Last news in Fakti

18 Август, 2020 10:18 3 345 28

Доц. Кунчев каза кога рискът от зараза е най-малък

  • доц. д-р ангел кунчев

Въпреки стабилните данни за България, той напомни, че всеки починал от коронавирус е тежка загуба за системата

Доц. Кунчев каза кога рискът от зараза е най-малък - 1
Снимка: БГНЕС

Цялата седмица определено е с по-ниска заболеваемост. Сравнени двете седмици - тази и предходната - ние бележим спад на случаите. Само Естония е преди нас. Три-четири седмици поддържахме 1500-1600 случаи, сега има спад. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Пред бТВ той посочи, че има успокоение на Балканите, но в Европа се наблюдават тревожни данни. Кунчев даде пример, че във Франция има доста висок ръст на заболели.

"Много динамична е обстановката, няма гаранция, че тенденцията може да се обърне. Общото впечатление е, че доста омръзна на обществото да се занимава с COVID, пък камо ли да се спазват някакви мерки. Лятото не оказа влияние", обясни специалистът.

Въпреки стабилните данни за България, той напомни, че всеки починал от коронавирус е тежка загуба за системата. 

"Вирусната пневмония не е нещо нечувано, независимо дали е предизвикана от COVID. По-добре е да се занимават инфекционисти и пулмолози", напомни още доц. Кунчев.

Той коментира и ситуацията около Добричката болница, където се оказа, че се справят зле с овладяване на ситуацията, като се налага гастроентеролози лекуват заболелите от COVID-19. По думите на Кунчев проблемът е породен от лошото управление на болницата. И увери, че много малко болници могат да се окажат в ситуацията на добричкото лечебно заведение. Там вече е направена координация с необходимите специалисти и от РЗИ.

"Няма областна болница, която да няма места. Ако това се случи, имаме готовност", увери той.

Доц. Кунчев коментира и как се държат българите в условията на коронавирус.

"Всяко струпване на много хора на едно място повишава риска от заболяване. И носителят на вируса, и здравият човек носят маската, рискът от зараза е сведен до 4%. Когато има повече хора в затворено пространство, ще се повиши рискът", отбеляза той.

Относно новата руска ваксина против COVID-19 доц. Кунчев изрази мнение, че тя няма как да влезе на европейска територия. 

"Не е достатъчна информацията за тази ваксина. България участва в други общи действия. Ние не може да проявим интерес към руската ваксина, защото тя трябва да е минала през европейските изисквания. Най-големият производител на ваксини е Индия и Пакистан, но да сте чули някой в Европа да ползва индийска ваксина? Няма и да чуете", коментира още държавният главен здравен инспектор.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 11 Отговор
    Стига лъжи бе?!

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 2 ковидянец

    12 6 Отговор
    Абе яяя, докато правите тестове все ще има болни и след 10 години.

    Коментиран от #16

  • 3 Чувала

    13 7 Отговор
    Дрън, дрън, та пляс
  • 4 Измамници

    11 5 Отговор
    Здравни терористи. Оставка и затвор. ВЕДНАГА.
  • 5 Грейс

    12 1 Отговор
    А турска, Кунчев, а турска? Ще ползваме нали? Москов само да се върне като мин на здравето. Той децата прецака с турска, че що останалите да не ги?

    Коментиран от #24

  • 6 Ангел Кунчев

    6 2 Отговор
    Никой не ти предлага Руска ваксина, а ЕДВАЛИ някой ще ти дава някакви обяснения на теб!!
  • 7 Директно:

    11 5 Отговор
    Само тоя негодник остана да плещи лъжите си. И понеже е най-нагъл, за него ще е най-високия стълб....

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Заю Баю

    2 6 Отговор
    Всичките тия доценти, инфекционисти, Мангъри и т.н. да се строяват пред камерите и публично да си късат дипломите. Нали това обещаха, че ще направят ако през лятото вируса не изчезне.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Я... Я

    5 3 Отговор
    ТОЯ СЛАГАЧ КАТО ЗНАЕШЕ. ЗАЩО НЕ ГО КАЗА ПО РАНО??? А СИ ОТИДОХА ТОЛКОВА ХОРА. ЗА ЕДНА ТОРБА СЪС ПАРИ ВСЕКИ МОЖЕ ДА КАЗВА ПО НЕЩЕЧКО НА СЕДМИЦА ДВЕ....
  • 11 Гоцев

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе как само вас ви лъжат бе, ентелегенти!?
  • 12 Къде са лъжите

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    можеш ли да обясниш или си цъкате минусите по навик само като видите името на Кунчев.
  • 13 Само Мангъров

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Заю Баю":

    го обеща. Но не го е сторил.
  • 14 Вие сте супер

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Директно:":

    неадекватни. Къде са лъжите, ама ги посочи лъжа по лъжа, че да ги преброим.И да видим лъжи ли са. Точно в конкретните думи на Кунчев.
  • 15 Какво му е

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Директно:":

    наглото? Нагли са любимците ти от отровното трио.
  • 16 А къде не правят?

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ковидянец":

    В Танзания и някоя друга африканска държава. Нашите тестове въобще не са толкова много в сравнение с почти всички европейски държави. Пропорционално на населението, а не като абсолютен брой тестове. Проблемът е, че са скъпи, а не си ги произвеждаме сами. И се изразходват доста средства за това.Но няма как да спрем да ги правим.
  • 17 Само в 5 държави в Европа

    2 0 Отговор
    има по-малко направени тестове на 1 милион души, като от тях Украйна, Молдова, Албания не са от ЕС. От останалите по-малко са направени в Хърватска и Украйна. Но там и починалите на милион души са по-малко.
  • 18 Поредният боклук

    2 5 Отговор
    кунчев да си приготви тоалетните принадлежности и да чете правилника на ЦСЗ.
  • 19 Гоше

    4 3 Отговор
    Ачо, и какво стана 40 дена протести без маски без нищо и отчитате спад, а експертино велик? Май нещо с тоя вирус бая се поизхвърлихте, а доцентине?

    Коментиран от #21

  • 20 Само в 5 държави в Европа

    0 0 Отговор
    има по-малко направени тестове на 1 милион души, като от тях Украйна, Молдова, Албания не са от ЕС. От останалите по-малко са направени в Хърватска и Украйна. Но там и починалите на милион души са по-малко.
  • 21 Ами за 24 часа 14

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гоше":

    починали с ковид не са малко. Това е много по-важен показател от броя на заразените. Е, за предните дни беше малък, но среднодневно по 7-8 души пак не е чак толкова успокоително понеже още си е топло. Ако тези от площадите бяха по дискотеки на закрито със сигурност щеше да има по-голям ръст на броя на заразените. Относно изхвърлянето то да не е български патент нещо. И друг да беше на власт, а не омразните ви герберасти пак щеше да има мерки, ако те носеха отговорността и сега реално има само задължителни маски на закрито. Нищо повече... Дано не се и наложи някой(който и да е той да налага по-сериозни мерки). Или ако има служебен кабинет на възхвалявания от вас Радев си мислите, че няма да се правят тестове и да се вземат мерки ли? Или и него го чакат протести и здраво плюене от всички, които сега пишат само суперлативи за президента? Или пък Славчо с големите политически амбиции и вечните критики?
  • 22 Антимилиционер

    4 2 Отговор
    Как злобеят хипохондриците,че вирусчето си отива. Истината боли нещастници:))))

    Коментиран от #23, #27

  • 23 Ха дано да си

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Антимилиционер":

    отиде. Чул те Господ... Ама виж първо какво се случва и извън България и тогава се радвай... Да не се окаже твърде прибързана радостта.
  • 24 До март ваксина

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Грейс":

    едва ли ще има купена от България. Така че ще видим тогава кой ще е здравен министър и в чие управление. Кунчев не ги решава тези неща. Може да изкаже мнението си, но не взема решения. Не е министър от управляваща партия... Поне засега. А и не вярвам да стане.
  • 25 Естания

    1 0 Отговор
    има население 1 320 000 !....
  • 26 Естания

    0 0 Отговор
    има население 1 320 000 !....
  • 27 Гоцев

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антимилиционер":

    Отива си миниатюрното ти мозъче...от теб....
  • 28 С-19

    0 0 Отговор
    Доцент по стъкмистика. И теб ще съдиме за всявяне на паника. И Тиквата неще ти помогне COVID-заразо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове