Last news in Fakti

17 Май, 2020 12:31 3 654 40

Проф. Кантарджиев обясни каква е опасността от зараза в моловете и как да се премахне

  • проф. тодор кантарджиев-
  • зараза-
  • молове

Витамин Д е много важен - 15 минути къси ръкави и къси панталони на слънце са напълно достатъчни човек да се зарази с витамин Д

Проф. Кантарджиев обясни каква е опасността от зараза в моловете и как да се премахне - 1
Снимка: БГНЕС

Икономическият живот страда заради застоя в тази сфера на Запад. Едно предприятие не е затворено заради коронавируса в България. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.

"Тези неща дадоха отражение. Мерките в страната ни бяха по отношение на ресторантите, моловете и сладкарниците. Пускаме ги, за да се напълнят с преживелите вируса хора", заяви той.

"Въздухопроводи вкарващи въздух от едно помещение в друго са опасни. Точно тези, които въртят въздуха в едно помещение, не би трябвало да функционират в момента из моловете или където и да е", заяви професорът.

По думите му се прави анализ мол по мол. "В РЗИ има специалисти, които няма да допуснат в България от едно помещение, в което има хора, въздухът да отиде в друго помещение, където също има хора", смята експертът.

На въпрос дали, ако виросуносител премери дреха в мола, а след това я премери друг, може да се зарази с коронавирус, Кантарджиев отвърна:

"Обвинявахме преди само повърхностите. Преди две седмици се доказа, че материята също може да поддържа няколко часа вируса. След проба на дрехата, трябва да има напръскване със спирт или дезинфектант, който няма да увреди тъканта".

"Всеки мол може да си позволи 100-на лева за една UV лампа. Като се пробва дреха, да се сложи пред нея за няколко минути", заяви професорът.

"Витамин Д е много важен - 15 минути къси ръкави и къси панталони на слънце са напълно достатъчни човек да се зарази с витамин Д", смята Кантарджиев.

"Опасно е в самолет, когато някой кашля и върху него работи климатичната инсталация. Тогава свежият въздух става носител на заразата, която отива към хората", предупреди експертът.

"Много се говори за лечение с газове и с какви ли не препарати. Азитромицин или хлорохин - помолихме Министерството на здравеопазването (МЗ) за анализ по темата. Те свършиха много работа", поде той и продължи:

"Първо, когато имаше голям дефицит по света на хлорохин, докарахме субстанция. БулБио направи разфасовката и в момента може да ползваме протокола, който е приет в Западна Европа."

"В момента това е най-доброто и доказано средство срещу коронавирус. Работим само с утвърдени лекарства иначе винаги може да чуете, че утре нашите учени ще направят ваксина, но всъщност тя се прави бавно", каза той.

"Народът ни разбра, бе. Това е най-важното - да убедиш интелигентните хора, че това наистина е опасно. Лошият сценарии хайде да не ни се случи. Нека Господ ни помага и ни даде сухо и горещо време, за да не му е комфортно на вируса. Нека продължат да ни подкрепят хората", завърши проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продажна твар !

    47 30 Отговор
    Като му видя на този физиономията и ме се повръща !

    Коментиран от #2, #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 курейски дик татор

    8 34 Отговор
    братя и сестри ,нека всички се самоубием ,за да са доволни пенсионерите
  • 4 NikNay

    40 19 Отговор
    Ако знаеше само тоя какви глупости е наговорил ще вземе и сам да се гръмне .

    Коментиран от #38

  • 5 Кенефите на моловете

    21 10 Отговор
    вонят на поган още преди да си влязъл 🥴
  • 6 От Народа

    31 8 Отговор
    Какви ти МОЛ и то търговската им част. А това че в МОЛ има офиси или че всички нови сграду са с ЕДНА ОБЩА КЛИМАТИЧНА И СТАЛАЦИЯ. Аз да попитам тогава Бизнес Парк София, всички ТЕЛЕВИЗИИ, какво да ги затваряте ли?
  • 7 Корона глад

    25 11 Отговор
    Бих Ви подкрепил.С удоволствие бих Ви носил тоалетна хартия в местата за лишаване от свобода
  • 8 Иван

    25 11 Отговор
    Е как се заразяваме с витамин Д - всичко в главите ви е зарази

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Сит и гладен в мол

    32 7 Отговор
    Чудничко кой ще се юрне по моловете, освен тия, които така или иначе са все с пълни джобове. Два месеца извънредно, хора без работа и пари се чудят как да си нахранят семейството и да платят сметките, вкл. за задължителното електронно обучение, та....Утре бедните право в мола!!!
  • 10 истина е

    25 9 Отговор
    В МОЛ няма да стъпя до Нова година!

    Коментиран от #15

  • 11 мултивитамин

    22 6 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Да, интересно колко време ще мине докато направят ваксина срещу витамин D.

    Коментиран от #31

  • 12 Като

    25 11 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    го гледаш този "капацитет" прилича ли ти на човек в чиито ум може да се роди някаква нормална мисъл?Аз все си мислех,че непрекъснато е пиян защото поведението му винаги е неадекватно но той просто си е в "джаза".
  • 13 Винету

    25 8 Отговор
    Браво професор доктор главен имунолог Кантарджиев ще има и за тебе даржавна софра.
  • 14 Разсекретяване

    23 7 Отговор
    на доклада на щаба от вирусни специалисти и ще видите невежеството и тъпотията на НОЩните .....,, специалисти,, .
  • 15 Прав си

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "истина е":

    от такива места изнесоха най много трупове в чувалите.Най добри си носи маската зад шлема и се вози в трамвая при 35 градуса,така е най безопасно.
  • 16 Това професор ли е?

    18 8 Отговор
    Вижте само как се изразява: "Народът ни разбра, бе."
  • 17 цербер

    16 3 Отговор
    " Витамин Д е много важен - ХОДЕНЕ 15 минути С ДРЕХИ С къси ръкави и С къси панталони на слънце, са напълно достатъчни човек да се зарази с витамин Д" Vit.D НЕ Е БОЛЕСТ,А БИОЛОГИЧНО-АКТИВНО ВЕЩЕСТВО. Той не заразява,а подпомага организма ни.
  • 18 Пешо

    16 3 Отговор
    Цитат: “Пускаме ги, за да се напълнят с преживелите вируса хора“ - ами то по ваши данни това са 500 човека. Струва ли си тези големи молове да ги отваряте за 500 човека?
  • 19 Абе

    4 17 Отговор
    Моловете,ами по селата в магазините влизат без маски по няколко души, някой кашля, контактуват помежду си в парковете също и с една дума вече няма никакъв контрол.Просто не ми се мисли какво ни чака?

    Коментиран от #20

  • 20 Спокойно

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    скоро ще дойде дълго чаканата ваксина а ти ще тичаш пръв да разтвориш бузки за да ти вкарат "панацеята" а тези без маските ги чакат хладилните камиони.
  • 21 Фактъ

    20 4 Отговор
    Този с тези брътвежи става смешен , не се ли усеща , поне малко !!!
  • 22 Хикс

    12 4 Отговор
    Не му се слиза от сцената
  • 23 Васил

    3 8 Отговор
    Да ви е честита новата карантина с отварянето на моловете и фитнес залите.
  • 24 Толкова противоречиви изявления направи

    6 3 Отговор
    професора /от щаба на комсомолските бригади/,че каквото и да се получи с коронавируса ще излезе прав. Трябва да се кръсти и да благослови тъста си.
  • 25 за Бай Шиле

    10 4 Отговор
    Това момче все повече се открива към истинската си страна - на ветеринарен фелдшер от селата из Врачанско. Прост, простоват, елементарен, вулгарен, не допуска алтернативи и чуждо мнение.

    Ужасно е, че такива селски цървули, още пърдящи в цинкова кофа, получават титли като Нютон, като Лайбниц, като Айнщайн.
  • 26 Кантарджиев

    5 5 Отговор
    Днес има един починал.8 март сме-жена е!
    Честито.
  • 27 кой

    3 0 Отговор
    Пише се вирусоносител...
  • 28 Ххххх

    9 4 Отговор
    Тоя текезесар пак бръщолеви измишльотините си! Марш, чиба, къш :)
  • 29 Milan

    7 4 Отговор
    Айде стига с тези глупости бе измислен професоре. И ние сме ходили на училище. Какъв е този К19 - едни уж умират, а други го изкарват без да знаят. Цялата история е рестарт на пропадналата западна икономика и плащане на калпак. Към всички вас доверието ми е нулево.
  • 30 Зони

    7 4 Отговор
    Кажи колко ти платиха от ГЕРБ и какво ти обещаха та да плещиш глупости от сутрин до вечер? Като се погледнеш в огледалото не се ли срамуваш от физиономията си на лъжец?
  • 31 Верно ли

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "мултивитамин":

    :))) Ми то нормално е да превърти шайбата - лесно ли се изпълняват неизпълними заповеди на малоумници. 15 мин.-достатъчни да се заразим с вит.Д :)))) Новините вече придобиват вулгарно-сатиричен характер :)))
  • 32 ТРОПЧО

    4 4 Отговор
    ККОИ ЛИ ГО СЛУША ТОЯ ИЗКУКУРИГАЛИЯ ВЕТЕРНАР
  • 33 Дедовия

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чорньо Панамеров":

    А ве Кънчо, на тебе нацело ти изтърва гайката,ве!
  • 34 ИМАМ ВЪПРОС

    3 5 Отговор
    Към проф. !
    Градският духов оркестър в Русе изнесе концерт на 15.05.на открито като дистанцията м/у музикантите беше нулева. Публиката беше накацала по пейките на по 20 см.един от друг. Няма значение има ли няма ли вирус. КАКВО ПРАВИМ ❓❓❓❓❓❓ Значи мен ме глобяват 300лв.че съм без маска в магазин,а ония ми изнасят концерти като публиката стои на тумби от по 25-ет човека накацали по пейките. И всичко това е качено във фейсбук от профила на кмета на града ❗ КЪДЕ Е СЕГА местният щаб и рзи ???? А иначе се иска от всички нас да вземаме заповедите на щаба насериозно.
  • 35 Глупав ли си или да ?!

    4 0 Отговор
    До коментар #2 от "Чорньо Панамеров": Говнояд , смрадлив , омириса форума ! Марш в кенефа за нова порция !

    Коментиран от #36

  • 36 Ха ха ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Глупав ли си или да ?!":

    Е що го пращаш да яде от кенефа като на него точно това му харесва.
  • 37 cornholio

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Продажна твар !":

    На ме ми се повръща от малоумници като тебе ама така е в живота, не получаваме всичко което искаме. Като например всичките, глупендери и конспиратори да изчезнат....
  • 38 Оптимист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Вместо да ги пие грозданката с шопска, той завалията иска барабар Петко с мъжете под светлината на прожекторите, откъде ги намират тея професори алкохолици акъл да дават
  • 39 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    МНОГО СТРАННО ... ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗНАЕ ,ЧЕ Е ЕДНО СЕМЕЙСТВО - ВСЕКИ ТИ Е РОДНИНА ПО ПРЕЗУМПЦИЯ- ЗАЩОТО Е БЪЛГАРИН !!! В МОЛОВЕТЕ СА МЛАДИТЕ НИ ДЕЦА И ТЕХНИТЕ ДЕЦА -НИЕ СТАРИТЕ НЕ СМЕ ТАМ ... "ЮРКАЙТЕ" СЕ МЛАДИ НАШИ -МОЛОВОПРОИЗВЕДЕНИ ДЕЦА - НО ВАШИТЕ -НАШИ ДЕЦА- ИСКАТ ПО- ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ - НЕ ОТ МОЛОВЕ !!!!!!!!!! КАЧЕСТВОТО И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ Е В ОБЩНОСТНОТО КОЛЕКТИВНО ИЗЖИВЯВАНЕ В ИЗЯВИТЕТИ -И ОБЩОТО ПРИЗНАНИЕ -ЧЕ СИ ТИ-- ОТ ЦЯЛЯТА ОБЩНОСТ - ЩАСТЛИВ СИ ДО СМЪРТ !!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове