Last news in Fakti

25 Юни, 2020 09:41 3 721 24

Доц. Чорбанов: Кой излъга премиера? COVID-19 вирее и при 37 градуса у нас

  • доц. андрей чорбанов

Не смятам, че има втори пик и маските ще помогнат. Това е просто естественото развитие на вируса, коментира доцентът

Доц. Чорбанов: Кой излъга премиера? COVID-19 вирее и при 37 градуса у нас - 1
Снимка: БГНЕС

PCR-реакцията е много специфична. Има по-евтини и скъпи PCR кит-ове. По-евтините могат да покажат лъжлив резултат, по-скъпите показват на 100%. Това заяви пред бТВ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН. 

"Коронавирусът не се вълнува от външните температури. Вирусът вирее в 37 градуса в нас", каза още той. 

Доцентът настоя хората, които са подвели премиера Бойко Борисов с прогнозите си, че няма да има коронавирус през юни и юли да си признаят. 

"Нормално е вече хората да се движат, да работят, да се събират - затова и имаме ръст на заразени. Гъстотата на населението има голямо значение от разпространението на заразата", допълни доц. Чорбанов.

"Не смятам, че има втори пик и маските ще помогнат. Това е просто естественото развитие на вируса", коментира ръководителят на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

"Има опасност хората по стадионите да се самозаразяват, защото викат и се прегръщат. Но не мисля, че ограничаването на мерките ще помогне - вирусът само ще се забави за малко, а после отново ще има увеличение", каза още той. 

"В БАН работим за ваксина срещу коронавируса. Вчера се предаде проект. Много български учени работят за лекарства за вируса", завърши доц. Андрей Чорбанов. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Процесор Вучков

    62 10 Отговор
    А пачките от по 500 евро виреят във нощното шкафче навсякъде и при всякаква околна температура

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Баро Вкаров

    47 8 Отговор

    До коментар #1 от "Процесор Вучков":

    Сус,бре!Тея пачки са за борба с Коронавируса!
  • 3 Гост

    38 4 Отговор
    Ами картината е ясна. Криеш се,носиш маска, пазиш дистанция.......и забавяш и ограничаваш разпространението на вируса. ЗАБАВЯ , НО НЕ НИ ЗАБРАВЯ. Каквото и да правим ,видно е че няма да изчезне. Но парите ще изчезнат. И?

    Коментиран от #4

  • 4 Баро Вкаров

    29 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Докато не се ЗАРАЗИ 70-80% от населението, вируса няма да отслабне и да изчезне!А това ще трае поне 2-3 години,затова си стойте в къщи и през есента ще ядете на Бочко цървулите!

    Коментиран от #9

  • 5 ТаУмВзе

    29 3 Отговор
    Верно е! Не вирее само в чекмеджета с пачки и кюлчета при стайна температура. Спинкането сладко също е много важно. Както и Каскета да не може да сети да разследва Мутрата. Яко скок на герберастката Чума е!
  • 6 доЦЕНТ

    23 3 Отговор
    Народът иска бръснати Мутри, а мрази Доктори и Учени!

    Колкото за престъплението срещу Обществото, интересно за колко ли минути Аналниев ще пропадне в Ада, ако го накарат да пие от СОБСТВЕНОТО си "лекарство" - НЕКА ПРОСТО МУ ДАДАТ ДА ПРОДАВА ЕДНА СМЯНА БИЛЕТИ В НАМОРДНИК (С ПОКРИТ НОС!!!), В АВТОБУС, ОТ ТИЯ "НОВИТЕ" БЕЗ ПРОЗОРЦИ, ДЕТО ТЕМПЕРАТУРАТА Е 45-50 ГРАДУСА!
  • 7 цербер

    2 6 Отговор
    По-евтините могат да покажат лъжлив резултат, А по-скъпите показват на 100%. ПАК ЛЪЖЛИВ РЕЗУЛТАТ ЛИ? Вирусът вирее НА температура от 37 градуса по Целзий в нашето тяло"- каза още той.
  • 8 куку руку ку

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Процесор Вучков":

    Колкото повече се говори за пачки и кюлчета в интернет пространството, толкова по-строги мерки за ограничаване на хората ще има... очаквам да върнат и КПП на изходите на градовете.
    Заповедта за носене на маски няма нищо общо с вируса, а с отклоняване на вниманието от истинските проблеми- кражби и корупция.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    6 11 Отговор
    Този разправяше, че маските не помагат, но трябвало да се носят в болницата където имало повече заразени. Само като му чух "логиката" и ми стана ясно къв капацитет е. Е от такива "специалисти" на които ще раздадат парите трябва да се разчита за българска ваксина или препарат 😂 Е поне не говори за антитела от клетъчния имунитет,като други "специалисти" . Основната разлика при PCR 'ите е,че единия е мултиплексен и следи за няколко специфични участъка от вируса и за това е толкова специфичен. Използват се флуоресцентни сонди и детектор, затова е по скъп. Освен това е високопродуктивен. Китовете за самата реакция са универсални за която и да е РНК,праймерите и сондите са специфични, но разлика в цените им също няма освен ако няма спекула и само тия за covid да са десеторно по скъпи примерно.
  • 11 Alex

    5 9 Отговор
    Ега ти доцента! Вирусът виреел в нашето тяло при 37°… Едно е вирусът да се намира на една повърхност и при температура от 37° да издържи час/два или при 18° да издържи 8 часа след което ако докоснеш това място няма имаш опасност да се заразиш а съвсем друго е вече да си имфектиран и ако ще и 40° да ти е температурата вируса няма да умре от телесната ти температура. Вируса е уязвим на температура когато е бравата на вратата например или върху банкноти. Какви са тези "доценти" не разбирам?
  • 12 тъпо и смешно

    8 4 Отговор
    В БАН работили по ваксина! ХА ХА ХА!

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "тъпо и смешно":

    А докато заплатите на младите учени са колкото на чистачка,наистина такива изказвания са смешни. Въпреки, че със сигурност има една "шепа" хора които работят в България и на тези заплати. Доколкото знам са в съвсем друга област обаче.
  • 14 Баро Вкаров

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Кво после!?Матряла НИКОГА не мисли за после,защото не притежава втора сигнална система!Така и не разбраха,че ЗАРАЗЕН не означава БОЛЕН!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шопо

    4 2 Отговор
    Бате,я без да съм доцент знам оти коронката в Австралия вилнееше точно през техното горещо лето...
  • 17 SAAB

    7 0 Отговор
    В БАН работели........много професори , доценти , генерали....еле щом и пожарната има гИнИрал.....:)

    Коментиран от #22

  • 18 асистент

    3 3 Отговор
    Той сигурно и при спирт 95 градуса оцелева... но за кратко време!
    Доценте, доценте... стига се изказвахте неподготвени, те светила в тази област световно известни все още го изучават и не смеят да се изказват толкова крайно, та ти ли доценте си корифея и знаещия?
  • 19 Behemoth

    4 0 Отговор
    Не температурата а ултравиолетовата светлина беше надеждата...
  • 20 asd

    2 2 Отговор
    12.03.2020
    Доц. д-р Атанас Мангъров, пред “Труд”: Коронавирусът изчезва юни
  • 21 Covid 20

    2 0 Отговор
    До момента тази година 37 градуса у нас не е ставало, с едно кратко изключение в средата на май, когато имаше пясък от Сахара и беше наистина много топло. Тогава който си спомня, заразените бяха около 20-тина на ден.
  • 22 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "SAAB":

    Той и Мутафчийски "работеше" ама се оказа, че е в Гърция на моренце.
  • 23 МОШЕТА

    2 0 Отговор
    НИЩО НЕ РАБОТИТЕ , УСВОЯВАТЕ ПАРИ - ПЪЛНИТЕ СИ ЧЕКМЕДЖЕТО -- ВАКСИНА НЯМА ДА НАПРАВИТЕ ЩОТО ПОНЯТИЕ СИ НЯМАТЕ КАК !
  • 24 Ема

    0 0 Отговор
    Имате сметка от увеличаването на заразите, за да продавате своята ваксина. Според цялата световна общественост маските помагат, само българите от БАН най-умни. Стига сте обърквали народа си, престъпно е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове