Last news in Fakti

1 Април, 2020 22:00 2 296 31

Одобриха етичния кодекс на чиновника

  • чиновници-
  • институции-
  • етичен кодекс

Администрацията ще е задължена да спазва тези принципи включително в общуването си чрез информационни и комуникационни технологии

Одобриха етичния кодекс на чиновника - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Добросъвестност, равнопоставеност, почтеност, конфиденциалност и колегиалност и учтивост - това са основните принципи на поведение, които държавните чиновници трябва да спазват при отношенията си с гражданите и бизнеса съгласно новия Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.

Той е одобрен с постановление на правителството на днешното му редовно заседание. Освен тези принципи обаче има и други, макар и посочени така да се каже във второ изречение на официалното съобщение за решението - законност, лоялност, честност, безпристрастност, политическа неутралност, отговорност и отчетност.

Администрацията ще е задължена да спазва тези принципи включително в общуването си чрез информационни и комуникационни технологии. Служителите ще са длъжни да не проявяват грубост, невъзпитание и неуважение към лицата, които обслужват, уверява правителството. Акцентира се на забрана да се приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните задължения.

Служителите не трябва да допускат зависимости, да приемат облаги или обещания за облаги, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения или да посредничат за получаване от другиго на облага.

Забранява се служителите в държавната администрация да извършват дейност в частен интерес, която е в нарушение на глава осма от ЗПКОНПИ (това е главата, обясняваща положенията за конфликт на интереси като например държавен служител да гласува за частен интерес или да представлява такъв пред държавата, докато е държавен служител) и глава трета от Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искрен

    29 1 Отговор
    Точно никога няма да стане,винаги надути,сърдити и нагли все едно сме родени на този за да запазим техния комфорт.

    Коментиран от #28

  • 2 Българина

    30 2 Отговор
    Отново празни приказки, глупости и разбира се лицемерие.
  • 3 Бай Ганьо

    24 2 Отговор
    Чиновника НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ.Когато лежачите започнат да носят лична отговорност, и да плащат от джоба си, тогава нещата ще бъдат коренно различни.Дотогава всичко е миже, да те лажем.

    Коментиран от #13

  • 4 Хайте засипвайте

    4 2 Отговор
    аутсайдъри такива. Авторката спирай с безмислените статии и ги пращай по леглата.

    Коментиран от #15

  • 5 габровец от варна

    9 1 Отговор
    Чакайте бе! Тука нещо не се връзва.Нали депутацията на доктор? Какво заседание? Нали парламента айляк? Поправете ако се лъжа!
  • 6 е нема лабаво

    24 3 Отговор
    Ха,ха,ха! Чиновник и етика?! Е, нема такова нещо. Сега остана да се появи и една държавна агенция по контрола на чиновническата етика с филиали във всички градове. И още няколко стотин калинки да плъзнат навсякъде.
  • 7 Абсурд

    11 1 Отговор
    То не му е внедрено и не гоноси в себе си , та чакай някога да стане ?!
  • 8 Защо не

    12 1 Отговор
    Праг на орушвета има ли? "Системата казва НЕЕЕ"
  • 9 Защо не

    18 1 Отговор
    Не стига, че с данъците ни им плащаме заплатите, но и като стигнеш до тях, се държат като богове със простосмъртен. А измежду тях има доста посредствени!
  • 10 Защо не

    16 1 Отговор
    Да бяха вкарали в действие всичките пари, които похарчиха за електронно правителство и да ги изметат половината от тези. Той от самосебе си кодекс щеше да се случи...
  • 11 111

    16 1 Отговор
    В кат София са за дране живи
  • 12 защо

    11 1 Отговор
    герберастки кодекс - то вс ся от герб
    - в неписания кодекс е вс гласуват за тиквата
    и за него само хубаво или нищо не се говори -за шефа наглата тиква

    Коментиран от #31

  • 13 Анонимен

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Ганьо":

    Същото трябва да важи и за депутатите и под всеки приет закон в НС лично да се подписват че са го прочели и са съгласни с всички точки и алинеи по него.90 % от депутатите сигурно нямат и представа какви закони гласуват и какво пише в тях
  • 14 СЕВАР

    10 1 Отговор
    1оо1 нощ............
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    12 1 Отговор
    Очилата ми хванаха мъгла и първо ми се стори - ,,Одобриха еротичния кодекс....."!

    Коментиран от #18

  • 17 Сух

    9 2 Отговор
    Сигурно е първоаприлска шега.. Хехе
  • 18 Защо не

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Ами то голяма разлика няма да ти кажа.... То порнография си му е комплимент на тая перверзия...
  • 19 защо

    13 1 Отговор
    нямa тaкaвa нaглocт - кaквa eтикa кaкъв eтичeн кoдeкc
    - бeзкрупoлнo крaдливaтa кoпумпирaнa aдминиcтпaция и eтикa
    - 2-тe ca нecъвмecтими
    - митничaри , кaтaджии , дaнъчни , пoлицaи , oбщинcки ... пoжaрнa и oщe куп
    вc рушвeтa зa .... рушвeти и кoрупция зa нищo я нямят -
    - нaкрaя зa eтикa дa ce гoвoри тукa e прocтo нaглo и бeзoчливo

    Коментиран от #22

  • 20 Фермер

    12 1 Отговор
    Къде това в някоя паралелна вселена?
  • 21 Аз да попитам

    13 1 Отговор
    Колко чиновника ще бъдат съкратени?
  • 22 Фермер

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "защо":

    Освен това цари посевместна некомпетентност във всички институции на всички нива.Най обичам когато някоя лелка седи пред монитора все едно гледа ускорителя на атомни частици и я е страх че ако пипне клавиатурата ще се случи някаква ядрена реакция и ще затрие целио свет.
  • 23 Иван

    8 2 Отговор
    На първо място в тоя кодекс трябва да се набие в главата на чиновника, че той е там да върши работа и трябва по всякакъв начин да реши проблема на нуждаещия се, а не да измисля как това няма как да стане или че не е тяхна работа.
  • 24 Гост

    2 1 Отговор
    Нема такоу жиуотну кат чиновника....е има и читави
  • 25 Георги Илиев Митев

    2 0 Отговор
    Щом " чиновникът" е в стая изборите мога да ги "разгадая". Мога и да ги реша, защото не греша. Щом има рима значи е от "прима"...
    Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
  • 26 суфльор

    2 1 Отговор
    за белите якички финансова криза няма да има надниците 130% това е реклама
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Как няма да са такива?

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Искрен":

    Нали виждаш сега - за истински работещите и създаващи хора, останали без препитание, помощ - кредити! За чиновниците, дето винаги са имитирали работа, а сега откровено не работят - пълни заплати!! За правителството - увеличение!!! Както каза Горанов - всеки ще понесе загуби в тази криза!!!!
  • 29 Русенец

    0 0 Отговор
    Колко ли закончета ще се прокарат сега, когато никой няма право да излиза на протести?
  • 30 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Обяснете на госпожата какво е оксиморон ! В едно изречение !
  • 31 Ами така е

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "защо":

    Да се чул хубава дума от кауна към борисов затова трябва този кодекс за простите и злобните бсп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове