Last news in Fakti

27 Март, 2020 12:12, обновена 27 Март, 2020 12:32 10 124 57

Проф. Мутафчийски даде пълни подробности за коронавирус тестовете

  • венцислав мутафчийски-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • тестове-
  • pcr-
  • брифинг

Началникът на Националния оперативен щаб обясни трите основни начина за установяване на болните на брифинг в сградата на Министерски съвет

Проф. Мутафчийски даде пълни подробности за коронавирус тестовете - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

"Има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Според СЗО единственият достоверен начин за установяването на заразен с коронавирус е с Real Time PCR тест, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал своята ефективност. В България има възможност да се установява по този начин при пълен капацитет на лабораториите, които работят в размер на около 1000 - 1200 случая дневно, което значи, че капацитетът е около 30 000 теста месечно. Като цена това прави около 930 000 лева на месец", обясни проф. ген.-майор Мутафчийски, началник на Националния оперативен Щаб за справяне с коронавируса, на брифинг в Министерски съвет.

В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста, допълни той.

"Другият начин е така нареченият флуоресцентен имуно-хроматографски метод, който е на базата на антиген, който го има върху повърхността на вируса. Взема се пробата по абсолютно същия начин както за PCR-а, но идентифицирането става много по-бързо, за около 5 минути. Сега в момента се разработват и тестове, които са директно за гледане, както е и тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Те ще могат да се правят от 5000 до 10 000 и дори 20 000 дневно, което значи, че месечно ще трябва да се правят по 300 000 теста, които, съобразено с цената им, прави около 10 млн. лева месечно.", обясни още началникът на Щаба.

"Когато сме установили, че вече епидемията е достигнала своя връх и вече се стабилизира като брой случаи на ден започват антитяло базираните тестове или тези толкова спорни "бързи" тестове. Те са тестове, с които може да се установи колко души са заболели без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Предвижда се такива тестове да се правят в широки граници - до 20-30 000 на ден, което като парично изражение е около 10 млн. лева на месец" обясни и третия начин проф. Мутафчийски.

"Защо са важни и трите вида тестове? Първият вид е изключително важен, защото той е безспорен резултат и наистина е достоверен. Вторият вид тестове, флуоресцентен имуно-хроматографския метод, който е лесен за изпълнение, също е важен, защото той открива новозаболели и е много по-бързо. При него могат да се изследват страндартните групи, които подлежат на Real Time PCR тестовете, а именно - реално заболелите в болница, контактния медицински персонал, който е развил симптоматика, конактни лица от първи ред, развили симптоматика и накрая се използват за потвърждаването на изчистването на вируса. При втория тест може да се разшири тази група до - търговски вериги за хранителни стоки, аптеки, болници, полицаи, държавни чиновници, банкови и застрахователни чиновници, транспортни работници. Това са тестове, предвидени за приложение в рискови групи, за да открият новозаболели случаи. Третият тип тестове, така наречените "бързи", са важни след втората половина на епидемията, защото те ще дадат реалната снимка колко граждани са придобили имунитет. Така можем да установим кохорти от здрави лица с имунитет, които могат да работят съвсем спокойно. Това ще даде основата, чрез която ще се освобождават мерките една по една, за да се съживи общественият живот", поясни още Мутафчийски.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Све

    49 43 Отговор
    Почвам да ставам алергичен на мижитурката Мутафчийски !!! Провежда се активен психотероризъм целящ обединяване на масите със съдействието на зависимите безгръбначни властимащи

    Коментиран от #33

  • 4 Процесор Вучков

    26 19 Отговор
    Генерал Георги Милчев-Годжи 🙂🙂
  • 5 Някой си

    55 22 Отговор
    Аз така само да попитам....
    Защо при тия всички драконовски мерки броя на заразените само расте, а не намалява?
    Питам щото съм лаик в материята, също като шефа на щаба....
    И не ми излизайте с номера колко видите ли щели да бъдат ако не били взети рестриктивни мерки.
    Най- ефективната мярка срещу коронавируса май е цензурата и контрола на медиите, опозицията и инакомислещите.

    Коментиран от #12, #14, #28, #54

  • 6 Брах ви лайката гербаджийска

    38 19 Отговор
    Тоя плешак от кога стана икономист та само за пари приказваше, неговата работа май беше да мисли за здравето на хората а не за на боко портфейла
  • 7 Прост народ

    36 11 Отговор
    Боко лъжеца бате, президента и бсп му били виновни че не сме били в еврозоната, бастунчооо сега щяхме да сме в чакалнята и пак пари от европа нямаше да видиш галфон
  • 8 НаскороГоворех

    38 8 Отговор
    Наскоро говорех с, човек които цял живот се е интересувал от вируси. Разказваше как медицината толкова е напреднала, че може да се синтезира вирус, които да засегне конкретно само 1 човек или група от хора... имайки ДНК на тези хора. Та сега логичното ни питане, тази психоза която създават с вируса, да не би да оправдава многомилионния тест, които цели да се събере информация поименно за всеки един жител. Справка от онзи ден, когато заявиха, че са поръчали 1 млн. теста ... за 2-ма заигнали, ще направим 1 млн. теста ?Наистина ли звучи всичко адрекватно и логично на народа, защо се видя че народамисли доста по-трезва.
  • 9 Никога гербер

    47 10 Отговор
    Нали вчера плюеше бързите тестове,днес обърна палачинката....Проба,грешка,проба,грешка....до кога?
  • 10 Госあ

    16 7 Отговор
    И защо е толкова важно да получим бройката на оздравелите ??? Тези тестове излязоха наскоро и не са били в стратегията нито та Китай,нито на Корея. Освен това, реално проба за q pcr струва около 30 лв, а не 120лв. Би трябвало да се вземат тестове само за антигени от вируса.

    Коментиран от #21

  • 11 вашето мнение

    34 13 Отговор
    Всичко което имаше да казвам за тоя клоун съм го казал. От тоя плужек нищо не става, но ще фалира държавата.
  • 12 това не са драконовски мерки

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    Такива мерки бяха в Китай, първо стреляш по всеки излязъл от дома си, после питаш защо е излязъл!

    Коментиран от #23

  • 13 Ponki

    14 1 Отговор
    Според мен капацитетът за извършване на т.нар. Real Time PCR тестове в България е все още твърде нисък. Не знам дали това зависи от броя на наличните тестове или от ограничения откъм обучен персонал и машини.

    Искам да попитам следното:

    До каква степен се използват наличните машини и специалисти в чисто научните звена в страната? Особено от гледна точка на това, че в такъв случай няма да се възпрепятства рутинна диагностична работа. Например подобни машини има в някои от институтите на БАН (София), а също така и в Центъра по Молекулна Медицина (Майчин дом, София). Освен това с обработката на пробите може да се ангажират наличните вече обучени кадри.

    Коментиран от #16

  • 14 Бау

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    1. Защото човек може 3 седмици да е заразен и да няма симптоми а ние сме в полу-карантина от няма и 2 седмици. Тоест все още ще се появават хора, които са се заразили преди карантината.
    2. Защото бай Ганьо си мисли, че морето му е до колене и такова нещо него не може да го хване. Само вижте колко се спазва карантината и ще разберете защо заболелите само ще се увеличават от тук нататък.

    Коментиран от #18

  • 15 месара

    19 9 Отговор
    сдружението на кифлите пита кога ше заработят салоните за разкрасяване, дали ше се изплащат заплатите на ритнитопковците, кога ше заработят заведенията и моловете щото нямат връзка с мечовците, кога ше могат да пътуват до екзотичните места да си "почиват"! моля генерала да съобщи своевременно, щото кифлите почват да случаят.
  • 16 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ponki":

    В института в който работя в момента има две такива машини. Но в момента работим от вкъщи. Освен т'ва, никой не може да ме задължи да го правя при заплатата, която получавам. В договора ми не фигурира такава дейност. Виж,за 80лв на проба отгоре от които 40 да отиват за мен,а другите 40 за института, всички ще бъдат навити предполагам 😉

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    И да,както вече писах, консумативите са стандартни дали ще мериш вирусна РНК или каквато и да било друга. И са налични. Специфичните праймери и флуоресцентна сонда се могат да се правят много бързо и в никакъв случай не могат да бъдат някаква пречка.
  • 18 Някой си

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Бау":

    Това си го мислиш ти Ганьо, че морето ти е до колене.
    За щастие има и държави, където няма въведени подобни мерки, Канада например.
    Ще поживеем, ще видим, ще сравним......кой крив, кой прав и кой ползва кризата като предлог да се задържи на власт...

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    16 4 Отговор
    Браво Муфтачийски,слушай шефа какво говори и почвай и ти,без него нищо да не си казал:)
  • 20 Бау

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    И как точно тази епидемия помага на Бойко да стои на власт? Като срине икономиката и хората го намразят? Егати логиката...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Някой си

    21 3 Отговор
    Той друго мисли: месец-два карантина ще донесат още някое милионче, ще се позабрави историята с Барселона, а и ще мога безнаказано да се разправям с политическите си врагове....аха и площадите ще са празни, не изпълнени с недоволстващи от Бибитко и калинките Му, лъжепатрЕотите и ДПС....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гарантирано от герб

    18 3 Отговор
    Защо чак сега взехте това решение ? Едни Истински маски можеха да защитят доста хора, а не да се заблуждаваме с парцалите имитиращи маски! Нали Лампазния професор забрани на Мисирките да му задават въпроси защо няма Бързи тестове според него те са неефетивни, неточни и още бла, бла...Кокво наложи тази Радикална промяна в решението ви !
  • 26 Усмивката

    10 2 Отговор
    Попитан Мфтата знае ли за предложението на възпитаниците от Харват българи, той отговори. Зная за тиятестове. Те с Хроматографични ПСР тетове и дават много по бърз( за 90 минути) резултат ,но ?? ... неса доказани?? медецински.Сутринта гледах как се представи лаборантът , като потвърди че е дългогодишен и опитев в генетиката . Което отново изобличава генерала в ляжии манипулации.Следвайки неотклонно политиката за унищожаване на българската държавност и род, стриктно изпълява Муфтата нарежданията на престъпната хунта.
  • 27 Българин

    2 20 Отговор
    Гладна комуноидна кокошка, власт сънува! А бре щатни комунета, къде е вашият шомпул Фатмака , че хич не се вижда? Привиждаха му се разни "смешни" вируси от Шипка, и от тогава се покри ,сънувайки кошмара че ще го издуха за втори мандат! Изключително попадение е ген. Мутафчийски, да е жив и здрав , и тепърва ще трябва да понася комуноидни постановки!

    Коментиран от #56

  • 28 Усмивката

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    Оговарям ти , сам прецени. Тия 200 000 , ако е вярно , наши завърнали се за месец от чужбина са вкарани с добре замислен пклан. за продължителна и добре поддържана криза. От тия . поне една трета да са заразени , това са 60 000 заразени. Което е замислено да избухне като бомба. И правилно каза , за да може Барселонския крадец да се измъкне в тази неконтролируема ситуация.
  • 29 Факт

    8 0 Отговор
    Лъжливото овчарче?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 аааааа

    14 2 Отговор
    Идеята на всички "мерки" е просто да се "усвоят" едни пари.
    Някой да не би да мисли, че го правят за негово добро?
  • 32 тариката

    9 1 Отговор
    само фармацефтичните фирми и аптеките са на далавера сега, е както винаги де !!!!
  • 33 куку руку ку

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Све":

    Като гледам минусите, много народ вече е с промит мозък. Пропагандата върви с пълна сила.
    А ген. Майтапчийски може да дава подробности само за поддръжката на униформите си. Като манекен на ревю е...
    П.п. сещам се за още един доктор с черна униформа- Менгеле.
  • 34 баста

    10 5 Отговор
    махнете го този смешник
    нито е професор
    нито е генерал
    разказвач на приказки
    досъсипа българите
    след герберската пасмина
  • 35 Госあ

    6 2 Отговор
    Освен т'ва, по моето скромно мнение има нещо сбъркано като цяло. Искат мултиплексни тестове от един пациент (каквито са q pcr'a и флуоресцентната имунохроматография) вместо да се следи за един антиген и много пациенти едновременно. Окей,за pcr'a, нека бъдат няколко специфични праймерни двойки,но за т.нар. бързи тестове е по добре да бъде следено само за един консервативен протеин,като на една 96 ямкова плака могат да бъдат следени 48 пациента (2 повторения за Елайза са окей) и след това тези при които има сигнал да бъдат валидирани мултиплексно с pcr. При тази стратегия, ако има грешка, тя ще бъде false positive, като евентуално единичния антиген може да доведе до неспецифики и разпознаване на друг близък вирус,като сарс. Ама са няма паралелна епидемия от сарс. Та това ми е мисълта,,вместо мултиплексното следене на няколко антигена с флуоресцентна имунохроматография на един пациент, много по удачно ще бъде следенето на един консервативен антиген при 48 пациента едновременно на един тест. При положение, че така или иначе ще бъдат валидирани мултиплексно с q pcr

    Коментиран от #36, #39, #44

  • 36 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    И пак повтарям, за мен е напълно излишно да се правят тестове за оздравели хора,особено на фона на бедняшката ни страна. Когато бъдат направени своевременно и масово достатъчен брой тестове за вирусоносителите, мрежата ще стане.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Еблю

    4 2 Отговор
    Генерала е новия защитник на ромите!
  • 39 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    А пък аз бих пускал и по едно повторение на Елайза, по 96 пациента едновременно. На един робот с 10 плаки,могат да се гледат 960 пациента за 2ч. За един консервативен антиген. Това се нарича масов скрининг. Тея хора изобщо нямат представа от биг дейта, и няма как и да имат.все пак да лекари.
  • 40 1234

    9 1 Отговор
    Този вирус го изкарах миналата година февруари или март беше. Предполагам, че е този, защото ме тръшна със силно главоболие и температура, такъв дотогава не ме беше хващал. Всичко мина за около три дни. На втория нямах вкусоосещане. Стоях си вкъщи около седмица. Сега, като чета за симтомите на този вирус, силно се надявам да е бил той, защото ще имам антитела срещу него.
  • 41 Тодор Живков

    8 1 Отговор
    Всичките тези обяснения с много думи пак не обасняват защо не се правят по-бързите и по-евтини тестове, макар и не толкова точни. В крайна сметка голямата бройка и бързината ще компенсират неточността и пак щяхме да изолираме повече случаи от сега. Нещо не е убедителен генералът

    Коментиран от #50

  • 42 ДЕБИЛчев

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Всичките тези обяснения с много думи пак не обасняват защо не се правят по-бързите и по-евтини тестове, макар и не толкова точни.Освен ФАКТИ,нещо друго четеш ли?
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    българия
  • 44 Генералисимус Професориус Годжиус

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Кво?!?!?!?
    Абе не ги разбирате нещата бе!!!
    #ostanetefkashti
  • 45 kyky

    3 1 Отговор
    Някой направили му впечатление, днес на брифинга, какво прочете Бойко Борисов от едно листче, докато сричаше. Някой знае ли какво значи на английски RAPID, решение за поръчка на 600 хил. RAPID-... и 400 хил. RAPID-... тестове. RAPID е синоним на QUICK, преведено на български БЪРЗ. Тоест правителството поръчва 1 милион БЪРЗИ теста.

    Как може да вярваме на Мутафчийски, като преди два дена той категорично заяви на брифинга : категорично темата с БЪРЗИТЕ тестове е ПРИКЛЮЧЕНА!
  • 46 Наивен

    0 0 Отговор
    Интересно от открити рани по кожата може ли да приемем вирус??
  • 47 Светлин

    2 2 Отговор
    И защо е сложен за шеф на Щаба, точно тоя слагач, който си няма и понятие от вируси и вирусология.
    Той е един обикновен послушен канцеларски плъх.
  • 48 Матей

    0 1 Отговор
    1 мил.тестове,и как ще подбират на кого да ги изпробват.Е, някои суеверно доверяващи се на ГЕРБ може да са мераклии и да им вземат всички биометрични данни,ама здравомислието подсказва и то много и ей,богу,как да им вярваш на световноизвестни гангстери.Да си подложат членуващите в ГЕРБ на експерименти като опитни свинчета,нали са много.
  • 49 Тишина

    3 2 Отговор
    Кратуна генерал започна да говори и за другите тестове макар и с половин уста. Фатмака си е си е фатмак.
  • 50 Отговор

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тодор Живков":

    Давам ти пример: хващат те тебе и ти правят бърз тест, грешката при него е 40%, горе долу фифти фифти, теста ти дава фалшиво позитивен резултат и те засилват под конвой в някоя полусъборена болница и те слагат в една стая в още петима заразени...иначе тоя генерал лъже на всяка крачка
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
  • 52 АБСУРД

    3 1 Отговор
    20 000 000 лева на месец за тестове от нашия джоб и сигурно ще трябва пак да си плащаме да ни тестват, нали ЕС отпусна и 50 милярда за страните?
  • 53 DBS

    1 2 Отговор
    Егати.... Колко много вирусолози и епидемиолози ... И тн . експерти имало . Да се чуди човек ,защо досега не сме го преборили това чудо.
    Ама едно е във форума друго е да те изтапанчат на всеки кръгъл час да отговаряш на фейсбук доктори. Тогава ще мишкувате и ще гледате за изгоряла крушка по тавана.
  • 54 Закъснениееее

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    Защото мерките закъсняха и първите всъщност са се заразили преди да се вземат мерките и са щъкали навсякъде без да знаят и са изпозаразили един куп други... Истинската бройка няма да я разберем преди края на епидемията, ако проведат тестовете за антитела.
  • 55 Българин

    2 0 Отговор
    Като гледам плюсовете на коментариите виждам как се е развихрил путин с хибридната война. На изборите се вижда реалното мнение на хората!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 цвета

    1 0 Отговор
    поначало държавата трябваше да поеме заплащането на тестовете - каквито и да било, а не да скубят хората в такава трагична ситуация. какво ще стане ли? ами нищо ново. всички видове помощи ще бъдат разграбени/присвоени от един добре известен кръг на управляващите, които затова всякак се гънат, само и само да си устискат властчицата до края на мандата си, а на който му е писано да умре - ще си умре, и то в страдалчески условия...кой го е еня за този народ. но помнете, "управляващи", историята ще ви съди. а сега, разбира се, е вашето време...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове