Last news in Fakti

6 Септември, 2020 09:54 2 530 26

Родни писатели искат разследване на насилието над журналиста Димитър Кенаров

  • димитър кенаров-
  • писатели

Инициатива на интелектуалци

Родни писатели искат разследване на насилието над журналиста Димитър Кенаров - 1
Снимка: Фейсбук

Български писатели искат разследване на полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров. Членовете на родния П.Е.Н. клуб са изпратили отворено писмо до Народното събрание АЕЖ, СБЖ, няколко министерство и медии.
Сред подписалите се под декларацията лица се срещат имена на именити писатели като Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски и др.

Декларацията на българските писатели пристигна и в редакцията на ФрогНюз. Публикуваме я без редакторска намеса.

До Народното събрание,до АЕЖБ, до СБЖ, до в. 24 часа, Труд, Дневник, Фрогнюз, Министерски съвет на Р. България, Министерство на Вн работи, МВР, Омбудсман на Р. България, Европейски парламент Бюро в България и др.

Ние, писатели от Българският П.Е.Н. център, присъединяваме своя глас на подкрепа към всички свободомислещи граждани в страната ни, които определят полицейските действия срещу журналиста и писател Димитър Кенаров като произвол над свободата на словото. Репресия, която буди гняв, и е обезпокояващ симптом. Разтревожени сме по повод събитие, което излиза извън индивидуалната си характеристика и ни доближава до някои от мрачните практики в нашата история. Солидарни сме с декларацията на Асоциацията на европейските журналисти у нас - осъждаме този акт на насилие и настояваме за пълно разследване, което да определи персоналната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона. Изисквания, които ни гарантират личната свобода и гражданските права според Конституцията. Актът на произвол върху представител на пресата и свободомислещ писател не е симптом за случайна грешка. Това превръща случая в опасен прецедент, който делегитимира мястото ни в демократичната традиция на алианса, към който сме декларирали, че сме необратимо приобщени.

Писател и журналист, кореспондент на известни международни издания, е свален на земята след като се е легитимирал с журналистическата си карта. Влачен е през площада, въпреки че на маската му е изписано PRESS. Камерата му е счупена и оставена върху паветата на произвола на съдбата. Ръцете му са в белезници, държан с часове на паважа, след това за час - затворен в микробус. В Пето РПУ не му е връчвана заповед за задържане, отказан му е достъп до адвокат и връзка със семейството. Принуден е да пише обяснения и предупредителен протокол. Пресцентърът, представителите на МВР и ръководителите на операцията не съдействат да бъде издирен и освободен.

Затова ние писателите, опазвайки демократичните традиции на българския П.Е.Н. център и неговата кауза във времето на неговото съществуване, настояваме не само за пълно разследване виновниците и наказанието им, но и за набелязване на систематични мерки - законови и кадрови, подобна практика за потъпкване свободата на словото да не се повтаря в бъдеще. Това е пътят да излезем от незавидното 111 място по свобода на словото, което ни прави един от моралните аутсайдери на европейския континент.

Подписали:
Лъчезар Лозанов, Огнян Стамболиев, Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Румен Шомов, Силвия Чолева, Здравка Евтимова, Александър Гочев, Хайри Хамдан, Калин Донков, проф. Людмил Димитров, проф. Амелия Личева, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Рада Шарланджиева, Георги Константинов, Ахмет Емин Анасой.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честен Данъкоплатец

    15 22 Отговор
    абе как все такива безделници плачат, що несе появи поне един със сериозна професия който дава нещо на тая държава ???

    Коментиран от #11, #20

  • 2 Ти да видиш

    21 12 Отговор
    А когато същите тия протестиращи нападаха журналисти, къде бяхте бе лицемери?къде бяхте тогава да защитите свободата на словото?кога си отидоха да блъскат пред БНТ защото не ги били отразявали правилно, защо не се възмутих те? Значи излиза че едните могат да правят каквото си искат, обаче ако някой друг направи нещо на тях ау какъв ужас. Типичен двоен стандарт и лицемерие под прикритие то свобода на словото.

    Коментиран от #7

  • 3 Майна

    16 10 Отговор
    РОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСТЪПЯТ ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!! ГЛАСЪТ НА НАРОДА Е ГЛАС БОЖИ!!! СВОБОДА И ПРАВА, КОИТО СА ВЪЗМОЖНИ САМО СЛЕД ОСТАВКАТА НА ХУНТАТА
  • 4 Миризлив пор

    12 12 Отговор
    Ако се е правил на герой да се репчи на полицаите, когато е започнало мелето, пак малко са го били. Я тези дето протестират и са баш-журналисти да обяснят какво се случва в Германия или Франция ако хвърлиш паве или бомбичка върху полиция? Тези ги издържаха над 1 час.
  • 5 1234

    6 1 Отговор
    абе нали казаха вече операцията била перфектна , по скоро ги пратете до Европата тука никой няма да обърне внимание, ако нещо ги понатисна онази ревящата пред президента калинка ще подаде оставка и това е

    Коментиран от #12

  • 6 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    13 9 Отговор
    А КОГАТО ЛУМПЕНИТЕ ВИКАХА ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА БНТ.....КЪДЕ БЕШЕ ТИ ЖУРНАЛИСТЧЕ.....ДА ЗАЩИТИШ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
  • 7 Виждаме го все по-често

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ти да видиш":

    Не подкрепям тези режисирани протести, но тези т.н. писатели и интелектуалци, от които никой вече нищо не очаква, като са се покрили някъде са част от проблема. По-точно липсата на такива личности. Това ли трябва да подпишат не знам си колко умни кратуни, разследване на някакъв от "гилдията" или на всеки един човек ?
    Защо живота и здравето на този драскач да е пи-важно от на някой лекар примерно или строител или пазител на реда ?
  • 8 МЕТЕЖНИЦИТЕ.....ИЗМЕТЕНИ ОТНОВО

    12 7 Отговор
    ТИ НА ПРОТЕСТИ, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, ДА НЕ ЧАКАШ ДА ТИ ДАДАТ КАФЕ С ПОНИЧКА
  • 9 Актуална Антена

    4 7 Отговор
    Абе Тиквата като тропаше нервно по трибунката и квичеще време е за рестарт, всъщност искаше да ви каже: не ми дърпайте кокала че ядете бой.
  • 10 Наглост герберска еййййй

    7 8 Отговор
    МУТРИТЕ ВЪН!!! ОСТАВКА!!!! ОСТАВКА!!!!!

    Коментиран от #25

  • 11 Гарга

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Честен Данъкоплатец":

    А бе глупак,само в тая държава и в банановите държави има такива като теб.Хора които не оценят изкуството са хора без душа
  • 12 Актуална Антена

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Точните приказки беха: операцията бе планирана и изпълнена перфектно от МВР.
  • 13 Бат Вальо

    15 5 Отговор
    Кво хленчи тоя, бе??? Той на гейвечеринка ли е бил, или на въстание ... щом си тръгнал да убиваш, трябва да си готов най-малкото за здрав "кютек" ...
  • 14 пройчо

    8 3 Отговор
    Като почнат да ви бият по кратуните-тогава проглеждате?...а художниците, музикантите ..?
  • 15 А БЕ

    13 7 Отговор
    КВО РАЗСЛЕДВАНЕ БЕ, ДЪРЖАЛ СЕ Е, КАТО АБСОЛЮТЕН ПРОСТАК И СИ Е ПОЛУЧИЛ ЗАСЛУЖЕНОТО!
  • 16 Кирил

    3 6 Отговор
    Съд на мутромилиционерската държава!
    Съд в Страсбург и да плаща народа, след като не му пука за достойните и неправоверните журналисти!
  • 17 МЕТЕЖНИЦИТЕ.....ИЗМЕТЕНИ ОТНОВО

    2 3 Отговор
    КВО ТЪРСИШ ТАМ......ЩОМ СИ ВЛЯЗЪЛ В ГОРАТА.....МЕЧКАТА ШЕ ТЕ ЗАХАПЕ
  • 18 Нане

    1 2 Отговор
    тоя е слуга на Костов и правилно е отнесъл кютека освен ако не е симулирал!
  • 19 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    КАКВО ДАСЕ РАЗСЛЕДВА А ??? ЕДИН ПЛАТЕН МАЛОУМНЯК -"ЖУРНАГЪЗ " В ПЪРВОТО СИ " ИНТЕРВЮ" КАЗА ,ЧЕ ПОЛИЦИЯТА В 02 ЧАСА ПРЕЗ НОЩА -Е БИЛА НЕВИННИ МАЙКИ И ДЕЦА !!!!!!!?????? КАКВИ НЕВИННИ МАЙКИ С ДЕЦА В 02Ч. ПРЕЗ НОЩА - ---НО ЖУРНАЛИСТКАТА НАГЪЗИСТКА - ТАКА ГО ИЗТЪКВАШЕ -ТАКАА !!!!!!!!!!!!
  • 20 Викаш

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Честен Данъкоплатец":

    Някой с шкафче например

    Коментиран от #24

  • 21 ЖУРНАЛИСЧЕ ....КАТО ЗАХАРНО ПЕТЛЕ

    1 1 Отговор
    МАМИН ЗЛАТЕН, ТОЙ НЕВИНЕН КАТО СЪЛЗА НА СЪРНА
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СКОРПИОН

    1 0 Отговор
    С КАКВО СИ ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ ДРУГИТЕ ГРАЖДАНИ НА ДЪРЖАВАТА, "ДРУГАРЮ" ДИМИТЪР КЕНАРОВ?! ЗАЩОТО СТЕ ЖУРНАЛИСТ, АЗ ПЪК СЪМ ХЛЕБАРИН, ПРАИЗВЕЖДАМ ХЛЯБ ЗА НАРОДА!? ЗАЩО НЕ СИ СЛОЖИХТЕ ЕДНА ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА НА ЧЕЛОТО, ЗА ДА СЕ РАЗЛИЧАВАТЕ ОТ ВАНДАЛИТЕ?! КАК, НЕ, КОГАТО СТЕ ОТ СЪЩОТО КОТИЛО! НАРОДА КАЗВА: "КОЙТО СЕ СТРАХУВА ОТ МЕЧКИ, ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА! ". И ДРУГО КАЗВА МЪДРИЯТ НИ НАРОД: " ПОКРАЙ СУХОТО, ГОРИ И МОКРОТО! " СЕДНАЛ СИ ДА ХЛЕНЧИШ КАТО ВДОВИЦА ЗА ...! КЕНАРОВ, ПРЕСТАНИ ДА СЕ ИЗЛАГАШ, ТИ НЕ СИ ЖЕРТВА НА ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ, ТИ СИ ЖЕРТВА НА НЕЩО МНОГО ПО-ЛОШО: ЖЕРТВА СИ НА ОРГАНИЗИРАНА КОМУНИСТИЧЕСКА АКЦИЯ НА ГОРЕ ПОДПИСАЛИТЕ СЕ СВЕТИЛА НА РОДНАТА НИ КУЛТУРА! КЪДЕ БЯХА ТЕ, ДО СЕГА?! СЛЕПИ И ГЛУХИ ЛИ СА ТЕ , ЧЕ НЕ ВИЖДАТ КОЙ Е ПОДБУДИТЕЛЯ ЗА НАЗРЯВАЩА, КЪРВАВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! НЕ ВИДЯХА ЛИ СВЕТИЛАТА, КОЛКО ФЕКАЛИИ СЕ ИЗЛЯХА ОТ ВАНДАЛИТЕ ВЪРХУ ТАЗИ НАША ПОЛИЦИЯ! КЪДЕ ОСТАВИХА ЗЛАТНОТО СИ ПЕРО, ЗЛАТНАТО СЛОВО, ЗА ДА КАЖАТ СТОП, ТОВА КОЕТО ВЪРШИТЕ НА ПЛОЩАДА НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО, ТОВА НЕ Е МИРЕН ПРОЦЕС, ТОВА Е ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ! КЪДЕ СЕ СКРИХТЕ?! В МИШИТЕ СИ ДУПКИ! МНОГО ТЪЖНО И ЖАЛКО БУДИТЕЛИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБШЕСТВО! НИЕ НЕ СМЕ ДЕБИЛИ! СКОРПИОН!
  • 24 До викаш

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Викаш":

    Викаш, не викаш, дори и да крещиш, панаира за шкафчето е направен за НЕГРАМОТНИЦИ като теб. Ясноли ли ти е, викаш, не викаш.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СЛУХ

    1 0 Отговор
    НОСИ СЕ СЛУХ, ЧЕ ОТ ОТРОВНОТО ТРИО, БОЛШЕВИКА БАБИКЯН БИЛ ОБРАТЕН .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове