Last news in Fakti

15 Март, 2020 07:43 15 798 42

Български шофьори: Блокирани сме!

  • шофьори-
  • блокада коронавирус

Вижте информация за затворените ГКПП

Български шофьори: Блокирани сме! - 1
Снимка: БГНЕС

Български шофьори на ТИР се оплакаха пред Българската национална телевизия, че от няколко дни са блокирани на границата между Италия и Словения. След излъчването на молбата им за помощ, от българското външно министерство съобщиха, че в близките часове се очаква да бъде отворен коридор за транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България. Междувременно стана ясно, че посолството ни в Белград ще окаже съдействие на блокираните на хърватско-сръбската граница български граждани след като Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, допълни БНР.

Българският вицеконсул в Сърбия Георги Христов спешно пътува от Белград за границата между Сърбия и Хърватия, за да окаже съдействие на десетките блокирани там български граждани.

Това стана, след като преди малко правителството на Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея.

В близките часове се очаква да бъде отворен коридор за транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България.

Считано от 00:00 часа на 15.03.2020 г. всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни – Черна гора, Косово, Република Северна Македония и Гърция, се затварят за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, временно се затварят следните ГКПП в Румъния:

• ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.

• ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).

• ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.

• ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.

• ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Според получените към момента данни, изброените ГКПП ще останат затворени за срок от 30 дни.

Португалия: Към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване през португалска територия. Има забрана за слизане на португалска земя за всички граждани от акостиралите плавателни съдове, освен за гражданите и дългосрочно пребиваващите в Португалия. Автономна област Мадейра затваря напълно своите пристанища.

Очаква се въвеждане на граничен контрол с Испания.

Считано от 16 март 2020 г., 8 часа, в Норвегия се затварят всички летища и пристанища. Ще бъде засилен и граничният контрол. Норвежките граждани, намиращи се в чужбина, ще могат да се завърнат у дома, като се призовават да направят това възможно най-бързо.

Остава в сила мярката гражданите, пристигащи в Норвегия от държави извън скандинавските страни, да са под домашна карантина за срок от 14 дни, като карантината важи и за прибиращите се и от Дания и Исландия.

МВнР на Норвегия вчера призова гражданите да не пътуват в чужбина, ако нямат основателна причина за това.

На международните летища в страната се изисква доказателство от всеки чужденец, че има осигурено място, където да е под карантина. При невъзможност да се докаже това, чужденците следва да напуснат Норвегия незабавно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    45 11 Отговор
    Тоз Ковид много полезен за пенсионните системи. Някой май не иска съзраст и хора да му "изяждат" печалбите, като получават пенсии, мед.грижи о др.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Само питам

    33 1 Отговор
    От 5 коментара 4 изтрити.Що така бе,Миме?

    Коментиран от #7, #27, #33

  • 7 Сополивия

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Тишката,май май го играе и модераторче на статийката и на сайтеца.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Cekc машин

    1 2 Отговор
    Ax, ox ox ox ox
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 некой си

    41 8 Отговор
    Не знам кой има изгода от цялата тази истерия но статията ви е пълна с противоречива информация и елементи на всяване на страх,смут и паника. Ако новия световен ред ще се гради на такъв фундамент олеле мале. Последните дни освен тотална дезинформация и бълвоч нищо друго,направо като петокласен Холивудски сюжет тип дипломна работа. Значи освен да създавате паника нещо друго правите ли вие медиите. Ами епидемиите и смъртността при другите грипни щамове когато се появиха ква беше , ако изкарате статистика да не се оакате. що не пишете например каква е смъртността от недохранване,замърсения въздух,военни конфликти ,пътни катастрофи, да не се окаже че там смъртността е в пъти по голяма . Защо поставиха председателя на световната здравна организация в положение на шах и мат. Чии интереси обслужват медиите и защо се пристъпва към извиване на ръце на фАктическия и физически бизнес. Кому е нужно това или това са теми табу и всеки попитал ги ще му се почука на вратата и ще му се търси сметка ли. Не е проблема корона вирусА,проблема е какво се изолира в щама и кому е нужно целия този цирк. Ето ,че в коментарите когато се подходи с неясна реторика как може да се породи място за конспиративни теории и да се породи още по голяма паника. Време е медиите да не лакействат гасейки пожара с бензин.

    Коментиран от #15, #24

  • 13 боцмана

    17 1 Отговор
    Рискове на професията! Затова всеки се натиска в политиката.
  • 14 ами

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    доколкото знам в европа пенсиите основно се изплащат от държавните пенсионни фондове. има и частни такива но те са допълнителни и са основно за богати хора които искат да се доосигурят. искаш да кажеш , че държавни структури са създали този вирус ??
  • 15 Eistee

    13 14 Отговор

    До коментар #12 от "некой си":

    Цирк, пишеш. Като изтъкнат циркаджия ти би трябвало най-добре да знаеш. Я, само ми кажи, ако страдаш от недохранване, можеш ли да заразиш за един ден 24 други човека, които иначе са сити, с недохранване? И те да заразят по 2-3-ма други? А тези други да заразят по-още 2-3-ма и след една седмица от един недохранен да имаш 80 хиляди я след два месеца 200 000 в целия Свят? Или ако ти си катастрофирал, да кихнеш в концертна зала с 1200 месата и 20% от тези 1200 човека да катастрофират и те? Ти идиот ли си? Как сравняваш вирус, който се разпространява в геометрична прогресия с явления, които не са заразни?

    Коментиран от #18, #41

  • 16 Мислител

    18 18 Отговор
    Всичко с този корона вирус е една огромна манипулация. Вирусът е разработен в секретна биолаборатория в щата невада и е използван в икономическата война срещу китай. Тестван е в реални условия. Това е част от световна конспирация на големите корпорации за прочистване на по голямата част от населението понеже към 2050 се очаква пренаселеност на земята,недостиг на ресурси,глад,липса на вода и въоръжени конфликти. Ликвидирането на 70% от населението ще обезпечи на останалите 30 всичко необходимо за съществуването им. Това са политици,шефове на световни корпорации и тнт, с други думи елитът. Джеф безос и илан мъск са платили по 20 млрд долара за да бъдат включени в този списък,останалите са обречени

    Коментиран от #17, #30

  • 17 да бе да

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мислител":

    егаси намаляване на наслението чрез вирус който убива ....пенсионерите а не засяга младите !!! ами нали точно младите ще имат деца и те ще увеличат населението а не пенсионерите !! ако някой иска да контролира раждаемостта ще контролира тези които са или ще бъдат във фертилна възраст
  • 18 некой си

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Eistee":

    А ти сигурно през това време си им светил на всички здравни експерти и органи и си сверявал непрекъснато данните защото си умен. Също така си им светил на всички в здравните болнични заведения по цял свят. Аз за меровно готово сдъвкана информация не приемам защото в повечето случаи тя е спускана целево . Относно мерките за безопасност,защо не се създаде такава еуфория при SARS или ТОРС които вярвай ми сравнени с този щам бяха далеч по смъртоносни. Ако си избиваш комплекси наричайки другите "идиоти" аз просто нямам думи,а точно такива които не си владеят емоциите са най-опасни за себе си. Тук не говоря за игнориране да проблема,а по скоро за себеоеладяване и разум който да надделее над паниката. Я ми кажи се приятел кат си такова светило,ако се породи паника в кино което е с един изход колко смъртни случая от премазване ще има,или твърдиш че при създаването на организация ще са още повече. Хубаво ми прочети коментара,хубаво изгледай ситуацията която се поражда и хубаво се замисли какво искам да кажа чрез коментара си и после да коментираме . Кажи ми ве слънчице,какво е да ти показват всеки ден празни рафтове по магазини ,аптеки с липса на маски и не знам кво си,новини че затварят граници,тирове които ме се пропускат на границата , кво е това . Ние или не сме на една вълна или ти си прекалено просветлен,айде малко по сериозно,нека да се опитваме да разберем какво иска да каже другия и да не дъвчем като лами предъвканото и да плюем неудобния. Мисля,че малко с

    Коментиран от #19

  • 19 некой си

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "некой си":

    Меровно да се чете меродавно. Да го и коректора на думи.
  • 20 некой си P.S. 18

    5 4 Отговор
    Мисля,че малко се поставяш в смешна ситуация като нямаш собствено мнение,а изказваш предъвканото. Хайде със здраве и да се върнеш в нашата реалност,че не е време за джавкане а за показване на зрялост. Кина,концерти,футболни срещи,че естествено никой не твърди да вземем да си устроим масови мероприятия в такива моменти и да се целуваме и прегръщаме,но и трябва да късаме и с реалността която може би не е такава каквато се опитват да ни внушат. Хайде със здраве и без лоши чувства,че достатъчно сме пропаднали.

    Коментиран от #21, #22, #25, #26, #32

  • 21 некой си

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "некой си P.S. 18":

    Да се чете - да не късаме с реалността. Кофти кофти,този коректор май е създаден да звучим фалшиво като всичко останало.
  • 22 Някой друг

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "некой си P.S. 18":

    Радвам се че все още има хора,които мислят с главите си,а не кълват пропагандата на медиите...Дано само тази криза да не е началото на това,за което и двамата мислим...
  • 23 Човек

    7 1 Отговор
    Проблема е в последствията след заразяване. Ако са само за болните, а за здравите преминава като всеки грип не виждам какво лошо че се предава толкова. И от други вируси има последствия
  • 24 Браво

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "некой си":

    Браво за коментара много точен личи си че който го е писал е чел между редовете но за съжаление целият свят е превърнат в стадо и сега идва един строй в които хората ще останат без имена и без никакви права..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дебамайкаимпсевдожурналистическадаеба

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Щото това е най свободната медия копиране на статии от фейсбук и триене на коментари 🇧🇬😍
  • 28 некой си

    7 1 Отговор
    Използвано от друг форум. Просто четете и ще уловите целта на занятието. Споделете и мислете а не да създавате излишна паника. Бъдете отговорни и сплотени защото времената изискват обществен отпор . Не се делете и ще пребъдете,защото нашето общество е най разединено. Споделете и с други защото паниката е желанието на тези които стоят зад този световен цирк целял да срива икономики а не както се изтъква загрижеността за здравето. Преследването и отнемането на право на мнение е диктатура в най чист вид. Отговорни към обществото,отговорни към себе си ,това е изходът от това недоразумение .
    преди 36 минути
    да споделя с форума този коментар , който припокрива напълно изявлението от снощи на генерал Мутафчийски :

    Споделено от д-р Кристиан Григоров, който работи в Пирогов.

    Днес, 14.03.2020, нищо не се е променило.

    1. COVID-19 продължава да е грипиподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето - симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни) , с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.

    2. Шансът да умрете от нов
  • 29 некой си

    1 0 Отговор
    https://m.investor.bg/news/comments/300401/332/. Ето ви направо линка защото коментара е доста дълъг.
  • 30 стоян

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мислител":

    До 16 ком =Стига с тия кумунистически теории другарю -Лъжеш =имаш ли доказателства
  • 31 Фердинандо

    3 0 Отговор
    Какво крият от публиката като инфо ? Защото по цял свят говорят за вируса но не се казва цялата истина. Ако някой знае да сподели. Мерси.
  • 32 GUVNOTO metev

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "некой си P.S. 18":

    E KAK SHTE CELUVASH NASRANIAT GUS NA GLUPAVIAT TI GOSPODAR borisOFF,BRE DA VI EBA PUTKATA MAICHINA I NA DVAMATA?!

    Коментиран от #35

  • 33 Доко доко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Защото само простотий по тия пишман сайтове
  • 34 Матей

    2 1 Отговор
    А-е,какво се правите на ощипани госпожици,не затворихте границите умишлено и с нетърпение чакахте да плъзне заразата.Значи планът е бил такъв,впоследствие да се обяви изв.положение с тенденция на ожесточаване,с налагане на полицейски блокади и затваряне на всичко,вкл.хранителни магазини.Имало храни за 2г.,има трънки,та кой вярва на лъжливи овчарчета?Целта е мълчешком да се справят с политическите си противници като ги изолират и унищожат по някакъв начин.В САЩ по същото време обявиха изв.положение,подражанието е очевидно,неолибералите няма да изпуснат златния шанс да си оправят положението.

    Коментиран от #36

  • 35 некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "GUVNOTO metev":

    Мен ме е грижа за моите съграждани,доколкото до Бойко,що все си го избирате не знам,живея в тая държава но говоря като че ли не съм в нея умишлено. Не го одобрявам но недоумявам как такива като тебе не са го катурнали или на избори не ходиш. Еми сменете го бе или и там няма единство а само кебапчета кюфтета и на ти 50лв. Приятел не е време да политиканстваме и да се делим на тоя и оня,че простотията не дели да знаеш. Без да подбира си шири на ред , но въпроса е в каква доза я проявяваш,а теб като ти чета коментара май я имаш в изобилие . Не е време да ПОЛИТИКАНСТВАМЕ,аз съм за пълна политическа лустрация,права без ограничения за Лаура Кьовеши,връщане на смъртно наказание с приоритет за държавна измяна,увеличаване на базата на затворите,внос на доказали се дипломати като съветници , издигане на политически фигури без политическа обремененост,преследване и изкореняване на корупция,изземване на имущество придобито вследствие на криминална дейност независими от формата и т.н. А доколкото до теб ти си забил само на Бойко,да не вземеш и по време на оргазъм да викаш Бойко,че ако си женен жена ти ще те разведе . Амън от такива като вас дет само мрънкат а нищо не правят. Оно ти станал направо кат вродена краста.
  • 36 абе до матей

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Матей":

    ей човече ти си сериозно болен ,но не от корона вирус на теб ще ти се размине но другото е по сериозно
  • 37 dif ot cc

    5 4 Отговор
    допуснахме тук разни туристчета и хора идващи от дестинации с висока концентрация на вируса , сега са седнали да се чудят какви мерки да се вземат.сега се сети боко че медицинските сестри заслужават повече , по 1000 лева допълнително...до вчера бяха пред прозореца му но не ги чуваше.....
  • 38 Кмд

    3 1 Отговор
    И ние сме блокирани,шефа доволен взимал дубъл,няма прибиране алчни са.
  • 39 Violin Ivanoff

    2 0 Отговор
    Аве да стоят блокирани ве ей‼ Нали ако влязат тук - много от тях са заразени, сигурно е.
  • 40 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Сега ситуацията е патова! Само ще ви кажа, че има по-велико чувство от страхът от заразяване с CoVid19! Най-великото чувство на света, не не е любовта! Запомнете това чувство се нарича ГЛАД! Иначе скоро ще действа естественият подбор, който остане , остане ! Пингвина и той се прави на безстрашен герой ! На мен лично това нещо ми прилича повече на биологично оръжие! Много противоречиви изследвания, резултати и още по неадекватни мерки! Има една наука която е създадена от френската школа на Луи Пастьор и се нарича " Обща ендемиология , епизоотология и механизъм на предаването на заразните болести"! Там са основополагащите принципи, този вирус не се проявява конвенционално, това ме кара да си мисля за биологично оръжие, мое мнение !
  • 41 Лупи

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Eistee":

    Той, че е идиот идиот е ама като гледам плюсовете на малоумната му мозъчна пръдня си мисля, че не е сам, което е по-страшното.
  • 42 hmhmhm

    0 0 Отговор
    всички под карантина иначе ще става по зле
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове