата от Високата Порта. Идеите на Левски да титанични ,но за съжаление неприложимо утопични.Всички държави Влашко,Сърбия ,Гърция се освобождават с руска помощ ,по периферията на османската дъга ,стеснявайки постепенно империята. Та просто е нямало как да се случи с нас нещо друго, и да чакаме на нещо от вътре .Сега в най-добрият случай щяхме да сме или мъртви , или като кюрдите. А за това ,че сме се освободили толкова късно можем да "благодарим " на Англия и останалият западен свят.

  Коментиран от #196, #232

 • 56 ХАХАХ

  59 30 Отговор
  Ами Козяк са платили на човека така да говори,преди време бяха платили на някакъв който говореше,че са ни освободили Американци и Канадци които идвали с кораби през Атлантика!

  Коментиран от #61

 • 57 S63 AMG

  73 62 Отговор
  Самата истина,който е чел знае този всеизвестен факт.Руснаците никога не са милели за България и досадния мит за някаква измислена дружба трябва да бъде разбит.Азиатците в Азия

  Коментиран от #190

 • 58 Ха ха ха

  57 20 Отговор
  Е добре глупостите ясно, ама как щеше да стане без Русия и целия народ на нея е чакал и до чакал, как ще прескочи те същественото, нали всички 3 март са чакали и Левски е казал първо ние да се подготвим пък като му дойде времето и с дявола ако трябва ще се съюизим, само, че по са вярни излезли думите му за свободата на тепсия, факт:)

  Коментиран от #60

 • 59 Психиатър

  61 60 Отговор
  Историческата истина е болезнена за русофилите защото застрашава от разрушаване целият им измамен свят, в който са се потопили и, който смятат за истински. Затова за тях много по-удобни са руските лъжи и фалшификации на историята.
 • 60 Истината

  69 58 Отговор

  До коментар #58 от "Ха ха ха":

  И без Русия щеше да има България. Без Русия нямаше да има продажната и българофобска пета колона от руски еничари.

  Коментиран от #165, #180, #201

 • 61 S63 AMG

  81 57 Отговор

  До коментар #56 от "ХАХАХ":

  Никой не те е освобождавал ,а в тази война са участвали поляци, финландци и още какви ли не.А самата война е по повод на петролните находища открити по това време в Баку-Азербайджан и линията от там до Европа през Варна-Русе и река Дунав.Никой не е идвал да те освобождава видиш ли след 500г сън.Само наивници вярват в изтърканата версия на русия,според тях те са освободили всички народи.Само че,нито един от тези народи не потвърждава за никакво освобождаване,а единствено за руските зверства и съсипването на тези държави .

  Коментиран от #230, #235

 • 62 Къде е корена на проблема

  58 26 Отговор

  До коментар #43 от "Истината":

  Ами защо тогава не търсиш вината , именно в тези велики сили ,а обвиняваш Русия ,която е желала голяма и силна християнска държава на балканите , и се примирява със статуквото когато е открито заплашена с война ,подобно. на Кримската ,от Англия и други европейски държави и империи, желаещи да запазят целостта на турция.

  Коментиран от #66

 • 63 Пламен

  52 39 Отговор
  Каква е действителноста на практика. Освобождава ни Русия, а не В.Левски. То е ясно, че след 500 г. незнаем как се управлява държава. Руснаците след всички жертви е ясно, че няма да ни оставят да затрием новата държава.
 • 64 Българин

  48 42 Отговор

  До коментар #53 от "България ти кочина любима":

  Русофилите умиране от удоволствие да оплюете България и българите!
 • 65 Този коментар е премахнат от модератор

 • 66 Истината

  56 23 Отговор

  До коментар #62 от "Къде е корена на проблема":

  Руската и Австро-Унгарската империи, двете властващив Централа и Източна Европа империи са се разбрали предваритело как да си поделят сферите на влияние на Балканите и са заложили основите на Берлинския договор и разкъсването на българските земи и нация. Със секретното Райхщадско споразумение от 8 юли 1876 г. , подписано веднага след Априлското въстание, двете империи се споразумяват да не се допусне образуване на голяма българска държава, като взаимно си гарантират парчетата от баницата, наречени Балкански полуостров. Русия гарантира на Австор-Унгария да не възпрепятства окупацията на Босна и Херцеговина и Хърватска, а от своя страна Австро-Унгария гарантира на Русия ненамеса при инвазия и окупация на българските земи.
 • 67 Генерал BUF

  78 39 Отговор

  До коментар #6 от "Пенко":

  Истината боли, нали ? На времето / 1980 г /уволниха академик Гешаков, защото извади на бял свят цялата дипломатическа кореспонденциа между Азиатския департамент /Външното министерство на Русия/ и руските дипломати при Високата порта. Руснаците го изтървали безконтролно в архива си, защто работел по друга тема а и съпругата му - рускиня, била сестра на малък началник в Руския държавен военно-исторически архив (РГВИА). Публикацията е спряна от цензурата у нас, а материалите иззети и издчезват без следа. Между впрочем там в (РГВИА) е нашия държавен архив, който Червената армия изнася от България малко след 09.09.1944 г. и никога повече не връщат. Какви са червените боклуци не знаят само индивидите с руска кръв и промити мозъци у нас, така нареклите се "предатели-русофили."
 • 68 Този коментар е премахнат от модератор

 • 69 Боклук

  53 29 Отговор

  До коментар #48 от "СссереМ":

  Генерал Гурко сощоря сърбите 1877 г които искаха да освибождават София от турците и им каза ако искат да влузат България ше стещнат руската армия! Британците докараха турската армия от Албания с кораби да се среажават с руснаците и българите на,, Шипка" руснаците спряха румънците през 1 СВ да не окупират южна Добруджа! Никой не е карал Фердинанд да напада съюзниците си след,, Балканската Война" тези заповеди идваха от Запад не от Изток!
 • 70 Истината

  54 32 Отговор
  Българското землище /територията заселена с предимно българско население/в началото на 19 век е възлизало на 215 000 км2, от които в рамките на нашата Родина са останали малко повече от половината - 111 000 км2. Но малко българи знаят печалният факт, че отнемането на преобладаващата част от загубените територии българска земя, възлизащи на 93400 км2, е резултат от последователната, многовековна, антибългарска политика на руските държавници Ето и хронологията на хищническото ограбване на българския народ:
 • 71 fakti

  29 24 Отговор

  До коментар #45 от "Българин":

  Отлично си прехвърлил характеристиката на САЩ(американсите) върху Русия(руснаците). Чудя се само как си вярваш?
 • 72 Този коментар е премахнат от модератор

 • 73 Антисоросоид

  36 32 Отговор
  Опит за пренаписване на Българската история и делото на Апостола Васил Левски. Типично в сорисоиденгендарстил статия ! То от този весникпарцал друго и не може да се очаква. Толкова ли ниско паднахте бе ! Да давате трибуна на такива антибългарскипропадкяци?
 • 74 Този коментар е премахнат от модератор

 • 75 Истината

  53 20 Отговор
  1. В резултат на Одринския мир между Русия и Турция от 1829 г. и в резултат на помощта на Русия за Турция през 1833 г. българските земи по поречието на река Тимок са дадени на Сърбия. По късно след Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява пак на Сърбия! Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там и са подарени на Сърбия, която веднага започва сърбизирането на българите от тези територии!
 • 76 мани мани

  51 34 Отговор
  Точно така! После Ботев се отказва от тия гадове руснаците и взема страната на Левски и му казва: "Прав беше, баце! С теб съм!" И отива, събира четата, краде корабчето и трепи турци! И загива в бой, а не като мишка, каквито са любенчо и панайотчо, и още сумати отрепки! Долу пРосия! Мрете кучета недни блядски! Ние сами си се освободихме, защото сме велики войни, на които Исус помага! Дадохме на пРосия религията, азбуката, културата и светлината като цяло, че тия там си бяха отрепки! Отрепки са си и сега!
 • 77 Истината

  53 24 Отговор
  2. Съгласно Сан Стефанския договор от 1878 г., Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км2 и я подарява на Румъния заедно с българите там. Този грабеж, заедно с грабежа на Нишкия санджак са потвърдени по късно с Берлинския договор.
 • 78 Истината

  46 23 Отговор
  3. През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България, протака провеждането на арбитража, заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г, подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз, дезорганизира действията на българското правителство и българската армия чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги - цар Фердинанд, Иван Гешов, Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето). Освен това чрез извънредния си и пълномощен посланик в Цариград Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси в Междусъюзническата война. Посланик  Гирс уверява турските държавници, че турската армия може да навлезе до Марица! В резултат на всичко това от българското землище са заграбени както следва: 1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2. 2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2. 3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2. 4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2., която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба е върната на България.

  Коментиран от #147

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор

 • 80 Индус от Татарлъ

  15 12 Отговор
  На тоя другарче му е Тони Шайката, сери се у него!

  Коментиран от #160

 • 81 Този коментар е премахнат от модератор

 • 82 Българин

  46 25 Отговор
  Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си освен Национално движение "Русофили" да съществуват национални движения "Туркофили" или "Американофили" , които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.

  Коментиран от #84, #152, #203

 • 83 Празноглав

  19 17 Отговор

  До коментар #45 от "Българин":

  Запознай се със словобразуването. Русофоб, русофобия, нищожество!

  Коментиран от #90

 • 84 gggw

  34 19 Отговор

  До коментар #82 от "Българин":

  ненам турците или американците да са участвали в освобождението от 500години робство
 • 85 Филипов

  35 17 Отговор
  В руския императорски двор сън не са спали да измислят как да ни унищожат,докато ние сме си живели райски в сянката на падишаха.
 • 86 Този коментар е премахнат от модератор

 • 87 Истината

  56 23 Отговор
  Тук непременно следва да се знае жестокият факт, че по време на Междусъюзническата война, турци, гърци, сърби и румънци провеждат безмилостно варварско етническо прочистване на завладените територии, което прочистване е най-жестоко и повсеместно в Източна Тракия, Вардарска и Егейска Македония! Изобщо Междусъюзническата война , проведена под егидата на Русия, е най-голямата катастрофа за българския народ в цялата му история! България загубва 94 300 км2 територии, населени с над три милиона българи, почти равни на днешна България, а българското землище е фатално и безвъзвратно разпокъсано! С решаващата роля на Русия! За да бъдем напълно точни, следва да отбележим и факта, че без пряко руско участие са ни взети в Ньой Западните покрайнини и Струмишко, в размер на 2430 км2 и Западна Тракия в размер на 8200 км2! Горните факти до сега са премълчавани, за да не се засегне „братската, славянска, православна Русия”!
 • 88 Кой

  34 25 Отговор
  Кой е този "историк"? Не съм го чувал. Най-вероятно е платен драскач.
 • 89 Истината за освободителите

  44 18 Отговор
  руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
 • 90 Бъргарин

  20 13 Отговор

  До коментар #83 от "Празноглав":

  Личи си, че си такъв. Но не си изключение. Това качество е необходима за да си русофил.
 • 91 Този коментар е премахнат от модератор

 • 92 ИСТИНА ЗЛА

  46 30 Отговор
  РУСИЯ е враг на БЪЛГАРИЯ !!!!

  Коментиран от #183

 • 93 Плевен

  21 9 Отговор

  До коментар #32 от "руска мастия":

  Провокаторче, сам си пишеш коментари, и си отговаряш.
 • 94 Хехе

  16 1 Отговор

  До коментар #19 от "Усмивката":

  Ххе смях. Ами никой няма интерес да управлява гнила ябълка. А който има интерес си го прокарва с ”финикийски знаци” което дава реална преценка, колко сме желани :)
 • 95 Този коментар е премахнат от модератор

 • 96 Този коментар е премахнат от модератор

 • 97 гост

  25 13 Отговор

  До коментар #12 от "СссереМ":

  Байо се пише с "Й",а не с "ь".Гледам ви интелектуалното ниво и ми е интересно,колко "компетентно" се изказвате,по въпроси, от които хабер си нямате,като този измислен историк.
 • 98 3452

  29 15 Отговор
  Всякакви хаховци започнаха да дращят бумагите и да се водят историци. С какво се издържа това лице, какво работи? Грантове ли папа?
 • 99 Ел Камино

  36 10 Отговор
  Учил не до учил. Процеса срещу Левски е бутафорен, и той го е знаел. Присъдата е дадена месец по- рано. И англичаните и руснаците и голямата порта и псевдо патриотите, и хъшовете и чорбаджиите и търговците и всякаква подобна сган са удовлетворени. Гръмки и нескопосани заглавия, от хора не до чели и мислещи на дребно, са меко казано простотии. Какви предатели е раждала и продължава да ражда България нямам думи.
 • 100 Жеков

  24 15 Отговор
  На това му се казва словоблудство. Намал какво да каже човечеца и подредил думите в изречения.
 • 101 Бойко Буросов

  35 19 Отговор
  Историята се пише от Американското посолство...

  Коментиран от #255

 • 102 qwerty

  30 15 Отговор
  честно казано не изчетох коментарите и цялата статия, но както се казва: БОЖЕ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ и не давайте повече трибун на тези хора 🤬🤬🤬🤬
 • 103 Българин

  40 25 Отговор
  Русофилчетата вместо да защитават мръсната руска кочина да си зададат въпроса защо Русия не допуска български историци до архивите на Азиатския департамент на Руската империя, в които са документите касаещи България?
 • 104 Този коментар е премахнат от модератор

 • 105 Оскверниха Левски Оскверниха България

  35 34 Отговор
  Оскверниха Левски Оскверниха България! I рганизаторите на осквернителното шествие Румен Радев, Корнелия Нинова, агента на Русия Костадин Костадинов, Боец и агента на ДС приватизаторът Васил Василев са днешните предатели на Левски. Съд за тези предатели на България, които прекланят глава пред Путин и искат да направят България васална на Русия. Левски умря за да бъде България Свибодна а не окупирана и васална на Русия и Путин към които техните КГБ агенти Радев, Нинова, Възраждане, БСП, Боец и Атака искат да я тласнат
 • 106 гео милев

  35 22 Отговор
  Браво ,,историко,,калко гранта получи от спонсорите си.Важно е Русия да е враг No1 с всички средства и ,,изследвания,,Даже един шопар отиде в Евро парламента да гуши 10000 евро месечно,заради подобна агитация.Яко е да си в далаверата и на хранилка.
 • 107 Този коментар е премахнат от модератор

 • 108 Наистина истината

  25 10 Отговор

  До коментар #2 от "Усмивката":

  Ето кaквo иcкa Руcия зa нac. Прeгoвoритe ca вoдeни oт грaф Игнaтиeв. “Дoгoвoрът прeдвиждa cъздaвaнeтo нa aвтoнoмнo, трибутaрнo княжecтвo Бългaрия c хриcтиянcкo прaвитeлcтвo и прaвoтo дa имa вoйcкa. Тeритoриятa нa Бългaрия щe oбхвaщa зeмитe oт рeкa Дунaв пo нoвoуcтрoeнaтa cръбcкa грaницa и oттaм пo зaпaднaтa грaницa нa кaзaтa Врaня дo плaнинaтa Кaрaдaг. Oттaм грaницaтa щe минe пo зaпaднитe грaници нa кaзитe Кумaнoвo, Кoчaни, Кaлкaндeлeн дo Кoрaб плaнинa. Cлeд тoвa грaницaтa ce cпуcкa нa юг пo Чeрни Дрин и пocлe пo зaпaднaтa грaницa нa кaзитe Oхрид, Cтaрoвo и Кoрчa cтигa дo плaнинaтa Грaмoc. Oттaм грaницaтa тръгвa нa изтoк прeз Кocтурcкoтo eзeрo, cтигa дo рeкa Мъглeницa и ce cпуcкa дo Coлунcкия зaлив. Грaницaтa зaoбикaля Coлун и прeз Бeшичкoтo eзeрo излизa нa Oрфaнcкия зaлив. Oт Буругьoл грaницaтa извивa нa ceвeр към Рoдoпитe дo Чeпeлaрe, oткъдeтo зaвивa нa изтoк и ce cпуcкa пo Aрдa, пocлe минaвa прeз Изтoчнa Трaкия дo Чeрнo мoрe, кaтo ocтaвя Oдрин в Ocмaнcкaтa импeрия, a Лoзeнгрaд, Люлeбургac и Мaлкo Търнoвo – в Бългaрия. Грaницaтa нaпуcкa мoрcкия бряг при Мaнгaлия и прeз Дoбруджa излизa нa Дунaвa при Рacoвo.Дoгoвoрът ce oпитвa дa cъздaдe гoлямa cлaвянcкa държaвa нa Бaлкaнитe – княжecтвo Бългaрия би имaлo плoщ oт oкoлo 170 000 кв. км и би oбхвaщaлo Видинcкo, Врaчaнcкo, Търнoвcкo, Руceнcкo, Cилиcтрeнcкo, Вaрнeнcкo, Coфийcкo, Пирoтcкo и Врaнcкo в Пoмoрaвиeтo, пoчти цялa Мaкeдoния (бeз нaй-южнитe oблacти), чacти oт Кocoвo (Кaчaник) и Aлбaния Софийско, Пиротско

  Коментиран от #111, #125

 • 109 az #Победа75

  29 19 Отговор
  Абе Гочев, кажи си го направо! Путин е виновен за смъртта на Левски, нали???

  Коментиран от #139

 • 110 Мунчо

  30 20 Отговор

  До коментар #45 от "Българин":

  Руснаците не са обявили че са богоизбрани, но виж хамериканските ти тъпкачи се обявиха за такива и не спират да го напомнят по целия свят, като извършват масови клането на цивилни във всяка една държава, която са нападнали, а те са десетки, че и стотици вече.

  Коментиран от #170

 • 111 Наистина истината

  28 9 Отговор

  До коментар #108 от "Наистина истината":

  А ето какво искат нашите западни “приятели”: “Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили. Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[23] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война. Започнати са мерки за съставянето на два експедиционни корпуса за военни действия срещу русите и превоз на английски войски от Индия, през Суецкия канал в Средиземно море.[24]“
 • 112 Русороб

  17 24 Отговор
  Как боли истината, на умряло вият шумкарите. Скоро болен Костя сланинова и зеления чорап ще висят по сълбовете пред президенството.

  Коментиран от #114

 • 113 Този коментар е премахнат от модератор

 • 114 Наистина истината

  31 8 Отговор

  До коментар #112 от "Русороб":

  Защо? Истината е хубаво нещо. След като видяхме какво иска Русия за нас, чрез преговори водени от граф Игнатиев ще припомня какво искат за нас западните ни “приятели”. “Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили. Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[23] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война. Започнати са мерки за съставянето на два експедиционни корпуса за военни действия срещу русите и превоз на английски войски от Индия, през Суецкия канал в Средиземно море.[24]“ Запада е против договора наложен от Русия чрез основния преговарящ граф Игнатиев, защото не жела силна и голяма България и най-вече защото знае, че ако България има излаз на Бяло море руснаците ще бъдат принудени винаги да поддържат най-добри отношения с България за да могат да ползват базата си отвъд Босфора.
 • 115 Муаха-ха-ха-ха...

  26 15 Отговор
  Верно е ! Верно е ! Преди да го обесят Апостола,руснаците са го отровили за по сигурно ! Баба Гица ми го каза,къде пасе говедата на къра.
 • 116 Този коментар е премахнат от модератор

 • 117 Този коментар е премахнат от модератор

 • 118 Този коментар е премахнат от модератор

 • 119 Този коментар е премахнат от модератор

 • 120 Този коментар е премахнат от модератор

 • 121 Въпрос

  30 21 Отговор
  Ако не бяха братушките, дали днес щяхме да говорим за евросъюза и евро ? Или щяхме да сме турска губерния по заговора на западните и тогава сили.....

  Коментиран от #131

 • 122 ГруЮ

  26 13 Отговор
  Боже, какво благородно излъчване има тоя “ историк”. Видях, че и книга написал по темата. Какви ли комплекси трябва да го гризат отвътре, за да чопли така тенденциозно костите на отдавна починали хора?
 • 123 Интелект

  14 7 Отговор

  До коментар #14 от "Лъжат ни ката ден":

  Абе серсем, Стамболов беше русофоб, което е обратното на русофил, държа да поясня заради твоят мизерен мозък... и съответно, притежателю на една мозъчна клетка, не можеш да правиш връзка между дейността Стамболова и Русия, защото са в противовес. Тази дума вероятно не ти е ясна, бъдейки инфантил, за това ти давам синоними - с обратна посока, диаметрално противиположни...
 • 124 Бълхи

  24 10 Отговор
  Седят две бълхи на гърбът на руска мечка и бърборят за нея.

  Коментиран от #141

 • 125 Хубаво е да разясниш

  8 5 Отговор

  До коментар #108 от "Наистина истината":

  На публиката какво значи думичката"трибутарно"....ако изобщо знаеш разбира се. Тогава, ще разбереш всъщност дали санстефанският договор всъщност е началото на независима България или не е :)

  Коментиран от #150

 • 126 Смахнат

  25 11 Отговор

  До коментар #7 от "СссереМ":

  Ти какво искаш да дадат толкова жертви и материални щети за лъжливите не очи. Нали виждаш и сега колко сме непризнателни което е национална черта. Сега Канада изнася хиляди тонове злато защо никой не предприема нищо, защо мълчим. Да не би те да са ни помогнали в нещо. А такива историци мога да ги сравня с гадовете който са предали най великият българин Левски.
 • 127 Коч

  31 17 Отговор
  Тоя като го гледам ми прилича на смахнат. Ако мисли, че с това ще изпъкне не е познал. Русия ще бъде вечно в сърцата на българите.

  Коментиран от #137

 • 128 Гурко

  24 8 Отговор
  Поредния евтин "съединител", които за един по-здрав "черен морков" е готов и майчиното си мляко да продаде.
 • 129 Коч

  25 7 Отговор
  Мдааа...чини ми се скоро ще вдигаме паметник на Иванчо Хаджипенчович...пък защо не и на поп кръстя(въпреки че спорно е само той да го е предал).Заслугите на Димитър Общи също не са за пренебрегване....и него трябва да овековечим.Дано само паметниците ги наредят близо до този на загиналите англииски и американски летци извършили паметен подвиг.
 • 130 Този коментар е премахнат от модератор

 • 131 Отговор

  23 16 Отговор

  До коментар #121 от "Въпрос":

  Ако не бяха братушките ви нямаше да ви има едивствено вас, българофобите и национални предатели.
 • 132 Този коментар е премахнат от модератор

 • 133 Този коментар е премахнат от модератор

 • 134 Този коментар е премахнат от модератор

 • 135 Този коментар е премахнат от модератор

 • 136 Русия ни освободи ?!?!?!

  30 25 Отговор
  Не ни освободи. Русия ни превзе от Османската империя/Турция де/ и ни разпродаде на парче на Сърбия, Румъния и Гърция. Не забрави и себе си, Северна Добруджа им я дадоха срещу части от Молдова/ Бесарабия. Е вече не са руски, ама Северна Добруджа си остана румънска. Да си бяхме останали всички българи под турско заедно, без да ни "освобождават" и после да се съсипем от наистина освободителни войни то днес щяхме да сме 20-25 милиона население предимно българи и по територия по- голяма от Санстефанска България.
 • 137 Опссс

  10 19 Отговор

  До коментар #127 от "Коч":

  Валенките са окупатори
 • 138 Нико

  12 22 Отговор
  Ако не бяха тия скапани руснаци сега с Турция щяхме да сме едно и щяхме да си пием кафето на Босфора
 • 139 Не бе

  26 3 Отговор

  До коментар #109 от "az #Победа75":

  По-вярно е, че Путин е виновен, че ти е празна кратуната.
 • 140 Челмето

  18 5 Отговор
  На тоя с о погледа му казва всичко.....хиена
 • 141 Хихи

  8 15 Отговор

  До коментар #124 от "Бълхи":

  А мечокът смърди ли, смърди...
 • 142 Шопа

  19 9 Отговор

  До коментар #20 от "Боклук":

  Четеш договори, сано дявол Евангелието. Боклуко, дотовора е тристранен - или има три дотовора - Русия - Турция: Русия "плаща" съединението с неролучените от Турция репарации. Турция - България: получаваме независимостта си. България- Русия: дължим на Русия "платеното" от нея на Турция. Но нака и не го плащаме до края, тъй като Ленин се отказва от наследието на империята, а това анулира договорите на империята. По силата на този акт СССР не може да си търси обратно Аляска в 1961 година. Чул ди нещо, ама недочул - нищо не е платила Русия за съединението, става дума задоговорите на Малинов. При Съединениено прекратява с нас даже дипломатически отношения и почти се стига до война - руският флот обстрелва Варна. Нищо не е чистосърдечно и безплатно. Просто ни провървява.
 • 143 Пито платено

  15 2 Отговор
  Сега трябва да се определим,с кои масони сме?А мястото ни ветровито...Да не ни разфасоват пак,много често взе да става.Цената си много ниска я държим,в глобално село дувари няма и всякакви кучета ни припикават. До кога така?До следващата вавилонска кула,дето не стигна божия шлифер...Знаем кой купува пушеното.
 • 144 Ники

  21 6 Отговор
  Абе г-н. Гочев какъв генерал,какви 5лв. Защо пак изопачаваш истината? Хората не пасат трева,те си знаят,че Путин е виновен за обесването на българската светиня. А ти пак се опитваш да ни лъжеш!!!
 • 145 Този коментар е премахнат от модератор

 • 146 desperado

  14 5 Отговор

  До коментар #7 от "СссереМ":

  А бе бай х.й, колко срува свободата? Колко струва да изповядваш вярата, която искаш? Колко струват загубените животи? Много прости хорица с дребни душици има!!!
 • 147 ......

  19 6 Отговор

  До коментар #78 от "Истината":

  Моля да добавите обаче и конкретната международна обстановка,причините Русия да тръгне срещу България защото всичко извадено и само по себе си е манипулация.Забравихте да споменете че и Русия плаща вместо нас парите при Съединението.Или всичко се гледа с особености и както ни харесва.Не съм русофил,нито русофоб,но се излагате колега!

  Коментиран от #207

 • 148 Този коментар е премахнат от модератор

 • 149 Петко

  20 9 Отговор
  Няма да е изненада,ако се намери някой "юнак",който да припише вина на Русия,и за ослепените самуилови войници.
 • 150 Наистина истината

  14 7 Отговор

  До коментар #125 от "Хубаво е да разясниш":

  Означава, че турците е трябвало да напуснат веднага България, а руснаците да останат още две години. Това не е много на фона на 500 години турско робство и най-вече на фона на желаната от тях огромна България.
 • 151 След някоя и друга година сигурно ще се,

  20 3 Отговор

  До коментар #6 от "Пенко":

  Сигурно ще се окаже и, че русите са го обесили
 • 152 Пипи дългото чорапче

  13 4 Отговор

  До коментар #82 от "Българин":

  Има Атлантици,Подкрепа от САЩ,лобита,Приятели на Тръмп.Изберете си.
 • 153 Историята

  24 7 Отговор
  На маймуна ме обърнахте!А кой как интерпретира нещата са си интерпретации.Умря ли Левски за нас?Умря.Освободи ли ни Русия?Да.

  Коментиран от #214

 • 154 Божидар

  16 7 Отговор

  До коментар #7 от "СссереМ":

  Добре, де... АКО е било така, тогава защо са напуснали "окупираната" територия, а не са я ПРИОБЩИЛИ към територията на Руската импария като "Задунайска област"??? Нещо нама логика...
 • 155 К/рва ви е родила и теб Янко

  10 2 Отговор
  И водещата на " Нечестно казано " - Заблуда Плезич .
 • 156 Red Lion

  24 8 Отговор
  Дааааа, утре очаквам Г. Бенковски да бъде обявен за руски агент за думите му "Турцийо аз те победи, а тя Русия нека заповяда"!! По тази логика Априлското въстание ще бъде обявено за проруски метеж, а турското робство за видите ли една идилия, която "лошите" руснаци са развалили!!! А сега сериозно, не е ли време такива отрепки, като Иво Инджев и този псевдо историк Гочев да бъдат съдени и осъдени за национално предателство!????

  Коментиран от #216

 • 157 Lele Male

  13 16 Отговор

  До коментар #20 от "Боклук":

  Напротив, едунствено руснаците се обявяват против Съединението и се опитват да насъскат османците срещу него.И като не успяват,организират похищението срещу Батемберг.
 • 158 Този коментар е премахнат от модератор

 • 159 Този коментар е премахнат от модератор

 • 160 Този коментар е премахнат от модератор

 • 161 vasik atanasova

  5 12 Отговор
  а така кажи им го на тези русофили
 • 162 Този коментар е премахнат от модератор

 • 163 Този коментар е премахнат от модератор

 • 164 Мръсен

  18 13 Отговор

  До коментар #12 от "СссереМ":

  Мръсен лъжец ...НЯМА такова нещо написано от Левски ... запознат съм с всичката му кореспонденция , която се е запизала, защото съм правил проучване за една дипломна работа ... Надявам се някой да те намери и убие ... по особено жесток начин.

  Коментиран от #205, #217

 • 165 Този коментар е премахнат от модератор

 • 166 Добърден

  18 5 Отговор

  До коментар #2 от "Усмивката":

  Ами изкарате ги. От всичките думи на този псевдо историк няма нито един документ цитиран. Само предположения. Никакви факти. Типично по Ройтерс Франспрес и Адошиейтедпрес.

  Коментиран от #175

 • 167 Гост

  18 4 Отговор
  Поредният профан, който дрънка глупости.
 • 168 волен сидеров

  17 3 Отговор
  Защо обвиняваме чужди хора.С ДВЕ ЗАПТИЕТА ГО КАРАТ НА БЕСИЛОТО И НИТО ЕДИН НЕ СЕ ОПИТВА ДА ГО СПАСИ -КОЙ Е ВИНОВЕН-И КОЙ ГО ПРЕДАВА...айде стига вече
 • 169 Яж ми уя

  2 10 Отговор

  До коментар #40 от "Факта":

  Русорби искаш да кажеш...

  Коментиран от #178

 • 170 Омир

  8 14 Отговор

  До коментар #110 от "Мунчо":

  Мунчооо... Това сигурно е галено от МУНЬО... Само Муньовците обичат Русия повече от България...

  Коментиран от #200

 • 171 Чичо

  17 7 Отговор
  Идиот! Продал се за шепичка царевичка идиот! Едни истински историци намериха и публикуваха едно писмо на Граф Игнатиев до Консула в Русе и цял рояк мухи-месарки налетяха да плюят историята без да си дадат мъъъъничко труд да вникнат в съдържанието му! Всъщност, те вероятно и нямат капацитета да го направят или са от ония, дето ги разритват на сутришните оперативки да търчат с тъпани по селата!!!!
 • 172 Този коментар е премахнат от модератор

 • 173 Този коментар е премахнат от модератор

 • 174 Чичо

  22 7 Отговор

  До коментар #12 от "СссереМ":

  И къде бе, серсем ниеден, прочете това писмо на Апостола?!? Ако вместо като папагал да повтаряш неистини беше и нещичко попорчел щеше да знаеш, че истинският цитат е "...ние не само към Русия, ние ще се обърнем ако трябва и към дявола да ни помогне за освобождението, но първом сами трябва да си свършим нашата си работа..." Та това е то споменаването на Русия. Всичко друго е туркофилска бълвоч, платена днес от сороските фондации!
 • 175 nbakalova

  8 17 Отговор

  До коментар #166 от "Добърден":

  Всичко е цитирано в книгата му за Левски. Ровил се е с години в докуминти. Всяко изречение е документирано, но не винаги истината е приятна.

  Коментиран от #248

 • 176 РАЗ ДВА

  22 5 Отговор
  Явно според тук пишещите МЕКЕРЕТА включително и този от снимката Русия пак ни е виновна и е трябвало да си останем под турско робство!
 • 177 Детелина

  18 7 Отговор
  Този гос-енчо никой не го знае- кой е, откъде е и откъде се пръкна?! ТОВА Е СКАЛЪПЕНО-ИЗМИСЛЕНО нещо! Незнайно откъде, но зная ЗАЩО ПРОБУТВАТ ТАКИВА ПРОФАНИ?!... А СИГА ЧУЙТЕ -РУСИЯ + БЪЛГАРИЯ = ДВА БРАТСКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДА!!! ... В Гърция употребяват една дума за всичките онези, тръгнали на словесен поход срещу Руския народ и държава, за злобни и фашистки десни елементи...Думата е μαντροσκυλο( злобно куче, предано единствено на стопанина си )!!! ТОВА са подчовеци с ЧИП ЗА УПРАВЛЕНИЕ ОТ АМЕРИКА И БРОКСЕЛ...ИСТОРИК СЪМ, НО ТОЗИ ( колега) дори не съм името чувала!!? ...защото изобщо не е историк!

  Коментиран от #192, #220

 • 178 Трият те

  12 3 Отговор

  До коментар #169 от "Яж ми уя":

  Тъпанара си е тъпанар!

  Коментиран от #256

 • 179 Каунь

  22 5 Отговор
  Тия дебили за иднъ шепа долари и дуп. ще дадат. С къкъв акъл посягат на най-святото име за нормалния българин? Как ощи не са изкарали чи афроамериканците са ни освободили от турско робство?
 • 180 BGN

  6 0 Отговор

  До коментар #60 от "Истината":

  Колкото има сега и Константинопол. Нямам думи!!!
 • 181 ПЕНКО

  8 1 Отговор
  В БЪЛГАРИЯ -СИСТОЛИКЪТ Е "ИСТОРИК" , А ДИАСТОЛИКЪТ И "ИСТОРИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОР" !?!?!?!?
 • 182 Ян Бибиян

  13 15 Отговор
  Смъртта на България ще бъде най-големият триумф на руската дипломация и на българските русороби.
 • 183 Боа

  6 1 Отговор

  До коментар #92 от "ИСТИНА ЗЛА":

  Чтом така,като идват па братушките-готви се за бесилото! И то без сьд и следствие!
 • 184 майко мила

  17 3 Отговор
  Гочев, защо не ги говореше такива преди 30-40 години,а?
 • 185 123

  19 8 Отговор
  Незнам как може да се дава възможност ненормалници да пишат лъжливи статии и нещо повече - да ги публикуват!
 • 186 Жико

  18 4 Отговор
  Продажник, за няколко цента.
 • 187 Марш!

  14 3 Отговор
  Да те ева в историка!
 • 188 Гост...наблюдател

  13 12 Отговор
  Като чета коментарите оставам с усещането, че ако Путин окупира Варна много хора ще хукнат да го срещнат с хляб и сол. Народе????
 • 189 СЕРСЕМ

  15 2 Отговор

  До коментар #48 от "СссереМ":

  Сърбия тъпако е подкокоросана от Австро-Унгария и когато се проваля и българската армия стига до Алексинац, Австро-Унгария ги спира заплашвайки с война България. Хабсбургската мечта е била завладяване на коридор на Балканите и Солун като излаз в Средиземно море. При победа на Сърбия този коридор е щял да бъде компенсиран с български земи. СЕРСЕМ, не вярвам че си толкова прост и не си ги чел тези неща, просто играта ти е такава, готов си да се шибаш за един пробит долар.
 • 190 Каубой

  6 3 Отговор

  До коментар #57 от "S63 AMG":

  Ти не се обаждай от коневръза!
 • 191 1396

  10 5 Отговор
  Така е,всяка империя си гледа интереса,но за всичките робства, под които сме падали, най вече сме си виновни ние и по точно предателите между нас.Дори сега,форумите са пълни с русофили и американофили и какви ли не други фили, които непрекъснато спорят.
 • 192 Пипи дългото чорапче

  4 0 Отговор

  До коментар #177 от "Детелина":

  И аз.Къде е работил,учил,специализация?
 • 193 1396

  13 2 Отговор

  До коментар #48 от "СссереМ":

  Пълни глупости пишеш.Много добре се знае че Австроунгария подкокоросва Сърбия.
 • 194 Ха Ха Ха

  14 0 Отговор
  Само мога да кажа,че за пари вече се пишат какви ли не глупости
 • 195 Стайков

  15 0 Отговор
  Боже, пази България от Печенеги на власт. Те са готови да се прдадат на всеки, който дава пари.
 • 196 Истината

  5 8 Отговор

  До коментар #55 от "За сламката и гредата":

  Западняците достатъчно са европеизирали османската империя но за християните са отговаряли руснаците и баш игнатиев .
 • 197 Истината е

  13 4 Отговор
  че Великобритания, Франция, Германия и два батальона морски пехотинци от USMC са ни освободили от турско робство. Не знам дали не бъркам за Германия обаче, нека по-сведущите тук историци ме поправят. А, и да не забравя, местният резидент на КГБ е дал сведения на турските власти за Левски.
 • 198 Байно

  9 8 Отговор
  Сега ушанките ще ревнат в хор, но точно това е срамната истина !
 • 199 Анонимен

  8 4 Отговор

  До коментар #6 от "Пенко":

  В България е така, от време оно, все някой друг им е с..л в гащите! Тоя гьотверен, не говори за това, кой е ПРЕДАТЕЛЯ, а това, че не са го спасили руснаците! Жалки боклуци!
 • 200 Анонимен

  2 0 Отговор

  До коментар #170 от "Омир":

  А ОЛИ, е от олигифрен! Само олигофрените така пишат.
 • 201 serjant

  3 1 Отговор

  До коментар #60 от "Истината":

  shteshe da ja ima ama s fesove i feredjeta...

  Коментиран от #223

 • 202 бивш русофил

  9 3 Отговор
  За щастие истината за българо-руската "дружба" започна да си пробива път.Трябва да призная,че и аз дълги години изпитвах благодарност и симпатия към Русия,но то е било в резултат на моето невежество и умелата пропаганда.После започнах да се интересувам от периода 1878-1944 по-задълбочено и останах шокиран от истинското лице на "освободителката".Та тя е била една от най-яростните ни врагове!
 • 203 serjant

  5 5 Отговор

  До коментар #82 от "Българин":

  mai oshte 5000 godini e trjabvalo da si sedim pod robstvo, takiva neblagodarnici nikade po sveta njama ,horata ni osvobodili ama nie prodaljava da hodim po sveta ida se predlagame....sram i pozor...
 • 204 Ххх

  1 1 Отговор
  ПЕДАЛЧО бабин......!!!!!
 • 205 Avasito

  3 1 Отговор

  До коментар #164 от "Мръсен":

  А ти, защо си мислиш че си изровил ЦЯЛАТА му кореспонденция? Не се ли сещаш че част от нея може да е била укрита в интерес на новата власт след 1944-та, която толкова добре лижеше г.за на съветите? И чак пък да го "убие по особено жесток начин"??? Човек, ти наред ли си?

  Коментиран от #249

 • 206 Кольо

  7 2 Отговор
  Съветизацията на България и избиването на инакомислищите след 9-ти мога да го преглътна макар трудно,но съсипията на България през лятото на 1913 г и геноцида над българите тогава -това ме направи русофоб завинаги!
 • 207 Avasito

  6 5 Отговор

  До коментар #147 от "......":

  А впрочем, забравихте и Вие да споменете че след като Русия плаща за съединението, после пък ние връщаме това на Русия и с лихви даже. Въобще, Русия не ни е мислела доброто, но е виждала че ще се формира нова държава която ще бъде голям играч на Балканите, и за това се намесва в събитията с идеята да ни подчини политически. След освобождението България поема курс който не се нрави на Русия/СССР и започват да финансират партизански движения вътре в България, като резултатът е превратът от 1944 г. Как иначе си представят хилавото партизанско движение да надвие една доста силна икономически държава по това време. Има сведения че финансирането възлиза на около 2 милиарда евро днешни пари.

  Коментиран от #221

 • 208 F.F

  9 6 Отговор
  България не трябваше да съществува, като самостоятелна държава,а да бъде руски протекторат,предмостие за атака на Проливите и Цариград.Априлското въстание е предтекст за осъществяването на този план.Съединението обаче шокира руснаците и те решават,че трябва да бъдем заличени.От там нататък започват да работят с пълни сили против българското национално обединение,раздавайки български земи на съседите ни.Това е простата истина.
 • 209 Аспарух

  6 6 Отговор
  Подчовеците от мацква са били винаги врагове на България.
 • 210 Консерватор

  4 2 Отговор
  Ако националният герой № 1 на България е ненавиждал Русия, защо тогава народа ни е русофилски, значи те предпочитат Русия пред Левски! Търсете далаверата, само тя е пътеводната звезда на предателите!
 • 211 Комбина

  7 3 Отговор

  До коментар #11 от "Срам ме е":

  Не! 150 години Русия, съсипва българите и държавата ни!
 • 212 Иван Белишки

  10 5 Отговор
  А бре братя българи ,защо се плюете по форумите ,за да доставяте наслада на руската измет.Гордейте се ,че сте българи и сте им дали на тия комплексари език,азбука и религия .По данни на известни руски учени руският език е наследникна старобългарският църковен език,разпространен по тези земи от български църковни просветители.Първият руски патриарх Киприан е българин.Ние сме ги окупирали духовно,те това не могат да ни простят.Малкият български народ е техен духовен водач. Благодарение на нас тях ги има на картата.Колко тона злато да им вземем за това, след като те искат да им заплатим разноските за "братската освободителна война" ние им плащаме 32.5 тона злато.Някой от най отявлените русофили може ли да ми каже.КОЛКО? Това ли е братска Русия? За мен като БЪГАРИН- НЕ.
 • 213 Антикомунисt 1

  6 6 Отговор

  До коментар #6 от "Пенко":

  Предателска сган, такива като теб са утайката на света! Левски и от гроба да излезе и да ти го каже, ти пак ще викаш Русия, Русия!
 • 214 Този коментар е премахнат от модератор

 • 215 Антикомунисt 1

  7 6 Отговор
  З. Стоянов изрича следните истини, които русофилите и до днес не могат и не искат да осъзнаят: "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…"
 • 216 Този коментар е премахнат от модератор

 • 217 Този коментар е премахнат от модератор

 • 218 Консерватор

  5 7 Отговор

  До коментар #8 от "Философа":

  Русофилството е болест предателството е един от симптомите ѝ!

  Коментиран от #224

 • 219 инчхай

  5 3 Отговор
  какъв е тоя измислен герберо соросоиден и--т и сега се почитат такива писатели и режисьори на филми ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ,ПЪТЯТ КЪМ СОФИЯ и др. а те ще вярват на непознати индивиди г---
 • 220 Антикомунисt 1

  4 8 Отговор

  До коментар #177 от "Детелина":

  Като чуя историк и разбирам измамник, платен от червена сган! Русофилството е болест и предателството е един от симптомите ѝ!

  Коментиран от #227

 • 221 Хипо

  5 4 Отговор

  До коментар #207 от "Avasito":

  Дамм..още един историк. Да беше поне съобразил, че Русия между 1912-1922 е в почти постоянна гражданска война, а след това чак до 1932 година Сталин е бил зает с чистката и нито Русия, нито след това СССР са се интересували от България в този период от близо 20 години. Обратното, България се е интересувала от тях и дори през 20 те години са се събирали продоволствия за гладуващите в СССР. За Втората световна война и участието на България в конфликта на страната на тристранния пакт, отдавна всичко е казано.

  Коментиран от #222

 • 222 Хипо

  3 0 Отговор

  До коментар #221 от "Хипо":

  Коментарът е и към коментар 202. И апропо, между 1944-1991, поне в историографията няма българо-руски отношения.
 • 223 Този коментар е премахнат от модератор

 • 224 Този коментар е премахнат от модератор

 • 225 Кочо

  6 2 Отговор
  Последно,турски или руски камшик?Или ботуш с кравешки фъшкии да предпочетем?Какво ли най-добре ще пасне на простотията ни?
 • 226 baihui

  4 2 Отговор

  До коментар #38 от "Истината":

  Лошото е, че много прости българи и руснаци попадат под влияние на най-различни протестантски секти промиващи мозъци!
 • 227 Този коментар е премахнат от модератор

 • 228 Сульо

  6 4 Отговор
  Ку-ку,ку-ку,ку-ку...Какво ли още и ма да чуем от соросоидите? ЧЕ Русия ни е откраднала от рахата на Султаната? Че Батак е нещо като Дисниленд направен да плаши хората ?(прости ми Господи и батакчани) Я да последват участта на Левски ще е най-доброто решение за всички соросоиди на хранилка на козяк....
 • 229 Сульо

  4 3 Отговор

  До коментар #12 от "СссереМ":

  това соросоидите го измислиха, преди 1989-та и преди 1944 го нямаше.
 • 230 Сульо

  7 2 Отговор

  До коментар #61 от "S63 AMG":

  ти си луд бе! За какво им са тези петролни находища по това време...? Я Козяк малко да стегнат редиците и да не набират психично болни за тролове, че стават за смях....
 • 231 Никой

  5 0 Отговор
  Винаги е имало интереси и ще има . България като само самостоятелност е проблем и никога няма да ни позволят да бъдем НАРОД,НАЦИЯ и независима ДЪРЖАВА!
 • 232 .Д.Кънев

  6 4 Отговор

  До коментар #55 от "За сламката и гредата":

  Мнозинството от турските генерали са били англичани,французи немци,евреи,арменци и доста от други нации а етническите турци много малко,не зная да е имало руснаци.Та не говорете идиотщини за руснаците.

  Коментиран от #237

 • 233 Този коментар е премахнат от модератор

 • 234 Този коментар е премахнат от модератор

 • 235 Спиро

  4 2 Отговор

  До коментар #61 от "S63 AMG":

  Какъв титан на мисълта, каква свещена глупост. Първият автомобил се е появил през 1885 година. Руско-турската освободителна война е 7 години по-рано. Какви петролни находища те гонят по онова време свещен глупако. То бива тъпотия и невежество ама това вече счупи тъпомера. Като изпълняваш поръчката на господарите си вземи прочети малко да не ставаш смешен.
 • 236 Мици

  5 4 Отговор
  Руските Проклетници от Азиатският департамент и Днес действат срещу България!

  Коментиран от #246

 • 237 Това е

  9 2 Отговор

  До коментар #232 от ".Д.Кънев":

  Нещо не си разбрал , прочети отново текста. А той гласи , че благодарение на Англия , Франция , и други империи съюзници на Турция , Русия е била била постоянно притискана , сама срещу всички , и поради тази причина закъснява и нашето освобождение. Достатъчно е да се прегледа Кримската Война , и да се види баланса на силите. За руската освободителна война 1977г. Русия се договаря предварително с Австро-Унгария и др. за да няма отново срещу нея обединени бойни действия . Условието е да не се минава балкана, Русия използва под претекст намиращите се зад балкана турски военни части , и завзема и тази българска територия . Формира и обявява граници на САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ ,с надежда това да мине , но среща отново ултиматум -последно предупреждение преди гореща война , от европейските империи подкрепящи отново Турция . Та нашата свобода е тежко , и много трудно родена , и за това най-малко е виновна Русия - напротив , без нея ние нямаше да можем да преминем през трите смъртоносни за нас етапа Освобождение - Съединение , и запазването ни в териториални граници 1944-45г. Целите и стремежите на Русия винаги са били , голяма и силна славянска държава на Балканите , с последваща конфедерация от България , Гърция , Сърбия , която да изтласка турската Империя зад Босфора . За това и сега толкова болезнено реват протурските тролове накичени с български имена.
 • 238 Mакти

  5 5 Отговор

  До коментар #39 от "fakti":

  Съвремените Българи са роби на крадливата червена олигархия и не са свободни в страната си!
 • 239 Този коментар е премахнат от модератор

 • 240 Този коментар е премахнат от модератор

 • 241 хахахаха

  6 2 Отговор
  Историкът!Каравелов колко комитета е създал?Бил ли е наричан ДЕМОНЪТ на империята?Или си е кротувал на топло в Букурещ и си е чоплил нещо там?ОСЪДЕН ли е на смърт,за да го спасяват???Тоя Игнатиев да не е БОГ,та да спаси НАРОЧЕН за обесване БУНТОВНИК от турския зандан?Семката ти сийганска...
 • 242 Гошо

  5 2 Отговор
  Я "историка" да се по разрови и за догодина да намери документите дето ги крият руснаците, доказващи че че председател на съдае бил граф Игнатиев ,защитник на Левски ,по скалъпеното в Петербург дело е Сенклер и командващ наказателната рота изпълняваща присъдата е бил ген Гурко Сигурно е също че стола под бесилото го е ритнал Каравелов а Петко Войвода го е теглел за краката за да е сигурно че Левски ще умре на бесилото
 • 243 Иван

  3 4 Отговор

  До коментар #6 от "Пенко":

  Драги когато документите говорят и боговете мълчат. Та нима не знаеш домогванията на руснаците да не породят. Самият Левски казва Тоз който не освободи той ще ни пороби

  Коментиран от #247

 • 244 Чичо

  3 2 Отговор
  Като чето коминтарити стигам до извода че на много от пишещите им хлопа дъската за да се харесат на новите си господари. За това има пирони с подобрена формула в нова опаковка вече и в България. Преди употреба прочитете листовката
 • 245 Румяна Костова

  2 3 Отговор
  Политиката на Брюксел е да се изхвърлят от Историята на държавите, членки ба ЕС(и не само) всички елементи на национална гордост и всички национални герои. За това и Левски искат да префасонират в един терорист, борещ се срещу турското присъствие.Усетиха, че този номер не минава при българския народ и сега се опитват да изкарат руснаците виновни за смъртта на Левски. Защо пък не, след като от Кремъл избират американските президенти, колко му е и да имат думата в турска България, кой от осъдените на смърт да живее и кой да мре.
 • 246 Румяна Костова

  5 1 Отговор

  До коментар #236 от "Мици":

  Точно руснаците са виновни, че младите почти панически напускат България и руснаците направиха от България най-бедната страна в ЕС. Тази статия,както и много други преследва целта за отвличане н вниманието от истинските виновници за това, колко са некадърни правителствата ни и кой им дърпа конците.

  Коментиран от #253

 • 247 Историк

  3 2 Отговор

  До коментар #243 от "Иван":

  Левски никога не е казвал такова нещо, това го е казал плевенлиев.
 • 248 В книгата му

  3 2 Отговор

  До коментар #175 от "nbakalova":

  На кого в книгата, ма како е цитирано това писмо ... щото в книгата на Мерсия Макдермот , такова не е цитирано ... или Мерсия Макдермот е руска шпионка и е скрила кореспонденцията ? Повтарям Апостола не е написал такова нещо...това е лъжа, което пише тоя плазмод.
 • 249 Този коментар е премахнат от модератор


 • 250 Този коментар е премахнат от модератор

 • 251 (я. гоч.)

  0 0 Отговор

  До коментар #21 от "Козяк":

  Този индивид(я.гоч) освен от козяк, получава турски лири и от одринския валия...продал е баща, майка род родина...
 • 252 (я. гоч.)

  0 0 Отговор

  До коментар #21 от "Козяк":

  Този индивид(я.гоч) освен от козяк, получава турски лири и от одринския валия...продал е баща, майка род родина...
 • 253 Иваил

  1 0 Отговор

  До коментар #246 от "Румяна Костова":

  Разбира се, че руснаците са виновни. Ако въшливите съветски пълчища не бяха окупирали България, всъщност унищожили Царство България, сега щяхме да сме най-малкото средно развита европейска държава. И точно това, че съветските окупатори изкараха от селата най-долнопробните примати и ги направиха свой "елит" в окупирана България днес ни поставя на опашката. Но поне в ЕС и във възходящ тренд, а не в измислените евразийски степи. При БВП от над 120млрд., което е в пъти повече от най-добрите соц. години да ги плещите подобни глупости е най-малкото странно, но пък разбираемо, когато става въпрос за пресдставител на вида Homo Soveticus. И тези млади, които напускат България, къде отиват? Колко от тях отиват в Русия или из евразийските степи?
 • 254 Мартин

  1 0 Отговор
  Руснаците вън от Българското черноморие . България за Българите .
 • 255 Българин

  0 0 Отговор

  До коментар #101 от "Бойко Буросов":

  Спри да използваш чуждо име .
 • 256 Българин

  0 0 Отговор

  До коментар #178 от "Трият те":

  Не не тапамар вие сте тапанари
 • 257 Васил Левски

  0 0 Отговор
  През 1867 година посетих Раковски в Влашко и той разказа за отношението на Сърбия и Русия към България . На следващата година се върнах в Сърбия когато тръгнах за Белград бях заловен от сръбските власти и бях хвърлен в тъмницата в Зайчар тогава разбрах че целтай е била да изпозва Българите за своеите цели . Зад гърбай беше Русия. Целта на Сърбия е да разграби нашато отечество . За Българите Русия е по вредна от колкото Турция . Целта на Сърбия и Русия е да пречят на Българите за едно общо освободително възтание . През всички тези години целта на сръбската политика е да подклажда въстанията в видинско и софиско . Русия не иска сами да освебодим .

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.