Last news in Fakti

3 Септември, 2020 17:44 1 687 22

На първо четене: Гласуваме 2 дни заради коронавируса

  • избори-
  • гласуване

От управляващата партия предлагат мажоритарен избор на половината депутати от Великото народно събрание

На първо четене: Гласуваме 2 дни заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

Предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс бяха приети на първо четене от Народното събрание. Това стана с 98 гласа на депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Проектът на ДПС не събра подкрепа, като за него гласуваха само 23-ма депутати, пише БНР.

От управляващата партия предлагат мажоритарен избор на половината депутати от Великото народно събрание, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. Така в текстовете отпада последната разпоредба за гласуване с машини във всички избирателни секции. Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса.

Промените, внесени от ДПС, предвиждаха отпадане на квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБав вот

    31 1 Отговор
    Що изборите не са една седмица?Тъкмо ще имат ГЕРБавите време да занесат чувалите с нередовни бюлетини до ЦИК
  • 2 Трик

    24 1 Отговор
    след трик за печелене на време !
  • 3 Пацо

    6 29 Отговор
    Фашистите на радев не искат да гласуват ,те искат преврат.
  • 4 Да има

    12 1 Отговор
    как и две години ще искат !
  • 5 ПСР

    21 0 Отговор
    Ще се гласува два дни и...една нощ.
    Нека да познаем,какво ще се случва през нощта.

    Коментиран от #12

  • 6 Гост

    15 3 Отговор
    Хора, долната пасмина гербераси ни го бутат с 200, правят си с нас т.шаци
  • 7 Буко Баламата

    9 3 Отговор
    Ама направо да се гласува докато излязат гласовете както трябва какво е това два дни!
  • 8 Велико народно събрание

    10 0 Отговор
    няма да има, поне докато не се изчистят от мутрите прокуратурата и държавата! А и няма належаща необходимост. И сега ДПС е противоконституционна партия, което не и пречи да ни граби заедно с Боко.
  • 9 Moй

    11 1 Отговор
    Всичко беше нагласено от хунатата. Викнаха си агитки, накараха ги да нападнат полицаите, те се направиха на жертва, после удобно намериха бомби, гранити и малка ядрена бомба в палатките и ги махнаха. Милиционери с КГБ наръчник.

    Коментиран от #18

  • 10 да де

    3 0 Отговор
    А трЕбва ли изобщо да гласуваме, ако изборите променяха нещо щяха да ги отменят
  • 11 бай иван

    5 2 Отговор
    гласуват само 4 малцинствени групи. турци,помаци,пенсионери и (не)интегрирани...останалите отдавна мразят политиците(безплатно)...

    Коментиран от #15

  • 12 Например

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПСР":

    Да позная - ще те оп...някъде!
    Нали за това си мечтаеш!

    Нормално - с мерките и с машините, гласуването ще е бавно!
    А този пък ще се счупи рекорда по избирателна активност!

    Коментиран от #14

  • 13 Актуална Антена

    0 0 Отговор
    Пак ще има Вето
  • 14 ПСР

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Например":

    Що се не оп...ш сам?Не си ли мечтаеш за това?
  • 15 Мразят ги безплатно

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "бай иван":

    не ходят на избори, а после крещят с пълно гърло"Оставка" и блокират кръстовища. Естествено е, че от ДПС не искат задължително гласуване. Те техните симпатизанти си гласуват под строй и без да е задължително. Ако и етническите българи го направят %на ДПС ще падне значително, особено ако напролет заради коронавируса не дойдат обичайните автобуси от Турция... Нищо лошо няма в предложенията на практика, но Ганьо не е свикнал да разсъждава. Да се мрази, отрича и критикува е много по-лесно.

    Коментиран от #17

  • 16 ТЕРОРИСТИТЕ И УБИЙЦИ

    5 3 Отговор
    ТЕРОРИСТИТЕ И УБИЙЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА ПРОЪЛЖАВАТ ДА СЪЗДАВАТ ЛОШИ ЗАКОНИ НЕ СЕ СПИРАТ ПРЕД НИЩО ГАДОВЕТЕ ДВА ДНИ ЗА ДА МОГАТ ДА ФАЛШИФИЦИРАТ НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ТОЗИ ЗАКОН ДА БЪДЕ ПРИЕТ!
  • 17 бай иван

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мразят ги безплатно":

    ако всеки спазва закона. и ако има справедлив съд и адекватни присъди,ако народа има нормални доходи, на всички ще им е все едно дали премиера е турчин,циганин или друг

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няма да има съд

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай иван":

    и присъди, защото ако се почне от зората на "Демокрацията" насам и се осъдят всички провинили се с нещо управляващи трябва да се амнистиран всички настоящи затворници и пак няма да стигнат затворите. А и гарван гарвану око не вади. Мъдри хора са го казали. И вярвай ми не е все едно дали те управлява циганин или турчин. Турците дефакто си ни управляват от доста време, а относно циганите-може и това да се случи в обозримо бъдеще. Понеже българите намаляваме и се топим. А за да се повишат доходите трябва да се произвежда и да се изнася продукция, която е конкурентно способна на външния пазар. Да нарастне производителността на труда, а не да се увеличава броят на магазинчетата предлагащи турски и китайски стоки и броят на моловете, предлагащи стоки, произведени в Бангладеш, Китай, Виетнам и къде ли не. Не може с помощи от Европа да искаме високи заплати. С протести нищо не постига е. Само отблъсква е потенциални инвеститори. Да не говорим, че 2/3 от младите хора у нас са изключително мързеливи и неграмотни. Не може всички да са IT специалисти...,а и не е необходимо. Но не може да се намери читав технически грамотен млад човек за определена позиция с месеци. Затриха се техникумите и няма свестни кадри, а всички реват и искат заплати като в Германия...
  • 21 Хасан

    2 0 Отговор
    Образователен ценз . Гласуване само с завършен 10-ти клас на средното образование и всичко ще си дойде на мястото. Ще отдъхнат българите чувстващи се турци и тези които са с българско самосъзнание . Край на циганския тероризъм и изкуствено развъждане на генно обременени от вътрешно родово кръстосване. Край на умишлено опростачване и загиване на един Народ. Докато работещи и плащащи данъци отглеждат търтеи все по-зле ще става.
  • 22 Гост

    1 0 Отговор
    Образователен ценз за гласуване ВЕДНАГА! Невежите нямат право да определят съдбата на хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове