Last news in Fakti

14 Май, 2020 13:22 2 145 11

Орхан Тахир: Кризата беше етнизирана от ВМРО

  • цигани-
  • роми-
  • криза

Извънредното положение не е приключило за ромите, твърди юристът

Орхан Тахир: Кризата беше етнизирана от ВМРО - 1
Снимка: БГНЕС

Как изглеждат ромските махали след края на извънредното положение и защо ромски организации се обърнаха с отворено писмо до премиера, президента и главния прокурор?
"Извънредното положение не е приключило за ромите. Изгледите са то да става още по-извънредно и точно това е един от поводите да адресираме държавните органи", каза в предаването "Хоризонт до обед" юристът Орхан Тахир, който живее в Белгия и е тясно свързан с каузите на ромските общности у нас.

По време на пандемията беше допуснат много опасен прецедент – да бъдат третирани различно български граждани по етнически признак, смята Тахир.

"Дадени квартали бяха блокирани с КПП-та, а други не. Това създаде едно напрежение, едно изключение, заобикаляне на конституционния принцип за равно третиране на всички граждани."

„Кризата беше етнизирана от представителите на ВМРО. Блокирането на ромски квартали започна след призиви на ВМРО за затваряне на гетата, както те ги наричат. И дори след като стана ясно, че извънредното положение ще бъде вдигнато, те продължават да настояват, че въпреки това ромските квартали трябва да останат блокирани.“

Имаше два паралелни, два различни режима, които напомнят елементи на апартейд, обобщи Тахир. „Блокада, КПП-та, жандармерия, полиция за дадени квартали на София, които са етнически обособени и много по-свободен режим за други квартали.“

Акцент в отвореното писмо е поставен върху това, че „в управлението е допусната партия, за която има сериозни съмнения, че е противоконституционна“, изтъкна Орхан Тахир.

„Едното искане е да се забрани тази политическа партия – ВМРБ-БНД, а другото е да се потърси наказателна отговорност на нейните ръководители, ако прокуратурата прецени, че са налице законните основания за това.“

Налице е основание за разпускането на политическа партия, предвидено в чл. 40 от Закона за политическите партии, подчерта Орхан Тахир. В писмото от 8 страници по думите му са изложени доста факти.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    16 5 Отговор
    противоконституционната партия е вашата която ви храни под масата за да и осигурявате гласове...
  • 2 ГЕРБ Народните милионери

    8 2 Отговор
    Критиките са насочени към ВМРО, но не и към правителството на Борисов. Това е все едно опашката да отговаря за главата. Авторът много удобно пропуска фактът, че бяха блокирани с КПП-та не само ромските махали, но и всички областни градове в страната. Но прави впечатление фактът, че Европейската комисия изобщо не взе отношение към подхода на всяко правителство към прилагането както на здравните, така и на икономическите мерки за справяне с кризата. Никакви препоръки и съответно никаква критика. Всички премиери се смятат за "отличници" и най-вече нашият велик премиер, естествено за сметка на правата и свободите на гражданите.
  • 3 сигурно

    7 2 Отговор
    Ако продължава да се размножава толкова бързо тази сг-ан ще затрие света !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    7 2 Отговор
    Ами гета са!Какви да са!
  • 6 минувач

    5 2 Отговор
    противоконституционна е ДПС, ясно е при гласуването на КС!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БПФ

    1 0 Отговор
    Гнъсен рeзак с лилави венци - Българска партия няма как да е противоконституционна в България !!! Такива са ДРОМ и Евророма !!!

    Да, български граждани бяха третирани по различно според етноса им - и докато цял МИНИСТЪР бе глобен защото седнал сам на слънчице на една пейка, хъхpeщите дивaци се събираха на тумби и правеха оргии и въртяха гьобеците по гетата... и никой не смееше нищо да им каже !!! Сега ги лекуват нашите лекари, в нашите болници и с нашите пари - защото те не плащат нито осигуровки, нито данъци, те само ПОЛУЧАВАТ !!!

    ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО заразени са ХЪXРЕЦИ а повече то другите са нещастни български лекари, заразили се от тях, докато ги лекуват на аванта !!! Защо не отиде тоя мерзавец в ямболската болница, пълна до тавата с "дискриминирани роми", дето се биеха в гърдите, че нищо не ги лови... и които дори сега се събират на тумби в гетото - и не им пука, че има епидемия?
  • 10 БПФ

    1 0 Отговор
    И свърталищата на хъхpeците не са никакви квартали - това са НЕЗАКОННИ ГЕТА с малки изключения и е крайно време законите да се приложат и тия развъдници на зарази да бъдат унищожени !!! И това не е "дискриминация и апартейд", това е ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНИТЕ - докога законите няма да важат за ония, вечно "дискриминираните"? Защото българинът дори в собствения си двор не може да строи без разрешение, а на гнуста се позволява да се самонастанява където иска, заграбвайки чужда земя !!!

    Свърталищата бяха поставяни под карантина, защото там има голяма концентрация на заразени, защото обитателите им са мpъсни и бойкотират задължителните за всички останали граждани противоепидемични мерки !!! Или дай да пуснем хъхреците да разнасят на воля заразата, щото било "дискриминация" да бъде защитено здравето и живота на хората?
    Банско като го държаха две седмици под карантина - цял ГРАД - някой пищя ли, че е дискриминиран?


    НЕЗАБАВНО прокуратурата да се самосезира, да повдигне обвинения срещу тоя уpод за насаждане на етническа омраза и подравяне на държавното управление в условията на епидемия, да се иска неговото незабавно екстрадиране от Кралство Белгия - и да бъде докаран тук, за да бъде съден !!! Стига сме търпели наглостта на тая напаст, дето живее на гърба ни - и на нейните защитници !!!
  • 11 радев

    1 0 Отговор
    Законите в България са еднакви за всички.Има ли зараза в махалата ще ви затварят.Искате да се разхождате и да разнасяте заразата.И ние стояхме затворени под карантина.Ама сме българи и спазваме законите.Не се оплакваме от дискриминация!