Last news in Fakti

10 Август, 2020 13:19 2 032 23

БАН: Лечението на COVID-19 с плазма е обещаващо

  • коронавирус-
  • кръвна плазма

Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин

БАН: Лечението на COVID-19 с плазма е обещаващо - 1
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с разпространението на коронавируса по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме внимателни и отговорни. За това настоя вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

"Лечението с плазма е доста обещаващо. Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има неутрализиращи антитела. Те са изградени конкретно срещу този вирус и могат да го неутрализират", отбеляза тя.

Не бива да пренебрегваме личните средства за защита - трябва да разберем, че това не се налага самоцелно, не е каприз, изтъкна проф. Александрова.

На въпроса защо хората боледуват по различни начини - някои почти не усещат, а при други нещата са много драматични, тя смята че вероятно влияят много фактори. "Нашата имунна система, срещата ни преди това с подобни човешки коронавируси", но еднозначен отговор за това няма да има.

"Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4 000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса", обясни вирусологът.

Проф. Александрова уточни, че проучванията са в началото и все още не е открит ген, който да е маркер за по-тежко прекарване на болестта. По думите ѝ напоследък намира потвърждение тезата, че предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% настинки, ни помагат да се справим по-лесно с COVID инфекцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    0 1 Отговор
    Лечение няма.

    Коментиран от #8, #19

  • 2 закривай дрътите психопати

    3 4 Отговор
    Банаджийте като видеха, че никой няма да им даде да произвеждат ваксини и че БАЦЕ ВЕЧЕ Е НАКУПИЛ от САЩ и решиха да пробутат някакви фантасмагории, плазма от старичок.
  • 3 имунитетът е само един депутатски

    3 3 Отговор
    Имунната система е Пунтамара, децата като малки се въргалят в калта, където има милиони вируси, а аз не съм видял и едно болно дете.
  • 4 Новини от БАН

    6 3 Отговор
    поредният опит на БАН да направят ваксина е неуспешен,винаги става ракия.
  • 5 Госあ

    0 3 Отговор
    Бъдещето е в ГМО. Запомнете го веднъж завинаги! Като ядрената енергия и водорода. Повечето странични ефекти от ваксините са от адитивите в тях. Идеята е гените за вирулентност да бъдат изрязани и вируса да бъде инжектиран жив, като експонира някой от консервативните си антигени за имунитет, но без да бъде толкова вирулентен и без адитиви. Другият вариант е синтетични Т- убийци от самият човек, защото имунните клетки се делят и са възобновяеми и лесно могат да се изолират, редактират и вкарат отвово в организма. Дори могат да се настроят колко дълго да живеят. Истинската Медицината е Молекулярна Биология и Технически науки и инженерия. Другото е шарлатания. А БАН е институция на 130г и от там са излизали и излизат най качествените българи. Покрай плявата,разбира се.

    Коментиран от #12

  • 6 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    Да дойдат на площада за плазма.Тука явно всички сме с имунитет.Един месец ни един болен.Чудо!!
  • 7 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    2 3 Отговор
    Чувалите ще се използват за ваксинираните с експерименталната помия, дето са я поръчали да дойде до края на август. Същият номер са врътнали на човечеството през 1918-1920 г. по време на т.нар. испански грип. Умрели са само тези, които са приели ваксината против тиф. Пак така е била съвсем нова.
    https://youtu.be/UDmhM06z_Wo
  • 8 Лечение няма,

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    защото и смъртоносен вирус няма.

    Коментиран от #11

  • 9 Мафия

    1 2 Отговор
    Колко от жертвите на Ковид-19 у нас са лекувани с плазма и колко с експериментални лекарства, които нямат сертификат за прилагане в границите на ЕС.

    Бялата мафия разчита на емоционалния шок на близките на загиналите и получава съгласие за експериментално лечение със задна дата.
  • 10 Стенс

    1 1 Отговор
    Който няма плазма, ко прай? У комшията/ката ли да ходи. Те си ходеха и преди, сега вече с оправдание. БАН иска плазма
  • 11 др Гей Билтс

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лечение няма,":

    Може и да няма, ама ваксината е съвсем реална.
  • 12 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Та, за тези с малко повече от 2 грама сива мозъчна маса, не е въпросът да се търсят гени в човека- това най вероятно е ACE2 рецептора, защото по трудно ще се редактира човек, а гени във вируса. Така че да може да се редактира и инжектира жив и безопасен в човека. А ваксините са задължителни точно заради стадния имунитет, но не в смисъла "кой оцелее" щото някои сме еволюирали повече от други и не живеем у пещерата, защото със стадния имунитет изчезва и заразата. Ако 50% не са ваксинирани, заровете се въртят и в един момент се появява щам,който ще убие и нас, ваксинираните.

    Коментиран от #13

  • 13 Дълбоко Виждащ

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Замислете се над това което сте списали!Човечеството не може да изчезне ,нито от мащабен Ядрен Взрив, нито от друго творение,нито от ковид19!Ако сте вникнали в статията се говори за нещо атакуващо Определен Генотип,,,,,

    Коментиран от #15

  • 14 Бай ганю

    0 3 Отговор
    Бан откри нещо което турците правят от са ото начало, браво на изкукуригалите старци

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дълбоко Виждащ":

    Аз съм написал, че не е толкова важно да се търси генотипа на човек, а този на вируса. Преди пандемията се шегувах с измислената от мен абревиатура - MAVIC (има такива капли за велосипеди ,най добрите, френски) маркер асистиран вирус индуциран канцерогенез. Ставаше въпрос за евреите 😂. Между другото, канцерогенеза може да бъде заменен от стерилност. Но...въпрос на гледна точка. Някои използват ядрената енергия за благото на човечеството, други за тяхната смърт. Това не е проблем на науката.
  • 16 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай ганю":

    К'ви турци,к'ви 5лв бе ? Всички протоколи и методи дойдоха от Китай. Генома на вируса също.
  • 17 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай ганю":

    Абе, вие така и така сте си близки с козите, да не сте почнали и за плазма да ги ползвате? Или сте измислили полов имунитет? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #21

  • 18 Време е за Възраждане

    3 1 Отговор
    След разказа на бащата на починалото момче в СТУДИО ХЪ, загубих и минимума доверие към българската ЗДРАВНА СИСТЕМА. ОТВРАТИТЕЛНО
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АЙСИКТИР БЕ

    2 1 Отговор
    АМИ ТО Е ОБЩАВАЩО И СПРОСТ АНТИБИОТИК И ТЕМЕРАТУРОПОНИЖАВАЩИ КАТО АМЕДОФЕН НО ГО ЗАБРАНИХТЕ НАЛИ ДОЛНИ УБИЙЦИ!АНАЛГИН ХИНИНА СЪЩО ГО ЗАБРАНИХТЕ ДА ДЪРЖИТЕ СТАДОТО В СЪСТОЯНИЕ НА МАСОВА ПСИХОЗА СТРАХ И ПОСТОЯНЕН СЪН И ИЛЮЗИЯ ЗА ВИРУС!АХ КОЛКО СТЕ ДОЛНИ ПРЕТЪПНИЦИ ВИЕ КОРОНАДЖИИТЕ!
  • 21 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Не с козичките, а с пръчовете сме близки.
  • 22 Странджата

    0 0 Отговор
    Първо на тез дето са го казали после на тез дето са го писали и ако оживеят тогава може и на нас.
  • 23 Пфф

    2 1 Отговор
    Вижте колко коментари има! Тая лъжа досади на всички! Никой, нищо не спазва и правилно! Цирка вече е отекчителен и жалък! Ае със здраве :)