Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 16:45 1 725 7

Протест в Сливен за чист въздух

  • сливен-
  • тец-
  • протест

Нивата на замърсяване на въздуха се покачват всяка нощ в последните няколко дни

Протест в Сливен за чист въздух - 1

Фондация „Да спасим планетата“ /Save The Planet/ организира протест срещу все по - силното замърсяване на въздуха и околната среда в общ. Сливен, вследствие доставката и изгарянето на РДФ гориво в ТЕЦ - Сливен, който ще се състои на 27.02.2020 г. от 17:30 часа пред сградата на Община Сливен. ТЕЦ – Сливен гори отпадъци от РДФ гориво с неясен състав и произход от страната и чужбина, чиято вреда е ноторно известна и е научно доказано негативното им влияние върху околната среда и човешкото здраве.

Нивата на замърсяване на въздуха се покачват всяка нощ в последните няколко дни. По – лошото е че не се осъществява ефективен и адекватен мониторинг върху отделящите се от изгарянето на РДФ гориво, диоксини и фурани. Диоксините имат свойство да се натрупват в организма на човека и в природата, която биоакумулация е с доказано мутагенно и канцерогенно въздействие.

Необходима е по–ефективна методика за тяхното отчитане, а не само по Директива 2010/75/ЕС, която насочва към собствен мониторинг, т.е. 2 пъти годишно за 6 ч. Считаме, че държавният и местен контрол трябва да извършва мониторинг за по-дълъг период от време, а именно поне веднъж месечно с минимум 1 седмица непрекъснат мониторинг. Само така може да се установи реалното влияние на диоксините върху околната среда, земеползването и здравето на хората.

Освен това трябва да се извършва адекватен и своевременен контрол за концентрацията на тези канцерогенни съединения в хранителните продукти като: яйца, мляко и зелени растения.

Южно от ТЕЦ - Сливен се намират едни от най - плодородните земи на Община Сливен и една от големите ферми за яйца в района. Несъмнено изгаряното на РДФ гориво ще доведе до тяхното необратимо замърсяване.

Повече от 90 % от въздействието на диоксините се обуславя именно от храненето.

С натрупването на УОЗ /диоксини и фурани/ в хранителната верига и човешкия организъм се получават заболявания на кръвоносната система, образуване на тумори, намалена репродукция и дисбаланс на хормоните. Ето защо е особено важно и избягването на вторично замърсяване на хранителните източници по протежение на цялата хранителна верига.

Освен гореспоменатия протест, местна гражданска инициатива инициира и подписка в подкрепа искането на гражданите на общ. Сливен, да се спре доставката и изгарянето на отпадъци от РДФ гориво в ТЕЦ – Сливен, както и да произведе местен референдум на тази тема.

Последните години в по – развитите държави и не малко страни членки на ЕС, тенденциозно се насочват към алтернативни и природосъобразни методи и начини за производство на електроенергия и отопление, благодарения на зелени възобновяеми източници. С развитието на технологиите напреднаха и иновативните методи за отопление и климатизация, които са напълно безвредни, а и бюджетни, като следните: зелени покриви, геотермална енергия, вятърна енергия, както и соларни панели.

И да не забравяме! Замърсяването на въздуха и околната среда е не само местен, но и общоевропейски и междуконтинентален проблем и замърсителите на въздуха, отделени в една държава, често се пренасят в атмосферата, което влошава качеството на въздуха на други места. Здравето е наше основно конституционно право и върху държавата и местната администрация лежи отговорността да го гарантира.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяя

    3 0 Отговор
    Много топло в Сливен бе,хората по къси ръкави.
  • 2 СеСеСерем

    4 2 Отговор
    Правителството генерира само издънки и кризи. Скоро навсякъде народа ще протестира. Да ходят като глашатай по площадите и да искат прошка.
  • 3 Сливен

    0 1 Отговор
    Когато си подухва нашенския, всичко бързо се разнася.
  • 4 Другия с коня

    0 3 Отговор
    Колко войводи сте,незнам,обаче в града в.който вятъра ще издуха даже Комунистите се оплаквате.....Ами не горете с печките си въглища и дърва.....Сложете климатици.....
  • 5 Доктор Менгелеле

    1 0 Отговор
    Да разбирам ли , че хората от въпросната фондация са си изрязали жиците и се топлят на слънце ? Щото ми се виждат слънчасали ...!
  • 6 Самуиловец

    0 0 Отговор
    Ко ревете бе, сливналии-то безтуй вятъра сичкото го духа към Самуилово. Вий проблем в Сливен с въздуха нямате!
  • 7 Те били живи и все още здрави...

    0 0 Отговор
    Е най после се събудиха един, двама от града на войводите!Ние си помислихме .че вече всички сте заминали за червените фенери в Амстердам...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове