Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 11:50 2 015 10

Поканиха експерти от БАН в работните групи за НАТУРА 2000

  • натура 2000-
  • борис каракушев-
  • дззд „енвимон“

Предоставянето на актуална информация и разяснения за подхода, данните и методите приложени в изготвянето на оценките във връзка с докладите по чл. 17 от Директивата за местообитанията е основната в периода на обществените консултации е и основната цел на организирането на работните групи

Поканиха експерти от БАН в работните групи за НАТУРА 2000 - 1
Снимка: БГНЕС

България, като член на Европейския съюз, има задължение да докладва на всеки 6 години данните за състоянието на видовете и природните местообитания, и птиците, които са обект на опазване в екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Експертите на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН са поканени на работните групи по докладването за България по чл. 17 от Директивата за местообитанията на Европейската комисия. Те заседават тази седмица, но ИБЕИ-БАН не присъстват на организираните дискусии. Това съобщи Борис Каракушев, управител на ДЗЗД „ЕНВИМОН“.

Ето какво още казва той:

На организираните от ДЗЗД „ЕНВИМОН“ експертни групи се представя подходът при работата, свързана с докладването. Становището на ИБЕИ целенасочено третира само резултатите от докладването по чл. 17 от Директива за местообитанията, а същевременно за докладването по чл.12 от Директивата за птиците, се мълчи и не се коментира.

За видовете птици също не са провеждани целенасочени теренни проучвания в рамките на проекта по ОПОС 2014-2020 преди самото докладване, но това не възпрепятства експерти от ИБЕИ да участват в проведените обсъждания на оценките. Важно е да се отбележи, че поради обективни причини, по процедурата стартирала на 25.08.2017 г. се подписаха договори едва в края на 2018 г. Обръщаме внимание, че ангажиментът на държавата за докладване не може да се отмени и е предпоставка за стартиране на наказателна процедура срещу страната.

Следва да се има предвид, че в момента на страницата на Европейската агенция по околна следа е предоставена възможност докладваните резултати по двете директиви да бъдат публично коментирани и обсъждани. Ето защо фактът, че докладите са предадени преди провеждането на експертните групи не представлява аргумент за не присъствие в тях. Именно предоставянето на актуална информация и разяснения за подхода, данните и методите приложени в изготвянето на оценките във връзка с докладите по чл. 17 от Директивата за местообитанията е основната в периода на обществените консултации е и основната цел на организирането на работните групи.

В рамките на ДЗЗД „ЕНВИМОН“ са включени водещи български еколози, биолози, експерти, участва Институтът за биологични изследвания „Синиша Станкович“ Белград, както и водещи експерти от Университета „Аристотел“, Солун. Наистина в ИБЕИ-БАН се намира основната част от научния потенциал в България, но нито Институтът, нито експертите се отзоваваха на множеството покани от наша страна да се включат в проекта.

Нещо повече, в разрез с действащите нормативни актове изрично е забранявано експертите, работещи в ИБЕИ-БАН да участват в проекта, включително и на такива, които не са на щат към Института. Също така, от ИБЕИ-БАН е забранявано на докторанти и преподаватели от български университети да работят по проекта и проявената в становището загриженост очевидно не е в съзвучие с действията.

Възлагането на дейностите по проекта беше забавено, но това не отменя ангажиментите на страната да докладва по двете директиви в срок, като всяка друга интерпретация е безотговорна и е в ущърб на България и българския данъкоплатец. Ние разбираме желанието на ИБЕИ-БАН, който нееднократно чрез медиите е заявявал договорът да бъде възложен без обществена поръчка директно на института, но за това правни аргументи липсват.

Такова становище, относно директно възлагане към ИБЕИ-БАН на подобни проекти беше заявено и при обсъждане на Националната концепция за мониторинг, което се проведе в рамките на договора. Не е морално институция, като ИБЕИ-БАН чрез безотговорната позиция да абдикира от българската природа и нееднократно от една страна да отказва поемане на задачи, а от друга да възпрепятства участието на български научни авторитети в този важен за държавата проект.

Не е вярно твърдението, че данните, заложени в доклада, не са актуални, че са заимствани от по-ранни проучвания, неправомерно екстраполирани или просто са съчинени. Данните не са заимствани, а са използвани за оценка на тенденциите в природозащитното състояние, което е основната цел на докладването по чл. 17 от Директивата за местообитанията. Ако ИБЕИ-БАН бяха присъствали на организираните работни групи щяха да се уверят в това.

В публично достъпните източници липсва информация за подхода на изчисление на основните параметри, т.е. метаданни. От тях не може да се направи извод, какъвто ИБЕИ-БАН е направил. Не е ясно от къде и как са получили информация и каква е тя. Следва да се има предвид, че параметрите и оценките по доклада са валидирани от друг изпълнител, в рамките на който участват водещи експерти от Института по гората към БАН, както и от самия Институт.

Не е вярно твърдението, че не е събрана нова информация през периода 2013-2018 г., която да е резултат от насочени изследвания за целите на докладването. В периода 2014-2015 г. са извършвани теренни проучвания на целевите обекти в рамките на проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и местообитания на територията на цялата страна – I фаза”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г., с бенефициент ИАОС“.

Основната цел на проекта е именно проучване и оценка на разпространението и състоянието на видовете, които са обект на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР), поддържана от ИАОС. По дейности 3 и 5 от проекта са проведени теренни проучвания на общо 697 вида, разделени по биологични групи: 199 вида висши растения, 14 вида мъхове, 16 вида гъби, 130 вида безгръбначни животни, 13 вида бозайници, 20 вида земноводни и влечуги, 52 вида риби, 253 вида птици.

Изготвени са общо около 3800 карти, изобразяващи разпространението на видовете по литературни данни, потенциалните местообитания, местата за мониторинг и резултати от оценките на видовете. В Информационната система към НСМБР са въведени общо 7385 полеви формуляра. На база резултатите от теренните проучвания са изготвени доклади с моментни оценки на състоянието на видовете на ниво места за мониторинг, на биогеографско ниво (за видовете, които се докладват по чл. 17 от Директивата за местообитанията) и на национално ниво.

По дейност 6 от същия проект са събрани актуални данни за разпространението, числеността, местообитанията и заплахите за популациите на морските бозайници в Черно море. В изпълнението на дейностите по теренните проучвания, обработката и анализа на информацията и изготвянето на моментните оценки за състоянието на видовете се включили повече от 300 експерти от научната общност и неправителствените природозащитни организации в България.

В рамките на проекта е събрано огромно количество актуална информация за състоянието на видовете от НСМБР. За част от видовете теренни проучвания са провеждани за първи път. Събраните данни и извършените анализи са от голямо значение и представляват надеждна базова информация във връзка с изследването и опазването на значими растителни, животински видове на национално и европейско ниво.

Резултатите от този проект на са били оспорени като некачествени и недостоверни от представители на ИБЕИ-БАН, академичната общност и неправителствени природозащитни организации, за разлика от резултатите от проекта за „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза I“, който е бил в основата за докладване по чл. 17 в предходния период 2007-2013 г.“.

В периода 2013-2018 г. са извършвани теренни проучвания за целите на разработване на планове за управление на защитени територии, планове за действие на защитени растителни и животински видове, както и редица други проекти, свързани с опазване на биологичното разнообразие и картиране на екосистемите в България, вкл. за осъществяване на мерки за опазване или възстановяване на целеви обекти, реализирани в периода в по-малък мащаб. В тези проекти са участвали или целия Институт или голяма част от неговите експерти, вкл. тези, които са членове на Научния съвет на ИБЕИ, приел становището, в което казва, че няма никакви теренни проучвания в този период.

Препоръчваме ИБЕИ-БАН да се запознае с Ръководството за докладване за периода 2013-2018, което дава следните инструкции: «Година или период: Тъй като в повечето случаи мониторингът на видовете изисква няколко години полева работа, може да се излезе от границите на текущия период на докладване (2013-2018 г.), като се очаква много доклади да включват и по-стари данни. Реално посочените година или период трябва да бъде действителния период, през който са събирани данните.

В някои случаи се очаква информацията да бъде оценена въз основа на мониторинг на видовете, извършена през предходния период на докладване или дори преди това.» В този смисъл действително с оглед на пълнотата на данните и определяне на тенденциите, в докладите са използвани и източници в периода 2007-2013 година, като те са датирани коректно според изискванията на ръководството. Данните използвани от по-стари периоди са под 1% от всички данни.

Не е вярно, че без каквито и да е аргументи, не са следвани приетите по време на първото докладване методики за оценка на състоянието на целевите видове и местообитания, което не позволява сравнимост на резултатите с получените по-рано. Ръководството за докладване е променено и при изработването на докладите е спазвано стриктно новото ръководство. Този коментар показва, че без да се познава Ръководството за докладване за периода 2013-2018 се правят изводи, което е несериозно за институция, като ИБЕИ-БАН.

Ако представителите на ИБЕИ-БАН бяха присъствали на работни групи, щяха да се запознаят с тези промени. Не е вярно, че са променяни методики за картиране и оценка на природозащитното състояние. В рамките на проекта е извършен обстоен преглед на наличните методики за картиране, както и методиките към НСМСБР за оценка на ПС. Нито една от тях не е променена. Това твърдение е клевета, произведена или от липса на информираност или с цел уронване на всички експерти, ангажирани с дейността.

Съгласни сме, че познаването на конкретните видове, техните популационни характеристики в отделните находища, както и спецификата на природните местообитания като сложен природен комплекс, изискват експертен капацитет и многогодишна практика в теренни условия, които, заедно с познания в сферата на европейското законодателство в областта на околната среда, предполагат участието на водещи български специалисти в процеса на мониторинг и в подготовката на докладите по чл. 17 на Директивата за местообитанията.

Както отбелязахме по-горе, водещи български научни и академични институции са канени многократно и не е неетично към настоящият момент да бъдат атакувани експерти, които са се съгласили да се включат в работата. Съгласни сме, че формални дейности, както и липса на прецизност и последователност при анализите, проучванията и оценките на различните етапи от работата, могат единствено да доведат до некачествени резултати и натрупване на грешки. Именно за това нашата работа е извършена последователно, проследимо и се базира на реални данни.

Липсата на мониторинг в рамките на проекта не означава, че България не е спазила изискванията на чл. 11 от Директивата за местообитанията за мониторинг на целевите обекти. В рамките на периода 2013-2018 г. са изпълнени редица проекти, целящи редовен мониторинг и отчитане на данни от терен, като най-големият от тях е за теренни проучвания. В рамките на референтния период са разработени планове за управление, събирани са данни от басейнови дирекции във връзка със собствения мониторинг и ПУРБ, ПУРН, събирани са данни и са проведени инвентаризации за целите на ЛУП и много други дейности, финансирани от държавата, които отчитат актуалното разпространение и състояние на целевите обекти. Цялата тази огромна база данни е събрана и обработена от експертите на ДЗЗД „ЕНВИМОН“ и е използвана за целите на докладването по чл. 17 на Директивата за местообитанията.

Не на последно място заявяваме, че работните групи се организират не за да се легитимира свършената работа, а за да се представи как са разработени докладите, да се дадат разяснения по процеса, който отново подчертаваме е проследим и се базира на реални данни. Считаме, че е възможно ИБЕИ-БАН да е бил подведен, като в дух на конструктивност и в интересите на българската природа, използваме възможността да отправим още веднъж покана към тях за участие в останалите сесии, на които могат да се дадат разяснения, за да не се получават подобни недоразумения!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    1 0 Отговор
    Поканили ги, защото и без това нищо не правят, ами поне за бонусите да отчетат някаква дейност
  • 2 2323

    2 0 Отговор
    Натура 2000 е акт срещу частната собственост. Собствениците на вкараните в предлите на натура 2000 земи на практика изгубиха земята си. Нямат право да строят върху нея, не могат да я продават тъй като никой не я иска.А зелените паразити които направиха картата на програмата са за панделата.
  • 3 BTC

    1 0 Отговор
    На полето гнездят косове и врабчета и трябва да се опазят от лошите и алчни строители?! А в големите градове под вещият и одобрителен поглед - разбирай поток от финансови инструменти, на главни архитекти и други чиновници се презастроява много сериозно.Нима хората не трябва да са вид които да бъде опазван?
  • 4 Ventura

    1 0 Отговор
    Ма то останали нещо от тази натура? Всичко е бетон и боклука на Европа, не че нашия е по-малко! Замърсени реки, източен язовири, мръсен въздух, пълно безхаберие и малодушие!
  • 5 Мартин

    2 0 Отговор
    Сигурно е пишман-експерт като Тома Белев ще поканят, за да вземе протежето на Прокопиев още някой лев!
  • 6 Димитър

    2 0 Отговор
    Първо трябва да се покани експертна група, ама истински експерти, а не като "зелените" и да оправи всички поразии, които са направили въпросните "зелени" и чак тогава да се докладва за каквото и да е.
  • 7 1986

    0 0 Отговор
    Само да не се основават на по-ранни данни от Натура 2000, защото където Тома Белев не е намесен, там няма скандал. Убеждаваме се всеки път.
  • 8 Росен

    0 0 Отговор
    Зелените нарочно объркаха границите на Натура, за да може в тези територии да се играе по техните правила и да им се плаща разбира се.
  • 9 Иванов

    1 0 Отговор
    Сетили са се кога да поканят учени от БАН!!! Докато се е правела тази Натура 2000 - защо учените не са участвали, а се е правела от пишман-еколози?!?
  • 10 Добри

    0 0 Отговор
    Зелените са им платили да оценяват избирателно…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове