Last news in Fakti

29 Август, 2020 14:10 3 237 83

Галин Стоев: В момента се ражда гражданско общество в България

  • галин стоев-
  • писмо-
  • интелектуалци

Галин Стоев смята, че интелектуалците не трябва да се занимават ежедневния политически дневен ред, а да дадат една по-глобална картина на проблемите

Галин Стоев: В момента се ражда гражданско общество в България - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Нямам обратна връзка с министър-председателя Бойко Борисов по повод на откритото писмо, което беше адресирано до него. Неговият адресат е формален, то беше написано за хората в България. Това заяви режисьорът Галин Стоев.

„Написах го сега, защото ситуация е такава. Писмото изважда наяве нещата, които мислят хилядите българи, които протестират, но и тези, които не протестират. Те искат и жадуват промяна.

Моята цел беше да канализирам тази енергия чрез думи. Радвам се, че получих много подкрепа, това беше и целта на писмото“, заяви той в интервю за bTV.

Според него в момента се ражда едно по-сериозно гражданско общество, което ще донесе позитиви. Галин Стоев смята, че интелектуалците не трябва да се занимават ежедневния политически дневен ред, а да дадат една по-глобална картина на проблемите. Неговите предпочитания са свързани с лидерите, които многократно са атакували настоящия модел.

„За мен акцията на „Да България“ пред сараите беше великолепен пример за това. Най-внятното говорене в момента е на Христо Иванов. Неговата стратегия за демонтиране на модела е най-последователна“, заяви режисьорът.Стоев е категоричен, че панаирът, в който продължаваме да битуваме, не може да продължава дълго време. „Недоволството ще ни обедини срещу един модел, който ни задушава. Българинът винаги е имал проблем с това да подкрепи другия. Имаме огромен път за извървяване. Този протест има за цел огромното желание за промяна на парадигмата“, каза режисьорът.

Той смята, че ролята на младите не е задължително да извади ново лице.„Искането за появата на ново лице ни вкарва в рамка, която свива потенциалните ни опции. Това че нямаме безспорен лидер или политическа сила, която да се противопостави на статуквото, се дължи и на това, че управляващото статукво положи много усилия такива да няма“, заяви той и добави, че тези въпроси ще получат своя отговор на едни предстоящи предсрочни избори.

Галин Стоев подчерта, че в България е обществена тайна, че се крадат бизнеси. Тези случаи са описани от разследващата журналистика. Не е негова работа да дава доказателства за тях, а на главния прокурор да ги разследва.Режисьорът не се изкушава от политиката.„Имам работа, която обичам и върша сносно. Политиката не е моята стихия. Артистът трябва да има гражданска позиция и да говори като гражданин. Това беше и моята идея да написа това писмо“, каза той.

Галин Стоев се връща редовно в България през тези 15-20 години, откакто живее и работи в чужбина. „Да, не е лесно да се дава акъл от чужбина. Но ти можеш да огледаш ситуацията около теб и можеш да имаш по-глобален поглед върху нещата. Нямам претенции да давам акъл, констатирам проблемите и правя тяхна дисекция“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАЖДА

    29 13 Отговор
    СЕ САМО ПРОСТОТИЯ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 2 Bahti

    22 8 Отговор
    Ражда се крайната идейка, че сме приключили Отдавна.

    Коментиран от #7

  • 3 Това

    24 15 Отговор
    е страхотно ! Успех !
  • 4 Трезво мислещ българин

    33 16 Отговор
    Ако това е гражданско общество, жална ни майка.

    Коментиран от #12

  • 5 русенец

    30 9 Отговор
    Няма да има никога гражданско общество в Бг. Половината българи са граждани, другата половина - софиянци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bahti

    7 26 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Театралчето направило Бегаскус на каква Хранилка е? Мани про и анти.
  • 8 да сменим едни комунисти с други

    19 27 Отговор
    Нищо не се ражда, пръкват се поредните комунистически креатури. Изпълзяват поредните синове и внуци на дрогарете.
  • 9 Я... Я

    39 10 Отговор
    ГАЛИНЕ, ЯКО МНОГО ЯСНО И ТОЧНО. НАИСТИНА СЕГА СЕ РАЖДА ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА НИ СПАСИ ОТ ТЕЗИ НЕ НАСИТНИ, НЕ НАЯДЕНИ(ВСИЧКИ СА НАД 160 КИЛА) ДА ДАДЕ ГОСПОД ДА ПРОГЛЕДНЕМ И ДА НЕ ОСТАВИМ ДЕЦАТА ГЛАДНИ. ДО ВСЯКО НОВОРОДЕНО ТРЯБВА ДА ИМА ДОБРИ РОДИТЕЛИ

    Коментиран от #16

  • 10 Матей

    24 7 Отговор
    На 2 септамври ще се види и самото раждане,дали е читаво или мъртвородено.И за пореден път се доказва,че всичко е човешка направа,нищо не е станало ей тъй от само себе си.Когато дойде времето на една велика идея,тя се пробива път и се осъществява по един или друг начин.Чудя се,доколко има онова необходимо и достатъчно осъзнаване сред болшинството,за да се набере критичната маса и да тръгне верижната реакция.Това ,за което пропагандирам от близо 20 г. по форумите, и идва време да се осъществи.

    Коментиран от #56

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хайде

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Трезво мислещ българин":

    де дай пример тогава. Лесно да ръсиш мозък от дивана. Подлога
  • 13 чичо

    9 10 Отговор
    /Публикувано във факти.бг: които мислят хилядите българи, които протестират, но и тези, които не протестират/-аз пък мисля,че да се говори от името на „хилядите" е върховна глупост.Стоев или малко четеш или платен.Бизнеси се крадат от както той съществува въобще по цял свят./Публикувано във факти.бг: модел, който ни задушава./-къде,в чужбина ли?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Върви ли протеста

    11 19 Отговор
    Явно нещо се е объркало при раждането!
    50 дена родилни мъки - 100 човека на площада и разярени жители на София!
    Страхотно гражданско общество е това, ще знаеш!
    О забравих - 20 000 последователи във Фейсбук!
    Явно имаме раждане на Фейсбук общество!

    Коментиран от #27

  • 16 чичо

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Я... Я":

    Яко ама много яко тъпо.Че вие с лека ръка изтрихте хилядолетната Българска история.
  • 17 гост

    12 20 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: Нямам претенции да давам акъл, констатирам проблемите и правя тяхна дисекция“, каза още той...." Напротив- ИМАШ претенции и още как! Ти и тебеподобните ти си въобразявате, че знаете кой е по-добрият начин на живот за българите в България, опитвате се да ни го внушавате, но сте на заплати в чуждите държаци, тамошни данъкоплатци сте и гледате нещата през призмата на законодателството и нравите на чуждата държава. Това не е обективно , не е достойно и не е правилно. Да видим- ако ви се отнеме работното място в чуждата държава, защо се връщате в България, а не се пробвате там, намясто, да си намерите ново работно място в собственото ви поприще? Защо чак тогава се сещате за България- да не говорим, че с нея ви свързва единствено гражданството, но ако въпросът е поставен така- само българското или само чуждото гражданство, на секундата, без да се колебаете, ще изберете само чуждото гражданство? Вие- с описаният морал- ли ще учите българите в България кое е правилно и кое- не; вие ли ще правите дисекция на нашите вътрешнодържавни проблеми? Не сте ли твърде нагли и арогантни, м?

    Коментиран от #24, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 смешника

    12 21 Отговор
    ражда се шайка използвачи, хранени от черепа, бобоците и пр. захапани от каскета олигатхобандюги .....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    11 15 Отговор
    За сведение на "интелектуалеца", интервюиран в статията- гражданско общество в Третата българска държава има от момента на създаването на Търновската конституция от 1879 г. - още преди Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Ако го нямаше, как Съединението щеше да бъде осъществено АБСОЛЮТНО безкръвно- само с ЕДНА жертва от страна на българите? По-нататък- фактът, че сле победата при Одрин след обсадата на града от българската армия, българските военачалници са РАЗДЕЛИЛИ дажбата на храна между българската армия и пленените османски войници. Османците останли ПОРАЗЕНИ, че никой български войник не ги мрази като хора, а даже са изхранвани от войниците и тези факти, смешен "интелектуалецо", са документирани с официални писмени документи, които се намират в Държавна агенция Архиви- ЦДА.Как така си интелектуалец, а не знаеш, че именно българското гражданско общество спаси българските евреи от депортация в камерите на хитлер и че тогавашното НС последва просто решенията на българското гражданско общество? Само българите познаваме в пълнота и детайли собствената си народопсихология, собствените си кривици и позитиви, както и собствената си история. Любовта към българското, познаването на манталитета ни и на манталитета на обществото ни, не е е за продан срещу чуждо гражданство- тя е дълбоко у всеки българин по самосъзнание, какъвто ти не си, г-н космополит и небългарин, но с български документи за самоличност.

    Коментиран от #34

  • 22 Е,бравос

    6 6 Отговор
    Голямо прозрение, няма що! Ама малко реклама не е излишна, нищо че в сравнение с други времена,точно този момент не изглежда никак родилен за гражданско общество :-(
  • 23 Върви ли протеста

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Я ...Я до 15 Ком.":

    Одааа - 5 милиона бяхте дааа!

    чедо, не живеем 1990л
    Всимко се вижда!
    Има репортажи, живи предавания!
    Повече от 10-15 хиляди първите дни - не сте били!
    Оттогава все по-малко сте!
    Снощи колко бяхте а?
    Колко сте по палатките а?
    Ще стане повече със съкилийниците!
  • 24 Госあ

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    По нагли и арогантни от вас герберастите няма. И по невежи, да не употребявам друга дума. Това, което мога да заявя със съжаление обаче е, че наистина цялата тази пасмина в парламента напълно представлява българина в неговата маса. Затова и да има оставка съм много скептичен за някаква промяна и адекватност. Особено след като виждам и по глобалния модел налаган от енп в ЕС.

    Коментиран от #29

  • 25 Спомен

    14 12 Отговор
    Тоя какъв бой щеше да яде преди 15-16 години в трамвай 22, щях да му сменя физиономията! Най-нагло ядеше /ближеше демонстративно/ сладолед застанал демонстративно пред седалката на бремeнна жена на която и течаха лигите в буквалния смисъл! Направих му забележка и се направи, че не знае български! По-нагъл човек не бях срещал през живота си и до сега, както искате го разбирайте и ако искате вярвайте!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Винету

    0 7 Отговор

    До коментар #15 от "Върви ли протеста":

    Мой гъ, золизецо благодаря за подкрепата но вече стягам куфарите
  • 28 стоян

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    До 17 ком -Браво за точния отговор на този емигрант живеещ в Франция- син на кумуняги дето ще ни дава акъл

    Коментиран от #30

  • 29 Така ли?

    8 8 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Какъв си ти, че обиждаш българите?
    А? Нагъл, избягъл от България? Изхвърлен от чужда страна , като непотребен и се върнал тук да обижда?
    Какъв си ти, че ще говориш какво трябва да направи народа а?
    Ти ли ще ми се правиш на будната съвест!
    Хората не искат да ти играят по свирката и започна да ги обиждаш а?

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Така ли?":

    Оу, гледам да си обера партакешите възможно най бързо. Съветвам всички, които искат професионално развитие да го направят. Стандарта е на втори план наистина. Имам предвид професионално развитие различно от телефонистка,секретарка, брокер и т.н.

    Коментиран от #33, #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    ТИ лично какво си постигнал в чуждата държава, колко време ти е отнело това и дали си заплатен толкова, колкото ти се иска:–) Нагъл си, защото наглостта си я прихванал от манталитета си на емигрант- тя не е в българския манталитет. Българите не искам микрон чуждо, но за своето се борим до последна капка кръв, докато ти искаш признание от чуждите, че си им равен, че си един от тях, и чак тогава тръгваш да им се доказваш като професионалист:)
  • 34 Българка

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Г-н Гост ,видимо сте интелигентен и живеещ в България, което не Ви прави по-българин от г-н Стоев и други като него. Звучите арогантно, недемократично и еснафски ,опитвайки се да противопоставите българите, живеещи в България и ,,космополитните,, българи ,живеещи и в други държави, предимно в ЕС. Некоректно и еднозначно отнемате техни права и звучите нравоучително като на партиен форум!

    Коментиран от #38

  • 35 Така ли?

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Стандарт а?
    От 3 долара средна заплата на 400 долара минимална!
    Това се постигна за 10 години!
    И не заради такива като вас, а въпреки такива като вас!
    И то след като такива като вас и вашите родители,личи си по коментара ви, ограбиха всякакви пари!
    И след като Костов разпродаде заводите за скрап!

    Коментиран от #75

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 vghbbbvvv

    5 6 Отговор
    Интелигентно, точно, ясно. Браво! Българите в чужбина виждат истинската демокрация навън, виждат политическата култура и морал там и много искат и България да се промени към добро, да се развива с по-бързи темпове, компетентните и образованите да бъдат чувани, да има законност. За съжение в България последните 30 години беше направено много малко, да в прарилната посока сме, но има много, които ни дърпат назад в миналото, пазят статуквото и нещата схават трудпо и бавно.

    Коментиран от #59

  • 38 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    Ааа- значи- когато противопоставям моите желания като български гражданин, който по своя воля и желание е останал да живее в България и не е емигрирал, на желанията и волята на емигрантите, ставам неудобен за тях, а когато те се опитват да ми дикруват начина ми на живот тук- в България- от разстояние, без да се интересуват от моите реални проблеми, като ми насаждат чуждо светоусещане, чужд манталитет, чужди мисли, това било "....aрoгaнтнo, нeдeмoкрaтичнo и ecнaфcки ,oпитвaйки ce дa прoтивoпocтaвитe бългaритe, живeeщи в Бългaрия и ,,кocмoпoлитнитe,, бългaри ,живeeщи и в други държaви, прeдимнo в EC. ..." :) Виж ти какво двуличие от страна на емигрантите:) " На зла круша- зъл прът" - казва българският народ. След като аз не си вра носа в начина ви на живот, емигранти, и не ви казвам как да го живеете, какви морални и професионални стандарти да имате за него, значи и вие нямате право да извършвате същото към моя живот в България- много е просто! Но не- вие не искате това- искате да прекроите Бълагрия единствено по вашия собствен субективен модел...Е- моделът ви НЕ върви пред модела ми конкретно за моя живот в България- това е!
  • 39 Иво

    6 5 Отговор
    Ако това наистина е гражданско движение защо не поиска оставката на Радев. Той се опитва да извърши преврат срещу законно правителство. Ние не сме африканска държава.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Протестър

    7 2 Отговор
    Чак пък да се ражда...Опитваме да зачене нещо в палатките, ама вече имаме чувството, че дупката е грешна
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 jorj

    2 4 Отговор
    Тоя тигел от къде го измъкнаха решетниковците, направо не ми го побира ума?!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Аха, ясно. Аз пък мислех, че е защото културата ти е на нивото на премиера. Ама може, щом казваш 😂

    Коментиран от #46

  • 46 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Може- не може, ти не си субектът, който ще определя това. Най- малкото си невеж за съдържанието на българската конституция и не знаеш, че КРБ ЧЛ.1 (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
    Това означава, че никоя прослойка на българското общество не може да говори от името на българския народ, както и че отделен човек или отделна политическа партия, също няма право да прави това....Искате законност в България, а не осъзнавате смисъла и съдържанието на дори един текст от висшия закон на Р.България- българската конституция, но с апломб убеждавате българите в България, че вие и само вие знаете как да се подобри животът ни:) Жалки сте до немай-къде:) Ей това се учи в нашите юридически факултети за народния суверенитет, който противоконституционно някои емигранти се опитвате да си присвоите:"....Народният суверенитет е установяване чрез волята на народа на държавна власт. Учредяването на държавната власт е акт на реализиране на народния суверенитет. Тъй като съвременната държавна власт е юридическа власт, то и първоначалният акт на упражняване на народния суверенитет се свързва с приемането на Конституцията на държавата...." Нищо не разбра от тази терминология, нали- и правилно- защото тя се учи в университет, а не в университета на живота на емигранта без образование:)

    Коментиран от #51

  • 47 ВЪЗРАСТЕН

    5 6 Отговор
    АКО ТИЯ УТАЙКИ ИЗЛЕЗНАЛИ В ЗАЩИТА НА ПРЕСТЪПНИКА БОЖКОВ СА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ПО ДОБРЕ ДА НАПУСНА БЪЛГАРИЯ, РУСКИЯТ ШПИОНИН РУМЕН РАДЕВ, АКО НАПРАВИ ПАРТИЯ И ТЯ СПЕЧЕЛИ, ТУК ЩЕ ОСТАНАТ САМО ЦИГАНИ И МАФИОТИ, КАТО БОЖКОВ! НИЩО ДОБРО НЕ ЧАКА БЪЛГАРИЯ, РАДЕВ МОЖЕ ДА ДЕКЛАМИРА, МОЖЕ ДА ЗНАЕ ЧУЖД ЕЗИК, НО КАТО ЧОВЕК Е ПРОСТ И НЕАДЕКВАТЕН ЗА ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ, ТОЙ СИ МОЖЕ ЕДИНСТВЕНО В АРМИЯТА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА , НЯМА НУЖНАТА ЕРУДИРАНОСТ ДА БЪДЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, ПО ПРОСТ Е ОТ БОРИСОВ В ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ !
  • 48 Смела бългаска жена

    7 4 Отговор
    Като си такъв патриот върни се в България осъществи на дела твоите теории!!! Или си забравил поговорката “ Сит на гладен не вярва”” и много лошо че се възхищаваш на Христо Иванов, който е не само неработещ бездарник но и на заплата при изнасилвача и поръчковия убиец страхливо избягал в Дубай!!!! Та така че ако имаш наистина честни граждански интереси не възпявай слугите на олигарсите!!!!! Не пей патриотични песни от чужбина , а се върни и се жертвай като патриот в името на твоята Родина със заплата от 1000 Лева и цени по европейски стандарт!!!! Чакам твоя отговор като ми напишеш отворено писмо. До скоро чакам те !

    Коментиран от #49

  • 49 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #48 от "Смела бългаска жена":

    Христо Иванов стана за посмешище пред цялата адвокатура в България. Той беше лишен от адвокатски права за 6 месеца, поради двугодишно неплащане на членския внос към адвокатурата, защото е имал пари, но съзнателно не го е плащал- мотивирал се, че през тези 2 години не упражнявал адвокатска професия, а се занимавал с политика, обаче не си е подал документите за отписване от адвокатурата и дължи 2 годишния членски внос...Жалък тип....
  • 50 Българин

    5 2 Отговор
    Показа наистина че си невеж , защото респектираш Христо Иванов също невеж неработещ и слуга лакей на Черепа! Затова не ни пиши писма да да ни учиш на патриотизъм а се върни в София за да видиш реално какво прави Христо Иванов!голко си тесногръд сравувам се ме се наричаш българин!
  • 51 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Абе като гледам колко правова държава е България, нема нужда да ми поясняваш конституцията. С такива полемики сте я докарали до това положение- бананова република. Щом и баце разбира от конституция...

    Коментиран от #52, #54

  • 52 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Има нужда и още как- освен това, обяснението на конституцията влиза в професионалните ми задължения по една от двете ми магистратури...Като го даваш такъв "огромен интелект", те съветвам да прочетеш този разказ и да помислиш мнооого добре над него:)
    https://chitanka.info/book/9834-bilet-za-tranaj - Робърт Шекли
    Билет за Транай :) Да видим в какво се изражда една утопия:)

    Коментиран от #57

  • 53 111

    5 2 Отговор
    И това ако е гражданско общество....хич и не ми го хвалете, не го искам!
  • 54 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Впрочем- за да станеш, например , гражданин на фрг, или франция , не се ли изисква познаване на съдържанието и смисъла на техните конституции и полагане на изпит по тази материя, м?:) А защо отказваш изпълнението на това задължение на всеки, който твърди, че по-добре от българите в България ще се справи с българските вътрешнополитически проблеми?:)
  • 55 Режисьор

    9 1 Отговор
    Вие сте добър приятел на Христо Иванов това е публична тайна и затова писахте отворено писмо и възпяване най- голямия некадърник Иванов. Вие сте също храненик на олигарсите нали благодарение на олигарсите заминахте в Париж или вече не си спомняте??? Затова и вие сте част от българската олигарска мафия само че в чужбина! Колко сте прозрачни и жалки за пари продавате и душата си, родината и сигурно майка си! Жалък тип стигнал до този пост с пари връзки и предателство. Не смей да пишеш на българския народ продажник!
  • 56 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Матей":

    Ооо! Матей! Аз, не съм от болшинството! От мнозинството съм!:) Но, вервай ми! И едните и другите ще те последваме! Само трябва ти като чист и неомърсен човек да поведеш хората! Библейското ти име е свято! Всички ще тръгнем след теб и ще пометем партийте! Властта е от народа и за народа! Свобода! Понатам няма да продължа че ще ме търнат!:) А, горното е цитат. Който иска може да го потърси!:)
  • 57 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Глей са, айде пак си прочети коментара за суверена и ми кажи какво общо има с протестите и свободата на словото преди да ми даваш акъл к'во да чета. Повярвай зная какво да чета. А с право и конституцията нема се занимавам. Скучно ми е. Принципно, не е лошо да се раздават брошурки и хората да се запознаят малко от малко. Но не мисля че това ще промени нещо.

    Коментиран от #58

  • 58 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Отговарям ти на следното "....Публикувано във факти.бг: Абе като гледам колко правова държава е България, нема нужда да ми поясняваш конституцията...." Ти от къде разбра, че България не е правова държава, м? От 8000 км. как точно го разбра- от медиите, нали? И то от платените медии:) Хайде, да не започваме този разговор, защото ти никога няма да ме разбереш- не защото не можеш, а защото не искаш:) Да не би в приелата те държава да няма вътрешнополитически проблеми? Нима жълтите жилетки не извършиха погроми и разграбвания чрезж взлом специално на магазини на световни модни марки на бяла и черна техника и на модни облекла?:) Това как точно се връзва с правовата държава, в която частната собственост е неприкосновена и защитена от държавата, защо до сега поотделно на всеки грабител и взломаджия от жълтите жилетки не е повдигнато обвинение за престъпленията грабеж и унищожаване на чужда частна собственост?:) Е- КОЛКО демократична и правова държава е франция, че да говорим за България?

    Коментиран от #60

  • 59 goni

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "vghbbbvvv":

    Прав си!:) Нещата схават трудпо и бавно!:) Прарилната посока е да има повече грамотни българи! За съжалание оставаме все по-малко! Жалко!
  • 60 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    Ами след като се занимаваш с право,би трябвало да знаеш, че наред с римското право голяма част е именно от Франция. Та толкова, доколко е правова Франция. Като абсолютен лаик в тази тема,зная обаче че правото далеч не се изчерпва с частната собственост, а суеверена в истинския смисъл на думата по Русо, далеч не е частна собственост. Както мутрафоните се опитват да го изкарат. Освен това, в момента съм в България и също така съм прекарал не малка част от живота си в България. Всъщност, по голямата. Но имам представа какво се случва и в цивилизования Изток и в цивилизования Запад. Защото съм прекарал не малка част от живота там си също така. Разумната част от живота си. И не, не съм мияч на чинии. Което е подробност. Защото никой не може да експлоатира и миячите също така.

    Коментиран от #61, #62

  • 61 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    "....Публикувано във факти.бг: Освен това, в момента съм в България..." Това не променя нищо. Как би реагирал лично ти, ако работното ти място е в офис сграда, находяща се между Орлов мост и бул. Ситняково, там си на много висока управленска позиция, налице са незаконни блокади на възловите кръстовища на Орлов мост и Ректората и ти НЕ МОЖЕШ да достигнеш до много добре платеното си работно място, за да си изпълняваш законно управленските задължения, срещу което насреща да получават отлична за България законна заплата+ бонуси всеки месец? ТИ ЛИЧНО как би реагирал- би одобрявал или би не одобрявал незаконните блокади? За един член от семейството ми питам....

    Коментиран от #63

  • 62 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    Отговори ми, де- нали си в България, нали познаваш София, нали твърдиш, че можеш да решаваш българските вътрешнополитически проблеми, м? Да усложним казуса- лицето от описаната ситуация има здравословни проблеми с крайниците и се придвижва навсякъде само с мпс. Как точно мпс-то му ще достигне до офис сградата? Или мълчиш на този въпрос, защото не познаваш София и не знаеш, че е наложително още 1 час човек да се лута между вътрешнокварталните улички, защото част от тях са забранени за движение, друга част са в ремонт и основната пътна артерия, чрез която човек може да се придвижи с личното си мпс до тази точка, е само през Орлов мост и Ректората? Ти не можеш да оправиш една елементарна логистика от т.А до т. Б- пътуване с мпс през София, а си тръгнал с огромната кошница с претенции да налагаш на българите в България модел на политическо управление, което пък е закрепено в конституцията и законите ни; не харесваш правото и законите, а не знаеш следното:
    КРБ Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
    И как тогава- непознавайки в детайли българските закони, българската икономическа, политическа и социална реалност, ще преценяваш дали България е правова държава или не е?
  • 63 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Аха все пак е написано някъде, че България е правова държава 😂 Ами точно това правят гражданите, търсят си правата. За незаконните строежи в защитени територии, за заплахите от висшестоящи политици,за кражбите по европейските фондове, за злоупотребите с власт...и куп други подобни. Баце щяха да го изядат (като случая в Нидерландия) само заради едничко изказване от неговия тип. Освен това съм от София и познавам града. Но при цялата корупция в държавата и ограничена свобода на словото, честно казано твоя казус изобщо не ме интересува. Протестите трябваше да бъдат като тези във Франция. Тогава и Орлов мост щеше да бъде затворен за по кратко време според мен ;)

    Коментиран от #64, #66

  • 64 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    "...Публикувано във факти.бг: Ами точно това правят гражданите, търсят си правата.." Нашата конституция Е МНОГО РАЗЛИЧНА от всички други конституции, защото в нея има и следните текстове:
    КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели...
    Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
    (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.
    Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
    Така, че- конституцията ни забранява упражняването на права, когато то накърнява правата и законните интереси на другите- т.е. на непротестиращите граждани. Никъде в решенията на КС- единственият орган в България, който има право да тълкува текстовете на конституцията ни със съдебни решения, не се казва, че правото на мирен протест има по-висока правна сила от правото на свободно придвижване на гражданите и че над забраната за злоупотребата с правата, както и забраната за тяхното упражняване, ако то накърнява правата на другите! С две думи- правата по нашата конституция са индивидуални и твоите права като правото ти на протест свършват та
  • 65 До космополит-франсето с галеното име

    3 4 Отговор
    Не съм ти разрешавал да пишеш от мое име до когото и да било.
    Ближи си сладоледа и си живуркай в сорос люпилнята,не се връщай,сакън!Тук мирише и без теб.
  • 66 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    там, където започват моите права. И двамата обаче имаме ЗАБРАНА за 1. Злоупотреба с права
    2. Упражняването на права, ако те накърняват правата на другите.
    Освен това- правният принцип в романогерманската пандектна правна система е- никой не може да черпи права от неправомерното си поведение- т.е. участниците в незаконните протести не могат да черпят права от факта, че с участието си в незаконните блокади на кръстовища в България нарушават поне 5 български закона- Закон за движение по пътищата, Закон за пътищата, Закон за митингите, манифестациите и събранията, Закон за административните нарушения и наказания, Административнопроцесуален кодекс и Наказателен кодекс и за това нямат законното право да искат полицейско присъствие. Къде се е чуло и видяло незаконен протест да се охранява законно от полицаи, та полицаите да пазят протестърите от гнева на обикновените непротестиращи граждани?

    Коментиран от #69, #72

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "гост":

    Съвсем нормално е, когато конституцията и законите не се спазват от законодателната и изпълнителната власт, да не се спазват и от суеверена. Защото суверена в демокрацията са гражданите, драги. А тези протести наистина са смешни, най вероятно заради страха и раболепието на простолюдието в България.

    Коментиран от #70

  • 70 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    "...Публикувано във факти.бг: Съвсем нормално е, когато конституцията и законите не се спазват от законодателната и изпълнителната власт..." И как точно установихте законно това неспазване? За мен това е просто ваше субективно мнение, което като лично субективно мнение, тежи точно толкова, колкото тежи и моето лично субективно мнение, което е противоположното на вашето. Лично на мен никой държавен орган не ми е национализирал жилищните имоти- моя законна частна собственост, никой не ми е отнемал правото на труд или друго лично мое право, така, че в личен план, за мен самия, вашето твърдение е не само невярно, а и изключително съмнително. В правото казваме, че всеки доказва това, което твърди. Голите думи, неподкрепени с доказателства, не значат нищо.Да- в парижките локали може да им се придава тежест, но тя е на мястото си само между две глътки качествени питиета на масите им:)

    Коментиран от #76

  • 71 ГЕСТАПОТО

    3 1 Отговор
    Щом за теб е идол тоя гей пинокио (христо иванов) по добре се скатай някаде. Когато видеш този тъп мухал да отиде на митинг пред къщата на Прокопов и да говори за неговото беззаконие. Защото като го запитаха за къщата на Прокопов този кавал каза не е сега момента.
  • 72 един от стадото

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "гост":

    завиждам ти на мерака да пишеш и да разсъждаваш на глас. И аз понякога пиша, но неам нерви за толкова. Четох всичко. А колкото за това момченце, няколко думи само. От Варна е, по една случайност сме комшии, от съседния вход е/беше/. Баща му беше шеф на затвора във Варна по онова време. С тоя се познаваме от тогава, надут пуяк. Странеше от всички, беше се взел на сериозно още тогава, всеки се питаше с кого дружи, къде ходи.. и хоп, един ден чета, режисьора Галин Стоев еди какво си поставил.. нищо против таланта, но дали е доказан, и ако да, що дири в чужбина
  • 73 Българин

    4 3 Отговор
    Като гледам по тия,които блокират кръстовищата и гледам и теб ми става ясна,че всичките вие не можете и не сте гражданското общество в България.
  • 74 ъъъъъ

    3 2 Отговор
    напънала се е планината и родила ..мишки
  • 75 ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Така ли?":

    Научете се какво е покупателна СПОСОБНОСТ.

    Тошо средна чиста заплата 250 лв - 15 лева на макс парно при Тошо разходи спрямо заплата парно 11-12%.
    Борисов 1200 лв. чиста средна - парно на макс 400 лева
    разход само за парно 33%.

    Кога българина е по-богат при 250 лв или 1200 лева.
    Помисли получаваш 2000 евро, голям праз от тази заплата ако 1000 евро ти е парно, вдяваш ли за какво говоря.
    Затова БГ народ се чувства нещастен, защото трябва да храни лакомите устички на ВЕЦ овете на Кирил Добрев, Долорес Арсенова и Сербезова - подставените им лица, проценти,.

    Коментиран от #77

  • 76 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "гост":

    Много елементарни писания. Не мисля да ти вадя конкретни случаи. Много са. И знаеш ли какво? Дреме ми. Честно ти казвам. Както казва авторът, повече ме вълнува международното положение. Ако станат истински протестите, ще отида, но ако е същата пародия- не мисля.

    Коментиран от #81

  • 77 един от стадото

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ":

    и не ми говори за средни, а за минимални заплати. И преди и сега. И пери и сега не стигат средните, камоли минималните. При нас се водят за оцеляване, на запад за покриване на необходимите нужди без да крадеш. Пенсиите почват от там назад тука. При тях си е бало ма мата всеки знае..
  • 78 Вече

    2 0 Отговор
    тридесет години се ражда....ДОКОГА...!!!!!
  • 79 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ОБЩЕСТВО/група хора обитаващи дадена територия ПОДЧИНЕНИ !!на политически субект/лидер/ и имащи ДОМИНИРАЩИ!!!!!!КУЛТУРНИ ОЧАКВАНИЯ!!!!!/доста тъпо определение по уикито/....... Пак вятърът на ПОДМЯНАТА свири в ушите ни...щото е важно системата да се запази...
  • 80 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Пълно игнориране на болните мозъци като тоя...Това ще ги довърши.
  • 81 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Госあ":

    70- Елементарни или не- лично мои са си, освен това- не съм политолог и не пиша в социалните мрежи, за да получавах хонорари от тези места. Фактите са си факти- и как така приемаш, че са "елементарни", след като не знаеш какво е доказателствена тежест в българското право,м? Пак опираме до липсата на професионални знания и компетенции от твоя страна, но иначе- нямаш проблем да изискваш какво ли не от българите, живеещи в България...

    Коментиран от #82

  • 82 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "гост":

    😂 братчед, обясних. Дреме ми. Изгонихте читавите, са моеш да ми разтегаш локуми колкото искаш. И не, не се връщат вече. Като по турско.
  • 83 ДО 16 КОМ.

    0 0 Отговор
    Обосновка ТЪП.. О:КОИ СМЕ ТЕЗИ КОИТО СЪСИПАХМЕ ХИЛЯДОЛЕТНАТА ИСТОРИЯ???? НА КОГО ИСТОРИЯТА???? БИБИТКО СЪСИПА И ИКОНОМИКАТА И НАРОДА. НАЙ, НАЙ, НАЙ БОЛНИ БЕДНИ КОРУМПИРАНИ ВЪВ EU. ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА ТОВА КОЕТО ПОСТРОИ Т. Ж ТОЗИ, ББ И.К ПОДАРИХА НА СЕБЕ СИ И ДР. И НЕ МОЖАХА ДОРИ ДА ГО БОЯДИСАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове