Last news in Fakti

8 Май, 2020 14:53 1 478 6

"Демократична България": Редица липси в новия законопроект за мерките

  • демократична българия-
  • коронавирус-
  • извънредно положение

Неяснота при кои ситуации може да се прилага режимът на бедственото положение

"Демократична България": Редица липси в новия законопроект за мерките - 1
Снимка: Архив

Отпадането на извънредното положение след 13 май е логична, макар и закъсняла стъпка. Това заявява от "Демократична България" в своя позиция до медиите.

По думите им в предложения от правителството нов законопроект за изменение на Закона за здравето (от 5 май 2020 г., сигн. 002-01-16), с който трябва да се регулират противоепидемичните мерки след отпадането на извънредното положение се съдържат множество проблемни моменти, сред които са:

- липсата на обективен законов стандарт, който да позволи ограничаване на определени основни права по начин, съобразен с Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ);

- липсата на стандарти и критерии за преценка кога, при какви обстоятелства и за какъв период от време може да се обяви "извънредна епидемична обстановка";

- неяснота при кои ситуации може да се прилага режимът на бедственото положение, което по смисъла на Закона за защита при бедствия може да се въведе и при епидемична ситуация;

- липсата на гаранции за конституционосъобразност, пропорционалност, необходимост и преследване на легитимна цел при въвеждането на временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион;

На практика се предлага досегашният подход на извънредно положение в сивата зона между правото и крайната необходимост да бъде превърнат в постоянно състояние на управление на кризата, категорични са от "Демократична България".

Според тях проектозаконът е и непълен. В него не се съдържали всички необходими законови промени, които да осигурят нормалното функциониране на всички обществени системи при наличие на противоепидемични мерки.

По думите им е необходимо на законово ниво да се уреди възможността за дистанционна работа на всички колективни органи като част от редовното законодателство, така щото провеждането на дистанционни заседания да е правно възможно не само при условията на извънредно положение, но и при всяка друга хипотеза, която налага работа от разстояние.

По тези въпроси Демократична България е представила на депутатите конкретни законодателни предложения за изменения и допълнения на Закона за електронното управление, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Търговския закон (вх. № ПГ-021-00-13/30.03.2020 г. на НС).

От "Демократична България" са на мнение, че е наложителна промяна и в Закона за електронните съобщения, за да бъдат въведени специфични гаранции за гражданите, че няма да се злоупотребява с новата възможност на органите на МВР за достъп до информация за движението на гражданите посредством данните за ползваните клетки на мобилните оператори.

На 30 март 2020 г. Демократична България е представила своите конкретни предложения за необходимите законови изменения в тази област (вх. № ПГ-021-00-13/30.03.2020 г. на НС).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на герберлунгия

    12 2 Отговор
    Липсвали стандарти? Какви стандарти, стандартите ги определя банкянски, а счетоводителя пише заповедта. Ако се каните да протестирате, карантина. Ако се каните да освиркате еднокнижника, карантина. Ако не му харесат резултатите на соц. агенции карантина. Ей това са стандартите, грип винаги може да се измисли и карикатура, като тези от нощ.
  • 2 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    КОЛКО " ЧОВЕКА " НА ПЛАНЕТАТА ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ТЕРМИНА -"ДЕМОКРАЦИЯ" - ЗА СВОЯ ИЗГОДА И КОЛКО ПРАВИТЕЛСТВА И МАФИОТСКИ СТРУКТОРИ ГО ПРАВЯТ !?!?!? ТЕРМИНЪТ ОЗНАЧАВА НАРОДОУПРАВЛЕНИЕ / БЕЗ МАНИПУЛИРАНЕ -С РАБОТНИ МЕСТА И ХРАНА- И ЦИОНИСТКА БАНКОВА СИСТЕМА -ПРОБУТАНА НА СВЕТА !!!??!
  • 3 Предизборно

    4 2 Отговор
    Гей парада тази година с тези мерки ще наруши правата и свободите.Мнго се загрижиха в последно време някои за правата и свобода на народа,докато преди това само за права и свободи на определена част и етнос.За останалата част винаги е било задължения, толерантност и отстъпки за да не нагнетяване или обиждаме различните полове, етноси и нормално те хора са готови и с правила и с мерки само да могат да работят и да се издържат и хранят семейството си
  • 4 шопо

    1 2 Отговор
    Демократична България ? - Тия от дека изкочиа ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.