Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 22:00 1 456 9

Манолова: С промените в Закона за отпадъците депутатите удрят в празно пространство

  • мая манолова-
  • закон за отпадъци

По думите ѝ, ако искаш да откриеш фризьорски салон и да си остъклиш терасата, чакаш съгласие от институциите, а за дейности, свързани с боклук, минават 14 дни и след мълчаливото съгласие ставаш оператор

Манолова: С промените в Закона за отпадъците депутатите удрят в празно пространство - 1
Снимка: Изправисе.БГ

Ако депутатите се ограничат само с техните предложения и не се съобразят с предложенията на инициативните комитети на гражданите от страната, това ще е удар в празно пространство и няма да има решение на проблема с боклука. Това каза председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова по време на заседанието на Комисията по околна среда в парламента днес.

"Не споделям оптимизма на институциите. Ако ги слушаме, всичко с третирането на отпадъци е наред. Смея да ви уверя, че на място в градовете ситуацията е коренно различна от представяната тук и има огромно обществено напрежение срещу състоянието на третирането на отпадъци", допълни тя.

"Държавата е осеяна с нерегламентирани площадки за боклук. Не се съмнявам, че са 5 хиляди както каза министърът. Те не отговарят на никакви условия и сеят зарази. Има напрежение и на местата, където се изгарят отпадъците, както и там, където това предстои – Шумен, Попово, Пещера, Сливен, Пазарджик и др.", посочи още Манолова.

"Има нерегламентирани сметища и в околностите на София. Целият Източен парк е огромно сметище, в Нови Искър има 30 нерегламентирани сметища. Има абсолютно нехайно отношение от страна на институциите по отношение на контрола", подчерта тя.

По думите ѝ, ако искаш да откриеш фризьорски салон и да си остъклиш терасата, чакаш съгласие от институциите, а за дейности, свързани с боклук, минават 14 дни и след мълчаливото съгласие ставаш оператор.

"Можеш да имаш 1 лев капитал и да нямаш никакво имущество, но да бъдеш оператор на отпадъци, тоест има предписания, но няма глоби, контрол и санкции", посочи още Манолова.

"Според нас проблемите са три: неадекватно законодателство, занижен контрол и нерегламентиран внос на отпадъци. 15 пъти се е увеличил вносът на боклук за 7 години, а голяма част е за изгаряне и производство на ток", заяви тя, като не отрече усилията, които се правят, но подчерта, че не са достатъчни.

"Предложенията на БСП и ГЕРБ за промени в Закона за управление на отпадъците са палиативни и символични. Те няма да решат проблемите", каза още Манолова.

Манолова обобщи законодателните промени, предлагани от „Изправи се.БГ” и инициативните комитети в страната чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците:

• забрана на внос на битови отпадъци от трети страни;
• ограничаване на вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които се генерират в България и които са предназначени за изгаряне;
• съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община и с местните общности;
• отмяна на досегашния режим дейностите, свързани с отпадъци, да могат да се извършват без съгласие на компетентен орган (т.е. отмяна на мълчаливото съгласие);
• въвеждане на по-високи банкови гаранции за всички дейности, свързани с боклук;
• намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на 6 месеца;
• задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци;
• проследяване с GPS-система на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на страната;
• подобряване на контрола и премахване на практиката да не се налагат глоби, а да се пишат само предписания, в случаи на незаконни сметища;
• завишаване на изискванията към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на боклук.

Тези предложения Манолова изпрати вчера до всички народни представители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Welcome to Bulgaria

    15 0 Отговор
    В началото всички депутати произнасят церемониални речи, а после демонстрират безцеремонно отношение!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йосарян

    2 3 Отговор
    Това е и Целта! Дупетатите са за това. Майче, що се изрезваш. Ти какво Гепи?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стига бе

    2 1 Отговор
    Удрят в празно пространство? Удрят по Манолова? Бият жени? Срам! Оставка на правителството в Уагадугу! И в Банджул също. Какви са тия безобразия.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошко

    1 0 Отговор
    Трябва да им се хакне акциз на тея боклуци нали го използват за гориво
  • 9 Бойко в затвора

    2 0 Отговор
    Парламентът е незаконно сметище.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове