Last news in Fakti

11 Юни, 2020 18:38 5 957 16

Предлагат четири дни в училище за учениците, петия - онлайн

  • онлайн обучение-
  • учебна седмица

Идеята е все още на етап проект и със сигурност ще се обмисли много внимателно

Предлагат четири дни в училище за учениците, петия - онлайн  - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени в училищния закон, обсъдени на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и ръководството на МОН, съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата.

По думите му идеята е все още на етап проект и със сигурност ще се обмисли много внимателно и детайлно, преди да влезе в сила. Целта е да се даде възможност на всяко училище, не само на иновативните, да въведе до 20% в учебните планове и дни за дистанционно обучение, ако желае, съобщава "Сега".

"Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде посветен на дистанционно обучение", казва Стаматов, който дава пример с Австрия. Там понеделник и вторник учениците учат в училище, а сряда имат дистанционни часове вкъщи, в които обикновено работят по поставен от учителите проект. "У нас този ден най-вероятно ще се сметне за разтоварващ, но всъщност той е от най-пълноценните за децата, защото през това време те хем научават много нови неща, хем им е интересно", смята Стаматов.

Според него 20%-те от часовете в електронна среда могат да се приложат само за един учебен предмет, или за всички предмети, в зависимост от желанието и спецификата на училището. Става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер, пояснява той, като според него реалистичният срок за въвеждането ѝ в закона е ноември-декември т.г.

Една от промените в закона за предучилищното и училищното образование ще е свързана с ясно дефиниране на това що е то дистанционно обучение, както и с прилагането на тази форма при грипни ваканции - нещо, което вече бе анонсирано от просветния министър Красимир Вълчев. Идеята е така да не се изпуска учебен материал. С друга промяна ще се регламентира и въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните - също оповестено вече намерение.

Сред другите обсъдени вчера промени в закона е и засилване на контрола над училищните настоятелства от страна на МОН, който в момента не е разписан достатъчно в закона. "Някои малки училища разполагат с големи имоти, като в страната има негативни практики за събиране на пари и отдаване под наем на тези имоти, като в същото време учебните заведения твърдят, че нямат достатъчно пари", коментира Стаматов. По думите му една от промените в това отношение ще е директорите и заместник-директорите да не могат да бъдат членове на въпросните училищни настоятелства.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦК на ГЕРБ

    20 9 Отговор
    А ще намалите ли заплатите на педагозите ???
  • 2 Рошко

    26 4 Отговор
    Затваряйте направо училищата, и очаквайте прогресивно поколение, или по добре ги направете чалготеки
  • 3 LLLJJJ

    35 0 Отговор
    Защо не намалят депутатите ще има голяма полза от това хихи :)
  • 4 Ха Ха Ха

    25 2 Отговор
    От прости управляващи тъпи решения
  • 5 м-р Костов

    25 0 Отговор
    Защо трябва да триеш чиновете 12 години, а после да гласуваш за ГЕРБ? Гласува се с кръстче, не с цитат от Дамата с камелиите.
  • 6 Петър

    25 5 Отговор
    Това е абсолютна простотия! Намалете заплатите на персонала или редуцирайте щатовете, тогава! В частния сектор всичко, което е он лайн се отразява по този начин !!!!
  • 7 Driving pleasure

    31 6 Отговор
    Стаматов - ти си идиот!!!
    Това само НПО ненормалник с някакви сериозни ментални увреди може да го предложи! А родители ще си вземат ли 1 ден или ще оставят децата в къщи без надзор?
    А децата какво точно ще учат? Мислиш, че сега с тия корона глупости някой е научил нещо ли?! И родителите и учутели и децата знаят, че в момента се лъжат един друг!!!
    Пълна тъпанарщина е това и то поредната тъпанарщина! На такива "новатори" като тебе по 1000 тояги, че белким ви дойде барем малко акъл!
  • 8 Краси

    23 4 Отговор
    Стаматов ли си,какъв ли си,от къде изпълзя па ти бре.За някаква сумичка от сорос си готов да ни затриеш децата бре.Абе де върни си се у дупката и си трай.Достатъчно е разбито образованието.Де спрете се бре.БЕЗРОДНИЦИИИ.

    Коментиран от #13

  • 9 Дистанционен родител

    30 5 Отговор
    Дистанционното обучение върши работа на МОН, на някои учители и на някои ученици. Нито Стаматов, нито Вълчев сте седяли като мен, наблюдавайки реалният учебен процес. Децата влизат–излизат, или само се регистрират в системата. Отговорните учители по няколко часа са на жива връзка– изпитват, преподават, задават домашни. Неангажираните учители в определен час спускат задание и изобщо не контактуват с учениците. Учениците също са постоянно присъстващи и активни, както и други различни хитряги, на които учителите се молят да влязат в час и да напишат нещо поне като за3. Учейки вкъщи повечето ученици директно отварят информационните сайтове, но не и учебници и тетрадки. И в крайна сметка– положителните резултати са само в главата на заинтересованите, но не и на учащите се.
  • 10 Пак

    13 3 Отговор
    Някое пиле и то директор се из... ва. Аман от умници.
  • 11 😂🤣😂

    17 2 Отговор
    Новият девиз на училищата ще е: учи дистанционно, пиши с клавиатурата, спаси дръвче! И като пораснат децата ни, ще има предостатъчно дръвчета да се катерят и прехвърлят от клон на клон...
  • 12 факт

    12 1 Отговор
    а интернета кой ще плаща!?
  • 13 Пижо

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Краси":

    Обсъжда се също и, от есента по улицата ще
    се движим в колона и на два метра един от друг,
    и с раници на гърба....и съм сигурен че, ще има
    идиоти които ще го изпълнят!!
  • 14 Миро

    10 0 Отговор
    Направете и физкултурата онлайн.
  • 15 Заинтересован

    13 2 Отговор
    Това е много глупаво! Не знам как е възможно някой да го измисли. А и по време на грипни ваканции да се учи дистанционно. Ами нали учениците са болни.как да учат, а и учителите са болни.Ще се лъжем. че има обучение и кой ще спечели?
  • 16 Милена Янева

    3 2 Отговор
    Сметка, гордея се, че си моя ученичка. Но обърнете се към МОН с предложение да искат мнението на учителите, а не да се чудят каква глупост да измислят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове