Last news in Fakti

8 Септември, 2020 17:14 2 343 25

Българският енергиен холдинг отпуска 50 млн. лева на "Мини Марица-изток"

  • мини марица-изток-
  • енергетика-
  • теменужка петкова-
  • въглища

България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г.

Българският енергиен холдинг отпуска 50 млн. лева на "Мини Марица-изток" - 1
Снимка: БГНЕС

За да може комплекс "Мини Марица-изток" да продължи да работи нормално, ще му бъде отпуснат дългосрочен заем от Български енергиен холдинг в размер на 50 млн. лв. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг относно бъдещето на "Мини Марица-изток" след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

"Отделно от това ще бъдат предоставени и 5 млн. лв. за служителите на комплекса, свързани с актуализиране на техните възнаграждения", допълни тя.

Ресорният министър подчерта, че България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г., като напомни, че в комплекса се произвежда 46 на сто от енергията на страната. По думите на Петкова пандемията от COVID-19 e довела до значително свиване на потреблението и намаляване на добива на въглища и ел. енергия.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи идеята, наричайки я "адекватна", но наблегна върху сериозните пропуски в енергийната ни стратегия.

По-рано днес премиерът Борисов също проведе среща със синдикатите, по време на която бяха обсъдени перспективите за решаване на проблемите на комплекса и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, причиненa от COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 0 Отговор
    За финален банкет, после концесийката.
  • 2 Дельо Хайдутин

    29 3 Отговор
    Ама че лицемер е Боко.Нали вече подписа да се затворят тези мини.За съвсем прости и изкуфели ни има.

    Коментиран от #9

  • 3 винету

    26 1 Отговор
    Да си честитим предстоящето увеличение цената на тока. А честиту.
  • 4 Боби

    23 1 Отговор
    Разказаха и играта на държавицата.
  • 5 Гнида

    14 0 Отговор
    А сле 2030 или вече няма да са на власт и не им пука ?
  • 6 Ще си

    12 0 Отговор
    ги делнат с кеф !
  • 7 с нашата пара празни нашите джобове

    13 1 Отговор
    Което поражда у мен лично усещането на тенис топката , той им дава заем наша пара , те ни увеличават цената но тока да връщат заема , удобна схема за зареждане на нощни шкафчета.
  • 8 chi

    13 0 Отговор
    Нещо много взеха да отпускат напоследък?
  • 9 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":

    А кой е казал , че няма да ги затварят ??? Казват ти черно на бяло до 2030 г !! То дотогава тока от Мариците ще е поне два пъти по-скъп от перките и фотоволтаиците , че и от газовите централи , ама пусто много народ има нареден на държавна заплатка в тия мини !!! Ти гледай какви врътки и молби ще са след 3-4 години като изтекат договорите на американските !! Щото те ще искат на следващия ден да минат на газ , те са предвидени за това още при строежа !! А без тях мините не могат изкара един ден !! И как ще ги убедят да останат на въглища ти се сети !!

    Коментиран от #11

  • 10 goni

    14 3 Отговор
    Около 15 000 души ще останат без работа! Градове като Гълабово, Раднево и Димитровград ще изчезнат от картата! Населението на София ще се увеличи с около 10 000. Останалите ще ги търсите в чужбина. Но затова пък ще дишате много по-чист въздух!:) Да ви е честито!:)

    Коментиран от #13, #17

  • 11 goni

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    2030г. е крайният срок! След него ТЕЦ в Европа не трябва да има! Ще минат на газ, ама сметката няма да излезе! Остави ги битовите потребители! Бизнеса ще изреве на умрело! Енергетиката в България отива на кино!:) Без ток няма да останем. Ще внасяме! Много по-евтин ще от нашия! Как мислиш? Защо така?!:)

    Коментиран от #14

  • 12 Обществената поръчка

    8 0 Отговор
    Някой ако желае да влезе на сайта на АОП и да се разрови защо им трябват заеми на тия...буквално всеки ден излизат обществени поръчки за доставки за милиони левове към ТЕЦ Марица Изток, на цени четворни и петорни от пазарните. Няма такава дупка за пари по ЗОП като тях.
  • 13 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    Значи заради държавните заплатки на тия 15 000 души 7 милиона да плащат двойно , така ли ??? И не ги мисли толкова , поне половината са пред пенсия , щото са "миньори" !!! И ще вземат по-голяма пенсия от заплатите на 2/3 от работещите , плюс заплатите за пенсиониране !!!! А останали пак ще цоцат , щото само докато я закрият тая яма ще минат още 10 години и то пак със привилегиите за категория труд !!!

    Коментиран от #24

  • 14 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "goni":

    И кой ти каза , че ще е по-скъп на газ ??? Шефа на мините , дето му изстива топлото място със заплата 10-12 бона ??? И коя енергетика отива на кино като не могат да натоварят и една трета от инсталираните мощности , а се строят нови постоянно ??? Само любимото ви Белене замества напълно всички тецове в мариците , а американските са напълно готови да работят на свободен пазар , дори на газ разходите им са поне два пъти по-ниски от държавния , колкото и да не ти се ще !!! АЕС за 800 Мвт има персонал 280 човека , а държавния ти тец за 1400 от които никога не работят повече от 1100-1200 има над 3000 човека на двойни заплати !!! Що така ма нане , щото заплатите на шефовете зависят от бройката и заплатите на подчинените и за назначение се плаща три годишната заплата на ръка ??!!

    Коментиран от #22

  • 15 Пляс...пляс

    6 1 Отговор
    Купуването и продаването на гласове вече не е престъпление......смешни сте и Синдикати и Тикви
  • 16 От Варна

    2 1 Отговор
    Точно казано в коментар 7!Всички наши пари от данъците ни и от Европа, вече съвсем без свян и “очевадно” се преразпределят само в интерес на определени хора. На никой не му пука, овцата я стрижат и доят до изнемога, накрая я колят и изяждат. Остава да ни се случи последния вариант, дето само не ставаме за ядене, ние , творците на блага . Слава Богу, че е така, защото иначе щеше да бъде “пир непознат”
  • 17 цървул

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    далеч си от истината.90% са от стара загора.за това там апартаментите са скъпи.щото крадът най много от там.

    Коментиран от #23

  • 18 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор
    Продавам индивидуално ВЕИ - велосипед с динамо. Зарежда здравословно батерии на таблети, айфони....! Като спрат "Марица-Изток" отварям магазин онлайн! Всички форумни експерти с отстъпка!
  • 19 Рошко

    3 3 Отговор
    50 мил отиват във фащ не в тецовете

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рошко":

    50 милиона отиват в МИНИТЕ , а не в тецовете или за тебе е едно и също , хахахха !!! Макар че по-добре наистина да бяха отишли в държавния тец за да мине на газ , щото сега плаща ДЕСЕТ ПЪТИ по 50 милиона на ГОДИНА за емисии , което би отпаднало на газ !!!! Ти си прави сметка колко струва маришката кал наречена въглища !!!
  • 21 Матей

    0 0 Отговор
    Охооо,с тия 50 милиона баят ще я втасат,сигурно се правят майтап.Като се обърне колата,пътища много,те да помислят най вече как да не се затвори изцяло МАРИЦА-ИЗТОК. Доха го на американците да го изцуцат и сега им го връщат съсипано предприятие и на всичкото отгоре искат пълно затваряне с екологично-крокодилски сълзи.
  • 22 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    На пръв поглед няма връзка!:) Погледни цените на имотите в градовете, които съм изброил. Масово продават за без пари! Никои не копува!
  • 23 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "цървул":

    Щом така мислиш!:)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мръсни долни герберасчета жалки

    1 0 Отговор
    мръсни долни герберасчета жалки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове