Last news in Fakti

24 Май, 2020 06:11 1 654 15

Министър Вълчев: Празникът ни води през трудности

  • министър вълчев-
  • славянска писменост-
  • 24 май-
  • обръщение

Обръщение на министъра на образованието Красимир Вълчев по повод 24-и май - Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост

Министър Вълчев: Празникът ни води през трудности - 1
Снимка: БГНЕС

"Уважаеми госпожи и господа, уважаеми преподаватели, учени, културни дейци, писатели, скъпи деца, ученици и студенти, 24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще.

Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители, признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите.

Днес празникът се върна към своята същност - да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си. И празник ще има у всеки българин! Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят; буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието.

Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко - и великото, и обикновеното - започва от ученическия чин, от пространството на духа.

И макар в различна година като тази, усещането на празника носи това послание заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света. Българският учител прояви творчество и присъщите за професията хуманизъм и солидарност. В новите условия на виртуалното обучение това стана видно за всички. Преподавателите се включиха отговорно като бяха креативни и смели, отдадоха се на мисията си - образованието на българските деца - и заслужават нашата признателност за това.

В настоящите времена на изпитания обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая и преподавателите - тези най-ярки последователи на учението на светите братя, ще продължават да предават знания чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите.

Виждаме тържеството на образованието! Откриваме го в обединените усилия на учители и родители.

Благодаря и на учениците, които посрещнаха с интерес и без страх новите условия в образованието, за това, че преодоляват заедно с преподавателите и семействата си предизвикателствата на настоящето. Поздравявам ги и за благородните жестове на подкрепата към техните учители и към усилията и работата на българските медици. Това е урок по солидарност и много от вас, скъпи ученици, вече взеха един важен изпит - този да бъдат, на първо място, човечни.

Благодаря и на родителите! Те навлязоха в образователния процес, бяха съществена част от него и доказахме заедно, че можем да устоим на кризата, единствено като обединим усилия в търсене на отговор за новите предизвикателства.

Науката и учените са тези, които разкриват бъдещето пред нас!

Благодаря на българските учени и изследователи за приноса им във всяка една сфера на познанието.

Поздравявам творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света!

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    12 2 Отговор
    Стига остарели клишета !! Само ти ли не 345 виждаш ,че няма от 30 год. култура и образование !!
  • 2 Георги Илиев Митев

    1 2 Отговор
    Поема за П-Е : П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората върви по тревата. П-Е е признат активист: турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошаря:"Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация". Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията ,медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
  • 3 YAMAHA

    10 1 Отговор
    Родитилити учитилити

    Коментиран от #6

  • 4 Сандо

    12 0 Отговор
    Въпрос към министъра:По случай празника достигнахте ли 50 % функционална неграмотност в повереното Ви образование?И Честит празник на всички,обичащи и тачещи великия и несравним Български език и несрамуващи се да пишат с Български букви!

    Коментиран от #11

  • 5 Сергей Лавров

    6 1 Отговор
    Деб..ы бе..ть. Затвори всички училища, университети. Това вашият празник ли е ?!
  • 6 the truth

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "YAMAHA":

    ДИцата, родитилити, ши напраими... ей така говори този некадърник. Трагикомедия е българското образование! Краси Т*ъпото е министър както поговорката ''мъж, като л*айно на дъжд''.
  • 7 Васил Левски

    8 2 Отговор
    вашата култура ли са тези бедни мръсни стари хора, ровещи из боклука в София? Гордее ли се министърът с това? Бандата на Борисов изведе страната в бедност.
  • 8 Обикновен човек

    6 2 Отговор
    Значи ...ако на едно обикновенно магаре ако му сложиш табелка ГЕРБ в България ромите и други които са на хранилка в ГЕРБ ще го изберат за министър председател и естествено това магаре ще си назначи други магарета за министри !!!!!
  • 9 Русороб

    0 2 Отговор
    Трябва всички в днешния ден да благодариме на другаря Ленин че е създал азбуката нашата и македонската, най древната азбука но света. Дружно да се хванем за ръце и да поднесем цветя пред руското посолство, да почетем прекрасната изложба.
  • 10 Вярвайте

    3 2 Отговор
    Най-трудно е да се заразиш с корона вирус.Жeлaя дa ce зaрaзя c кoрoнa вируc и търcя бoлeн нa лeглo c дoкaзaнa диaгнoзa.Изиcквaнeтo бoлния дa e зaрaзeн нa нe пoвeчe oт 1 ceдмицa и дa бъдe в пикa нa бoлecттa.Дaвaм 100 кинтa.Пoдгoтвил cъм дoкумeнт oт мoя cтрaнa,кoйтo oнeвинявa бoлния в cлучaй,чe ce гътнa
  • 11 Краси Тъпото

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    ПостгнахмИ дИвИдИсе процента нИграмотност. ИскамИ прост ИлИктУрат. УспявамИ. Аз съм чУвек на ДьепИсье...
  • 12 Табаков

    3 1 Отговор
    Пенчо,чети,бе! Пенчо не чете,а зяпа игри в компютъра. Пенчо,учи,бе! Пенчо не учии. И неуки млади хора все повече ще се явяват в България. А без наука хората няма да намерят сполука. Освен ако нямат мама и тати на ръководни длъжности и с много дебели връзки във властта. А тези,които изкласят със знания,Западът ще ги всмукне с добри условия,лукс жилища и високи възнаграждения, и така те повече няма да се върнат в България. Честит да ни е 24-ти май,уважаеми дами и господа! Колкото сте останали.
  • 13 ФАКТ

    3 0 Отговор
    И тоя селяндур бил министър !? Мляка ,пляка, не можеш да разбереш какво говори !
  • 14 Истината

    1 1 Отговор
    Подменена,но ти върви народе затъпени
    Войнстваща посредственост прикрита зад нечовешки ценности
    Към светли бъднини върви
    Жалко за децата ни
    Няма на кого да подарят цвете с благодарност
    Няма на кого да бъдат благодарни
    Никой не им е подкрепял невръстните ръце
    Тържествуващо зло
    Честит празник МОН
  • 15 За мерките

    0 1 Отговор
    Официално 11 на сто от учениците не посещават онлайн заниманията. На практика са поне два пъти повече. Обучението в последните 3 месеца е провал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове