Last news in Fakti

10 Септември, 2020 14:40 3 080 29

ДБ: Фандъкова е съучастник в полицейското насилие

  • йорданка фандъкова-
  • дб-
  • протести

Колко протестиращи трябва да бъдат напръскани с лют спрей? Колко граждани и журналисти трябва да бъдат набити?, питат демократите

ДБ: Фандъкова е съучастник в полицейското насилие - 1
Снимка: БГНЕС

Демократична България обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че с бездействието си се е превърнала в съучастник на полицейското насилие към протестиращите.

В декларация от името на групата при откриването на първата есенна сесия на СОС, демократите в местния парламент излязоха с позиция:

Ето и текста:

Фандъкова - мълчаливият съучастник на полицейското насилие

Колко протестиращи трябва да бъдат напръскани с лют спрей? Колко граждани и журналисти трябва да бъдат набити? Колко кадри с полицейско насилие трябва да излязат в медиите и в социалните мрежи, за да се сети кметът на столицата да поиска обяснение от охраняващите протестите? Къде минава границата между партийната лоялност и дълга към закона и гражданите? Дали заместник-председателят на ГЕРБ ще се сети, че е кмет на столицата?

Явно се налага да припомним, че кметът на столицата има съществени правомощия по Закона за събиранията, митингите и манифестациите. И по охраната на обществения ред.

През всичките тези над два месеца на протести срещу Борисов и Гешев не Ви видяхме, г-жо Фандъкова, да сте на страната на гражданите - протестиращи или не. Не Ви видяхме сред хората. Не видяхме да упражните нито едно свое законово правомощие, свързано с протестите. Не видяхме да санкционирате агитките с провокатори. Видяхме как за пореден път абдикирате от задълженията си на кмет в полза на партията, която представлявате. А протестиращите бяха оставени на произвола на видимо безкронтролните сили на реда, които показаха, че единственият ред, който умеят да налагат, е този на задкулисието.

Г-жо Фандъкова, дължите отговори на няколко съществени въпроса.

Вярно ли е, че за охрана на протестите са използвани лица от структурите на Делта гард, охранявали и последното мероприятие на ПП ГЕРБ, както и от създадената от Бойко Борисов фирма ИПОН?

Смятате ли за редно, г-жо кмет, протестите да се охраняват от лица, носещи върху униформеното си облекло надписи като "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление"? Това ли е новият девиз на столицата?

Може ли да се нарече европейска една столица, в която полицията пръска с лютив спрей и пребива журналисти? Така ли изглежда отворената към хората община?
С бездействието си, с нежеланието си да се погрижите за сигурността на протестите, се превръщате в съучастник на абсолютно недопустимото полицейско насилие, извършвано на територията на поверения Ви град.

Г-жо Фандъкова, нека Ви припомним, че сте кмет на всички софиянци, а не само на онези 208 000, гласували за вас на последните избори. Кмет сте дори и на протестиращите срещу партията, на която сте заместник-председател.

И независимо дали Ви харесва или не, трябва да се грижите и за тяхната безопасност и техните граждански права. Трябва, защото така повелява законът. И защото уроците на историята, за които от 1944 г. ни напомня всеки 9-и септември, са безкомпромисно ясни: управление, което се крепи на власт със силови методи, е не само обречено да се сгромоляса, но и ще остане като позорно петно в историята на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другия с коня

    18 59 Отговор
    Легитимното управление на една държава става чрез Избори,а не чрез Метеж,Въстание,Бунт или Саботаж на Държавата.Ако не приемате Факта,че сте малцинство като партия,проблема си е Ваш.Не ни го прехвърляйте на нас,Народа.Факта че Никога повече няма да сте Мнозинство е трудно приемлив и ще се наложи да го осмислите по Трудния начин явно,другарки и другари от БКП,БСП,АБВ,ДБ,и още 20 НПО та.....

    Коментиран от #5, #9

  • 2 chi

    46 13 Отговор
    Чакаме извинението на полицията с оставки на шефове?

    Коментиран от #25

  • 3 БТВ новините

    10 32 Отговор
    Протестите ще бъдат заляни с кръв и начело на държавата ще застане космически абсолют архимандрит Дионисий

    Коментиран от #8

  • 4 СОПОЛИВА СЛИВА

    41 12 Отговор
    ОСТАВКА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ленчето с кремчето в ръце

    31 11 Отговор
    фъфлата яко се е запътила към сливен
  • 7 Земетресение

    18 9 Отговор
    Каква е Фандъкова ,че да иска обяснение.Тя дава обяснения не иска. някой хора съвсем се нагряха от високите температури.
  • 8 Шумен бг

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "БТВ новините":

    е кво лошо има в това , нека и той да опита, не трябва да подценяваме останалите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смешно

    11 4 Отговор
    Тоя заприлича на трол. Едно и също до всички институции. Направо копи-пейст. Май само още папата не е обвинил.
  • 11 ха-ха

    12 11 Отговор
    Демократична България.. защо се обединиха с комунистите?? Сигурно фандъкова ви пръска в очите спрей А??
  • 12 Другарката

    19 8 Отговор
    си е вълчица в овча кожа ! Има - няма , бая години затвор си е заработила !

    Коментиран от #18

  • 13 пишман протестър

    5 3 Отговор
    Оставка на Тръмп,Путин и ЕрДоган
  • 14 Бат Бойко нощния бандит

    8 6 Отговор
    Фандъчката не я бръсна за слива.
  • 15 Миризлив пор

    10 9 Отговор
    Протестиращите или по-точно тези които организират протеста искаха кръв и за това атакуваха тежко въоръжение полиция и жандармерия. Ако не бяха тези простотии нямаше да има проблеми със бити хора.
  • 16 ОСТАВКА

    9 6 Отговор
    На най ПРЕСТЪПНО и КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов и коалиции престъпници симеонов, шиши, каракачанов и магарешки. ЗАТВОРА ВИ ЗОВЕ ВСИЧКИ МУТРИ И КРАДЦИ ОТ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД НАСАМ.
  • 17 Спрей,бой,

    5 6 Отговор
    малко ви е след всичко,което натворихте,жалки хорица.
  • 18 Актуална Антена

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Другарката":

    Фандъка е болна от Рак на сисата и за тва крадне кат за последно. Знае че в затвор нема да лежи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Въй

    1 2 Отговор
    ДейейБъ: Фандъкова е съучастниЧКА в полицейското насилие.
  • 21 цербер

    2 1 Отговор
    Демократична България обвини столичнАТА кметИЦА Йорданка Фандъкова
  • 22 Историк

    2 2 Отговор
    Поредната тъпотия. Може да добавите и Йерусалимския патриарх и Аманския мюфтия
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Васко

    2 0 Отговор
    Ох, айде не преигравайте само. Вие сте мирни и тихи и злите полицаи ви бият?! Май хич не не така...Има си агресори сред протестиращите и те хич не са малко. Ако полицаите не реагират, животът им е застрашен.

    Коментиран от #27

  • 25 ЗАЩО

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "chi":

    Защо полицията трябва да се извинява,след като бяха нападнати от платените лумпени на Бошков много ясно се виждаше по телевизията как мадскирани младежи о задните редици кьртеха павета, шишета пьлни с незнам си какво,колове замеряха полицайте и раниха толкова много от тях ,а хулиганите както се появиха така и изчезнаха в калбалька,ако протестиращите се беха разграничили от тях щяха да дадьт вьзможност на полициата да ги залови,много добре се видя и как протестиращ с все сила викаше на Бабикян който дьржеше микрофон спри.спри бе човече това зверство .той само го погледна остави микрофона и нищо не направи и изчезна все едно нищо не става.
  • 26 Полина

    2 1 Отговор
    А ДБ са съучастници на протестиращите, които хвърляха всякакви предмети и унижаваха полицейските служители.
  • 27 Toni

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Васко":

    Агресорите на Божков, Цветан Василев, Прокопиев, заедно с Христо Иванов
  • 28 МЪРША КРАДЛИВААААА

    0 0 Отговор
    ТАЯ Е ЗА ЗАТВОРА БЕЗ ПРАВО НА ИЗЛИЗАНЕ ПОНЕ 1000 ГОД.
  • 29 МУТРЕСА

    0 0 Отговор
    ОЩЕ КУЧЕТАТА НЕ Е ПРЕМАХНАЛА ТАЯ ГАДНА ТЪРТЕЙКА ГЕРБЕРЯСАЛА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове