Last news in Fakti

21 Юли, 2020 16:33 4 069 26

Премахнаха "студения резерв" в настоящия му вид

  • студен резерв-
  • енергетика

След гласуването в пленарната зала министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа

Премахнаха "студения резерв" в настоящия му вид - 1
Снимка: БГНЕС

Регионалната комисия в Народното събрание прие промени, които премахват т.нар. „студен резерв" и облагодетелстващи с големи суми ТЕЦ-овете на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и бизнесмена Христо Ковачки. Това стана ясно след днешното заседание на Комисията по регионално развитие и благоустройство с председател съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. 

Законопроектът е внесен от депутати от парламентарните групи на коалиционните партньори ГЕРБ - ОП и има основна цел намаляване на разходите на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО) за резервиране и оттам - намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. Това ще става по ред, определен в Закона за енергетиката.

След гласуването в пленарната зала министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа. Промените ще са в сила до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България. 

Ето и мотивите на вносителите: 

Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници.

Новата регулаторна рамка на пазара на електроенергия в Европейския съюз определя набор от пазарни принципи по отношение на функционирането на пазарите на електроенергия, като основна част от тях са свързани с пълната либерализация на пазара. Това не предполага наличието на интервенции на пазара на едро освен под формата на механизъм за капацитет като временна мярка за гарантиране сигурност на електроенергийната система в период на преход към нисковъглеродна икономика. Целта на въвеждане на механизма за капацитет е да се осигури разполагаемост на мощност за определен период за дадена система, но на пазарен принцип и при определена клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм следва да отпаднат сделките за осигуряване на разполагаемост за бавен (студен) резерв, които се сключват при определена от Комисия за енергийно и водно регулиране пределна цена. В тази връзка въвеждането на механизъм за капацитет изисква провеждане на пазарни реформи, които да гарантират прозрачни и недискриминационни условия за участие на пазара. Всички мерки следва да бъдат своевременно въведени с цел бързо и успешно нотифициране и въвеждане на механизъм за капацитет в съответствие с разпоредбите на Регламент 2019/943 относно вътрешния пазар на електроенергия.

С направеното предложение се предвижда преходен период преди въвеждане на механизъм за капацитет, в който с цел осигуряване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на сделките за осигуряване на разполагаемост за студен резерв ще се осъществява с доставчици, които ще се посочват в нарочна заповед на министъра на енергетиката съгласно чл. 70 от Закона за енергетиката. След пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро сделките за закупуване на студен резерв ще се заместят с механизъм за капацитет, който ще позволи на всички производители да вземат участие в една конкурентна процедура и ще доведе до увеличаване ликвидността на свободния пазар. В допълнение с въвеждането на механизъм за капацитет ще се създаде и предвидимост за работа на централите от няколко години, а не както досега на годишна база. 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    48 6 Отговор
    Сега и Доганя ще му вдигне мерника на Боко.

    Коментиран от #5

  • 2 цецо апартамента

    50 6 Отговор
    Дрън,Дрън,чи пляс....Взехте хората за шарани...
  • 3 Доган

    42 3 Отговор
    Папкам го резерва всякак.И студен и топъл.
  • 4 Asdfg

    49 9 Отговор
    Само и само да останат на власт! Демагогия и популизъм 100%!
  • 5 Тц,!

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Грънци за пред простолюдието.Бокича ще го компенсира с пари от партийната централа !

    Коментиран от #22

  • 6 мурат

    23 2 Отговор
    досега що несе зеха МЕРКИ ЯВНО ДОГАН Е НА БУЛГАРИСТАН

    Коментиран от #14

  • 7 КОТарАК

    12 3 Отговор
    ,,абе тоя тъпак ли.."Доган за Бойко
  • 8 АМОН

    33 5 Отговор
    ДОГОВОРА ЗА СТУДЕНИЯТ РЕЗЕРВ С ТЕЦА НА ДОГАН ИЗТЕЧЕ!!!

    РЕАЛНО ВИЕ ГО УДЪЛЖАВАТА БЕЗ ПРОБЛЕМНО ПОД УСЛОВИЕТО , ЧЕ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАТЕН СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИ УСЛОВИЯ, което няма да стане нито утре , нито в други ден и въобще не е ясно кога ще се случи това!!

    АМО ЧЕСТИТО НА ДОГАН!!!

    УДЪЛЖИХА МУ ДОГОВОРА!!
    Хвала и на вак патриоти и идиоти.

    В следващият парламент няма да ви има!!



    .
  • 9 Селянина

    28 2 Отговор
    Доган в затвора , и взимане на всичко което има тоя турчин.Парите са крадени от народа

    Коментиран от #16

  • 10 аамет дуан

    13 1 Отговор
    Тъкмо щях да си построя и един "лунен сарай", но нищо те на благодетеля ми му обещаха едни милиарди от европа, ще ми стигнат...
  • 11 Иво Андонов

    23 4 Отговор
    Срам и позор са тия всевдо патриоти...Едни продажници...Готови за власт и пари да целуват пееФски на всякъде...Следващия парламент ще го гледат от пандиза.
  • 12 Сега

    14 3 Отговор
    Ще падне ли цената на тока, щото хората това ги интересува. А дано, ама надали би казал бай Петко Бочаров ако беше жив.
  • 13 Хващам се на бас

    13 2 Отговор
    че сметките за ток няма да намалеят.
  • 14 кубрат

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "мурат":

    Явно джагалите се дразните много от тези публикации и намаляващите хранилки за циганина доган и сие

    Коментиран от #18

  • 15 By ::) b

    9 0 Отговор
    Голяма пушилка!
    Кой държавник накара марица да го окажат,че доган го спечели първия път?
  • 16 оня

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Селянина":

    Той не е турчин, а жив м.ангал:))
  • 17 И токе се очаква да скочи двойно след

    4 1 Отговор
    Топлото в София
  • 18 О. Ч. З

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "кубрат":

    Единственият начин да се пусне този кокал е като му се даде пържола. И ние ще разберем чак като я захапе. Кой знае къкви подаръци ще има под формата на договори

    Коментиран от #19

  • 19 По голям оракул

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "О. Ч. З":

    Да се надяваме че хранилките ще намаляват иначе излизането на протести е напразно

    Коментиран от #24

  • 20 Бацето от БКП

    3 0 Отговор
    Тъй де като ще спираме реакторите що ни е студен резерв 😂
  • 21 Страничен

    3 0 Отговор
    Всичко с протести и недоволство се постига!
  • 22 чичи

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тц,!":

    Направо от шкафа
  • 23 Поздравям

    5 0 Отговор
    българите-мохамедани, че най-после успяха да посетят Росенец, да видят морето и как живее техният бей Ахмед Доган. Утре пак да гласуват за него, че готовите му пари бързо свършват.
  • 24 О. Ч. З

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "По голям оракул":

    Те са толкова нагли че вече като видят протест си мислят че хората са тръгнали на концерт или фудбулен мач. И визира Макрон че е във протест от 1г. Това състезание е кой ще има повече хора на протеста
  • 25 Рудолф Хаджи Мемедоолу фон Дьониц

    1 0 Отговор
    Татаро мангалът е отдавна за пандиза и ако може в една килия с елита на Гроб и присъединените идиоти.Пред килията серенади ще им изнасят Марашки и Каскета.
  • 26 инчхай

    0 0 Отговор
    сваляш чак сега а досега лапа и в чекмеджето вкарва къде е къскета оставка и затвор за мафията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове