Last news in Fakti

9 Март, 2020 08:06 7 448 185

35 години от атентата на гара Буново

  • буново-
  • атентат-
  • възродителен процес

Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите

Днес пред паметника на железопътна гара Буново ще бъде отбелязана 35-ата годишнина от кървавия атентат във вагона за майки с деца. Ще бъде почетена паметта на невинните жертви: Георги Цветанов (на 12 години), Стефан Атанасов (на 13 години), Райна Бозукова (на 64 години), Яворка Петрова (на 38 години), Емил Николов (на 40 години), Николай Генков (на 64 години), Стилиян Иванов (на 60 години).

Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март 1985 г. с взривно устройство, поставено във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва взрив и в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в град Сливен, припомня БГНЕС.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела "Гълъбец" след гара Буново в посока София. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Влакът обаче закъснява с две минути и взривът избухва на гарата, а не в тунела, както е било планирано. В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца. При атентата в Сливен са ранени 14 души.

Извършители, според обвинението, са членове на протурска терористична организация, свързана с протести срещу събитията, определяни като "Възродителен" процес.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ронин

    164 20 Отговор
    Причините за,, Възродителния процес " са, че турската общност до толкова е онагляла 70-80те години, че ако не си поискаш хляб на турски език в краищата на НРБ където преобладават не са ти продавали хляб и др. хранителни стоки!

    Коментиран от #10, #13, #22, #65

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Герберастия

    89 13 Отговор
    Мюсюлманите с бомби, а Тиквата с мутренски похвати трепят народа без капка милост.

    Коментиран от #128

  • 5 СссереМ

    32 122 Отговор
    Този атентат не може да се опре на малкия пръст на атентатите извършвани от комунистите по царско време,влизали са в болниците и са залагали бомби на болните хора,разстрелвали са ги докато спят.

    Коментиран от #18, #42, #130, #184

  • 6 Някой си

    83 5 Отговор
    А атентаторите са в Народното събрание!
    Срам и позор!
  • 7 ИВАН

    73 11 Отговор
    Алооо, чалмите, спрете се с тия мераци - да ни заграбвате земите ... тука е България и България е била даже и много по-голяма

    Коментиран от #14, #72

  • 8 СссереМ

    13 51 Отговор
    Царско време със ЗЗД предателите на България са изтрепали хиляди невинни българи

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 браво

    40 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ронин":

    браво, един който да покаже и другата страна на процеса.
  • 11 турк вън

    86 10 Отговор
    А преди това, август 1984 година избухват две бомби: на летището във Варна и на гарата в Пловдив. Загиват двама души, близо 50 са тежко ранени.
    И запомнете атентаторите са турци-мюсюлмани.

    Коментиран от #16

  • 12 9238

    67 10 Отговор
    ЕТО ТОВА Е ЛИЦЕТО НА РАДИКАЛНИЯ ТУРСКИ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ. ВИЖТЕ ГО ДОБРЕ И СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА КАКВИ ХОРА ЖИВЕЯТ СРЕД НАС.
  • 13 Дурхан

    23 74 Отговор

    До коментар #2 от "Ронин":

    Ами това беше комунустическата пропаганда !.. тоя атентат беше извършен от ДС и целта беше оправдаване на насилието срещу българските турци от комунистипеския режим .

    Коментиран от #19, #137

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Генерал

    92 8 Отговор
    Според турските закони,всеки турски гражданин е турчин и трябва да носи турско име.През 80-те години на м.в.,със смяната на имената,българската държава прилага същия подход,за да избегне реална опасност за обявяване на автономия в Кърджалийско и Шуменско на турска национална основа.Осуетена е възможност за разделяне на България по "кипърския вариант". Смяната на имената е в отговор на непрестанната и нарастваща турска агресия,спъваща възможностите за интеграция и нормално провеждане на икономическа и социална политика на българската държава.На манипулациите на Анкара с "изселване","турско малцинство" и "автономия" все някога трябва да бъде сложен край.

    За съжаление,българските мюсюлмани с турско самосъзнание и днес са разменна монета в игрите на Анкара, ДПС и продажната "българска политическа класа",които не мислят сериозна за подобряване на тяхното социално положение.

    Коментиран от #20, #23, #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Усеин

    12 46 Отговор
    Аве дане сте сменали имената да немаше атентат то атентата е дело на тайни агенти на ДС които бяха Българи
  • 18 Баро Вкаров

    21 7 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Тека е, демократични ми другарю!Тва беше един прекрасен атентат,а ти иди сега да целунеш ръка на Властелина на студения резерв!

    Коментиран от #61

  • 19 9238

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дурхан":

    Да бе. И кой ще ти повярва на теб елементарнико.

    Коментиран от #21

  • 20 Усеин

    4 20 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал":

    Грешиш много!
  • 21 Усеин

    4 20 Отговор

    До коментар #19 от "9238":

    Аз вярвам на Дурухан!
  • 22 Гост

    13 34 Отговор

    До коментар #2 от "Ронин":

    Това да говориш "онагляло, "не са ти давали хляб" е ясен критетий, че не си бил/а пряк свидетел. А просто си чешеш езика. Идеята на възродителния процес е да не се стигне до това, което се случва в Кипър. Целено е да се отрече, по всякакъв начин наличието на турско малцинство. Щом турците по това време са изнагляли до такава степен както твърдиш, та като реакция стещу това власта е предприела действия по насилствена асимилация, като - забрана за говорене на майчин език, насилствена смяна на имена, забрана за спазване на обичаи (обрязване и тем подобни), затваряне на джамии, смянан дори имената на мъртви хора от преди 100г. и да им чупят надгробните плочи. Тва за действията на 10 души, да съдиш за цял един народ не е редно и допустимо, с твоите мизерни измислени истории.
    Пък и най-вече, щом търпиш ромите в момента, нямаш никакво право да говориш за хора, които цял живот са работили за НРБ и накрая са видели най-лошото. Ся ако ти стиска ходи да оправиш ромите, да видим дали ще имаш успех.
    Като правиш, коментари поне да са смислени, КАУН!

    Коментиран от #25, #26, #38

  • 23 Гост

    8 26 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал":

    Генерале, Вие българските закони знаете ли ги, че турските по време оно сте тръгнали да цитирате?

    Коментиран от #41

  • 24 Боримечката

    9 37 Отговор
    Никоой да не рови старите рани , народа ни помни убийствата по време на ""възродителния процес " културния геноцид над турското малцинство .
  • 25 МЪРШО

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    туркофилска занеми се евтин ибрикчия!
  • 26 Комуниста

    30 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Майчния им език в Турция тук е България ако не си забрави слуга на мюфтийството!
  • 27 Хасан

    7 35 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал":

    Българските турци си бяха против съветската окупация на НРБ и за проеврооейска прозападна ориентация на държавата ..а това за Кипър беше просто една комунистическа пропаганда която да оправдае насилието, беззаконието и потъпкването на основните човешки права като етнипеско самосъзнание, религуя, бит, куктура и обичаи

    Коментиран от #30

  • 28 Първо Живков след него и Луканов

    42 7 Отговор
    Извършителите на атентатите през 1985 и 1989 г. са турци родени в България. Беше достатъчна само една дума на Живков и тези амуджи да бъдат ликвидирани. Но не би. Вкараха ги по затворите, а ние ги хранехме до момента в който Лукханов ги освободи и те станаха герои. Вече 30 години резаците разграбват България, ту с БСП , ту с ГЕРБ. Вместо да го няма ние плащаме Доган да бъде охраняван. На всичкото отгоре ГЕРБ му дадоха 27 млн. за някакъв студен резрв и още 220 млн. за саниране на личното му пристанитще към подарения му ТЕЦ.
  • 29 Госあ

    56 9 Отговор
    такова зверство, да сложат бомба във вагона за майки с деца могат да го направят само турците. Повръща ми се от тая анадолска сган. После ги приемайте в Европа.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хасан

    7 36 Отговор

    До коментар #30 от "Комуниста":

    Но накрая ние победихме ..победихме мракобесния режим на Т.Живков ..скъсахме пъпната връв на България с Русия и успяхме да наложим проевропейски курс на България..ако не бяхме ние сега Българите щяха да бъдат като Северна Корея или Есад с управкението на Владимир Живков , сина на Тодор

    Коментиран от #36, #67

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хасан

    5 23 Отговор

    До коментар #30 от "Комуниста":

    " няма понятие като бг турци " е фашистко нацистко и комунистическо изказване ..хората имат право на самоопределяне

    Коментиран от #39, #112

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хасан

    5 19 Отговор

    До коментар #34 от "До Асан пост 27":

    Ако пък твойта съдба зависеше от мен то като Чаушеску ..до стената и разстрел за комунистите
  • 38 ЕДИ КОЙ СИ

    28 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    КАК ДА НЕ Е ВЯРНО БЕ КЕЛЕШ, НА МНОГО МЕСТА СЕ ПРАВЕХА, ЧЕ НЕ ТЕ РАЗБИРАТ КАКВО ИМ ГОВОРИШ !!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пак не хванаха

    1 1 Отговор
    Извършителя, размина му се...!!!

    Коментиран от #59

  • 41 Генерал

    21 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Знам много добре, и турските закони не са от време оно, ами и днес турската държава не признава българско( и други) малцинства. Но за това не се пише. Конституцията на Турция не признава съществуването и самоопределението на етнически малцинства в държавата, а определя всички турски граждани като турци. Всички турски граждани по националност са турци.Записано им е в Конституцията: "Всеки турски гражданин е турчин".Следователно за национални малцинства и дума не може да става. А на българите-християни е отнето дори правото да носят български фамилии. Окончанията „-ов“, „-ев“, „-ски“ и „-ин“ с забранени. Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка.
    Освен това, в България няма турци, има българо-мюсюлмани, това че, имат свободата и се смоопределят като турци, не значи, че са! Продажното правителство на Васил Радославов (от Либералната партия), в Народното събрание през 1914 година връща турско-арабските имена на 200 000 българи мохамедани от Родопите (т. е. на почти цялото население в региона), доброволно приели българските имена и преминали в християнската вяра по време на Балканската война през 1912 година - първото самородно възрожденско движение в свободна България, но, за съжаление, неуспешно завършило.

    Коментиран от #45, #49, #53, #58

  • 42 котопакси

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Рано рано по сабахлем ме разсмя бе шмокльо неграмотен .И на всичкото отгоре си и голям фантаст от световна величина .Я ми дай статистика колко болници е имало по царско време и как комунистите са влизали да избиват хората там ,като чели всички обикновени хора са били врагове на комунистите . Ти че не си във ред е ясно и затова такива като теб трябва да бъдат вкарани във специализирани заведения за шизофреници .
  • 43 ТЮРК

    3 26 Отговор
    Жалко: само една седмица беше останало Бг да стане Кипър май 1989 год.

    Коментиран от #46, #62, #116

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хасан

    6 12 Отговор

    До коментар #41 от "Генерал":

    В Турция има малцинства установени с Лозанския догивор като арменско, гръцко ..те си имат арменски болници , училища, църкви и манастири ..в Турция си има самостоятелна и независима арменска , българска и гръцка църква ..християнските налцинства су учат си език и вяра

    Коментиран от #57, #93

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хисторик

    13 9 Отговор
    Сюлейман Демирел 70те години имаше план за България като в Косово, обаче Леонид Брежнев руския президен вдигна телефона и го предопреди да внимава, че ще сбърка фатално ако направи опити да дели части от НРБ!

    Коментиран от #50

  • 48 Факт

    17 6 Отговор
    Омразата към поробителя е генетична и никпга няма да изчезне!
  • 49 Хасан

    5 13 Отговор

    До коментар #41 от "Генерал":

    Защо възстановяване на имената да бъде продажно ??? Помаците са си славяни мюсюлмани и е нормално да си имат арабски имена ...както е нормално християните да си имат християнски

    Коментиран от #92, #119

  • 50 Хасан

    7 16 Отговор

    До коментар #47 от "Хисторик":

    Това е комунистическа пропаганда която се провежда от Русия днес .Крим може да стане анериканска база чакай да анексирам..турците могат да станат Кипър чакай да ги депортирам

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Потребители много

    8 0 Отговор
    Производители хич...затова ще има вечна омраза по света...!!!
  • 53 Кой68

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "Генерал":

    Само вие сте в час и коментирате по-темата.Навремето тия българо-мохамедани ползваха редица привилегии.Какво са виновни децата и майките за да ги взривя?
  • 54 Алексей Сергеев

    4 10 Отговор
    Браво ! На демократичната организация ДПС на българските турци
  • 55 Хисторик

    17 3 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    1979г в Одрин Сюлейман Демирел заплашва Тодор Живков, че за 24h турците могат да мобилизират 10 милионна армия и Демирел яде шамари от Живков и това ли е пропаганда?

    Коментиран от #64, #69

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БТД - София

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Да ама няма двойно гражданство. Защо не мога да отида да изкарам 1 седмица в дядовата къща? Който и да живее там, ще е споразумеем с него. Още повече, че този някой е наясно, че се разполага в чужд имот
  • 58 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #41 от "Генерал":

    `В Скандинавия имах колега Чазим хърватин мюсюлманин . Защо той не се определя като турчин ???? Някой много иска да има конфликт у нас . Според мен някой от МВР не си върши работата тук. А в Япония ислияма е забранен с закон !!!

    Коментиран от #66, #151

  • 59 оцелял от турското робство

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пак не хванаха":

    Той сега си почива от свършеното в сараите си.
  • 60 Zezo

    10 14 Отговор
    Абе как може такива писания. При комунягите няма атентати,няма бомби,няма десетки хиляди избити след като руснаците влязоха в България. Няма Чернобил,няма лагерите на смъртта в Белене,Скравена,Слънчев ден. Няма катастрофи,няма режим на тока и т.н. Всичко беше по мед и масло за Комунягите. Народа кучета го яли. И това при техния девиз за равенство,братство,социализъм. Равенство - всички равно бедни. Градяхме основите на социализма, после стана развит социализъм, после зрял социализъм и накрая...капитализъм. Провал за Другарите.

    Коментиран от #108, #148, #150, #152, #153, #154, #155, #157, #158, #159

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Турция без граници

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "ТЮРК":

    БГ Кипър с граници Сърбия, Гърция, Румъния и КЮРДИСТАН.
  • 63 Аз съм българче

    10 6 Отговор
    Българинът за жалост бързо забравя това кой го е освободил и кой 5 века го е унищожавал,и то най-зверски и безмилостно.
  • 64 Професор по Стоманобетон

    2 8 Отговор

    До коментар #55 от "Хисторик":

    Яде шамар от ссср,от живков тоя неграмотен правешки простак,може да яде само баклава.Престанете да величаете този цървул неграмотен живков от рода цигани замфиркюи.
  • 65 Ами не е ли било по-лесно

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ронин":

    Да научиш турски ако искаш хляб, отколкото да инсценираш терористичен акт? То и сега в тези области се говори турски ама България още тегли последиците и няма излизане от дъното. Виж си детската смъртност само

    Коментиран от #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Оооо Роме

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Ти къде се слагаш пак? Дето сите турци, там и Ром хасан!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 През 79 Живков

    1 6 Отговор

    До коментар #55 от "Хисторик":

    Не е ходил в Одрин, пляскал е шамари в някое киностудио :)))
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Препоръчай ми твоя

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "Бесен Язовец":

    Хахахаха...или недей, виждам, че на теб не ти е помогнал

    Коментиран от #75

  • 72 Анонимен

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "ИВАН":

    Върви си там където е била Волжка България.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 БКП

    10 8 Отговор
    Доколкото знам атентата е дело на тогавашната ДС,за да настроят масите срещу турците в България.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Анонимен

    7 9 Отговор
    Комунистите в крайна сметка си получиха заслуженото.Смяната на имената доведе до падането на руския комунизъм у нас и повлече крак.Какво се получи накрая-турците пак са си с имената,а българите изчезват като народ.България е разделена на сфери с влияние-руско влияние,турско влияние,американско влияние...

    Коментиран от #80

  • 78 Българин

    14 9 Отговор
    Ние българите никога не трябва да забравяме, че турците са жестоки и отмъстителни хора, защото само такива могат да сложат бомба във вагон за майки с деца, това нещо българин никога не би го направил, ни е сме толерантни хора към всички останали и това разбира се сие за наша сметка.Нека такива зверства не се забравят и да не забравяме мъчителите си.

    Коментиран от #79, #82, #83

  • 79 Истанбул

    7 7 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Моите наблюдения са други.Турчин ще ти помогне,ще те нагости и ще те напъти ако имаш нужда от помощ.Преди време си търсех работа,исках да карам ТИР и всички мои познати ми казваха:-"Недей да работиш за българи,защото лъжат!"Винаги когато ходя до Истанбул да купувам стоки,съм се срещал с топли и сърдечни хора.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Каквото повикало, такова се обадило

    9 4 Отговор
    Ето защо ДПС е вредно: защото нито един от неговите лидери - Доган, Местан и Карадайъ не отидоха да сложат по едно цвете на жертвите о Буново. Невинното детенце вика от гроба, затова ще дойде Видов ден!
  • 82 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Напротив,вие сте диво,е...во,и крадливо племе!
  • 83 Да, вижда се колко сте толерантни

    6 11 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    С тази смяна на имена и репресиите и убийствата на възпротивили те се. Също се вижда и как не се смилихте и над децата като поставихте и бомби във вагона за да го припишете на турците.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Само питам

    8 0 Отговор
    Все пак каква е истината? Съобщава се, че атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. А преди това се сповенават следните имена с годините на жертвите :"Георги Цветанов (на 12 години), Стефан Атанасов (на 13 години), Райна Бозукова (на 64 години), Яворка Петрова (на 38 години), Емил Николов (на 40 години), Николай Генков (на 64 години), Стилиян Иванов (на 60 години)." Жените са само две и децата също две!
  • 87 Фейк

    9 15 Отговор
    Глупости е цялата статия.По "Канал 1" показваха разсекретени документи,че всичко е било подготвено от власта.Искали са да вменят на народа,че турците са виновни.Казваха,че е трябвало да изселят не по малко от 300 000 души в Турция,за да спадне бройката на турците в България под 1 милион.И точно така стана и България затвори границата си с Турция.

    Коментиран от #96

  • 88 да попитам продажните журналя

    9 1 Отговор
    а защо вече не пишете имената на замесените в атентата ??? преси години се споменаваха преди да дойде ГРОБ на власт от тогава насам като дойде тая дата и вече не се казва името на почетния лидер на един от политическите кърлежи в бг ...
  • 89 Zezo

    4 9 Отговор
    Абе как може такива писания. При комунягите няма атентати,няма бомби,няма десетки хиляди избити след като руснаците влязоха в България. Няма Чернобил,няма лагерите на смъртта в Белене,Скравена,Слънчев ден. Няма катастрофи,няма режим на тока и т.н. Всичко беше по мед и масло за Комунягите. Народа кучета го яли. И това при техния девиз за равенство,братство,социализъм. Равенство - всички равно бедни. Градяхме основите на социализма, после стана развит социализъм, после зрял социализъм и накрая...капитализъм. Провал за Другарите.
    09:18 09.03.2020
  • 90 веселяк

    2 0 Отговор
    Не е сезона на мухите, ама теб вече бая са те нахапали!
  • 91 месара

    5 0 Отговор
    доган, местан, кара...... не знам си кой, ше присъстват ли
  • 92 Генерал

    12 4 Отговор

    До коментар #49 от "Хасан":

    Защо пишеш глупости.
    Възродителният процес започва далеч преди събитията от 80-те години, почти веднага след Освобождението, когато десетки хиляди хора, „туркоезични“ и българомохамедани, без намесата на държавата пожелават да получат християнски имена и да се върнат към Христовата вяра на своите насилствено ислямизирани през вековете деди. По време на Балканската война нещата се повтарят в още по-големи мащаби, подсилени и от патриотичната еуфория след разгромните удари на нашата армия срещу силите на бившия поробител.Това продължава през 1937-40 г...
    Помаци-българи мохамедани и турскоговорящите българи са различни степени на турцизацията на българите. Първо са ги принудили да приемат исляма (помаци), а после някои от тях са проговорили и турски (турскоговорящи българи).

    Коментиран от #111

  • 93 Генерал

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Отново пишеш глупости.
    Конституцията на Република Турция не признава съществуването и самоопределението на етнически малцинства в държавата, а определя всички турски граждани като турци. Това води до продължителен конфликт с кюрдската общност, както и до турцизиране на голяма част от нетурските малцинствени групи в страната.

    Коментиран от #117

  • 94 Турчина

    9 6 Отговор
    Чест прави на някои българи,които по време на смяна на имената на турците,излязо и събираха подписи в знак на подкрепа.Имаше демонстрации срещу държавната власт в подкрепа на турците.Турци,не го забравяйте това-имаше българи,които протестираха срещу смяната на имената на турците.Мисля,че заради такива хора,ние турците в България никога не бива да вдигнем ръка срещу България.Заради такива хора,ние не трябва да забравяме,че няма "ненаказано" добро.

    Коментиран от #99, #173

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 КОНТРАТА

    8 5 Отговор

    До коментар #87 от "Фейк":

    То затова БНТ отдавна не е нац. телевизия защото се занимават с турска и соросоидна пропаганда! И това предавабе История Бг. е пълна трагедия със смешните си гости,, историци" и,, публицисти" пародия!

    Коментиран от #98

  • 97 Професора

    8 4 Отговор
    България 1877 г. се освободи от турска робия но не се освободи от еничарите!
  • 98 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "КОНТРАТА":

    Мисля,че предаването се казваше "Дела и документи" и беше показано след падането на комунизма т.е. преди около 29-30 години.

    Коментиран от #101, #103

  • 99 Монгола

    7 5 Отговор

    До коментар #94 от "Турчина":

    Пробвайте да посегнете на суверенитета на РБ и тогава ще усетите силата на,, Руската армия " ще се учудиш колко бърз може да бъде флота в,, Севастопол"!!!

    Коментиран от #106, #125

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 стоян георгиев

    6 9 Отговор
    при комунизма има един лаф на живков,другари днес ви направихме мост,а утре ще ви направим и река.та първо направиха турска съпротива срещу българия без да има такава ,а после и тероризъм.всичките атентатори са доносници на държавна сигурност,които без много обяснение са изтрепани.остават въпроси от типа как неуки селяни от селата са се научили да правят бомби с часовников механизъм и как са си доставяли взривни материали във време когато бе проблем да си купиш домати?по късно другаря путин в русия показа нагледно как стават тия работи с моста и реката ,като си слагаше сам взривове в жилищни блокове за да покаже къв голям тероризъм има в русия.дано у нас да не е било така и лека им пръст на загиналите невинни душици!

    Коментиран от #172

  • 103 Бесен Язовец

    3 5 Отговор

    До коментар #98 от "Анонимен":

    Ти си от анонимните алкохоици най големите фенове на Сорос по тази земи!
  • 104 Истината

    7 1 Отговор
    На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденното име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров) са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години.

    Коментиран от #124

  • 105 Истината

    5 2 Отговор
    Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор - Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до поста областен координатор на ДПС за Бургас.

    Коментиран от #110

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 9238

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Усеин":

    Ти си поредния радикален ислямист, който ще си получи заслуженото.

    Коментиран от #126

  • 108 Вла

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Оцених те с плюс по грешка.
  • 109 На гяурите днес

    1 7 Отговор

    До коментар #106 от "Москва":

    за това ли плащат от мюфтийството да разпзостранявате измислици?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 А информация как

    0 5 Отговор

    До коментар #92 от "Генерал":

    Аспаруховите българи са приели християнството и са проговорили на македонски имаш ли?

    Коментиран от #132

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 сгур

    2 0 Отговор
    Венци, защо не написа имената на атентаторите?

    Коментиран от #115

  • 114 гост

    3 7 Отговор
    България е освободена от руснаците за да могат после да разпространят комунизма си и България да работи за тях.България беше 16-та република на СССР всички заводи и фабрики работеха за руснаците.След падането на комунизма заводи и фабрики се разтуриха,защото вече нямаше на кого да изнасят.С приятели като руснаци,не ти трябват врагове.

    Коментиран от #170

  • 115 Обичам свинска пържола

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "сгур":

    Защото са от ДС

    Коментиран от #123

  • 116 9238

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "ТЮРК":

    Е за това пък туркайда скоро ще стане Кюрдистан, Гърция и България.

    Коментиран от #120

  • 117 А как стои въпроса

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Генерал":

    С българската конституция? В България има ли небългари? Примерно Асан от Факултета българин ли е или не е?
  • 118 Професора

    3 1 Отговор
    Презноща гледах епизод от нивата поредица,, Древните извънземни" и стана въпрос в предаването за Никола Тесла и бубината за електричество и се чува изречението ит една очилата крава ": Американския изследовател Никола Тесла! Е това ереаварската пропаганда същата която се и опитват да прокарват за,, Възродителния процес" и цялата ни история от миналия век!
  • 119 9238

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Хасан":

    И, защо славяните приели насилствено исляма да и е нормално да имат арабски имена? От къде на къде? Какво общо има религията с имената? Аз може да съм Георги и пак да изповядвам религията. Защо според вас трябва да има обвързаност на имена с религия? Само, че за това трябва да си поразмърдаш аспиринчето, а не да го блъскаш по 5 пъти на ден в паважа.
  • 120 Е да

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "9238":

    Те кюрдите са много, тъкмо Турция, България, Гърция ще им стигне

    Коментиран от #129

  • 121 В резултат на този процес

    8 3 Отговор
    България потегли към дъното на всички класации. Каквото сам си направиш и Господ не може да ти направи.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #104 от "Истината":

    пълна гротеска е целия този цирк.турска организация в българия изцяло от агенти на българските служби ,обявила че се бори за правата на турското малцинство у нас ,но без насилие извършва атентати с бомби с часовников механизъм.някои от шефовете в държавна сигурност повдигат оттук, оттам завесата .интересна е книгата досиетата на доган.в нея се обяснява нагледно чрез документи неговото виспитание и инфилтриране в съпротивителното движение на турците у нас.не случаино турската организация е с основни ръководни кадри от родното му село!

    Коментиран от #133

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Реалист

    0 4 Отговор

    До коментар #107 от "9238":

    Правораздавателната система толкова е развита че най-много условна:)те така ще се разпаднете
  • 127 Истината

    6 2 Отговор
    Истината е, че помучавам инфо от дълбония Космос приемам отразилата се инфорнация от йоносферата на къси вълни през ноща и на дълги през деня има известни смущения при приемането на инфото които ги отдадавам на саботаж от руски сателети които работят във верига по ниско от Йоносферата!
  • 128 Хоху

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Герберастия":

    Добре бе нямаш ли малко уважение към жертвите , че намесваш ГЕРБ и настоящата политика. Става въпс за коренно различни времена.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Генерал

    9 2 Отговор

    До коментар #111 от "А информация как":

    Имам...
    Първите християнски общини – епископии са направили още в I век учениците на Христос – Св. Андрей и Св. Павел. Единият в Пиринска Македония, а другият по Черноморското крайбрежие.
    От там християнството е заляло българските земи, а в 330 г. цялото население на нашите земи е било християнско. Издигнати са били хиляди храмове, остатъци от които все още намираме по българските земи. Някои от тях, като „Св. София” в столицата и „Св. Георги” и днес продължават да изпълняват религиозните си функции. А Исляма възниква през 610 година.
    Християнин е бил Кубрат (роден около 605 и починал 665), християни са били Аспарух (640 -700 г). и Тервел (управлявал 700 – 721 г.). Тервел дори е успял да стане светец на източната и на западната църква, поради поражението, което нанася на арабите, тръгнали на джихад срещу европейската християнска цивилизация.При разширението на България, в първата половина на IX век, броят на християните се увеличава чрез населението на Тракия и Македония, които също са християнизирани в предшестващи епохи.През 865 г. е официалното покръстване на българския народ.
    Падането на България под Османско робство (1396 г.) и насилственото ислямизиране на част от българският народ става след едни 500 години от покръстването на България.

    Коментиран от #134, #135

  • 133 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #124 от "стоян георгиев":

    Има още много тайни, които не са разкрити. Например атентата на гара Пловдив на 30 август 1984 година.
  • 134 А защо се е наложило

    0 6 Отговор

    До коментар #132 от "Генерал":

    Княз Борис да налага повторно християнството с огън и меч, като българите са били християни? Знаеш ли? Иначе е ясно, че е имало християни тука преди идването на Аспарух, аз питах кой покръства аспаруховите българи, не местното население и как тези българи забравят оригиналният си български и проговарят на македонският славянски език.

    Коментиран от #156

  • 135 Абе какви български земи в 1 век

    2 1 Отговор

    До коментар #132 от "Генерал":

    Хахахах

    Коментиран от #146

  • 136 Истината

    2 2 Отговор
    Чакам инфо от съзвездието Стрелец за гара Пловдив по- късно ще доложа факти за случая от 84 година!
  • 137 ergo

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дурхан":

    Оправдаване пред кой?!? Пред самите себеси? Та кой е смеел да държи сметка на ДС какво прави, та да се оправдава? Жалък опит за манипулация е твоето писание.
  • 138 Реалист

    6 3 Отговор

    До коментар #131 от "9238":

    Покажи един сектор който да няма турски капитал:) е така се почва докато Бойко усмихнато поздравява АГА годподаря да му стане драго,,:)

    Коментиран от #141

  • 139 свидетел

    8 5 Отговор
    Вярно е ,че в началото на 80-те в Родопите по селата с турско население отказваха да говорят на български. По това време служих на гръцката граница и само Калашника на рамото ги караше да говорят на български.Но през 85-86 го говореха даже без акцент.

    Коментиран от #140, #142

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 дядо Ильо

    4 0 Отговор
    Активността на турските служби спрямо нашата страна винаги е била висока. Това положение датира още от 1878г. Преди 35 години религиозните различия въобще не бяха толкова актуални. Мотивите на атентаторите не са били религиозни. Междуетническите отношения са друга тема. Турция и България бяха в различни военни и политически съюзи, но с обща граница. В действителност част от участниците в групата доживяват 10.11989г. и това е началото на нов възход за тях.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Генерал

    5 2 Отговор

    До коментар #135 от "Абе какви български земи в 1 век":

    Защо си измисляш, ясно съм написал " в I век учениците на Христос – Св. Андрей и Св. Павел"
    Страшно сте неграмотни!
  • 147 Реалист

    0 9 Отговор

    До коментар #145 от "9238":

    Много си изостанал от модата:) цяла българия се радва на турската култура,кухня,литература,кино и музика:)

    Коментиран от #149

  • 148 котопакси

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Ако Руснаците не бяха влезли във България ,това щеше да го направи Турция и ти сега щеше да носиш чалма или фес .Чети плана Чърчил как е трябвало Турция която във последният момент влиза във ВСВ да окупира България със 20 Турски дивизии 1944 г. Англия е искала Турция да ни окупира Днес безсъвестно превръщат историята в покорна слугиня на политиците Историята не е юридическа дисциплина, в която аморални парламентаристи и добре платени адвокати да словоблудстват и така да формират представите на обикновените хора за това, което се е случвало. Нито се е цанила за безропотна слугиня на невежи властващи прослойки.
    Използвайки конюнктурни идеологически схеми, политическите фактори по време на т.нар. либерален преход у нас

    не дават достъп до публичното пространсто
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 котопакси

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    1944 г. Англия е искала Турция да ни окупира Съзнанието на хората сега е насочено към физическото им оцеляване, а по-младите поколения нямат никакви реални спомени, затова е необходимо миналото да се припомня обективно, честно да се оцени и осмисли. Защото е от твърде голямо значение за сегашното битие и бъдещето на народа ни. Не би трябвало да бъде пренебрегвана знаменитата мисъл на философа Хегел: "Който забравя миналото, е обречен да го повтори"!
    На запознатите със съвременната история е известно, че едва през октомври и ноември на 1943 г. в Москва и Техеран се провеждат първите тристранни срещи на съюзниците във Втората световна война: Великобритания, Съединените щати и Съветския съюз, за съгласувано водене на войната срещу Германия. На тези конференции СССР се противопоставя на намеренията на англо-американската дипломация за пренасяне на конфликта на Балканите чрез обявяване от СССР на война срещу България или с въвличането на Турция във Втората световна война. След разгрома на Вермахта при Москва и Сталинград е прието за възможно фактически подкрепящата дотогава Германския райх "неутрална" Турция да бъде въвлечена пряко във войната на страната на съюзниците. Въпросът е бил обсъждан дискретно на състоялата се от 22 до 26 ноември 1943 г. в Кайро конференция между САЩ, Великобритания и Турция. За основа на по-нататъшни военни действия е възприета старата стратегическа идея на Чърчил за откриване фронт на Балканите, но сега с участие на Турция. За
  • 151 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    Отвори гугтл или уикипедия и виж дали е забранен. Чети българино чети! Така като гледам тука всички са всезнайковци, та закони знаят и всичко на света

    Коментиран от #160

  • 152 котопакси

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Някои наши сегашни политици преднамерено забравят и за предложеното от британския премиер на срещата с Рузвелт и съгласувано през октомври 1943 г. в гр. Казабланка искане за извършване на въздушни нападения над български градове като наказание за наложеното от неизбежния развой на събитията символично участие във войната на страната на Германия. Трябвало е да станем пушечно месо за злополучните стремежи на Чърчил на Балканите по време на Първата световна война. Наред с ужасите и огромните разрушения англо-американските терористични нападения засегнаха 11 хиляди мирни български граждани. През периода 14 ноември 1943 г. до 17 април 1944 г. са извършени

    12 нападения с участието на 2000 самолета След разгрома на Вермахта при Сталинград и Москва пред западните дипломати е поставена тактическата задача да се предвари настъплението на Червената армия на Балканите. В връзка с това британското правителство първоначално е предложило да се постигне споразумение със Съветския съюз за т.нар. инициативи и отговорности в балканските държави. На съветската страна се предоставя "правото на отговорност" за Румъния, а на Великобритания - за Гърция. На този етап проектът не е бил приет. Паралелно с дипломатическите постъпки в края на август 1944 г. Турция разполага на българската граница 26 дивизии, готови за навлизане в България. Срещу тях са дислоцирани 3 български дивизии, а други 2 - на Черноморското крайбрежие. Същевременно Великобритания тактично променя своят
  • 153 котопакси

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    При това е поставено изрично условие за изтегляне на българските войски от всички заети след април 1941 г. земи. Същия ден съветското правителство научава за това намерение и изпраща следната нота до Чърчил: "Съветският съюз не е обвързан със сепарастичните преговори, които Англия едностранно води с България, и си запазва правото да действа на Балканите както намери за добре." Уместно е да се вметне, че на тези "преговори" гръцкото емигрантско правителство в Кайро предявява претенции за корекция на старата граница между двете страни. Тя е прокарана в нарушение на сключената от Гърция с държавите от Антантата на 18.09.1920 г. Конвенция за присъединяването на Западна Тракия към Гърция, като на България се даде право на свободен излаз на Бяло море. На срещата в Кайро новите гръцки искания обхващат достигаща близко до Пловдив голяма част на Родопите. След войната гръцкото правителство потвърждава своите претенции. По време на мирната конференция през 1946 г. в Париж

    съветското правителство се противопостави твърдо

    на опитите за по-нататъшно откъсване на български територии. На конференцията само Съветският съюз от великите сили поддържа настояването за възстановяването на България на излаза на Бяло море.
    В първите дни на септември 1944 г. Чърчил изпраща двама свои емисари в Пловдив за среща със Стойчо Мушанов. На нея те ултимативно заявяват: "Ако българите не искат да бъдат окупирани от съветски войски, те трябва да се съгласят веднага

    България да бъ

    Коментиран от #174

  • 154 котопакси

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Българският представител на срещата, след разговор с един от регентите, е дал съгласие за навлизането в България на турските войски. Но на 5 септември 1944 г., като научава за преговорите в Пловдив, Сталин скъсва дипломатическите отношения на СССР с България и превантивно й обявява война. Още на 8-и септември Червената армия навлиза на българска територия. След няколко дни - на 12 септември, при главнокомандващия българската армия генерал Маринов се явява група от британски и американски офицери с ултимативно искане в срок от 24 часа да им бъдат предадени плановете на нашите минни заграждения по южното ни Черноморие с оглед на предстоящо дебаркиране на английски и американски войски. По нареждане на представителя на главното командване на съветската армия ген. Бирюзов обаче, на срещата се явяват съветски офицери, които заявяват: "Съветският съюз не се нуждае от съюзническа помощ в България. Моля да напуснете територията на тази страна, тъй като ние започваме бойни действия."
    Различията между съюзниците спрямо България остават висящи до 10 октомври 1944 г., когато се провеждат преговорите в Москва. В тях участват Чърчил, Идън, Кер и Бърнс, от една страна, и Сталин, Молотов и Павлов - от друга. В хода на преговорите Сталин е попитал дали съсредоточените 26 турски дивизии в Тракия са били насочени срещу България, на което е получил положителен отговор. Съдбата на България отново е обсъждана детайлно на състоялите се на 10 и 11 октомври в Москва преговори ме
  • 155 котопакси

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Крайно време е управленческата прослойка у нас да прекрати внушенията за съветска окупация и ролята на съветски сателит на България, след като България е била включена в съветската зона за отговорност по изричното настояване на Великобритания и Съединените щати с оглед на техните предпочитания и интереси в Гърция и други страни на Стария континент. Недостойно е политическата прослойка да манипулира минали събития и да превръща историята в своя слугиня. Има нескрит стремеж на безродни космополити, лобисти, съвременни еничари и платени русофоби да внушават на добродушната българска общественост "политическата целесъобразност" от чуждото имперско "присъствие", публично изразявано с искания за замяна на паметника на съветската с този на една друга армия. И ако мине - вместо на Царя Освободител, да се издигне мемориал на Сюлейман "Безумний" или на някой друг известен завоевател.

    Коментиран от #175

  • 156 Генерал

    9 1 Отговор

    До коментар #134 от "А защо се е наложило":

    В България между 632–864 г., е имало пълна толерантност към всички религии. В страната проповядват мисионери християни от Запад и Изток, привърженици на различни ереси, мюсюлмански духовници, и др.Мотивите на кан Борис I да приеме християнството и да го обяви за единствено позволена религия в България са много по-сериозни и предизвикани от висши държавни и национални интереси. В 852 г. България е една от трите европейски суперсили с граници от Будапеща до Одрин, от Днепър до Драч на брега на Адриатическо море и от Карпатите до Бяло море. Но в международните отношения е третирана като езическа държава, тъй като владетелят й е езичник, а и немалка част от населението. Останалите две суперсили — Франкската (Свещената Римска) империя и Византия(Източно Римската), са християнски държави и не смятат България за равноправен партньор. Превръщането й в християнска държава я превръща в равноправен субект в отношенията с останалите водещи политически сили в Европа. Това е като днес да станеш член на Европейския съюз.
    Обявяването на християнството за официална религия в България е решение на управленския екип на цар Борис с предварително набелязани стратегически цели в международен и вътрешен план-един народ, една вяра.
    ...И македански език няма.

    Коментиран от #168

  • 157 котопакси

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Едва е започнала срещата и Чърчил се обръща към Сталин:



    ”Нека уредим нашите взаимоотношения на Балканите. Вашите армии са в Румъния и България. В тези страни ние имаме интереси, мисии и агенти. Нека не се противопоставяме на дребно. Как бихте погледнали да имате 90% предимство в Румъния, а ние да имаме 90% в Гърция и 50 на 50 в Югославия? Докато думите ми се превеждаха нахвърлях следното на половин страничка:

    Румъния

    Русия 90%

    Останалите (съюзници) 10%

    Гърция

    Великобритания (в съгласие със САЩ) 90%

    Русия 10%

    Югославия 50-50%

    Унгария 50-50%

    България

    Русия 75%

    Останалите (съюзници) 25%
  • 158 котопакси

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Съветският стенографски протокол от тази среща е твърде синтетичен, не съдържа подробности, нито пък споменава за „синята лястовичка”, с която Сталин мълчаливо маркира подадения му от британския премиер лист. В протокола е вписана само една неопределена бележка на Сталин:



    „Другарят Сталин заяви, че 25% контрол на британците в България не хармонизира с другите цифри в таблицата. Другарят Сталин смята за необходимо да направи някои промени, в смисъл, Съветският съюз да има в България 90%, а Великобритания – 10%”. (24)

    Използвана е думата „хармонизира”. Дали Сталин няма предвид за България да се договори аналогично разпределение на сферите на влияние като това за Гърция? Подобна теза се налага и от обстоятелството, че Сталин е подкрепил вече предишно искане на Чърчил Великобритания да има в Гърция право на сюзеренна власт.

    Протоколът подсказва също, че Сталин е съвършен играч, чиито умения демонстрира и в сръчното си маневриране по отношение на Италия. Когато Чърчил настоява съветското правителство да окаже въздействие върху италианския комунистически ръководител Ерколи да озапти италианските комунисти, чиято реторика можела да възпламени страстите и да доведе до сблъсъци с окупационните съюзнически части, Сталин реагира, според синтетичния стенографски протокол, по следния начин:

    Коментиран от #169

  • 159 котопакси

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "Zezo":

    Антибългарските емоции на британския премиер не са случайни и датират от десетилетия. Една от причините може да бъде потърсена в традиционната британска политика спрямо Балканите, в която българските национални стремления не се вписват по същия начин. Главната причина обаче е дълбоко личностна: България, или по-точно направляваното от цар Фердинанд българско правителство, допринасят в значителна степен за унизяването на Чърчил като политик.

    През пролетта на 1915 г. Първата световна война е в разгара си. Сър Уинстън, който по това време е министър на военноморските сили, разработва стратегия за скорошно спечелване на войната от страните на Антантата. Ако Османска Турция – най-слабото звено на Централните сили – бъде принудена да капитулира, британските щикове в Близкия Изток и руските – от Кавказкия фронт ще могат да се пренасочат към Европейския боен театър. Съпротивата на Австро-Унгария и Германия ще бъде сломена в най-кратки срокове.
  • 160 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #151 от "Гост":

    Ами то от блъскане на главите в земята мозък не остава само айрян .Работата ми е такава че съм бил и в Япония и южна Корея та те се мразят много но и двете страни най много мразят мюсюлмани !!!!!!! А и Гугъл го пише черно на бяло но на Български не на турски. ЧЕТИ !!!
  • 161 Реалист

    0 7 Отговор

    До коментар #149 от "9238":

    Турция е най сериозния играч между запада и близкия изток, предопределя регионални и световни политики на които всички страни на балканите се нагаждат. Правителствата се менят а важно е постоянство в политиката и Турците удържат на интересите си:) Бойко не напразно се нагажда на силния;)

    Коментиран от #163, #164

  • 162 1212

    7 0 Отговор
    За това,че е член на тази протурска терористична организация беше осъден Доган,лежал в затвора до края на декември 1989 година и освободен с протекциите на Луканов.В началото на януари 1990 година бе създадено ДПС за да бъде по-късно сателит на БСП преименувалата се БКП се в началото на април 1990 година.Срам и позор за двете партии!
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 9238

    2 1 Отговор

    До коментар #161 от "Реалист":

    Пха ха ха. Това беше най новия виц нали

    Коментиран от #165

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    ИМАТ ПАМЕТНИК В БУРГАС !!! ЖЕНАТА БЕ ПОМИЛВАНА , НО БЪЛГАРИНА СЪУЧАСТНИК БЕ ЛИКВИДИРАН ! ТЕ ЗАЛОЖИХА НА ПЛАЖА ВЪВ ВАРНА ГЮМ С ВЗРИВ СПОСОБЕН ДА УБИЕ 200 ПЛАЖУВАЩИ / РАНЕНИ Х / И ДНЕС ИМАТ ПАМЕТНИК В БУРГАС ОТ ДуПиСе !!!!!!!!!!!!!!!
  • 168 оцелял от турското робство

    7 3 Отговор

    До коментар #156 от "Генерал":

    Така е, но няма кой да чете, а и да прочете, няма да може да асимилира това, което сте написали, поради умишлено поддържана безпросветност и засилена неграмотност от страна на управляващите. И всичко е поради стремежа им към лично обогатяване, по-просто казано - КРАЖБА.
  • 169 Дурхан

    1 6 Отговор

    До коментар #158 от "котопакси":

    Ако не Червената армия а съюзниците бяха влезли на 9 септември България щеше да бъде като Гърция а не руска околия ..
  • 170 оцелял от турското робство

    5 1 Отговор

    До коментар #114 от "гост":

    Простият човек задължително е излобен.
  • 171 Обичам свинска пържола

    3 4 Отговор
    Най големият атентат е от българи срещу българи, над 300 души са убити от комунисти в света София
  • 172 оцелял от турското робство

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "стоян георгиев":

    Ако си българин, знай, че много грешиш. Намери първоизточници по тези въпроси и ги прочети. Или чети,каквото е написал "Истината", защото той е написал самата истина.

    Коментиран от #176, #179

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #153 от "котопакси":

    Стига с тия руски фейкове бе путлераст!
  • 175 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #155 от "котопакси":

    И кога безродната руска измет ще разбере, че русофоби няма?

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #177

  • 176 9238

    1 1 Отговор

    До коментар #172 от "оцелял от турското робство":

    Този не е българин, само се представя за такъв.

    Коментиран от #181

  • 177 9238

    4 0 Отговор

    До коментар #175 от "Българин":

    Как да няма русофоби е то на погледни себе си и ще се убедиш, че има.
  • 178 Аве Адолф Хайлллл

    2 0 Отговор
    Спокойно , вече разпалваме пещите и ще почистим тази анадолска мърша от България , веднъж и за винаги , Хайл !
  • 179 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #172 от "оцелял от турското робство":

    българин съм и смятам че атентатите са дело на държавна сигурност.човека дето пише от с ник истина прави подобни твърдения и не виждам що го даваш за пример.съвременник съм на събитията и съм живял в смесен етнически регион.мога да ти кажа че до възродителния процес ,а и след това никаде не е имало случаи българин да пострада от турци и помаци зарадиетноса си.не се и връзва историята на комунистическите милиционери как група техни доносници създават под носа им съпротивителна турска организация.после тя от ненасилническа почва да прави атентати.накрая милиционерите я разкриват и не се появява нова такава ,а ахмет доган и до днес си остава,комунистическа марионетка .знам че за вас гаражните герои е много удобно резняците да са изтрепали жените и децата във влака,но аз не вярвам група селяни да са направили бомби с часовников механизам и да са изчислили съвсем точно те да гръмнат в тунела .днес има интернет и свободно движение на стоки,но съм сигурен че въпросните селяни няма как да сътворят подобна бомба!атентатите са много удобно извинение за репресиите и насаждането на омраза между турци и българи,което бе необходимо в онези времена.

    Коментиран от #182

  • 180 дядо Ильо

    1 1 Отговор
    Важното е българите да помним и да не забравяме. Да вдигнеш ръка на жени и деца, какъвто е бил замисълът, е не просто мотив, това е и диагноза за организаторите и участниците в това убийство И паметта на жертвите е жива и трябва да бъде почитана, без да търсим рекламния ефект, който ни предлагат от някои партии с членове, чието съзнание не се свързва с добруването на България.

    Коментиран от #183

  • 181 оцелял от турското робство

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "9238":

    Да, китаец съм, от Ухан.
  • 182 оцелял от турското робство

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "стоян георгиев":

    Живял си в смесен регион, но сред работливи и невежи мюсюлмани, а някои от т. нар. от теб "гаражни герои" са живели другаде и може би знаят малко повече и за тези събития от теб. По тези причини твоето мнение си остава твое мнение и няма как да го налагаш на други хора.
  • 183 оцелял от турското робство

    0 0 Отговор

    До коментар #180 от "дядо Ильо":

    дядо Ильо, напълно си прав. Най-скъп е човешкият живот.
  • 184 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    серсем.не знам колко трябва да си долен да издрискаш подобна гадост.
  • 185 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    незабравяйте гара БУНОВО АТЕНТАТА ЗАГИНАХА МАЙКИ ДЕЦА И ГЛУХОНЯМО ДЕТЕ Б ЪЛГАРИО ПОМНО
    даже политик близък на терористите построи чешма в памет на терористите атентатори
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове