Last news in Fakti

3 Април, 2020 15:35 3 819 41

Гечев към Горанов: Защо теглите заем, щом има 10 млрд. фискален резерв

  • румен гечев-
  • владислав горанов-
  • фискален резерв-
  • заем

В предложената актуализация на бюджета има много големи загадки, смята депутатът от БСП

Гечев към Горанов: Защо теглите заем, щом има 10 млрд. фискален резерв - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

„Макар при извънредни обстоятелства, правителството предлага промени в бюджета на Република България при нулифицирана бюджетна прогноза – по обясними причини тя вече не е факт. Не е факт, че ще се увеличи БВП до 127 млрд. лв. Вече не е актуално, че бюджетното ни салдо ще бъде нулево.

Вече не е възможно безработицата да бъде 4%, както е заложено, при никакъв сценарий за 2020 г. Вече не е възможно средната работна заплата да е около 1400 лв. тази година и 1500 лв. догодина. Вече не е възможно, обърната е тенденцията, да се намалява държавният дълг – с предложената актуализация той би могъл още тази година да се повиши с 8,3%“.

Това заяви проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ „БСП за България“, в Бюджетна комисия. Той добави, че направеното предложение за актуализация на бюджета е без средносрочна бюджетна рамка за 2021-2022 г., което поставя под съмнение всички предложени изчисления и че зад числата няма абсолютно никакви разчети.

„В предложената актуализация на бюджета има много големи загадки. Данъчните приходи намаляват със 7,7%, корпоративната печалба намалява с 3,2 млрд., доходите от физически лица – с 2,84 млрд., потреблението – с 6,54 млрд., а БВП щял да намалее само с 3%. Дано да е така, но няма как да стане според тези числа. Заложеният дефицит е 3,5 млрд. лв. – при сегашното положение това няма как да стане. Той ще бъде много по-висок“, категоричен е Гечев.

„Ако твърдите, че бюджетният дефицит ще бъде 3,5 млрд. лв., плюс 700 млн. лв. за Банката за развитие, то тогава защо искате да теглите 10 млрд. лв. нов заем? Възниква и въпросът – защо теглите държавен заем, при положение че твърдите, че има фискален резерв от 10 млрд. лв. Смисълът на фискалният резерв е точно такъв – в ситуация на криза да се ползва“, обърна се към финансовия министър социалистът. Той добави, че има основания да счита, че фискалният резерв се пази, за да бъде ползван догодина от управляващите за предизборни цели.
Гечев се усъмни и в данните на правителството, че безработицата ще се увеличи само с 2%, при положение че вече има лавина от регистрации на пазара на труда.

„Според вашите данни България и Китай ще са единствените държави в света, които ще си запазят положителния растеж на икономиката. В Германия, Италия, Испания и Франция прогнозират спад 4-8%, а в България, силно зависима от европейските икономики, спадът ще е едва 3% – по каква теория ще стане това“, недоумява депутатът от левицата.

„България предлага най-малкото участие на държавата в спасяването на бизнеса в цяла Европа – няма такова съотношение 60/40. Румънците предлагат 75%, във Великобритания, дясна икономика – 80%. Не БСП, а Стопанската камера, бизнесът каза, че само 8% от фирмите ще се възползват от тази мярка“, каза още Гечев.

Румен Гечев не вижда никакви реформи за спестявания от страна на администрацията и припомни, че правителството е заявило, че ще спести 1 млрд. лв. от купуването на кораби. „Този милиард къде е, защо го няма тук? Ще го харчите ли или той също ще е скрит резерв?“, попита той.

Дора Янкова: Правителството трябва да води по-активен диалог с общините. В бюджета нищо не се предвижда за тях

„Спадът на годишна основа на икономика ще бъде много по-голям, което означава много повече задлъжнялост и много по-голям дефицит – той няма да е 3,5%. Паралелно с това, вече излизат прогнозни цифри за Испания, Германия – това са централните икономики, които ще дръпнат и нас – приходната им част в бюджетите изобщо не е оптимистична. И тук въпросът е - тези мерки, съотношението 60/40 и парите за ББР- дали са достатъчни поне за 4 месеца в основните отрасли да се задържат работниците“. Това заяви народният представител от ПГ „БСП за България“ Дора Янкова в Бюджетна комисия на НС.

„Редно е в кризата през финансовите инструменти, през банките и кредитите да се създаде по-оптимистична среда за българското производство. Необходимо е да се предвиди един процент за рисково предприемачество и да се насърчи земеделието, животновъдството, консервната промишленост – изхранването на народа. Това трябва да бъде изведено като стратeгическа политика от правителството в разговора с банките и през Банката за развитие“, каза още тя.
Янкова обърна внимание, че трябва да се мисли накъде ще тръгне страната след кризата и подчерта, че в такива случаи трябва да се търсят големи стратегически проекти. „Само АМ „Хемус“ не е такъв проект – това е пътна инфраструктура. Трябва да се сметне каква годишна задача може да се изпълни в условията на извънредно положение“, коментира депутатът от левицата.

„Общините в момента са на предна линия. Голяма част от тях казват, че ще разсрочват плащанията на данъци и такси на гражданите, но в бюджета нищо не се предвижда за тях“, добави Дора Янкова и призова за по-активен диалог на правителството с тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елементарно Румба

    53 4 Отговор
    Фискалния резерв е за точене а заема за връщане.
  • 2 вили

    18 6 Отговор
    Следващата седмица, като плъзнат възрастните хора да си получават пенсиите, после да си плащат сметките (защото повечето от тях не признават банковото разплащане, че имало такси!), ще се разбере дали сме в началото на скалата, или сме на платото, в зависимост от това колко възрастни ще прихванат вируса

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Герберастия

    57 5 Отговор
    Крадци мръсни, предвождани от прост нарцис

    Коментиран от #35

  • 4 Без смисъл

    42 3 Отговор
    Защото е най-неадекватният ни и неподготвен, а може би точно подготвен да ни окраде, финансов министър, който Родината ни е имала в последните 30 години!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сега

    39 5 Отговор
    ТИКВАТА ще ни разкаже играта,за хората няма пари а за самолети ф16 и за къща Барселона има,тежко ни.
  • 8 Гаргамел

    9 25 Отговор
    божееееее кой тръгнал акъл да дава...
  • 9 Ок.

    6 22 Отговор
    Дайте ги на Гечев този знае какво да ги прави
  • 10 Тра-ла-ла

    23 2 Отговор
    Ми нали счетоводителя го сложиха за министър на здравеопазването. Може сметките да ги прави някой доктор.😂💥
  • 11 Извинявам се...

    15 2 Отговор
    Защо ли ,. Защото на думи е едно ,, а истината да е друга .. или на никой не му е ясно ?!
  • 12 БКП

    14 22 Отговор
    Защото драги мои червени "другари",ако се издуха целият резерв за два месеца покрай плащанията на пенсии, заплати,подпомагане на бизнеса,обезщетения за безработица и т.н......какво ще искате след това от бюджета в който не влизат постъпления от данъци при спряната икономика????
    Или викаш Гечка да издухаме всичко,а после да се молим за кредит на по-висока лихва,А...????
    Хайде много моля комунисти,които доказаха своята "кадърност" на няколко пъти да не се изказват!!!!

    Коментиран от #38

  • 13 3293

    8 20 Отговор

    До коментар #2 от "вили":

    Майка ми е получила съобщение, в което е казано че срока за плащане на сметки е удължен. Да се пазят и стоят вкъщи .Трудно ни беше да им обясним на възрастните да стоят вкъщи и че ще им подсигурим всичко необходимо и ще помагаме само да се пазят. Успяхме, но днес след затоплянето заедно е речта на Прецидента усилията ни бяха напразни и сега на ново убеждаване.Радев защо така и как да опазя родителите си от твойте речи?

    Коментиран от #15

  • 14 Николай

    9 14 Отговор
    Професор, ама силно ограничен. Ако му не вярва какво прави да види какво правят в Германия, Белгия, Холандия, Италия и други. Да види ама като чете само на втория си майчин език - руския???

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "3293":

    Споко Вили , слънцето лекува !
  • 16 Бай Стою касапина

    10 14 Отговор
    Тоя бракуван професор първо да обясни как фалира една камара банки по времето на Жан Виденов и тогава да задава въпроси и да дава акъл.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Све

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "Николай":

    Пурко, тук става въпрос за това колко ще бъдат откраднати от Тиквените мутри
  • 18 Све

    10 4 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Стою касапина":

    Това ще ти го обясни всеки полуинтелигентен гимназист. Световната банка наложи мерки, за които бяха нужни средства, и отказа да даде заем на България

    Коментиран от #24

  • 19 оня с коня

    8 15 Отговор
    Гечев се прави на Глупав и не знае,че освен Борбата с Вируса по всички Фронтове в Болниците и Не само,следва да се Изплащан и Пенсии,да се дадат и Великденски надбавки,да се плащат Болнични всякакви,Социални помощи,Увеличение на Заплатите/нямам предвид Депутатските,а тия на държ. служители - с по 12-16% за тая година/,и т.н.А изплащане на Падежи на стари Държавни дългове?Ако Гечев беше Комарджия,то със сигурност щеше да изиграе Всичките си пари,след което ...щеше да си сложи примката на врата!Така и не иска да разбере БСП,че В ТОЯ СИ СЪСТАВ на Ръководство,НИКОГА няма да помирише власт и Изборите КРАСНОРЕЧИВО го доказват.

    Коментиран от #25

  • 20 Све

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Стою касапина":

    Така се унищожиха предприятия за милиарди (без аналог в Европа) , произвеждащи запаметяващи устройства, роботи ..... осигуряващи работа на цели градове Ст. Загора, Ботевград ........
  • 21 незнайко

    25 3 Отговор
    Да сте видя ли някой от държавния апарат да е съкратен??? Защо не кажат къде са парите от резерва и Европа им даде за борба с вируса къде потъват тези пари еди господ знае?

    Коментиран от #32

  • 22 КРАДЕ ИМ СЕ

    12 14 Отговор
    ГЕЧЕВ КРАДЕЦА ПИТА ДРУГИТЕ КРАДЦИ ЗАЩО КРАДАТ

    Коментиран от #39

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Я без глупости

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Све":

    Каква Световна банка ,като това бяха няколко измислени БСП банки нямащи нищо общо със Световната банка,а бяха финансови пирамиди,които ограбиха парите спестени по времето на комунизма от българите.Става въпрос за 1997г. и какво общо с на по това време Световната банка с онези банки фантоми?
  • 25 любопитен

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Тогава какъв е този излишък, който трябва да се даде някъде? За мен излишък е, като си платя всичко, което ми остане в джоба до следващия приход! Или аз бъркам нещо или ти си по-прост и от управляващите!

    Коментиран от #27

  • 26 Бай Иван Бунаков

    14 1 Отговор
    Абе Гечев,ти питай дали има фискален резрв.
  • 27 оня с коня

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "любопитен":

    Верно е че съм "по-прост от Управляващите" както казваш по още по-простата причина че НЯМАМ ТЯХНАТА ИНФОРМАЦИЯ,но пък съм По-умен от тебе и ще ти обясня нещата с думи Прости:Излишъкът с който толкова се спекулира от Опозицията е в размер на 1,5 Милиарда лв.,а НЕОБХОДИМИТЕ ПАРИ за БГ според Разчетите на Правителството са за 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ.Понял?

    Коментиран от #30

  • 28 Българин

    5 11 Отговор
    Червените безродни изроди винаги са гледали са разклатят държавата, когато и в критично положение. Спешно да се приеме закон за защита на държавата и да бъдат обявени извън закона!

    Коментиран от #31

  • 29 Centurion

    13 0 Отговор
    Що иска,щото тумора трябва да се храни,а Горанов е министър на Тумора (свинята)
  • 30 любопитен

    13 3 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Ъъъ тцъ, не понял! Защото едно е фискален резерв а съвсем друго е бюджетен излишък! Правителството обяви, че за края на миналата година фискалния резерв е над 10 млрд., а бюджетния излишък от 1.5 млрд. за 18 дни се превърна в 3.5 млрд. дефицит! Ще ми обясняваш ли още или ще изкараш коня на паша?
  • 31 веселяк

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    И аз съм за такъв закон! Управляващите ще хванат шумата а опозицията ще им станат ятаци! Голям сеир ще е!
  • 32 До 21

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "незнайко":

    Какво е дала Европа?Все още само приказки.Или са дали скришно само на България?
  • 33 ГОРАНoff

    2 3 Отговор
    Оффффф ми щот сте шматки, да ви е гадно. Айде плюйте ме!
  • 34 Българин

    2 0 Отговор
    Защо......, за да се присвои
  • 35 Другия с коня 6658

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Герберастия":

    Гарантирано от БСП след две Национални Катастрофи ви гарантираме Трета....Всички Пенсионери с Коронавирусна добавка към Пенсиите за Великден.....Да живее Интернационала и Дружбата между Народите.
  • 36 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    2 1 Отговор
    За самолетите f16 питаите Радев. Той ги чатка тия работи. Иди до Барселона и виж къщата и Тъщата. Направи снимки и ни ги покажи,щото май никой не я е виждал. А палатите на другарите са тук в БГ.Виждат се отдалече.
  • 37 Както вика Диков Трайкурузазеленатрева

    3 1 Отговор
    Ти видя ли го тоя 10 милиона фискален резерв
  • 38 КПСС

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "БКП":

    Ти хубаво ги молиш, ама баш сега точно тия тикви най-много акъл дават! Експерти, специалисти, макроикономисти - все отбор МАРКСИСТИ-ЛЕНИНИСТИ! Направо е като в някакъв извратен немски порнофилм - комунистите плачат и хленчат, загрижени за малкия и средния бизнес! Чакам всеки момент Жан Виденов да каже нещо по въпроса, което да отекне като залпа на Аврора - от Ванкувър до Владивосток...
  • 39 Колев

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "КРАДЕ ИМ СЕ":

    Ха ха приятел близо си до истината крадеца пита защо като крадат не заделят дял и за него,нали той ги е учил
  • 40 влади

    2 0 Отговор
    защото има умрели 10 бабички
  • 41 безпартиен

    0 0 Отговор
    Към 31.12.2019 има едни 10 млрд повече.Но пък държавата не се е разплатила с доставчици и изпълнители на поръчки.Като се разплати в първия работен ден,веднага става минус.Просто и лесно за писане и манипулиране на съзнанието.Докато се усети народа-нов заем!Счетоводна "гимнастика"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове