Last news in Fakti

11 Юни, 2020 20:45 2 727 9

БСП-София: Подкрепяме изграждането на RDF инсталация, но мястото ѝ не е в центъра на София

  • бсп-
  • бсп-софия

Столичните социалисти предлагат съоръжението да бъде край село Яна, в местността "Садината"

БСП-София: Подкрепяме изграждането на RDF инсталация, но мястото ѝ не е в центъра на София - 1
Снимка: БСП-София

Ние подкрепяме изграждането на RDF инсталацията, но категорично се противопоставяме на мястото, което е избрано, а именно в центъра на София. Считаме, че мястото ѝ е в местността "Садината", с. Яна, до завода за твърди отпадъци. Това каза по време на заседанието на Столичния общински съвет общинският съветник от БСП Милка Христова, която е и заместник-председател на СОС.

Според Христова така ще се предотврати превозването с тежки камиони на балите през града. Инсталацията ще бъде изградена в непосредствена близост до завода и ще се намали опасността от вредни емисии. Няма да се подклаждат страховете на хората.

Тя цитира проучвания на специалисти, според които „розата на ветровете“ така е ориентирана, че най-доброто място за разположение на инсталацията е именно в местността Садината, където е и заводът за твърди отпадъци, а не в най-ниската част на София.

„Нека преосмислим мястото на инсталацията“, призова тя и допълни, че това ще реши екологичните проблеми, но няма да постави финансите на Столична община и бъдещето на проекта под съмнение.

Милка Христова каза, че БСП като отговорна политическа сила си дава сметка за ситуацията, в която се намира системата за управление на отпадъците – с изградени две фази, най-вече завода за твърди отпадъци, който произвежда RDF гориво, което трябва да бъде оползотворявано. „Ако не се изгради третата степен, а именно за оползотворяването на това гориво, сме изправени пред заплаха да връщаме над 700 млн. лв., които са вложени досега в изграждането на завода за твърди отпадъци и инсталациите за компостиране и разграждане на биологични отпадъци, каза Христова - Явно системата трябва да бъде завършена“.

Тя припомни, че опитите за местни референдуми не започват от настоящето предложение на „Демократична България“ и независимия Борис Бонев.

„Още 2013 година по инициатива на групата на БСП и с участието на Ангел Джамбазки беше направен първия опит за референдум за прекратяване на концесията за „Софийска вода“. Последваха предложения за референдум за застрояването в „Дружба“ и в „Младост“. Последното предложение беше пред 2018 година – именно за референдум, свързан с изграждане на RDF-инсталацията, но той не беше допуснат от СОС. Респективно не беше допуснат и от съда, въпреки че беше обжалван“, посочи Милка Христова.

Альоша Даков: Проектът за RDF инсталация има застраховка – правителството е готово на всяка цена да го реализира

Столична община има възможно най-неефективната система за управление на отпадъци. Това каза общинският съветник от БСП Альоша Даков, който е заместник- председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

„Това се потвърждава от анализ, финансиран от Европейската инвестиционна банка, на разходите, които заплащат столичани през такса смет за събиране, транспортиране и обезвреждане на един тон битов отпадък. Размерът на тези разходи е значително по-висок от това, което заплащат гражданите на редица европейски столици“, посочи той.

Даков заяви, че още преди две години е изразил силно безпокойство от анализа „разходи – ползи“ по проекта за изграждане на инсталацията за RDF гориво. „Консултантът е коментирал един безспорен факт - не всички средства, които гражданите и бизнесът на София заплащат за такса смет, се разходват за дейности, за които това е допустим- събиране, транспортиране, управление на отпадъците и поддържане на чистотата на обществените площи, каза той - Това е силно притеснително. Надявам се този анализ да стане публично достъпен за общинските съветници и за гражданите.“

Общинският съветник от БСП припомни, че този проект има една много интересна застраховка – решение на Министерски съвет от края на 2018 г. Според него правителството на Република България е готово да похарчи парите на всички данъкоплатци за изграждане на точно това съоръжение, точно на тази стойност, точно на това място, независимо от мнението на компетентния орган – Европейската комисия.

„Това е изключително странен пример за взаимодействието между местната и изпълнителната власт. Независимо дали ще бъде финансиран, ръководеното от премиера Борисов правителство на Република България е готово на всяка цена да похарчи средства за реализиране на този проект“, заяви Альоша Даков.

Петко Димитров: Ще продължим да търсим форми и начини да бъдат защитени правата и здравето на софиянци

Най- вероятно управляващото мнозинство няма да се съобрази с мнението на опозицията и редица неправителствени организации по отношение на мястото на инсталацията за RDF гориво. А най-лошото е, че няма да се съобрази с мнението на гражданите. Това каза по време на заседанието на СОС общинският съветник Петко Димитров.

„През изминалата година Младежкото обединение на БСП в София проведе информационна кампания на терен сред тези граждани, които всички използват като щит на тезите си“, заяви Димитров, който е и председател на младите социалисти в столицата.

„За съжаление установихме, че хората изобщо не знаят за какво става въпрос. А тези, които бяха разбрали, не са съгласни да се изгаря RDF горивото в тази част на града“, посочи той.

Петко Димитров изтъкна, че е необходимо да запознае Общинския съвет с мнението на живеещите в район Сердика, където е планирано изграждането на въпросната система, а и на стотиците хиляди хора живеещи в съседните райони Подуяне, Надежда, Оборище и други.

„Те са твърдо против“, заяви той и допълни, че общинските съветници, избрани от гражданите на София, са задължени да се съобразят с мнение на гражданите.

„Инициираният от БСП през миналия мандат референдум по темата, по волята на управляващите Столична община, остана мираж“, припомни Димитров.

„Въпреки това ние ще продължим да търсим форми и начини да бъдат защитени правата и здравето на софиянци“, категоричен бе най-младият общински съветник.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    8 3 Отговор
    ТАКА КАКТО СА СЕ ИЗТЪПАНЧИЛИ ПОМИСЛИХ, ЧЕ СА НА РАЗСТРЕЛ..В ПЪРВИЯТ МОМЕНТ, ПОСЛЕ ЗАЦЕПИХ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 прррц

    2 1 Отговор
    в парламента трябва да е
  • 4 Актуална Антена

    3 4 Отговор
    Абе турете перки на Бузлуджа. Произведената ел енергия че е достатъчна Шопите да се отопляват на ток. Апа боклуко го пратете у Брюксел да си го горят тама
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Р. Овч.

    4 0 Отговор
    Това пресцентъра на бкп ли е?
  • 8 Велик е нашия войник

    0 0 Отговор
    Дебелаци
  • 9 месара

    1 0 Отговор
    ама другаре , питахте ли с. Яна дали са съгласни ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове