Last news in Fakti

26 Юни, 2020 23:33 4 506 50

Д-р Сибила Маринова: На българина му е трудно да спазва правила

  • велико търново-
  • сестри-
  • covid-19-
  • д-р сибила маринова

''Ако някой иска да каже нещо, ще го чуят и през маската'', категорична бе тя

Д-р Сибила Маринова: На българина му е трудно да спазва правила - 1
Кадър: БНТ/Панорама, на снимката: д-р Сибила Маринова

''Повечето хора смятат, че няма такава опасност. Много е странно, че трябва да се случи на някого конкретно, за да повярва. Когато гръмна Чернобил преди години, тази радиация никой не я видя нали? Обаче хората вярват, че имаше радиация. И то имаше. Коронавирусът също не се вижда така от обикновените хора. Нали той не маха във въздуха? Но го има, съществува, опасен е, все още няма лечение, заразен е, и причинява тежки поражения на белия дроб.'' Това заяви за предаването ''Панорама'', излъчващо се по БНТ, д-р Сибила Маринова, която е сред медиците, които са на първа линия в борбата с COVID-19 в болницата във Велико Търново.

Припомняме, че в Търновската болница имаше заразени с коронавирус медицински сестри, като добрата новина е, че всички те към ден днешен са добре.

''Това е обида, според мен, към цялото лекарско съсловие'', така д-р Маринова коментира скандалната снимка, направена в благоевградска дискотека, на която тече купон и танци в лекарски гащеризони. 

''Поведението на хората също е леко обидно, защото има хора, които не се прибираха седмици. Има такива, които все още не се прибират при близките си, за да лекуват тези болни. От моите екипи, хора, влизаха вътре, сменяха се на седмица, една от специализантките си изкара рождения ден при коронаболните в реанимация'', разказа тя.

''Спазването на някакви правила, по принцип, на българина като че ли му е много трудно. И даже имам чувството, че има някакъв национален спорт да нарушим правилата, за да докажем колко сме готини…Защо тази маска да ограничава нечия свобода? Чувате ли ме как говоря през маската. Ако някой иска да каже нещо, ще го чуят и през маската. Това е обществена отговорност. Която на нас ни липсва. Това да се погрижиш за другия, да запазиш здравето и живота на другия. Няма по-ценно нещо от човешкия живот. Няма такова нещо. Човешкият живот няма цена. Това е най-ценното нещо. Ако не си жив - за какво са ти всички материални придобивки, за какво са ти тези празненства, ако това ти е последното празненство'', възмути се д-р Маринова от поведението на някои български граждани.

''Аз миналата година загубих майка си. Тя почина в моето отделение. Моето, то не е мое, в нашето отделение. Много е тежко. Да знаеш, че този човек няма да го върнеш, че няма да го видиш повече. Точно едно такова лекомислие, заради нещо такова, да не можеш да си прегърнеш близкия. И да го видиш. Защото всички повтарят, ама те са възрастни хора и са с придружаващи заболявания. Искам да питам хората: смята ли някой от вас, че има повече право да живее от някой друг?'', сподели д-р Сибила Маринова.

Една от каузите на д-р Маринова е донорството. ''Донорството го приех за своя кауза, защото, един вид, тогава е надхитрена смъртта. Надхитряваме я смъртта, защото чрез донорството частица от някого остава да живее у някой друг, така продължаваме живота'', каза тя.

''Вярвам в много неща. Вярвам в науката, вярвам в Бог. Може би ще ви изненадам, но вярвам в Бог. Аз съм християнка. Вярвам в екипа си. Защото са доказали, че са хора, на които мога да вярвам. Вярвам и в себе си, въпреки че бях доста разклатена през тези дни. И вярвам в доброто, въпреки всичко. И вярвам, че доброто винаги побеждава. В това вярвам. И се надявам скоро да се случи'', завърши лекарката, която е на първа линия в борбата с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ггггг

    44 7 Отговор
    много българи приемат правилата като посегателство в/у свободата му. или директно за политическа репресия. за политика става дума.

    Коментиран от #42

  • 2 Антимилиционер

    31 40 Отговор
    С бай Ганьо се говори само със сопа в ръка. Тия милиционери от друго не разбират.
  • 3 ТМВ

    53 49 Отговор
    Вирусът на тази докторка е в болният и мозък,по скоро конкретно за България е политически!!!!!
    Нали има отпуснати едни милиард и половина евро които без срам страх и съвест трябва да бъдат усвоени и присвоени,тоест откраднати...!!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Антимилиционер

    25 34 Отговор

    До коментар #3 от "ТМВ":

    Ти доктор ли си, че я поправяш или май май докер си падаш....
  • 5 az #Оставка!

    49 18 Отговор
    Обидили се били на една дискотека, а когато премиерът ги врътна с бещаните извънредните пари никой не посмя да излезе и открито да заяви, че е обиден ...
    Усетихте ли лицемерието и фалша в обидата на белите престилки???
  • 6 Доктор Жозеф Игнасий Гилотин

    24 22 Отговор
    Дай на Ганю слободия и му гледай сиира...
  • 7 Цако

    29 3 Отговор
    Тиква на бесило=кеф.
  • 8 Ква свободия

    12 16 Отговор
    Ганчо заслужава само лопата,ама фурнаджийска
  • 9 TтТ

    17 9 Отговор
    Сега разбрахте ли защо, всяваха “напрежение”страх”паника”? Защото тая “ медия” е да ви дезинформира!!!!
  • 10 Санитар

    34 17 Отговор
    Познавам много доктори,които не би трябвало да са доктори,но по стечение на обстоятелствата практикуват и вършат купища грешки,които биват замазвани от нещастните им колеги.Уважаемата докторка си противоречи.Ако вируса нанасяше сериозни поражения на който и да е орган първо медицинския персонал щяхме да дадем фира а след нас и докторите
  • 11 анонимен

    35 10 Отговор
    Че вирус има - има но вожда за утре ще каже 602 заразени само и само парите от Европа да бъдат присвоени.После ще станат 1000 а болниците ще са все така празни а парите ще са повече вероятно.И не само шкафовете но и гардеробите, мазетата и в какво ли не ще пълнят с тия пари.Мафията облечена във власт става все по-алчна и алчна.
  • 12 Аз не съм българин,

    27 22 Отговор
    От 38 години живея в България,жена ми е българка.
    И на нея им го казвам с малки изключения вие сте завистливи злобни и двулични хора....!!!
    На руски ни к селу ни к гораду,и вам нельзя доверять...!!

    Коментиран от #22, #40

  • 13 един

    15 11 Отговор
    Тая сибила и с маската бих я изпердашил

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1234

    10 7 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Ако го казваш наистина - бая си закъсал, брат.....

    Коментиран от #17

  • 16 5ттжк

    16 14 Отговор
    Що за кумявка? Да си чака парите от измислените пътеки без да обижда останалите хора, които не са умопобъркани.
    Да дефилират по бельо като колешката в Русия.
  • 17 друг

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Що би, яка мадама е, малко глежава ама става и аз бих я изпердашил!
  • 18 Ох мамо

    15 3 Отговор
    Имали нещо за което Българина не е лъган.Затова се стига до тези ситоаций.

    Коментиран от #19

  • 19 гейчо гейчев

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ох мамо":

    Кажи го на Конфуций!
    Кажи му още че допускаш елементарни правописни грешки - аре марш в школото!
  • 20 Един ром ..

    15 0 Отговор
    На българина му е трудно да спазва правилата , а на циганина лесно ли му е ?
  • 21 плевен

    13 5 Отговор
    Докторката е права за вируса. Да го прехвърля на нацията- не. Навсякъде по света, взеха връх безотговорните. Политиците осъзнаха, че ако вземат сопата ще загубят изборите. И ни оставиха да си трошим главите, щом сме глупави.
    Момчета, гледам рентгена на най- близкия ми човек, и стомаха ми се свива от безпомощност. Едно поражение в левия дроб и две в десния. До живот.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 GodisSavior888

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "плевен":

    Здравейте, не знам точно какъв е случая, но как така имате информация, че пораженията в белите дробове от Ковид са до живот? Нали е нов вирус и много неща не били ясни - как така ви дават такава прогноза? Ако искате пробвайте с някакъв йонофор на цинка (кверцетин например, има го като добавка, а също и в естествен вид, например в каперси, червен лук и ябълки, мисля, че и боровинките, и бъза също го съдържат, както и много други естествени храни)+ цинк поне за един / два месеца. Дано да имате подобрение. Не съм лекар, затова консултирайте се със специалист по тази тема.
  • 24 Критичен

    23 7 Отговор
    Много сълзлива статия!Истината е,че покрай измисления вирус беше отказана медицинска помощ на много болни!За какви дежурства и бдения ни разправя тази,при 15 болни в интензивното и 30000 медицински персонал?!Болниците три месеца бяха почти празни!Нискокачествена постановка!!!В България на всеки пет-шест минути умира човек!Но няма инструкции и парични знаци за да се пише за това!
  • 25 Малей боНба!!

    12 3 Отговор
    Да не оставим никой да умре без медицинска помощ!
  • 26 Реалист

    16 10 Отговор
    Хората отдавна разбраха че вирус няма.... Сзо призна че хората си умират от напреднали болести и просто им е дошъл краят.... А това че евреите искат да владеят няма да ги огрее.... Ставай народе... Герб изпълняват заповеди с друга цел... Докато ни баламосват с ковид евреите си прокарват законите в цял свят.... До като носим маски ще загубимконститицията и законите си.... И то в цял свят...... Това е заговор срещу човечеството..... За това ковид е измислен за цял свят..... И държат хората в страх.... Да няма протести и революции..... Алоууу спите ли... Спите.... И още как....
  • 27 Шекспир

    12 1 Отговор
    Спрете с тези квалификации.На българина туй на българина онуй.Като гледам американци англичани немци...всичките са родени за правила.Всеки изпълзява отнякъде и прави заключения

    Коментиран от #29

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ЧОВЕКцени нещо чак когато го загуби
  • 29 Мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Шекспир":

    Обаче виж и гласуванията. Или платените тролове са изключително активни/многобройни, или промивката на мозъка е много ефективна и българите почват да ненавиждат себе си по примера на белите либерасти в щатите, дето смятат, че заслужават геноцид и черните са в правото си да ги тъпчат.

    Не знам кой от 2-та варианта е по-зле, но е зле!
  • 30 Андрей Андреев

    5 8 Отговор
    Поклон за такива лекари
  • 31 Доктор Хаджийски

    5 9 Отговор
    Прочетох коментарите на: ТМВ, ТтТ, един, 5ттжк,друг, критичен, реалист. Първо,претендирате, че сте българи. Ама научете се да пишете на правилен български език без правописни грешки. Второ: развивате едни измислени теории... На 3 март Президентът се изцепи на връх Шипка,против карантината със съмнение за вируса.
    ПОЖЕЛАВАМ, НА ГОРЕ ОПИСАНИТЕ АНОНИМНИ НЕВЕРНИЦИ, ДА ПИПНАТ ВИРУСА, ДА ДОЙДАТ В БОЛНИЦАТА КЪДЕТО АЗ РАБОТЯ В ИНФЕКЦИОННОТО ОТДЕЛЕНИЕ. Ще ви лекувам съвестно с всичко необходимо, много внимателно ще ви набутам пластмасовия маркуч в ларинкса /гърлото/ за да можете да дишате и оживеете

    Коментиран от #33

  • 32 Истината

    8 6 Отговор
    Поредната крадла с бяла престилка
  • 33 Българин

    12 5 Отговор

    До коментар #31 от "Доктор Хаджийски":

    Благодаря "докторе", сам показа какви сте българските лекари - арогантни и некомпетентни! За годините обучение само това ли научи - да интубираш /даже и термина не си запомнил/, казваш какво бил казал президента на 3 март, а я кажи какво каза шефа на НОЩ Мутафчийски на 29 февруари - коронавируса не е опасен, грип Б е по страшен, все пак уж лекар го казва, а не политик. От три месеца само слушаме как медици се оплакват наляво и надясно, а истината е че вируса ви дойде дюшеш - клатите си краката по цял ден и се чудите как да оберете поредния пациент и коя здравна пътека да източите. Фактите говорят сами - 30000 лекари в България, 18 в интезивни отделения иначе казано по 16000 лекари на пациент в реанимация, щеше да е смешно ако небеше трагично.
  • 34 Ема

    5 7 Отговор
    Българите, които пишат против мерките: дистанция, маски и очила са 4 групи от социално безотговорни лица: напълно неграмотни; намесващи вируса в партийните пристрастия и конспирации; уплашени за бизнеса си и млади нарциси, завиждащи на възрастните хора, задето дишат въздуха наравно с тях, боговете. Неграмотните няма как да се ограмотят, защото често по природа са си тъпи, онези с пристрастията са едновременно тъпи и психично болни или пък продажни; младите нарциси не са хора и нямат съвест, те дори не са човекоподобни. Единствено хората с бизнеса могат да разберат, че не мерките пречат, а тяхното неспазване: много граждани с пълно право ще избягват обществените места, където има голяма възможност да се заразят.

    Коментиран от #36

  • 35 Хахаха

    8 5 Отговор
    Горката докторка, загубила била майка си, на всички останали майките ни са безсмъртни, рожденните си дни карали на работното си място, на всички останали ни дават по месец платен отпуск когато имаме рожден ден, от нейния екип се редували да работят през седмица, трудно е наистина да работиш през седмица, а да взимаш цяла заплата, че и бонус 1 000 лева. От всичко казано разбрах, че в отделението са влизали хора от екипа и и специализанти, какво е правила Сибилчето не става ясно, освен че е носила маска и миналата година е влязла в отделението при майка си. И накрая като е толкова недоволна и изморена, незнайно от какво, да отиде да рабори на полето или в производството с маска, тогава сигурно ще има нон стоп ред сълзи и ред сополи.
  • 36 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #34 от "Ема":

    Вируси съществуват откакто сте се родила и то наистина опасни вируси, та да ви питам от кога носите маска и спазвате дистанция, от три месеца нали, преди това по ваши думи спадахте към безотговорните, тъпите, психично болните? Тези, които не сме хипохондрици и си живеем живота без страх може да сме всякакви, но за разлика от вас не сме лицемери!

    Коментиран от #38

  • 37 Иван

    7 2 Отговор
    Ами като Японците са много стриктни и много от тях цял живот носят маски на улицата защо и там отчитат бум на заразени.
  • 38 Дали?

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Не си лицемер. Айде щом твърдиш че вируса не е опасен вземи си всички роднини над 60 и ги зарази за да ни докажеш, че никой няма да умре. Бас държа, че ще има умрял. Действай нали не си лицемер и не те е страх!

    Коментиран от #39

  • 39 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Дали?":

    Готово, но ти ще вземеш твоите близки и ще им имплантираш ракови клетки, нали не е опасно като страшната корона, дали ще има живи от твоите как мислиш:) Между другото семейството ми всеки ден е по заведения и ресторанти, маски не ползваме никъде, ако наистина е толкова опасна тая чума вече да сме го изкарали или умрели, нали?
  • 40 Ама повярва на българка?

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз не съм българин,":

    Поздравления, да ти сипа още една водка?
  • 41 И тази кукувица чака евраци.

    2 4 Отговор
    Ще има и за нея от папото, стига Вожда и Учителя на българите да се сети за нея като дойдат кинтите. Че Той първо пълни шкафчето и ако нещо остане дава но не от сърДце.
  • 42 Гоцев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ггггг":

    Да - неграмотниците...
  • 43 big

    2 0 Отговор
    До някъде докторката е права, но... ! Как да спазваш правила, които взаимно се изключват и противоречат? Сега болшинството част от народа ползва повече източници на информация, като игнорира казионните, има и други, не малка част, които са като овце без грам мислене. Излизат едни "доктори" и те плашат, стресират и накрая: единия се чуди, другия е сложен, третия в Гърция - няма нищо ясно! Защо да нося маска, след като не се знае как се предава вируса или въобще дали се предава? Защо да спазвам дистанция, ако вируса си живурка в мен и не ми създава проблем? Защо да не излизам в градини, паркове и препичам на слънце - нещо, което до този момент докторите горещо препоръчват?
  • 44 Боко махай мерките

    1 1 Отговор
    Човек като не вярва на нещо, трябва да му се покаже! Махай мерките и да става като в Бразилия! Само след това затвори границите да не излизат! Ама мерките ги сваляй!

    Коментиран от #45

  • 45 Супер

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Боко махай мерките":

    Ако станем като Бразилия и кво? Ще останем без бразилци и кво? И без това и работата им такава- бразилска! - Кебапче- бира, кебапче -бира и сутринта ги боляло главата!
  • 46 Ицо

    2 1 Отговор
    "на българина му е трудно да спазва правилата" ... колко мъдро звучи от устата на лекар...А лекарите обичат ли да спазват правилата? Познавам доста, които не го правят. А като се осерат, обичат ли да казват "не бях аз"?
  • 47 глоги

    1 0 Отговор
    Обаче хората вярват, че имаше радиация. И то имаше. Коронавирусът също не се вижда така от обикновените хора. ТАКА Е,ГОСПОЖО,ПРАВА СТЕ. ОБЛАКЪТ НА РАДИАЦИЯТА ДОСТИГНА БЪЛГАРИЯ И ПРЕДИЗВИКА МНОЖЕСТВО РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. ПРЕД НЕГО МАСКАТА НЕ ПЕЕ.
  • 48 stefo

    2 1 Отговор
    за всичко е права докторката много точно описва ситуацията добре че има като нея останали да лекуват разни умници ходещи без маски и с претенции че това и онова им пречи
  • 49 незнайко

    0 1 Отговор
    Трудно разбира се, нали от 30 години няма КАЗАРМА, няма и правила !!! Какво друго очакват ???
  • 50 Dragnev

    1 1 Отговор
    Ананиев, защо автобусите недостигат и са претъпкани с "агенти на Мангъров" - без маски, сеещи зараза? Защо в метростанциите и на други затворени места няма полиция, а и да има някой разсеян полицай, той не обръща внимание на безотговорните "мангъроиди", без маски и срам?
    Кога ще бъде санкциониран циника-профан Мангъров, (твърдящ – в ефир пред Коритаров преди седмица, че няма починали от COVID19, а от придружаващи заболявания). Виждал ли е той поне един случай на смърт при такива болни – с тежка SARS-2-катастрофа, като аз ги виждам в моето интензивно отделение?
    Професор Николай Витанов и други компетентни специалисти-прогностици добре очертават трагедията, която тепърва ще предстои! Спрете простащините на Мангъров и другите клоуни на Бойко Борисов, който съветва „всеки сам да се оправя”. Нали преди „най-важни” бяха „хората”, къде е сега алтруизмът и нравствеността на Борисов? Защо РЗИ и МЗ продължават да премълчават престъпления и нарушения?