Last news in Fakti

6 Май, 2020 16:40 10 263 35

Министър Кирилов разкри какви ще са правата ни при карантина

  • данаил кирилов

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева вече свика извънредно заседание на парламента на 8 май

Министър Кирилов разкри какви ще са правата ни при карантина - 1
Снимка: БГНЕС

С поправките в Закона за здравето се дава опция да жалим наложена ни карантина на две инстанции по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК). Това става ясно от внесените от Министерския съвет нови текстове, с които ще се отмени извънредното положение на 13 май, пише "Труд".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева вече свика извънредно заседание на парламента на 8 май 2020 г. от 11.00 часа, а ден по-рано, на правна комисия депутатите ще гласуват промените.

“Имахме много задълбочен дебат в две фази, уважихме становищата на вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев да нямаме отклонения от двуинстанционното обжалване на тези актове, за да нямаме спор по отношение на пълноценността и изчерпателността на правото на защита на засегнатите лица”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

На въпрос дали така няма да се затрупа с дела Върховния административен съд (ВАС), Кирилов заяви: “Това означава двойно, допълнително натоварване на ВАС, да се произнася по актове, по които вероятно вече изпълнението би било приключило и правният интерес от това обжалване би бил отпаднал”. Важен детайл е, че обжалването на карантината не спира изпълнението на заповедта за нея, а в изолация можем да бъдем поставени от лекуващ лекар или директор на болница.

Самоосигуряващите се лица ще имат месечна компенсация от 290 лева. Това става ясно от параграф 21 на Закона за здравето в преходните и заключителни разпоредби.

В текста на предложението се казва:“За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290,00 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет.

Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител/самоосигуряващо се лице. Средствата са за сметка на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Простотии

    66 4 Отговор
    Простотии

    Коментиран от #33

  • 2 бобошен

    81 5 Отговор
    И защо не са 300,а 290? Скъсвате се да давате! Затова българите бягат от тая ограбена и нещастна страна.
  • 3 ZZorro

    75 3 Отговор
    Класически гербав турбоолигофрен.

    Коментиран от #5

  • 4 Тиквата

    26 5 Отговор
    Дават ли моркова поемай, че после тояга
  • 5 Майна

    39 2 Отговор

    До коментар #3 от "ZZorro":

    Тия пари за тоалетната хартия ли ще са.. Хак ни е.... Щото ГЛЕДАМЕ И ЧААКАМЕ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прометей

    43 2 Отговор
    Конституцията не отменена.тя е с най висш ранк.този бърборко и невежа не може да ни дресира какво да правим.всичко уж е препоръка,идеята е сам да се самоизолира те.т.е.интерниране или домашен арест и медицинска фашистка диктатура с цел физическо екстерниране.е който верва да умира.ама на малкото които имат акъл и искат свобода е да се борим за живота и свободата си
  • 8 Щерю

    68 4 Отговор
    Този тип и в най смелите си мечти не си е представял че ще стане шофьор на камион камо ли министър.просто ужас.
  • 9 обещаваме да даваме нищо

    36 0 Отговор
    - категории лица
    - съгласно критерии и условия
    - средствата се превеждат по банков път

    Изводът е , чакай от умрел писмо
  • 10 ах тарикатчета вие

    28 1 Отговор
    Що не по пощата с пощенски превод . Кой нема банкова сметка да го духа , ако се провре през цедката на критериите.
  • 11 ГОРСКИ

    44 1 Отговор
    Първо научи законите за поставяне на болни под карантина, а не здрави хора под карантина! Има държави с 200 годишни закони,а вие ги сменяте като дамски превръзки!!
  • 12 Дод

    39 2 Отговор
    Защо не го казваха това преди карантината а не след?Този човечец е много зле.Бойко го е взел,защото може да говори глупости с часове докато вдишва и издишва
  • 13 Кукуригу

    44 0 Отговор
    Пък умен бе!Също като Премиера!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гербав трол

    37 1 Отговор
    И защо триете коментара ми защото казвам че този закон противоречи на конституцията ли?
  • 16 Гербав трол

    32 1 Отговор
    Закона директно ограничава правото ми на придвижване гарантирано от конституцията - не съм чул някой да я е променял

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Asdfg

    40 1 Отговор
    Всички управляващи са абсолютни мошеници!!!
  • 19 Български по хелзинкски комитет

    30 0 Отговор
    Този малоумник, министър ли е или стенограф на Борисов?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бегайте кои къде му видат очи

    22 1 Отговор
    И не се връщаите никога в бегето...не раждаите тука и не правете наченки на бизнеси
  • 22 ние от герб

    25 1 Отговор
    Можем да превърнем всяка система в неработеща , освен ако не става въпрос за опоскване на обществен ресурс , там работим активно.
  • 23 Активист на БКП

    23 4 Отговор
    Карантината вечна ли ще е или още 3 месеца докато другарят Борисов не падне от власт???

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ще я мъчим таз карантина

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "Активист на БКП":

    Не , просто е опит да не падне от власт.
  • 26 Тежката артилерия на Бачо.

    20 1 Отговор
    Туй нящо що се прави на министер дори и в най-откачените си сънища нейде в дебрите на Димитровград, не е сънувал, ме някога ще бъде монтиран като министър!!! И днес на фона на премиера този полуиДеОт не изглежда толкова зле. В една нормална държава щяха да му дадат кофата и парцала и да мие стълбището на Съдебната палата.
  • 27 Ююю

    23 1 Отговор
    Написали са го като че си правят сметка да ги търпим с разхлабване и затягане на мерки с години. Мисля, че тоя път са се объркали.
  • 28 зулус

    9 1 Отговор
    Абе, тоя вирус не знае ли че който се е захванал с България не е прокопсал.Тука ще му е края...що ти трябваше бе вирусчо???
  • 29 ГОРСКИ

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай Шиле":

    Че си шиле шиле си. Законите се творят а герб бостан ги пишат на лед ??
  • 30 Тоя с изражение на селски пияница

    11 1 Отговор
    последната дупка на кавала и кукла на конци, буква безгласна... дотук с коментара
  • 31 анонимен

    8 1 Отговор
    Прости му Боже! Той не знае какво прави!😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 32 Вилински

    13 1 Отговор
    Вече закона за извънредно положение се нарича закон за здравето, с тази разлика че е безсрочен. Ограничения на правата ни е допустимо само със закон, който обявява какво му е извънредното на положението. Сега Ананиев, чрез препоръка на подчинения му и назначен от него национален здравен консултант ще решава кой, кога и колко време да карантината. Накратко здравна диктатура. Колкото до министър Дани, всичко е очевидно и ясно. Човек без собствено мнение и воля , Обслужващ персонал. По лошото е, че морала му не съответства на професията юрист. Пожизнено трябва да бъде лишен от право да я упражнява, включва да е министър. Вреден рептил.
  • 33 конституцията

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Простотии":

    не е простотия, спрятат ти диктатура заобикаляйки я.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове