Last news in Fakti

19 Март, 2020 21:09 4 695 28

Изследване: Българите се страхуват от коронавируса, колкото от депресията

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тревожност-
  • институт за психично здраве

Наред с негативните преживявания обаче се отчитат и прояви на съпричастност и облекчение от въведените мерки

Изследване: Българите се страхуват от коронавируса, колкото от депресията - 1
Снимка: Shutterstock

Институтът за психично здраве и развитие проведе онлайн-базирано изследане след въвеждането на извънредно положение, вследствие от развилата се пандемичена здравна обстановка. В изследването взеха участие 400 души на възраст от 16 до 70 г. Най-многобройни са участниците във възрастовия диапазон 25-54 г. Целта на изследването е принос към развитието на здравните, психологически и социални грижи в България.

Анализът на данните от проведеното изследване показва тенденция на покачване на тревожността, напрежението, объркването и страха, свързани както с вероятността от инфектиране, така и с очакването на финансови затруднения.

Наред с негативните преживявания обаче се отчитат и прояви на съпричастност и облекчение от въведените мерки. Въпреки отбелязаните преживявания на страх и тревожност, анкетираните не се страхуват от смъртен изход след инфектиране. Подавляващо мнозинство от анкетираните декларират, че могат да разчитат на приятели, доверени хора, специалисти-лекари и психотерапевти, ако попаднат в групата на инфектираните. Като най-надеждни източници на информация анкетираните определят здравните и държавни институции, както и общопрактикуващите лекари, а най-ненадежни – социалните мрежи и съседите.

Анкетата показва, че дори в пандемична обстановка, хората проявяват страх повече към болести като рак, ХИВ/СПИН, инфаркт/инсулт. Приемат коронавируса като толкова плашещ, колкото проявите на депресия и два пъти по-малко плашещ от психичните болести.

Очертаха се и темите, около които съществува недостиг на информация – разпознаване и прогноза на коронавируса и как ситуацията с пандемията би се отразила на психичното и социално функциониране на хората.

Ето какви са резултати от анкетата:

- 72% от изследваните заявяват, че са били добре информирани за понятието и характера на явлението „пандемия“ още преди актуалното ѝ развитие.

- Половината от хората свидетелстват за леко до силно напрежение, когато четат или се запознават със здравна и/или демографска информация относно характеристиките и влиянието на пандемията.

- Средното предвиждане на участниците в анкетата е, че 44% от населението на България ще бъде инфектирано от вируса.

- 90% от хората споделят, че са много добре запознати с предпазните мерки, които се взимат по време на вирусната пандемия. По-малко от 2% споделят, че са слабо запознати.

- При сравняване на най-разпространените заболявания в световен мащаб и колко плашещи са те, на първи места се нареждат рак, СПИН и инфаркт/инсулт, последвани от туберколоза и психични заболявания. Коронавирусът е еднакво плашещ за хората, колкото е депресията, но два пъти по-малко плашещ от психичните заболявания.

- 76% от изследваните споделят, че не се оценяват като застрашени или в рискова група от заразяване с коронавирус. Близо 12% виждат себе си като много силно застрашени.

- Като най-вероятни места за заразяване се оценяват обществения транспорт и обществените места за забавление (73%). Най-слабо вероятно за заразяване е излизането навън.

- Преобладаващи чувства в хората са тревога и страх (при повече от половината изследвани), съпричастност и объркване. Най-ниско е преживяването на безразличие.

- 90% вярват, че могат да се вземат необходими и ефективни предпазни мерки. 5% изпитват съмнение относно мерките за безопасност.

- Виждайки човек с маска, повече от половината изследвани вярват, че маската предпазва самия човек. Около 20% изпитват облекчение при вида на човек с маска.

- Над 90% от хората са готови да носят маска, дори и ако бъдат силно социално изолирани от другите.

- 67% от всички изследвани категорично не изпитват страх от умиране, ако бъдат инфектирани.

- Мнението на анкетираните се разделя поравно дали или не зад пандемията от коронавирус стои някаква „задкулисна игра“ или конспирация.

- Най-трудно изпълнима здравна мярка за хората е оставането в изолация, под карантина вкъщи и ограничаването на контакт с близки и семейство. Най-лесно хората могат да избягват места за забавление (ресторанти, барове) и спортни зали/фитнес.

- 94% от хората са готови да останат вкъщи под карантина, макар това да е съпроводено от известни затруднения за тях.

- Над 90% биха поверили грижите за телесното и психичното си здраве на близки приятели и/или доверени хора. Около 1% споделят, че няма кой да се погрижи за тях.

- Половината от анкетираните биха поверили грижата за психичното и емоционалното си здраве на приятели, разширено семейство или психотерапевт.

- Една трета от всички изследвани биха разчитали извънредно на психотерапевтична подкрепа.

- По-малко от 1% вярват, че грижата за заболял близък е отговорност изцяло на лекарите.

- Работещите свиделстват, че биха направили категоричен опит за намаляване на работната си заетост.

- От финансова гледна точка, половината от изследваните предвиждат парични затруднения след около месец от обявяване на извънредното положение. 20% от хората очакват същите затруднения да настъпят до няколко дни.

- 88% от анкетираните вярват, че са добре подготвени и знаят как да говорят с децата си/други деца за ситуацията.

- Около една трета смятат, че всеки човек, проявил симптоми на коронавирусна инфекция трябва да има достъп до здравни грижи. Възрастта не определя приоритета за здравни грижи.

- Откъм надеждност на получавана информация, най-ненадеждни се определят социалните мрежи и съседите. Най-високо надеждни са здравни и държавни институции и общопрактикуващи лекари.

- Темите, от които хората имат нужда от незабавна информация, са „вероятност от заразяване“, „прогноза на инфекцията“, „разпознаване на симптоми“ и „влияние на инфекцията върху психичното и емоционално функциониране.

- Половината от анкетираните не биха скрили човек, проявяващ симптоми на коронавирус, но също така биха се свързали с него/нея, за да разберат какво ги плаши. От останалите, 40% оценяват укриването като „лудост“ и никога не биха го направили.

- 70% от хората в изследването вярват, че излседвания от този тип, обогатяващи здравната и психологическа практика в България, са полезни и/или задължителни.

Данните от анкетата показват, че хората в България ще преживеят загуби от различен порядък. Освен икономическите, не трябва да бъдат подценявани и преживяванията, свързани с това, че животът вече не е такъв, какъвто го познаваме. Всяка една криза мобилизира потенциала на хората и е предпоставка за израстване, активира съпричастност и обединение. В такава ситуация човек не бива да остава сам. Трудностите ще бъдат за всички, но могат да бъдат преодолени с помощта на близки и на професионалисти от помагащите професии.

Изследването е изготвено, проведено и обработено от проф. д.пс.н. Ваня Матанова – психотерапевт, директор на Институт за психичо здраве и развитие; Мартин В. Колев – психотерапевт, изпълнителен директор на Институт за психично здраве и развитие - София.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Солнце

    4 8 Отговор
    Аз пия всяка сутрин по половин хапче антидепресант велаксин
  • 2 1944

    23 5 Отговор
    страх ви е от гнева на робите , затова ни посягат на човешките права. империята на злото е в предсмъртна агония.

    Коментиран от #26

  • 3 Психиятъра

    20 2 Отговор
    Луди, от стреса получаеат нощни задушаваня и сърцето им бие вс. едно ще изхвърчи и си мислят, че е прединфарктно, а всъщмост е паник атака!
  • 4 След 2 месеца

    28 1 Отговор
    стоене вкъщи, пак направете анкета. 90% ще са ку-ку-руку.

    Коментиран от #10

  • 5 Behemoth

    23 2 Отговор
    Моето собствено проучване е ,че страхът е сковал сърцата на българите ...общо взето погледите са изцъклени и дебнещи за признаци от зараза на човека с който се разминават....само ромовете са безстрашни жулят на малки групи от радващи се на самото чудо на живота гадинки...
  • 6 Drop bate

    13 2 Отговор
    Незнам ама хора който са карали депресия или друго психически разтройства Тея хора дето са участвали в анкета незнам да ли има ли такива неща ама корона вируса е лека закуска от колкото депресия или тежко психически разтройства
  • 7 Госあ

    20 10 Отговор
    Българинът го е страх само да не настине и да не се мине. А българката не мисли за секс само като минава по мост или я лаят кучета.
  • 8 Тошо

    14 1 Отговор
    Е па при мене е обратно,корона вируса като ме види и се депресирсира.
  • 9 Скачайте в Марица

    22 0 Отговор
    Депресията ще ви я докара седеното в къщи и слушането на апокалиптични прогнози за бъдещето на България, преувеличената опасност от вируса, всяването на страх и паника и показната псевдо отговорността на разни коне с капаци. Само преди 3 седмици мед. сестри протестираха, ама тогава нямаше никаква отговорност. А за година на зад колко случая на безотговорност в обществото може да се дадат?
  • 10 Хлебарките

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "След 2 месеца":

    Много правилно казано, ама в кухите глави на хлебатките няма толкова акъл да помислят в дългосрочен план до какво ще доведат т.нар. мерки на престъпното управление. Народа яко е зомбиран и не мисли.
  • 11 Идиот

    15 2 Отговор
    400 човека, каква извадка е това? Меко казано, никаква. То и управлението е никакво, ма си го търпим.

    Коментиран от #12

  • 12 Светльо Метльо

    0 6 Отговор

    До коментар #11 от "Идиот":

    Хората се стараят да осигурят някаква информация на и без това неинформирания ни народ

    Коментиран от #27

  • 13 Jacques Yves Moineau

    5 1 Отговор
    Welcome to the New World Order!
  • 14 Атакист-русофил комунист и атеист

    10 6 Отговор
    По всичко личи, че парад на Червения площад в Москва за девети май няма да има, а това ни крепеше духовно и ни даваше сили да се надуваме пред соросоидите! На този парад ние показвахме как всяка една от машините които минава ще ни смаже тук нас живеещите в държавите от НАТО! Как, как, как, как кажете сега ще се фукаме с руската армия??

    Коментиран от #15

  • 15 Първо частно гробище

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Атакист-русофил комунист и атеист":

    Предлагам ти парцел на много изгодна цена. Ако нямаш нужда в момента ,може да ти осигуря и „нуждата”
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    ..........интересна 30 г. циклофрения на управляващите:
    ...
    1930г. невиждана икономическа криза в България и света, последвана от подготовка за масовата касапница на ВСВ...
    1960г. начало на ерата "Хрущов"
    1990г. "демокрация, демокрация-я-я" ....без коментар
    2020г. COVID-19
  • 17 Това намек ли е

    7 2 Отговор
    Няма човек без депресия тя е част от живота защо да се страхувам от нея и защо я сравнявате с това вие наред ли сте ?
  • 18 След толкова години индустриализация

    4 3 Отговор
    Не е за вярване че няма материал за предпазни облекла, маски и гелове и т.н. Има всякакви продукти, компютри, хладилници, смартфони, самолети космически совалки, ракети, дронове и всичко което можете да си представите но в момента няма предпазни маски и облекла за ковид 19. Няма ! Просто няма !!! Какво чудно нещо е това? Ах какъв проблем! Направо всички трябва да изпаднем непременно в тежка депресия!!! Задължително тръшкайте се депресирани и ревете за маски, защото това е най- важното в момента. Зад депресията се крият хора , които искат да привлечат вниманието върху себе си, хора слаби и често само суетни а това е добре дошло на манипулаторите във всяка сфера за всяка човешка слабост.

    Коментиран от #22

  • 19 Еее

    13 2 Отговор
    Тоя вирус е пълна измама.

    Коментиран от #20

  • 20 Според теб

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Еее":

    И смъртта е измама. Пък знам ли?...
  • 21 От последните минути

    2 2 Отговор
    Вируса се унищожава с хидроксихлорохин и азитромицин!Вече е доказано!Бъдете здрави!
  • 22 Важното е че

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "След толкова години индустриализация":

    има IT. То ще ни спаси.

    Коментиран от #24

  • 23 пълни глупости

    8 4 Отговор
    само идиот може да повярва, че този умрял грип е смъртоносен... нито седя у дома, нито се пазя - дреме ми на мандолината за фалшивите ви изследвания!
  • 24 Да прав сте 22

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Важното е че":

    Ще спаси новото поколение. Жестоко е но явно така трябва да бъде. Навлизаме в нов свят в който старото ще остане с уважение в историята.
  • 25 ДедоДъррр

    2 1 Отговор
    https://fakti.bg/world/456183-kitai-ima-lekarstvo-koeto-lekuva-koronavirusa - Китaй: Имa лeкaрcтвo, кoeтo лeкувa кoрoнaвируcа Прeпaрaтът прoтив грип "Фaвипирaвир", извecтeн и кaтo "Aвигaн", e пoкaзaл клиничecкaтa cи eфeктивнocт при лeчeниe нa зaбoлявaнeтo
    Ей па тия що не чакат още малко да поизмре тая пенсионерска паплач пред биллите и куфландите. Да рахатяса Боко и да се "усвоят" тия 812 милиона... Па да си иде на Банкя да сади тикви и компири и да рупа филии със свинска мас!
  • 26 Хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    Пуснаха вирусче. Гледай сега как ще "чипосат" тъй наречените "болни. Бил Гейтс на нокти, трябвало всички заразени да ги намерят и "лекуват".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дивата катеричка

    2 0 Отговор
    Българите през последните две-три десетилетия минаха през такъв л@нян тайфун, че сега не могат да ги уплашат нито с вируси, нито с депресия - така яко са калени. Тоя вирус да не е луд да дойде в България! Нали ще умре от глад тука.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове