Last news in Fakti

13 Март, 2020 17:08 12 858 61

Пълен списък на мерките срещу Covid-19 за София

  • софия-
  • йорданка фандъкова-
  • covid-19

Избягвайте пътуванията до други населени места, призовава Йорданка Фандъкова

Пълен списък на мерките срещу Covid-19 за София - 1
Снимка: БГНЕС

Информация на кмета на София Йорданка Фандъкова за предприетите мерки за овладяване на разпространението на COVID-19:

Уважаеми съграждани,
изправени сме пред голямо предизвикателство, с което можем да се справим заедно – с отговорност и дисциплина. Това означава и с цената на временни ограничения и промяна на всекидневните ни навици.

Моята лична позиция е, че още на този етап трябва да приложим по-строги мерки. Това е начинът да ограничим разпространението на вируса и да запазим работеща здравната си система. Това е първата ни задача в този момент, която ще даде възможност всеки да получава адекватна медицинска помощ.
В тази връзка днес предложих следните мерки, които са приети от оперативния щаб на София:

➡️ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

От понеделник, 16 март, софийските училищата се затварят. Министерството на образованието в момента подготвя въвеждането на програми за дистанционно обучение.

Забраняваме всички мероприятия, които са свързани със събиране на деца и ученици, в това число, занимални, зелени и ски училища и др.

От понеделник, 16 март, детските градини и ясли на територията на Столичната община се затварят. Взехме това решение трудно, съзнавайки, че то ще доведе до затруднения за много родители, които не могат да отсъстват от работните си места. След първоначалното ни намерение да оставим отворени детските градини, получихме многобройни заявки от персонала за отказ от работа. Затова на този етап ги затваряме и съгласно заповедта на МЗ.

➡️ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ:

Всички софийски университети се затварят и преминават към дистанционна форма на обучение.

➡️ЗА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ

Затварят се всички културни институции – театри, кина, библиотеки, концертни зали, музеи и галерии.

Временно е затворена Зоологическа градина – София.

➡️ЗА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА, КОИТО СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА:

Затварят се всички обекти за хранене, барове, нощни питейни заведения, клубове, дискотеки със заповед на министъра на здравеопазването .

Затварят се фитнес зали, зали за занимания със спорт, клубове по танци, клубове за творчески дейности и др., които предполагат събиране на хора със заповед на министъра на здравеопазването.

Издаваме указания към управителите на летище „София“, БДЖ, Централна жп гара, Централна автогара и другите гари и автогари да организират засилено дезинфектиране. Служителите на каси и гишета да бъдат снабдени със защитни маски.

Настоятелно призоваваме управителите на магазини, аптеки, фирми за доставка на храна, банкови клонове, валутни бюра, каси за плащане на битови сметки, фирми за комунални услуги, спедиторски фирми да обезпечат дезинфекция на помещенията минимум 4 пъти дневно и да снабдят персонала си със защитни маски. Да се осигури дезинфекция на банкомати и ПОС-терминали.

➡️ЗА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА:

Започва поетапно измиване с дезинфектанти на контейнери, кошчета за отпадъци и подлези.

Започва поетапно миене на улици и площади, в дните, в които времето позволява.

В ромските махали се дезинфектират местата, на които има по-голямо събиране на хора.

Затваряме фермерските пазари и временните пазари, включително тези пред Националния стадион за спортни стоки, в кв. „Малашевци“, животинските пазари в кв. „Подуяне“ и в Богров.

Продължава дезинфекция на всички площадки на общинските пазари.

➡️ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Всички превозни средства на градския транспорт се дезинфекцират минимум 2 пъти на ден.

Засилена дезинфекция на метростнациите

Временно се спира продажбата на билети от водачите и се затваря за качване и слизане първа врата. Целта е да гарантираме работата на обществения транспорт.

Временно се спира нощния градски транспорт.

Вратите на всички превозни средства на градския транспорт се отварят автоматично, без натискане на бутон за вратите.

Светофарните уредби преминават на автоматичен режим на работа за пешеходците без натискане на бутона за пешеходно пресичане. Мярката се въвежда поетапно.

➡️ КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ:

Чрез общинското предприятие „Социален патронаж“ организираме доставка по домовете на лекарства и храна на самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки, с хронични заболявания или трудно подвижни. Телефонът за връзка е 02 8188522 и 02 8188523. Доставката ще се извършва от общински служители и при нужда от доброволците на Столична община и БЧК.

Клубовете на пенсионера се затварят.

Центровете за социални услуги остават затворени за външни хора и със засилена дезинфекция.

Продължава работа на кризисния център за бездомни, като излизането ще бъде при необходимост.

➡️КЪМ ЛЕКАРИТЕ И МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ:

Нашите лекари, медицински сестри, санитари и болничен персонал са тези, на които разчитаме и трябва да запазим. Затова Столичната община ще осигури допълнителен финансов ресурс, с който да се осигури защитно облекло и заплатите при нарушения режим на работа на общинските лечебни заведения.

Днес разговарях с Българския лекарски съюз, Софийската лекарска колегия и директорите на всички големи държавни и частни болници в София. На този етап София разполага с необходимия капацитет от легла. Частните болници изразиха желание да участват с медицински персонал, апаратура и легла при нужда. Готови сме да подпомогнем Министерство на здравеопазването в координирането на този процес.

➡️КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ

Обръщам се с призив към всички граждани да се съобразяват с предписаните ограничителни мерки, въпреки временното неудобство, което причиняват. Това е начинът да запазим собственото си здраве и това на нашите близки.

Избягвайте ръкостискане и поддържайте добра лична хигиена, като често миете ръцете си с топла вода и сапун.

Избягвайте социални контакти и събирания с повече хора без крайна необходимост.

Настоятелно препоръчваме да не се провеждат семейни тържества, на които присъстват по-голям брой хора (в това число сватби и кръщенета). Към момента обредните зали ще извършват сватбени ритуали, но без присъствие на гости в залата.

Избягвайте пътуванията до други населени места.

При възможност използвайте безкасови средства за разплащане (безконтактни кредитни и дебитни карти) с цел избягване на допир до банкноти и монети.

Препоръчваме на домоуправителите на жилищните блокове и кооперации да организират ежедневно миене и дезинфекциране на входове, асансьори и стълбища.

Призовавам всички граждани за дисциплина и отговорно поведение!

От нас зависи да успеем да овладеем разпространението на заразяването с COVID-19. С тези ограничения ще подпомогнем работата и на всички наши съграждани и на институции, които имаме задачата да опазим здравето и живота.

Заедно ще се справим!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената кокошка

    10 31 Отговор
    Аз съм червената кокошка.
  • 2 az#Оставка!

    45 26 Отговор
    Барба Ганьос затвори държавата! Ще го запомним!

    Коментиран от #42

  • 3 Гост

    67 13 Отговор
    Най после нещо УМНО И ПОЛЕЗНО.
  • 4 Начо

    57 5 Отговор
    И наблягайте на чесън и ракия

    Коментиран от #25

  • 5 Трети картофен пояс

    40 1 Отговор
    А МОЛОВЕТЕ???

    Коментиран от #12, #52

  • 6 az#Оставка!

    28 12 Отговор
    Най-важната мярка е: карантина за всички калинки на Барба Ганьос!
  • 7 ковид 19

    34 1 Отговор
    в градския транспорт също се струпват много хора пипат се дръжки,киха се ,пърди се голяма предпоставка за разпространение
  • 8 Добре че го има СДС

    43 8 Отговор
    А когато всички държави около България решат да затворят границите си откъде ще пристигне тази храна, един народ който разчита на прехраната си на други държави е обречен на глад къде са текезесетата ни и защо храним цигани кючекЛий убийци педофили и престъпници?????

    Коментиран от #43

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Agdhdk

    30 2 Отговор
    сега е момента да фалират банките,също колекторските фирми
  • 11 viktor

    8 2 Отговор
    дали някой знае дали ще работи econt office?
  • 12 viktor

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Трети картофен пояс":

    i az iskam da znaq tova ..sushto i s econt office
  • 13 Професор по Стоманобетон

    6 3 Отговор
    А за тия дето не живеят в клоаката,нещо!?!
  • 14 А КОЙ И ЗАЩО

    19 10 Отговор
    Пусна вируса ! Обикновенно е КПСС и БКП ! Защо никой не казва кой и защо го пуснаха с каква цел, както с БЛИЗНАЦИТЕ в Ню Йорк ? Предизвестие към Финансова БУРА АРМАГЕДОН и КРАХ ! ЗАЩО Проститутките МЪЛЧАТ ! Защо Бойко търси помощ от Русия а учил пилоти как да воюват с нея ? Защо като член на ЕС не възпрепятстване имигрантите към Германия, която ако се ОГЪНЕ , ще се ОГЪНЕМ и ние ! ЛОГИКАТА НА НАШИЯТ ЕЛИТ Е ЗАГАДКА ДОРИ И ЗА ДЯВОЛА !

    Коментиран от #45

  • 15 БОЛИ МЪ КУR@t...

    4 3 Отговор
    ...za $0фиy@.
  • 16 Кифлътъ

    16 3 Отговор
    Ни разбрах,мола ще работят ли?
  • 17 Русенец

    29 1 Отговор
    Тези мерки трябва да са повсеместни, а не само за София.
  • 18 От Народа

    23 7 Отговор
    Тази Фандъкова ще затрие София. В заповеда на Народното събрание пише търговски центеове, което си е Моловете. Какъв смъсъл от рестрикции ако не се затворят моловете и там се събират хората. Акъл нямат управляващите. Ще ни погубят

    Коментиран от #19, #22, #44

  • 19 гост

    31 3 Отговор

    До коментар #18 от "От Народа":

    Народе,ти защо ходиш по моловете? Стой си в къщи и няма нищо да те хване?
  • 20 hhff3#@2

    9 1 Отговор
    Като плъзнат всички навън в хубавото време, ами сега?!
  • 21 Мара

    23 4 Отговор
    София, та София. Все едно София е целият свят. Да не говорим, че половината софиянци са селяни и сега ще тръгнат да си ходят по селата

    Коментиран от #40

  • 22 Разрешение на проблема

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "От Народа":

    За моловете може би имат в предвид само помещенията за хранителните стоки. Всички останали барчета, ресторанти и магазини за облекло и парфюмерии трябва да са затворени.
  • 23 Цецо Цветанов

    18 1 Отговор
    Трябва да се затвори и Бойко за три месеца. Докато се оправи положението.

    Коментиран от #54

  • 24 путин

    17 7 Отговор
    Тия нормални ли са, ежедневно миене на стълби и асансьори....Аз чистачката на блока едвам я придумвам да измие един път в месеца а то сега да сме организирали, на майка и у тутурутката на Фандъкова, да дойде тя да мие.

    Коментиран от #34

  • 25 Да това е доста полезно

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Начо":

    Но в случая става въпрос за биологично оръжие макар и случайно изпуснато това не е грип да го лекуваш с ракия и чесън пак ще те хване съжалявам
  • 26 старче

    7 0 Отговор
    Май малко закъсняхме.
  • 27 Save

    5 4 Отговор
    Какув е смисъла от тази карантина ако всички се юрнем по моловете така както разбират ДАСКАЛКАТА. ЗАЩО ЩЕ НИ ХАРЧАТПАРИТЕ АКО НЕ СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА. ЗА ЕДНИ ВАЖИ ЗА ДРУГИ НЕ. ТАКА ЛИ ДАСКАЛКЕ?

    Коментиран от #55

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    БОГ да ни е на помощ
  • 29 Гладен

    6 0 Отговор
    Защо за Софиянци не важат правилата като другите. Заповедта е от днес а не 16, 17 или 20 март. Пак ли двоеен СТАНДАРТ. Предлагам Благоевград от 20 март а Бургас от 25 март. Смешници
  • 30 Антонн

    1 3 Отговор
    Затварят се всички обекти за хранене?
    Aко работят само аптеки и хранителни стоки,много фирми ще фалират.
    Човек докато е на работа,от къде ще си купи нещо за ядене.

    Коментиран от #31

  • 31 КуКуВид-75

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Антонн":

    Ми от вкъщи шси носиш.
    Не е толкова трудно и непосилно.

    Коментиран от #49

  • 32 КОРОНАВИРУС👑

    8 2 Отговор
    Влизам и през аналните отверстия, не пърдете и запушвайте дупките с коркови тапи!
  • 33 Д-р Настев

    4 2 Отговор
    Препоръчвам ракия и чесън,за дамите може водка с лимон и мед.
    По половинка на ден.
  • 34 Земи

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "путин":

    Ти да миеш ве т.панар
  • 35 Ю Кортес

    7 0 Отговор
    Хранене,само онлайн
  • 36 Ели Оригинал

    5 0 Отговор
    Имаше на Валтер (Уолтър) Шайдел една книга 2017 г. "Големият изравнител" "The Great Leveler" - професор в Станфорд, 2019 г. е излязла на руски.
    Авторът е австриец.Най-вероятно не е издадена в БГ.

    Според авторът: четирите конника на Апокалипсиса" са:войни, революции, колапс на държавите, катастрофални пандемии.
    Бил Гейтс 2018 предупреждава за пандемиите, а той не е случаен човек.

    А иначе да сме малко по-дисциплинирани и мобилизирани като общество.

    Ъъъ освен ракията - с право ще ме набият съфорумците, медицинските води за уста имат същия ефект.
  • 37 Начо

    6 1 Отговор
    Е.ание само с презерватив
  • 38 Behemoth

    3 3 Отговор
    Шибаните попове да ръсят със светена вода..и да палят свещи от дебелите!
  • 39 Не съм сигурен, че затварянето на

    8 0 Отговор
    открити пазари е добра мярка. Така се създават предпоставки за по-дълги опашки пред касите на магазини с нулева циркулация на въздух. Не е добре измислено, обсъдете това пак.
  • 40 Столичанин

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мара":

    И добре ще направят! Преди около 10 години имаше една табела, където пишеше "Сбогом и не се връщайте" Важи и днес!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мисирок

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "az#Оставка!":

    Прост си или да ?! Искаш да бъдем като Италия ли ?!
  • 43 измет болшевишка

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "Добре че го има СДС":

    Добре, че комунистите откраднаха земята на хората, понеже преди тях никой не я обработваше!!!
  • 44 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "От Народа":

    Моловете вече са затворени с изключение на аптеките и хр. магазини в тях.
  • 45 троаянче конче

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "А КОЙ И ЗАЩО":

    Защого Бойко е съветска креатура и покиупката на 8 самолета не може да ни заблуди.
  • 46 Гостът

    5 4 Отговор
    Нaй прaвилнaтa прeвeнция e зaдължитeлнo нoceнe нa мacки и ръкaвици нa oбщecтвeни мecтa. Зacтaвa cлужитeл нa вхoдa нa cъoтвeтнoтo зaвeдeниe и кoйтo e бeз прeдпaзни cрeдcтвa нe ce дoпуcкa. Мacкитe трябвa дa ce нocят нe зa дa прeдпaзвaт здрaвитe, a дa oгрaничaт бoлнитe дa рaзпрocтрaнявaт зaрaзaтa. Пoнeжe нe ce знae кoй e бoлeн кoй здрaв зaтoвa вcички трябвa дa влизaт в cупeрa c мacки и ръкaвици.

    Коментиран от #58

  • 47 Голем смях

    5 3 Отговор
    Най-умно и полезно е да се спрат ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ.От сутрин до вечер Корона и само Корона.Тази английска кралица ми изникна на главата.Тъпия народ се юрна да купува де що види.Търговците ще направят обороти като за една година.Що за простотии.20-30 заразени ,един умрял ,защото бил и без това болен и ..блокаж на държавата.Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак.Свинската чума им дойде дюшеш.Короната направо им е мехлем.Анатема и наздраве.

    Коментиран от #56

  • 48 Голем смях

    6 2 Отговор
    Най-умно и полезно е да се спрат ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ.От сутрин до вечер Корона и само Корона.Тази английска кралица ми изникна на главата.Тъпия народ се юрна да купува де що види.Търговците ще направят обороти като за една година.Що за простотии.20-30 заразени ,един умрял ,защото бил и без това болен и ..блокаж на държавата.Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак.Свинската чума им дойде дюшеш.Короната направо им е мехлем.Анатема и наздраве.

    Коментиран от #51

  • 49 Антонн

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "КуКуВид-75":

    Не всеки може да си го позволи,едно като време друго като готова храна за съхранение.Както и да е това е един от проблемите,има много други.Може да стане авария с ток,парно,вода от къде ще си купиш материали?
    Каква е логиката в транспорта ,на открито да няма проблем с много хора,а магазините и заведения с контрол над посетителите да не работят.По добре да се подсигорят защитни средства задължителни за носене ,отколкото такива мерки без ефект.
  • 50 Герб само герб

    1 4 Отговор
    Бойко въведи воено положение и се отърви от крадците и мутрите. Т са една шепа боклуци, който ни тормозят ежедневно. Целият народ ще ти е признателен, както и до ден днешен на Пиночет, който изби за една нощ дилърите на дрога.
  • 51 Смях голям

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Голем смях":

    Браво, соросня, за първи път да сме на едно мнение! Слагам ти плюса.

    Коментиран от #53

  • 52 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трети картофен пояс":

    Чети бе чукча!
  • 53 Голем смях

    0 3 Отговор

    До коментар #51 от "Смях голям":

    Това ,че мразя руснаците ,които са ни причинили толкова беди прави ли ме ..соросня.Не ми пука за плюсове и минуси,но работата отива на изуй гащи.Трябваше да има мерки,но не такива малоумни.Защо не затворят ..банките.Трябваше да се тества учението на Дарвин за естествения подбор.То не че сега ще минем метър де.И чумната епидемия е тръгнала от Китай .Избила е почти половин Европа ,на все пак Европа е оцеляла и завладяла целия свят.Пак ще оцелеем,а китайците са най-големите мизиферници на света.Всичките гадости тръгват от там.И преди и сега.Свинко население с никаква хигиена.И ядат ,дето се казва всичко което лети без самолетите.Бедна ви е фантазията каква е мизерията в китайските ресторанти в България.Но си плащат и ....няма корупция .
  • 54 Овен

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Цецо Цветанов":

    За три месеца нищо няма да се оправи трябва за постояно да го затворят заедно със всички от ГРОБ които унищожиха България тия са по опасни и от короновируса
  • 55 Питащ

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Save":

    И кой те задължава да се юрваш по молове?
  • 56 Русонефил

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Голем смях":

    Да, ама ако няма турски сериали и биг брадър българинът хич няма да го удържиш да си седи в къщи.
  • 57 Адолф Айхман

    2 1 Отговор
    Проблема ще се реши като се ликвидират маалите и се изгори всичко там. След това да се мине с напалм за дезинфекция.
  • 58 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гостът":

    И в ресторанта как ще се хранят с маските? Или компаниите да седят през два метра един от друг? Преди да даваш акъл помисли малко.
  • 59 Marinov

    2 0 Отговор
    Вирусолог, с три Професорски титли в тази област, във връзка с проблемите с вируса препоръча:
    = Да се избягват колкото е възможно обществени места и контакт с хора.
    = Да се затварт Устата и Диша само през Носа и избягва да се пипат с ръце.
    = При Излизане и Връщане в къщи :
    - Да се Прави гаргара на Устата със Спиртни Флуиди.
    - Да се Бършат Лицето и Ръцете със еднократни кърпи със спиртна основа.
    - Да се Пръска в Носа от дезодоранти със спиртна основа.
    Това да Прави и при Лягане и Ставане и когато се Задържаш по дълго в къщи.
    = Храната, преди хранене да се загрява над 60*C,
    а хляба и другите твърди храни да минават през микровълновата.

    Коментиран от #60

  • 60 май

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Marinov":

    е подобре да се затвори устата и носа едновременно и да се диша през ануса там е такава смрад че вируса в никакъв случеи няма да рискува .
    Като дишаш през носа въздуха не отива ли пак в белия дроб.Или ти си гледал Тиквата как носи маската само на устата и мислиш щом вожда носи така значи това е правилния начин.
  • 61 баи

    0 0 Отговор
    затваряме всичко и оставяме границите отворени - умни хора са го мислили това личи си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове