Last news in Fakti

12 Май, 2020 11:56 3 440 39

9% ДДС за ресторантьорството от 2021 г.

  • ддс-
  • ресторантьори-
  • криза

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19

9% ДДС за ресторантьорството от 2021 г. - 1
Снимка: МС

ДДС за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 the truth

    18 3 Отговор
    Бе Дариткова като педиатър какво разбира от ресторантьорство?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бойко Борисов

    16 6 Отговор
    За една книга (Винету) не си заслужава да го намаляваме, а на ресторант съм по два пъти дневно

    Коментиран от #38

  • 5 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    26 2 Отговор
    КРИЗАТА Е МНОГО СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВСИЧКИ КОНЦЕСИ В БЪЛГАРИЯ !!!!!! ВОДА , ЗЛАТО , ЕНЕРГИЯ ...

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Герберастия

    15 4 Отговор
    A от 2055 още по големи облекчения
  • 8 Лост

    18 3 Отговор
    То до 1януари 2021,я камилата, я камиларя.
  • 9 Прав си

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    но трябва да се подхване и приватизацията,обществените поръчки,заменките и др.криминална дейност през мутренския преход и се започне на чисто,като другите източноевропейски страни от ЕС.Премахване на измислените давностни срокове.
  • 10 Герб калинките на немските фашисти

    22 6 Отговор
    Държавата искала да има бизнес, затова щяла да даде 5 милиарда кеш на кръчмарите и хотелиерите, за да не били фалирали. Какво значи фалит? Един бизнесмен като фалира, отива друг бизнесмен да му изкупи бизнеса и всичко продължава напред!!!! Но Герберастите не искат да фалират сегашните бизнесмени, защото всичките са деца и внуци на агентите от ДС, които унищожиха БГ и я подчиниха на западната мафия. Те са свещените крави - Пенките на България и Европа!!! Иначе, ако Герберастите искат да има бизнес, да ги дадат тия 5 милиарда лева за лекари и зъболекари, дерматолози, болногледачи, чистачи, озеленители!!! Има много болни хора, с кариеси и проблеми с кожата, които могат да получат пари за да се лекуват и да задвижат медицинският сектор. Има много самотни и болни хора, на които могат да се назначат болногледачи. Има много запустели тревни площи в градовете, които могат да се озеленят. Ето така работниците ще получат пари, с които лятото ще отидат на хотели и ресторанти, за да не фалират ресторантьори и хотелиери. Истината е, че ГРОБАРИТЕ нямат никакво желание да помагат на работниците, а ще раздават пари на калпак на ДС мафиотите, за да имат да си купуват нови Бентлита и Ролс-Ройси, че са прекалено малко в държавата. Гербавоте бачкат срещу БГ гражданите, защото са създадени от две фашистки немски фондации, а както знаят чели историята - през Първа и Втора Световна Война немските фашисти са съсипали БГ и са третирали българите като техен роб!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Даааа

    10 0 Отговор
    И тримцата от БКП решават бизнеса на такива подобия !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДДС

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Герб калинките на немските фашисти":

    Лекичко.Много си се разпенил.И аз не съм за намалянето на ДДСто точно на този бранш,но като гледам кои си изброил-лекари,зъболекари да им се раздават направо ни се доплаща за тях.За озеленяване има ЕП програми,за гледачи на болни има програми към социални грижи.Хотелиери и ресторантьори така или иначе укриват и ДДС,обороти,спестяват от осигуровки,а тяхното ДДС го плащаме клиентите .Трябваше да се намали на лекарствата.

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шекспир

    29 1 Отговор
    Браво бе.За лекарства и учебни помагала 20%ДДС а за бира и ракия 9%.Работата е направо Има ли пилот в самолета

    Коментиран от #16

  • 16 Пешо

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Шекспир":

    Нормално за Бойко, той книгата вече я е прочел, но бира още пие :)
  • 17 Русенец

    9 1 Отговор
    Като във филма : "ТАТИ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО, АМА ДРУГ ПЪТ" Да живей БАЩИЦАТА - готви ни за изборите през 21г.
  • 18 Townboy

    15 0 Отговор
    Сега остава и ресторантьорите да намалят надценката от 300% на 150% и ще стане работата.
  • 19 Всъщност

    11 0 Отговор
    Никой не може да ви даде това което може да ви обещае български политик.
  • 20 ТОЙ

    10 3 Отговор
    Бойко , ПАК КЛЕКНА !
  • 21 asd

    17 1 Отговор
    Хахахахахаха! Е*ати кочината ресторантьорска!
    Книги, лекарства, храна с ДДС по 20% а?
    Да се видите хубаво какви сте отпадъци в крайна сметка.
  • 22 Бългaрин

    16 1 Отговор
    Голяма грешка е да се пипа размера на ДДС. Досега всички правителства успяваха да устоят на пополизма да има привилегировани спрямо ДДС .

    Защото :
    -ДДС Не пада за детски облекла

    -ДДС Не пада за детски храни

    ДДС Не пада за учебници

    ДДС не пада за лекарства.

    Но пада за мутрите-собственици на хотели, барове и ресторанти.

    Както и за хранителните вериги, обикновено със собственици от чужбина.

    🤔

    Но пък така е логично... за турско-американска колония.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гойко Митич

    6 0 Отговор
    Настоящи и бивши политици всички имат сериозни инвестиции в сектора и затова за тях може.Защо тока поскъпва постоянно,ами защото същите пак са инвестирали в зелена енергия и са производители на ток.С една дума лапането трябва да им е осигурено на всяка цена.
  • 25 Софиянец

    9 0 Отговор
    Невероятна наглост от страна на най глупавата част от населението и лично от дългокосия примат. То излиза че кой каквото си поиска получава и реално няма държава.
  • 26 ужас

    6 0 Отговор
    Да премахнат и акциза на алкохола. Какво е различното спрямо ресторантите. По нелогично нещо не мога да си представя. За лекарствата 20% данък, за ресторантите, които се посещават от богаташите, 9%. Мутренска държава.
  • 27 Интересуващ се

    6 0 Отговор
    Това е меко казано стано решение! Всеобщо правило, е че ресторанти и заведения за хранене и барове така или иначе не плащат ДДС. Те укриват обороти като не издават касови бележки. Освен това какво се получава : Те ще купуват основните си суроивини - храни и напитки с 20% ДДС и ще ги продават начислявайки само 9%, т.е разликата от 11% в ДДС-то което те трябва да приспаднат ще е за тяхна сметка. Това означава още по-малки регистрирани обороти и още по-малко пари в хазната. т друга страна що за мярка след като ще влезе в сила от следващата година?! То тогава ще останат сигурно само фирмите приблежени до власта и едрите риби. Дребните дотогава ще са извън играта.

    Коментиран от #30

  • 28 Discosino

    4 0 Отговор
    Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.
    Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът.

    А наркоклубовете няма ли да ги подкрепите.И те са цял сектор затворен заради вас.
  • 29 6283

    7 0 Отговор
    Как решават без министъра на финансите и без да има разчети за фиска, а не разбирам! - Това показва, че сме чиста бананова република. Събрали се онези дето най- малко разбират да говорят за финанси. - Смешна не, а трагична работа!
    Не ме разбирайте погрешно, че не съм за определени промени, но без да са направени разчети да се договарят данъци от неспециалисти е просто МАЛОУМНО!

    Коментиран от #31

  • 30 9845

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Интересуващ се":

    Така е! И ще са на постоянно възстановяване на ДДС, което ще вади още пари от хазната. Предвид затъването ни в дългове картината се очертава интересна
  • 31 Ввв

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "6283":

    За Владко ли питаш?!Има ли значение като о той разбира,колкото Боко Тъпото!Държавата е рухнала отдавна,а терминал 2 ще се пука по шевовете...от заминаващи!!!

    Коментиран от #37

  • 32 Крал Макс

    3 0 Отговор
    Нали искахте краварски капитализъм, ето ви ! Политиците се грижат за това да им се пълнят партийните каси и да им се ръкопляска. До сега лапаха безплатно по тия заведения, сега може и да им плащат когато се накльопат и за в къщи да им се тури нещо. А работещите , да духат супата ...
  • 33 Досега подкрепях,но от днес съм за проте

    6 0 Отговор
    Намаля се ДДСто на най-крадливия сектор.Ще им плащаме след време всички ние тоя дълг дето ще се натрупа.Не осигуряват на персонала на реалното раб.време и заплата ,но за тях мярка 60/40,крият обороти и им намалят ДДС,което плащаме така или иначе ние клиентите.Пълен абсурд при положение,че нужда от намаляне на ДДС точно е момента е на лекарства,хляба,детски храни,учебници,помагала за училище и много по-необходими неща.
  • 34 До 13

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДДС":

    Нямам предвид да даряват парите на лекарите, а на пациентите, които да си направят пломбите, да си лекуват кожата, да си лекуват хормоните или нещо друго. Програмите на ЕС за озеленяване нямат нищо общо с това. А за лекарствата е добре да няма ДДС, но зависи от надценките на търговеца
  • 35 534

    2 0 Отговор
    Ако беха намалили ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата повече пари щяха да влязат в бюджета от увеличеното потребление. Кой от народа ще отиде на ресторант в икономическа и короновирусна криза?
  • 36 Русенец

    2 0 Отговор
    Пак ли облекчения за хотелиерската мафия? А детските стоки: храни, дрешки, обувчици? За тях нещо?..... А за стоките от първа необходимост, като лекарствата, хляба, водата?.... Там, да се спасяваме, нали? Важното е да погалите туристическите бандити по главиците. Та, нали те са ви турили на тия постове.
  • 37 6283

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ввв":

    Така е
  • 38 УПЛАШЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко Борисов":

    Требе да съм луд да одим у ресторанто. Знам ли кой от персонало си мие ръцете, шо работат по тоалетните клиенти, персонал. Га ударът по ракия и повече, всичко с хигиената че се обърка !!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове