Last news in Fakti

23 Юли, 2020 11:47 2 166 25

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Протестът има шанс само с ново поколение лидери

  • протест-
  • лидери-
  • оставка кабинет

Хората на улицата показват, че има алтернатива

Не е достатъчно само да бъде разрушен старият свят, трябва да се знае какво ще бъде построено на негово място, каза в интервю за "Преди всички" проф. Ивайло Христов, преподавател в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС.
Идеята "Всички вън" до голяма степен е деструктивна и национално безотговорна. Трябва да се знае какво ще се случи после, подчерта проф. Христов.
Той окачестви протеста като центробежен, против това властта да се използва за лични облаги и прогнозира, че игрите на задкулисието ще се опитат да го размият.

Без смислена опозиция и алтернатива на статуквото една промяна трудно може да дойде, смята проф. Христов. Според него е трудно да се прогнозира как ще се развие протестът, но без ясна визия за бъдещето ще утихне. 

"Вдъхновяващата енергия ще стихне и ще се стигне до това, което вече сме преживявале - уж сменяме едни политици с други, а си остават същите. Протестът има шанс, само ако създаде демократично движение с ново поколение лидери. Има смисъл само, ако тези млади образовани и интелигентни хора  осъзнаят мисията си. Важно е някой да поеме след това отговорността за управлението на държавата."

Проф. Христов вижда "единствения шанс за промяна в младото поколение, необременено от стари грехове и компромиси.

Но големият въпрос е дали то ще съумее да се справи с номенклатурата  и с огромните предизвикателства."

В рамките на интервюто с проф. Христов в пряко включване от протеста срещу промени в Закона за хазарта представител на демонстрантите обясни мотивите им.

Според Мирослав Младенов, мениджър в голяма фирма за хазарт, готвените промени в закона не са продиктувани от икономическа логика, а са лобистки и рестриктивни.  Единствената им цел  е да се ликвидира малкият  и среден бизнес,  като се увеличат се драстично таксите. Това са суми, които надвишават многократно печалбите и не можем да си ги позволим, каза Младенов в "Преди всички".

В предаването участва и Мартин Николов, който от години живее в Сидни, Австралия и също протестира, макар и много далеч от родината.

"Само една сплотена България може да излезе срещу комунистическата мафия и издънките ѝ - БСП, ДПС, ГЕРБ и останалите. За мен хората се делят само на честни и нечестни. Тези, които ни настройват един срещу друг, не са нашата алтернатива. Онези, които искат да направят нещо за себе си и за страната, са по площадите и по заградените с бариери плажове."

Според Николов хората на улицата ясно показват, че има алтернатива. Но трябва да има и първи стъпки - оставка на правителството и промяна на съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Напълно съм

    6 4 Отговор
    съгласен с казаното.
  • 3 да вярно

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Владо машинист от БДЖТП СОФИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    ...но на 0,001%.

    Коментиран от #6

  • 4 Стига с тази тъпня

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Владо машинист от БДЖТП СОФИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Много за оригинален ли се мислиш.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Това го е написал с

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "да вярно":

    ирония най-вероятно "умникът" Владко, но на подобна глупост няма как да сложиш +или -. Просто трябва да я игнорираш.
  • 7 Актуална Антена

    2 1 Отговор
    Тиквата още през първата година от мандата трябваше да купи депутатите на патриотите и да изгони Каракачанов и Симеонов. Туморите са три в това правителство Тиквата, Шкембето и Пудела Валери
  • 8 Хахаха

    11 1 Отговор
    Какъв е този бизнес "ХАЗАРТ" ????????????? Подобно звучи и ПОРНОГРАФИЯ....... КЪДЕ Е СЕЛСКО СТОПАНСТВО , ЖИВОТНОВЪДСТВО , НАНОТЕХНОЛОГИИ..... ??????? Смешници

    Коментиран от #14

  • 9 Асене вАрни

    7 3 Отговор
    Проф. Христов ми е преподавал, изключително интелигентен и ерудиран човек е.

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знам знам🙄

    0 0 Отговор
    Абе и в сега съществуващите партии има малди хора със сериозно желание за промяна и за работа. Лошото е пе някакси са задушавани и подтискани. Неможе да си на ръководна длъжност или на избирателна позиция но може да си в листата за да печелиш гласове. Винаги има някой чийто ред е сега или чакал отдавна. Но всъщност повечето от тези хора просто са натрупали опит в политическия компромис и този със съвестта си. Или просто са най-удобните за кукловодите в сянка. Нямате си на идея колко пъти съм чувал мантрата "бе ти нещо много говориш" и като синдикалист и като работник. Куцо и с много вратички законодателство. Подтискани хора. И получаваме сегашното обирджийско статукво.
  • 12 Де Факто

    9 0 Отговор
    Протеста ще има ефект, когато бъдат изгонени и следващите пиявици в управлението на страната, докато не се намерят читави управници.В противен случай се получава: Стани, да седна.
  • 13 А хазартният бизнес с какво допринася за

    4 0 Отговор
    развитие на икономиката. Рев за "студения резерв", който помпел средства от държавата. А с какво хазартния бизнес допринася за благосъстоянието на хората. Само промива мозъци и съсипва животи и семейства. Поощрява зависимости. Това е по-гнусно от наркоманията дори. Да не са се накъсали да играят богати евреи в нашите казина, или елитът на Европа? Разни прошляци ги зарибява и им вземат всичко и това трябва да се поощрява ли? Или да се правят лотарийки от сульо и пульо без никакъв контрол и да търка народът талончета до припадък. Откъде накъде подобен бизнес трябва да бъде толериран. От игрални зали нямаме нужда, а от мислещи, можещи и образовани хора. Закърмените с чалга, хазарт и зависимости няма как да осъществят промяната, за която всички бленуваме. А Ивайло Христов в случая е абсолютно прав в изказването си. Хора, които от години живеят в Австралия нямат реална представа пък за случващото се в родината и не трябва да се изказват въобще. Направили са избора си като са напуснали страната си.

    Коментиран от #15

  • 14 Каскет

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Питай ТИКВАТА.
  • 15 Бай Ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "А хазартният бизнес с какво допринася за":

    Приятел, в момента се изчиства хазартния терен за ЦЕКИТЕ. Агресивните реклами са им навсякъде.Някои от политиците ще се включат към подялбата на баницата.Нали затова изгониха Черепухин.Да лапнат бизнеса.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 муньо от село

    2 1 Отговор
    Ами докато протестират младите да вземат да си спретнат едно учредително събрание за гражданско движение и да се явяват на изборите. Няма време!
  • 17 Ами чуйте

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Асене вАрни":

    го тогава и разберете, че без алтернатива протестът ви е ялов и обречен. Защото дефакто нищо не променя. Поне на него повярвайте като ви е авторитет.
  • 18 Целите също

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Ганьо":

    ги цакат с новите промени. Не бери грижа...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Цеките

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Ганьо":

    а не целите. На всички трябва да им се подрежат крилцата в този "бранш". От тотото поне отчисления уж за спорта имаше и не е чак такава лудост и истерия. Аман от подобни бизнеси.
  • 21 Я... Я

    0 0 Отговор
    ТОЧНО, ТОЧНО, ТОЧНО. ТРИ ПЪТИ ЗА КЪСМЕТ. НОВИ МЛАДИ ТОВА СА ТЕЗИ КОЙТО ЩЕ ПОВЕДАТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ДОБРО.
  • 22 Конституцията

    3 2 Отговор
    Конституцията на България казва,че волята на народа се решава чрез редовни Парламентарни избори.Улицата не може да решава това.Запомнете го най-после!Ще се видим през март.
  • 23 Хаджиментов

    1 1 Отговор
    При сега действащите конституция и закони следващите управляващи със сигурност ще са някои от тези, които ни докараха до тук. И всички протести на младите ще отидат на кино.
    Решението е ВНС само с нови лица и промени в Конституцията и законите, които да оставят завинаги извън властта всички, участвли в политическия живот, както и всички обогатили се незаконно и псевдозаконно през прехода.
  • 24 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    1 0 Отговор
    НЕВЪЗМОЖНА е демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори!

    !!!С АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ!!!

    !!!БЕЗ ПРАГ на ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ!!!

    !!!С ДИСТАНЦИОННО гласуване!Електронно и по пощата!!!

    30 години СТИГА!

    НЕВЪЗМОЖНА е демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори!
    Другото е манипулация и словоблудство…

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).
  • 25 ред

    0 0 Отговор
    На мургавите без образование трябва да се забрани да гласуват.Иначе нови тьпунгери ще ни управляват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове