Last news in Fakti

15 Май, 2020 06:57 3 862 54

Румен Радев се срещна с американския посланик

  • румен радев-
  • херо мустафа

Президентът и Херо Мустафа разговаряха на "Дондуков" 2

Румен Радев се срещна с американския посланик - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев проведе среща вчера на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, съобщиха от Президентството. Перспективите за развитие на двустранното стратегическо партньорство, насърчаване на инвестициите от САЩ в българската икономика, модернизацията на Българските въоръжени сили и сътрудничеството в енергетиката, бяха сред акцентите на срещата.

В условията на преструктуриране на световната икономика поради кризата, породена от коронавируса, България има както амбицията, така и възможността да привлече много по-големи инвестиции от САЩ, особено в сферата на информационните технологии, подчерта президентът Радев. Страната ни има разрастващи се позиции и квалифицирана работна ръка в тази област и може да предостави благоприятни условия за инвеститорите, отбеляза държавният глава.

Румен Радев изрази интереса на страната ни за внасяне на повече прагматизъм в регионалната инициатива „Три морета“ за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа, както и за присъединяване към Инвестиционния фонд, чрез който ще се финансират съвместните проекти. Държавният глава открои и готовността на България да бъде домакин на президентската инициатива през 2021 г.

Двустранното сътрудничество в процеса на модернизация на Българската армия, също бе във фокуса на срещата. Обсъдени бяха енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, както и перспективите за развитие на българската енергетика.

На срещата беше откроено и активното двустранно сътрудничество в борбата с коронавируса. Президентът Радев изрази признателност към САЩ за значителния им принос в борбата срещу COVID-19. Досега САЩ са осигурили на България 6000 теста за коронавирус и ще предоставят медицински принадлежности на стойност 500 000 долара, пълно тестово оборудване, както и друг вид подкрепа. Американската търговска камара в България, Фондация „Америка за България“, Българският донорски форум и посолството на САЩ са набрали съвместно 1 млн. лева като дарения за български организации, борещи се с коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дори американците разбраха,че

    72 18 Отговор
    Бойко си отива и търсят сътрудничество с Радев.

    Коментиран от #2, #22, #28, #50, #54

  • 2 Уотсън

    15 53 Отговор

    До коментар #1 от "Дори американците разбраха,че":

    Бойко ще си замине, ама и тоя ще го последва.

    Коментиран от #4, #7, #18, #20

  • 3 Разхождали се - и се срещнали...

    48 6 Отговор
    Не е ли прието в дипломацията в такива случаи да се казва " Президентът прие посланика на...." Ама нали всеки американски чиновник и по- високопоставен от която и да е представител на която и да е българска институция...
  • 4 Естествено -

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Уотсън":

    нищо не е вечно. Проблемът обаче е, че еднократната стоя твърде дълго и натвори далеч не най-добри за България последствия...

    Коментиран от #6

  • 5 Шомпул

    57 15 Отговор
    Вижте в очите на посланическата се чете респект и уважение към Радев. Той е и истински генерал и то действащ пилот на изтребител учил в САЩ.
    С други очи го гледат американците, а Бойко прост пожарникар я разцелува селската на първа среща с джипа и тя се отврати от простотията му.

    Коментиран от #53

  • 6 Да се чете

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "Естествено -":

    ЕДНОКНИЖНИКЪТ
  • 7 РЕАЛИСТ

    42 9 Отговор

    До коментар #2 от "Уотсън":

    Тоя, го избра българския народ с голямо мнозинство. Ако не бяха премахнали задължително гласуване, щяхме досега да сме забравили , че е имало такова нещо ГЕРБ в България.
  • 8 Гост

    30 6 Отговор
    Румене да не я разцелуваш като Бойко о да дрънкаш глупости ще помисли,че всички управляващи са шутове като Бойко и напълно ще се отчае от тази страна.
  • 9 Путинофил

    13 32 Отговор
    Херо да се пази от Путин, че той е обучен на дяволии в КГБ. Тръмп си изпати лошо от срещата с него - излезе зомбиран. Радев е прост човек, такива работи не умее.

    Коментиран от #14

  • 10 Кафяво червен трол

    13 42 Отговор
    Няма смисъл от среща с битата карта Радев

    Коментиран от #15

  • 11 123

    10 14 Отговор
    Това са си нормални разговори Президента Радев с изказването си напълно подкрепя инициативите на Министър Председателя Борисов който също иска същите неща. Но инвестиции в България няма да дойдат докато не се изкорени корупцията, беззаконноста и баджанащината. САЩ като държава не правят инвестиции, а частни Американски компании и фондове. Ако България се справи с престъпните си недъзи за много бързо може да бъде залята от инвестиции. Но не можеш да накараш някой да инвестира в бъчва без дъно. Ако ЕС си затваря очи за кражбите,не така става с Американските фондовете или компаниите които трябва да дадът печлба на акционерите всеки лев се гледа под лупа.
  • 12 Истинска история

    25 8 Отговор
    Даже Херо Мустафа беше споменала в един от докладите си за България, че се управлява еднолично. Смятайте какво им е мнението за Бойко и чакайте отпадане на визи, шенгени и еврозони ама друг път.

    Коментиран от #13, #24

  • 13 Кафяво червен трол

    6 21 Отговор

    До коментар #12 от "Истинска история":

    Визите за шенген не ги отменят ,щото може да падне ББ, и да дойде червения троянски кон

    Коментиран от #17

  • 14 Радев

    26 8 Отговор

    До коментар #9 от "Путинофил":

    не е прост човек, колкото и да се опитвате да омаловажавате неговото присъствие.Виж, каквото и да кажеш за "доктор" Бойко Борисов, трудно ще се съчетае с " умен".
  • 15 РЕАЛИСТ

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "Кафяво червен трол":

    Има, има. Изглежда вече се подготвя служебното правителство и Америка си казва мнението.
  • 16 тука е така

    24 10 Отговор
    Нищо добро не е дошло от Щатите. А тази ококорена женица ще управлява България като, че сме техен щат. Борисов прОдаде независимостта на България.

    Коментиран от #23, #52

  • 17 123

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кафяво червен трол":

    България не я допускат до Шенгенската зона заради корупцията, на границата те посреща корумпиран намръщен митничар и граничар които си иска подкуп. И е готов да пусне в Бългрия всеки терорист с каквото си иска след като плати на митничара колкото иска. Също е положението и с продажните корумпирани чиновниците,полицаите и военните които трябва да пазят тайните и защитават държавите от Шенгенското пространство, НАТО И ЕС.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 РЕАЛИСТ

    13 5 Отговор
    Май вече схваща Бойко, че е Walking Dead.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123

    13 9 Отговор

    До коментар #16 от "тука е така":

    Ако тази ококорена женица те управлява като техен щат, ще имаш работеща полиция и прокуратура,ше имаш качественни магистрали, образование и здравеопазване. Тези които са усвоили държавни пари, ще се запознаят са луксозните условия които са създали в Българските затвори. А парите ще бъдат върнати от където са взети, а когато видиш пребити и ограбени възрасни хора ще видиш и бандити в ковчег с няколко дупи от куршуми.

    Коментиран от #27

  • 24 qwerty

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "Истинска история":

    US не се упраелява еднолилично, щото. Там такова еазделение нажвластите....ммммм. Перуката коли и беси.

    Коментиран от #41

  • 25 От посолството на фащ:

    9 4 Отговор
    За да получи новите заповеди от фашистката органицация-геноцид за българия известна под името америка ,,,за"'
    българия.
  • 26 Абсурдистанска реалност.

    7 3 Отговор
    Васалната държава се среща с представител на господаря си.
  • 27 Ха ха ха ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Лелееее...ама наистина ли го вярваш това ?!!!
    Абе ти от лодката да паднеш, водата няма да уцелиш.
    Наивитета ти буквално изтрива вселената от съществуване.
    Няколко неща:
    СПРИ с холивудските екшъни от 80-те !
    Извади главата от пясъка !
    Рестартирай мозъка и го ъпдейтни към 2020-та година !

    Коментиран от #30

  • 28 малко недовиждаш

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дори американците разбраха,че":

    САЩ винаги са залагали на всички печеливши коне в състезанието. Могат да си го позволят и защо да не го правят.
    Така при тях няма празно.
    Ако единият не слушка и не папка, така както на тях им харесва,
    вдигат акциите на друг.
    Трябва да се има предвид, че инициативата "Три морета" дефакто е антиинтеграционна за ЕС, тъй като го разделя по линията Източна Европа (за САЩ) и Западна Европа (за Германия и Франция).
    Следователно, българският президент с особено внимание трябва да пристъпва "към уреда", за да не стъпи на приятелска мина...
    Предстои Борисов отново да гушка и целува г-жа Мустафа.
    Подмазвачеството е важно за политическото оцеляване.
  • 29 Бамбука

    8 3 Отговор
    Нормална среща и разговор между умни и образовани хора.
  • 30 123

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Холивудските филми са си точни освен ако не са измислените от 2020, иди в Америка и извади тояга,нож или се опитай да обиждаш,удариш полицай да видиш за колко секунди ше се превънеш в труп.
    Имат изискване до 3 минути да са на мястото на престъплението когато има обаждане за извършване на престъпление, а когато са на прстъпелнието се стреля ако няма подчинение, бяга,заплашва или напада.

    Коментиран от #38, #39

  • 31 Радев взе да простее

    9 6 Отговор
    И какво спечелихме от ам. инвестиции? Вижте сделките с централите,концесиите за злато, скъпите таралястници и др. Само ни извиват ръцете в името на ЕС и НАТО

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Активист на БСП

    11 4 Отговор
    Имала е възможност да сравни перфектния английски на Президента и малоумното сричане на Гения от Банкя.

    Коментиран от #35

  • 34 Даааа

    6 3 Отговор
    Той поне може да говори с нея насаме. Браво, Радев. Бойкоо?
  • 35 Пунта Мара

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Активист на БСП":

    Не само езика е имала възможност да сравни......
  • 36 123

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Радев взе да простее":

    Има само Един ТЕЦ марица изток 1 който е американски, ако не ти харесва да им плащаш за ток. Кажи на Българското Правителство да им плати един милярд и двеста милиона евро плюс лихвите за инвестицията и да я вземе България да я стопанисва.Тази инвестиция в ТЕЦ 1 е направена по Българско искане и договор.Концесиите за злато са били предложени първо на Български фирми, но между концесия на златна мина и концесия на плаж има голяма разлика.За концесия на мина се искат много познания, инженерни кадри и други професионални кадри, машни и много милионна инвестиция. За концесия на плаж си изисква да си роднина или да познаваш правилния човек от ГЕРБ, и да имаш в зависимост от големината на плажа един чадър и 2 шезлонга са около 60-70 лв които пари след като вземеш концесията можеш да вземиш на креди. След две наемания на чадърите по 30 лв инвестицията е изплатена. За самолети дали по скъпи или по евтини парите щяха да бъдат платени, самолети България не прави. А това че са по-скъпи пробема е в уменията на Българските преговарящи,има две страни едната търси по високата цена другата по ниската.Никой не им е сложил пистолет на главата на Българското правителство и накарал правителството да закупи Ф16,
    .Корпорацията Локхеед е с по големи приходи от БНП на България за година. около 60 милярда долара на година,a единия Български милярд е малка капка в морето за тах. Това че България е бедна е друга работа.
  • 37 Шопаро

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Шопо":

    ...разбрах те.....и на мен не ми става
  • 38 Ха ха ха ха ха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    На грешен човек си попаднал от гледна точка да ме пращаш където и да е.
    Ходил съм и във и зад и в страни от фащ.
    С две думи,малко повече от теб съм ,,ходил" и пак ще ходя.
    А за същите полицаи ли ми говориш?
    Ония,които пускат електрошок на студент само,защото е задал директен въпрос към вип персона ?
    Или за ония полицаи, които удариха с тейзъра уличният музикант защото...свирел на акустична китара,а той пищеше и ги умоляваше да не го тейзват заради слабото му сърце.
    Мога да изброявам до припадък подобни случаи от любимите ти рецидивистки щати.
    Същите които в името на исус и демокрацията избиват стотици хиляди невинни хора по света и манипулират вътрешните дела на суверенни държави.
    Може да се опитваш да изкривяваш реалноста както ти е удобно,но неможеш да я изтриеш.

    Коментиран от #40, #44

  • 39 Абсурдистанска реалност.

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Ама те и междузвездните са си точни 🤣
  • 40 123

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Много си чел, но в САЩ не си ходил.
  • 41 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "qwerty":

    Един човек да управлява САЩ!!! Майтапчия! Зад него са Републиканците! Изкарали са най-кадърните си хора опитвайки се да променят не само икономиката на САЩ, но и световната! Не знам дали ще успеят. Това, което искат е не само да спрат изтичането на пари от САЩ, но и да върнат, колкото се може по-вече от тия, които са изтекли!Не могат да спрат глобализма, но могат до голяма степен да го затруднят! Това означава девиза им: Да направим Америка отново велика! Засега повечето хора в САЩ им вярват. Ако, успеят тия никога няма да паднат от власт!
  • 42 543210

    2 0 Отговор
    Няма лошо, нека се размърда и бъде полезен, без показност и без присъствието на високоразвитата, придружаваща материя (материята, която го направи президент за да може да се фръцка насам-натам по света; ех, кога ще свърши тази пандеммия, че се не трае, купона изтича, превършва).
  • 43 Townboy

    3 1 Отговор
    Американският посланник от 30 години се държи като губернатор на щат у нас.
  • 44 123

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Удобно премълчаваш че 12 годишния учени е бил физически агресивен и неподчиняваш се. А така наречения музикант е бил чисто гол в центъра на града правил йогистки пози, и когата полицата го моли да се облече че в противен случай трабва да го арестува той се е възпротивил и ударил с юмрук единя полицай.
  • 45 Имигрант

    3 0 Отговор
    Списъкът на служебния кабинет е съгласуван с големия брат.
  • 46 234567

    0 0 Отговор
    Нямa лoшo, нeкa ce рaзмърдa и бъдe пoлeзeн, бeз пoкaзнocт и бeз приcъcтвиeтo нa виcoкoрaзвитaтa, придружaвaщa мaтeрия (мaтeриятa, кoятo гo нaпрaви прeзидeнт зa дa мoжe дa ce фръцкa нacaм-нaтaм пo cвeтa; eх, кoгa щe cвърши тaзи пaндeммия, чe ce нe трae, купoнa изтичa, прeвършвa).
  • 47 ОТПИСВАНЕ

    0 0 Отговор
    ХЕРО НЕЩО НЕ ГО КЛЬОПА БОКО НАПОСЛЕДЪК , МАЙ И ПИСНА ОТ ПРОСТОТИИ !
  • 48 ИНТЕРЕСНО

    0 0 Отговор
    ЩО НЯМАТ ПРЕВОДАЧ ----- ЯВНО ДОБРЕ Е НАУЧИЛА БЪЛГАРСКИЯ
  • 49 Ламбо

    2 0 Отговор
    Ама нещо не разбирам бе ? Този палячо какво ще коментира перспективите за двустранно сътрудничество и модернизиране на армията ???
    Та нали точно този смешко мрънкаше против американските самолети , не били хубави , не били изгодни .... Тия хора нямат срама ... Това комундетата са егати утайките ...
  • 50 Дори албанците

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дори американците разбраха,че":

    Го разбраха какво щеговори с посланика борисов контактува с тръмп радев с кого се е срещал тази година
  • 51 Пумпъл

    0 0 Отговор
    Тои пунин не говори с него а сега му се вдигна много имиджа че поканил посланник путин след 9 5 2020 говори свсички поканоничней президенти а на нашия не е дошъл реда
  • 52 Да така е

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "тука е така":

    17република на ссср но вече Путин няма вяра освен на борисов сега радев с гечев ще направят долара 4-5лв те са специалисти
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 G-point

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дори американците разбраха,че":

    Те са в сътрудничество с Радев, човекът е техен ученик, те са го обучили и му дали диплома за военен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове