Last news in Fakti

28 Август, 2020 15:06 11 121 50

Доц. Вацев: Часовникът отмерва последните минути на режима на Борисов

  • валентин вацев-
  • газопровод-
  • борисов 3-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • протести

Премиерът с никакви курбани, жертви или рокади не би могъл да мине през все по-стесняващия се процеп между американския и руския интерес

Доц. Вацев: Часовникът отмерва последните минути на режима на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

"Протестът се преобразува. Той загуби масовия си характер и едновременно с това стана зависим от идейното съдържание на своите участници. В началото той беше проява на политически и морален гняв. Сега вече се вижда ясно, че има дясно и ляво ядро, които успяват да живеят, без да се съобразяват взаимно. Това заяви пред БНР доц. Валентин Вацев. Историкът уточни, че през август, който поначало е нервен и конструктивен месец, България, даже с протестите, които имаха революционен характер в началото, продължава да изглежда като "остров на стабилността" и относително спокойно място за живеене.

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов Вацев коментира така:

"Съществена промяна няма да има. Това, което виждаме, е част от технологията на българския министър-председател да разрежда общественото напрежение, като дава "жертвени курбани". За първи път това стана в едно отминало време, когато беше отстранен Цветан Цветанов. В началото на протестите залог за мира беше главата на Горанов. Една серия от жертвени курбани бяха дадени, но общо взето успокоение не се получава. Може да последват и други оставки. Съществува възможност да се смени цялото правителство без министър-председателя, с надеждата да се излезе от затруднението. Но аз не вярвам, че това може да бъде решение на проблема.

На мен ми се струва, че действителната причина за тези експлозии на обществено недоволство стои в едно друго измерение. Става дума за това, че към края на годината кабинетът на Борисов по споразумение трябва да завърши строежа на газопровода, който минава през българска територия и се предполага, че ще захранва Източна и Централна Европа. Към края на годината, не по-късно, трябва да бъде положена и последната тръба. И понеже в момента има страшен конфликт на интереси, на който жертва е самият премиер, между американската забрана и твърдата воля на "Газпром". Това е геополитически проблем, който българското правителство, което и да е то, няма да може да реши. Не съществува мирно решение, т.нар. "код фифти - фифти". Това е проблем, който Борисов не може да реши с никакви правителствени рокади."

Доц. Вацев определи Георги Близнашки като "изключително подходящ за правосъден министър". Политологът обобщи, че Борисов с никакви курбани, жертви или рокади не би могъл да реши действителния проблем – опитът на режима "Борисов" да мине във все по-стесняващия се процеп между американския и руския интерес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нема махане

    21 36 Отговор
    Вацев тия ги приказва от 2013г. Вацев, не разбра ли, че Баце е удобен и за янки и за братишки и ще го държат до Второ пришествие буквално. Сам си казвал, Вова се кръсти с 2 пръста, Дончо и той, та и наш фалшив християнин и той така.

    Коментиран от #34

  • 2 Последния Софиянец

    44 25 Отговор
    Стадото докато си трае , вълците лудуват.Поне докато има протест няма да могат да прокарат мерките за измисления коронавирус.

    Коментиран от #5, #46

  • 3 РазБойко

    68 21 Отговор
    Много съм алчен и не ми се пуска кокала. 11 години не ми стигат. Искам още и още пари.
  • 4 Дан дан

    5 4 Отговор
    Дан дан !
  • 5 др Бил Геноцидис

    15 12 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По-добре се залости здраво и барикадирай с тоалетна хартия, че идем да те боцкаме.

    Коментиран от #19, #39, #42

  • 6 Сопола Хаджидрагойчева

    17 28 Отговор
    Така е другарю професор. И на неговото място пременил се Илия пак в тия нали? На Борисов даже няма нужда да му чета биографията. Щом не закача комунарите от барикадата значи са идейни братчета от партията майка. Втората причина да скачате толкова смело е, че знаете за решената му вече съдба. Вие само на умряло куче нож вадите. Справка 1917, 1944 и 1989 когато скачахте срещу Тато си, който се опускаше. 10 години преди това всички му разтривахте ушите. Никога в световната история зад барикада не е заставал нормален, качествен човек.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 15 Отговор
    герб оставка

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Копейкин

    33 38 Отговор
    България ще тръгне напред, когато СКЪСА "пъпната си връв" с МОСКВА и спре да плаща "данък Русия"!

    Коментиран от #21

  • 10 Черепа вика Мая Костинбродска

    22 27 Отговор
    Поредния гнусен ДС доносник БСПпеераст.
  • 11 А така

    38 10 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да си дойдем на думата. Оставка и затвор до живот. И нови затвори, че няма да стигнат.
  • 12 1111

    20 32 Отговор
    Ако Борисов си тръгне то няма да е заради мижавите протестчетаТой и предишните два пъти не си тръгна заради протести Така че ще има да чакате.
  • 13 Грейс

    35 7 Отговор
    Вацев направо изби рибата, че най нагаждаческия професор е подходящ за министър на правосъдието. Дори не обясняваш защо? Защото е нагаждач или, защото ти е личен приятел? Жалко, вацев, жалко повече няма да се интересувам от твоите публикации и интервюта.

    Коментиран от #31

  • 14 хахаха

    12 6 Отговор
    ХАХАХА скрий се БЕЕЕЕ Маймуноооо!!!!
  • 15 възпитаник

    20 11 Отговор
    мутрака мафиот няма морал,норвежеца за нищо си подава оставката,а нашия бо---- чака жертви да има и тогава
  • 16 Кой каквото

    23 5 Отговор
    Функционално неграмотни,проЗти,нахални,брутални парвенюта. Никакъв натиск или дундуркане от САЩ или Русия няма да ги спаси. И десни,и леви ги считат за неграмотници и еднокнижници. Освен патреотарците,ДПС и Маgарешки, няма кой друг шемет да си сложи главата в торбата с ГЕПИ. Пътници са - въпрос на време. Служебно правителство,машинно гласуване и кой каквото спечели по сравнително честен път. Охраненяци като Близнашки са отровни за провеждането на честни избори,защото е част от Задкулисието.
  • 17 Сложна партия

    19 6 Отговор
    Бат Вальо, съществуват още десетки възможности за нескопосано тупкане на топката, но това няма да го спаси. От спокойна партия сам си направи да влезе в цайтнот. Царят е притиснат отпред от руски топ, отзад - от турски офицер, а по средата е обсаден от пешките. Краят на партията е близо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Последния Софиянец

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "др Бил Геноцидис":

    Ние ресторантьорите се борим за бизнеса и семействата си.Засега успяваме.Ако се опитат да затварят България като пролетта към нас ще се присъединят милиони и ще ги изметем.

    Коментиран от #26, #33

  • 20 Псевдоним

    13 2 Отговор
    За газопровода е прав. За Близнашки - не се ползва с високо обществено доверие и в това отношение не се различава от Кирилов.
  • 21 Копейкин2

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Копейкин":

    Много отворено го даваш май. Не се прави на интересен, нищо не разбираш от политика

    Коментиран от #28

  • 22 Ясно е

    5 8 Отговор
    В момента в който американците се засилят да ни изплющят заради потока , или малко преди това , ще видите тогава оставката на Бойко . До сега Бойко се опитваше да балансира - поток - изтребители , но скоро ще се превърнем в бойно поле на два големи глобални играча. След Бойко вероятно ще има служебен кабинет , и се Спряга Георги Близнашки , по ясно да ви се обясни?
  • 23 Зайко Байко многознайко

    16 2 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 смешен си

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    хахаха = Милиони извънпланетарни Протестъри :)))) хахахаха

    Коментиран от #37

  • 27 Брадвата

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Зайко Байко многознайко":

    Как по-точно ще се възпитат младите? Които виждат с очите си, че държавата е мащеха за повечето, повечето ненавижда и презира, а на избраните се раздават общите богатства! Кога и как по-точно ще се промени системата, след като и хлябът, и ножът са у тях? Доста микроби трябва да умрат, друг начин няма
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Копейкин2":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 29 Абе Вацев

    2 8 Отговор
    абе Факти , изкопахте всички мухлясъли червени шамани.Изкопайте и ТЖивков да се изкаже и той по въпроса за Борисов
  • 30 Сделано в СССР

    7 3 Отговор
    Вацев : На 10 ноември беше извършен вътрешнопартиен преврат, който доведе до трета национална катастрофа. Силите, които извършиха нещото, което и вие нарекохте преход, са най-хищната част на българската държавно-партийна комунистическа номенклатура в съюз с най-авантюристичната и безотговорна част на българските тайни служби, с мощната подкрепа на съветските тайни служби и на съветската дипломация.
  • 31 Ами не пич

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Грейс":

    Ако забелязваш точно изречението че въпросният професоре е най-подходящ е в кавички...Ако си гледал Вацев ,би трябвало да знаеш неговият стил на изказване.Та точно това е казано--че баш тоя професор е нула...

    Коментиран от #40

  • 32 Бойко

    3 6 Отговор
    Тоя пак е прекалил с парцуцата.
  • 33 Вие ресторантьорите

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Се борите за повече мангизи за вас и по-малко за персонала ви, измъкнати от джобовете на работещите и бедни българи.
  • 34 Съвети на специалиста

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "нема махане":

    Много пие този човек, изпаднал е в делириум. Алкохолна абстиненция. Незабавно да спре алкохола, защото ще умре мъчително от цироза на черния дроб. Постоянно му умират и 10 ки хиляди мозъчни клетки.

    Коментиран от #43

  • 35 Това е

    8 1 Отговор
    Най-точното, кратко и вярно обяснение на ситуацията . Жалко , че този умен човек ще бъде коментиран от хора, които не знаят друго освен "долу герб" . Но тук е така.
  • 36 chi

    3 0 Отговор
    Не режим Вацев а хунта е по-точно казано...
  • 37 Палячо мамин...

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "смешен си":

    ...за себе си ли говориш?!?
  • 38 Грейс

    0 0 Отговор
    Не мисля така, защото кавичките може да показват и точния цитат, на изказващия се, а не преразказ. Стилът му го знам, но в последно време иронията не е на място.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Грейс

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ами не пич":

    Коментар 38 за коментар 31
  • 41 оня с коня

    3 6 Отговор
    Може и да отмерва последните минути на Режима Борисов ЧАСОВНИКЪТ НА ВАЦЕВ,но НЕ Е ЗЛЕ ДА ГО СВЕРИ с Реалността...ако иска да е "в час"!
  • 42 Алф

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "др Бил Геноцидис":

    Ч'езвАй от тука Уееее!
  • 43 Ти , драги специалисте,

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Съвети на специалиста":

    е видно ,че ще умреш от глупост!
  • 44 Генерал лейтенант

    1 11 Отговор
    Мутритe нa Рaдeв прeбихa eднo млaдo нeжнo и бeззaщитнo мoмчe! Тe тoвa мoгaт, дa бият cлaби мoмчeтa и жeни. Днec нaд Бългaрия прeлeтяхa 6 cтрaтeгичecки бoмбaрдирoвaчa eкcкoртирaни oт 80 изтрeбитeлa включитeлнo и нaшият caмoлeт руcкa щaйгa В ПOCOКA УНИЩOЖEНИEТO НA РУCИЯ КAТO УЧEНИE ЗA CEГA!Да беха насолили Дондуков 2 и авиобазата където е служил Радев! Тия от Граф Игнатиево да треперят и да не слушат много много летецът кацнал не където трябва и в грешното време, вдигнал малките си женски юмручета, да не станат на сол на 6-тата минута от повторно вдигане на детските му юмручета, а на него да му избягат зъбките на бързи обороти!

    Коментиран от #45

  • 45 извратеняк

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Генерал лейтенант":

    Публикувано във факти.бг: eднo млaдo нeжнo и бeззaщитнo мoмчe... Колко е нежно това момче, колко е младо? Ох, ах вундабах!
  • 46 С АТ А Н А !!!!!!

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Носиш съдебна отговорност за написаното ! Не е мнение а умишлено увреждане и смърт на повече от едно лице !
  • 47 Примамка

    2 0 Отговор
    Примамка честен мъж 🤯
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 сноу

    3 0 Отговор
    Той хубаво отмерва на Гойчи края ,ама като гледам какви върли наркоманчета се гласят да му седнат на стола,че уж млади де кръстили ще стане една мъгла като в кратуните им...Гледам тия дни в края на улицата има тиха отбивка с няколко дървета ,та там след 16-17ч паркирваха по 10-на "млади юнаци" с дебели БМВ-та и най-вече А6 че по-модно гризваха си белото и заспиваха на дясната седалка ,че да би шофьори да ги вземат...Личеше си че примерно са учили в "чужбина",че и много важни неща са изучили...Та в последните дни и те опънали чаршафи, че политиката ги чака..ама още не знаели какво е това политика...
  • 50 ПАТРИОТ

    0 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ Е ВЪСТАНОВЯВАНЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И МОНАРХИЯТА БЕЗ ПРЕЗИДЕНТ И ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.ДА ПОСЛЕДВАМЕ АНГЛИЙСКИЯТ ПРИМЕР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове