Last news in Fakti

2 Септември, 2020 06:26 1 562 21

Президентът: Трябва да сме активен участник и партньор при формирането на политиките на ЕС

  • българия-
  • радев-
  • президент-
  • посланици-
  • дипломати

Българската дипломация да е още по-фокусирана за приобщаването на сънародниците ни зад граница, призова Румен Радев във видеоконферентна връзка с българските посланици в чужбина

Президентът: Трябва да сме активен участник и партньор при формирането на политиките на ЕС - 1
Снимка: Президентството

България трябва да бъде част от големия дебат в Европейския съюз, да участва във формирането на консенсус за европейските политики, а не просто да се присъединява към взети вече решения и да бъде реципиент на еврофондове. Това заяви държавният глава Румен Радев във видеоконферентна връзка с ръководителите на дипломатически мисии на България в рамките на традиционната среща на българските посланици.

По думите на президента, по-активната роля на България при утвърждаването на Многогодишната финансова рамка на ЕС и по отношение на Пакета за възстановяване, е възможност за реформиране на важни за страната ни области. България следва да се стреми към сближаване не само по отношение на инфраструктурата, а и в сферата на образованието и науката, без които не може да се постигне реална и устойчива социална и икономическа кохезия. Възможност в тази насока дава и интегрирането на българската отбранителна наука и индустрия в общите европейски проекти и в политиката в областта на сигурността.

България е страна с отворена икономика, чиито БВП до голяма степен зависи от устойчив износ и някои от наложените ограничения заради коронавируса, директно засягат икономическите ни позиции, заяви президентът. Отстояването на българския износ в условия на криза и недопускане на загуба на търговския потенциал на България, бяха сред откроените от президента предизвикателства пред дипломатите ни. „Инвестиционното сътрудничество също понася щети от коронавируса, а е от ключово значение за нашия икономически растеж“, заяви още държавният глава.

Президентът отново подчерта необходимостта от преодоляване на разширяващата се технологична пропаст между отделните държави в НАТО и недопускане на трайно разделение в алианса на производители на отбранителна техника и въоръжение от една страна и купувачи от друга. Тезата беше изразена от българския президент още на срещата на върха на НАТО в Лондон през декември м.г. и беше подкрепена от страните-участници. Президентът призова дипломатите ни да работят за постигане на съвместимост още при проектирането и производството на отбранителни платформи и оборудване.

Пред българските дипломати Румен Радев открои стратегическото партньорство между страната ни и САЩ, потенциалът на което далеч надхвърля сътрудничеството във военната сфера. Според държавния глава, увеличаването на инвестициите от САЩ в информационните технологии, научният, образователен и технологичен обмен следва да бъдат поставени във фокуса на българската дипломация. „Необходимо е и още по-активно партньорство със САЩ за изпълнение на поетия ангажимент за утвърждаване на върховенството на закона в България и борбата с корупцията“, заяви президентът.

Потенциалът за икономическо сътрудничество в Черноморския регион, чрез равнопоставени и взаимноизгодни отношения със страните от региона, също беше отбелязан от президента. Държавният глава открои възстановения през последните две години политически диалог с Русия, който създава предпоставки за дългосрочно и поставено на ясна основа сътрудничество. Русия остава водещ доставчик на енергийни ресурси за България, а страната ни има потенциал да се утвърждава и като транзитираща природен газ за Европа.

В изказването си Румен Радев посочи, че българският национален интерес в Югоизточна Европа изисква гарантиране на стабилността, икономическото развитие и европейската перспектива на нашия регион. Държавният глава припомни, че по негова инициатива през септември 2019 г. беше проведена и консултативната среща за изработване на рамковата позиция на България по отношение на страните-кандидатки за членство в ЕС - Албания и Република Северна Македония. Устойчивото развитие на добросъседски отношения на Балканите и уважението към историческите български общности е от ключово значение за постигането на успех в процеса на европейска интеграция.

Румен Радев поздрави българските дипломати за приноса им за запазване на административно-териториалния статут на Болградски район, съхраняване на единството на българското национално малцинство в Украйна и укрепване на двустранните връзки.

По думите на президента недостигът на финансов и кадрови ресурс води до отдръпване на България от важни световни региони и процеси. Негативи понасят и големи български общности зад граница, които нямат достатъчно активна връзка с родината. Румен Радев призова за преосмисляне на следвания подход и актуализиране на щата на българските дипломатически мисии в държави, в които вече живеят стотици хиляди наши сънародници.

Перспективите за засилване на двустранните отношения на страната ни с партньори като Китай, Република Корея и Япония също бяха откроени в изказването на президента. Румен Радев призова за активизиране на българската дипломация за материализиране на двустранната декларация за издигане на отношенията с Китай до ниво на стратегическо партньорство, постигната при визитата му в Пекин през юли 2019 г. Огромен потенциал за засилване на инвестиционното сътрудничество имат и връзките на България с Япония и партньорите от Югоизточна Азия.

По време на изказването си пред ръководителите на дипломатическите ни мисии в чужбина държавният глава потвърди и готовността на българската президентска институция да бъде домакин на регионалната инициативата „Три морета“ през 2021 г. Инициативата има за цел насърчаването на свързаността в Източна Европа в областта на енергетиката, транспорта, дигитализацията и образованието.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 димка

    21 12 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БКП":

    импичмант за тебе радев

    Коментиран от #7

  • 4 тошето

    20 14 Отговор
    радев даваи оставка холата не те искат не искаме пуч а да живееме нормално като хората вав опщтеството ни
  • 5 Първия Софиянец

    21 14 Отговор
    Кой беше тоя??
    Искам факти...какво е направил за народа?????

    Коментиран от #8

  • 6 Леле

    21 15 Отговор
    Тоя ще е първия ни президент изгонен от поста си преждевременно. Пък го чакат и дела за незаконните облаги дадени на Десито.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Биоробот

    17 15 Отговор

    До коментар #5 от "Първия Софиянец":

    Направил е една кръгла НУЛА. Поне да беше направил едно заведение с две нули, а то нищо. Вместо да обедини нацията в това критично за целия свят време той само създава раздори. Срам и позор.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 The Guest

    13 7 Отговор
    Пълен смешник. Дава акъл човек, който има такъв а този е... военен, банкоматен лъв. Поне а не му слагат снимка, че е противен.
  • 12 big

    12 1 Отговор
    Погледнато от национална гледна точка, би трябвало да е така, но от тяхна - не става! Нас ни приеха и в НАТО и в ЕС по политически причини, а не, че отговаряме на техните лицемерни критерии! Основно са две причините: 1. трябват им гласове за техните политики срещу Русия. 2. Трябват им територии близко до Русия!. За друго не сме им необходими, по тази причина траят и поддържат БМБ, защото е зависим отвсякъде.
  • 13 Фен

    8 5 Отговор
    Тия си ги коментирай със следващата Деса (че тая нали и тя бега). Щото нещо в Европа не те кльопат много. Явно и там са разбрали, че си просто фигурант.
  • 14 Айвън

    4 6 Отговор
    Единственият човек, за когото съм гласувал и не съм се покаял. До сега никога нищо глупаво не е казал. Всичко на място. Жесток!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Марешки. Само Простотии ръсиш!!!

    3 1 Отговор
    Като не можеш да кажеш нещо Смислено, не говори само Глупости!! Ще дойдат други ВРЕМЕНА, ЩЕ ТИ "БРИБЕРАТ" КАКВО СИ Посъбрал и пак ще бъдеш Марешки Белязания!! Поне не говори постоянно Простотии!!!
  • 17 ТОЗ И ТОЙ СИ ТЪРСИ НАЧАЛНИЦИ

    2 1 Отговор
    ТОЗ КАТО БОЮ ТЕРОРИСТА И ТОЙ СИ ТЪРСИ НАЧАЛНИЦИ НЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ БОЮ ФАШИСТА ИСКА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ГЕЙРОПА ДА НИ МАЧКАТА!КАТО ВИ КАЗАХ ЧЕ СА ЕДИН И СЪЩ СЪС БОЮ НЕ ВЯРВАТЕ ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!ИГРАЯТ С БОЮ НА ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 18 Lenta

    2 1 Отговор
    Но с мутри на власт, за Европа ние няма да бъдем нищо повече от...тоалетна.
  • 19 2020

    3 2 Отговор
    Президентът Румен Радев е точен ,както винаги.Той обединява нацията и знае по какъв начин България да тръгне напред/спъвана от Герб и лошата политика на Бойко Методиев Борисов/.На следващите Президентски избори ще го изберем с гласовете на 3,5 милиона българи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бивш разкаял се ком

    2 1 Отговор
    Към "президента" МУТРО И ПРЕДАТЕЛ ВЪН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове