Last news in Fakti

25 Септември, 2020 10:14 2 238 22

КНСБ пак ще поиска промени в данъчната система

  • кнсб-
  • данъци-
  • заплати

Промените могат да генерират 4 млрд. лв. приходи

КНСБ пак ще поиска промени в данъчната система - 1

Възможностите за промени в данъчната система на страната ще бъдат обсъдени днес на форум, организиран от КНСБ.

Синдикалната организация иска въвеждане на необлагаем минимум равен на равен на МРЗ за страната; въвеждане на 15 процента данък върху доходите на физическите лица; въвеждане на 15 на сто данък върху доходите на юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15 процента.

Според КНСБ сегашната данъчна система е изключително несправедлива и увеличава неравенствата.

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4, 67 млрд. лв., но от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.

Освен това, по линия на косвеното облагане, разходи на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените, които КНСБ предлага в ДДС. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата, смятат от КНСБ.

"Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лв. работна заплата, то допълнителната сума, с която ще разполага на година, ще бъде в 1972 лв.", посочват синдикалните експерти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават доходи до 2500 лв. ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10 на сто на 15 на сто разполагаемите средства ще бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така, например, ако получавате 3000 лв. работна заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, смятат от КНСБ.

Във всички страни-членки на ЕС, освен в България, има въведена форма на необлагаем минимум: нулева данъчна ставка, данъчно облекчение или данъчен кредит. В едва четири страни-членки на ЕС има действаща пропорционална система на данъчно облагане (плосък данък). Това са България, Румъния, Унгария и Литва. В останалите 23 държави данъчното облагане е прогресивно, посочват от КНСБ.

Последната държава, която се е отказала от плоския данък, е била Латвия през 2018 г. Стъпки в тази посока предприема в момента и Литва, съобразно препоръките на МВФ и ОИСР; България и Унгария са страните с най-нисък "данък-печалба" в ЕС, съответно 10 на сто и 9 на сто. България и Румъния пък са страните с най-нисък подоходен данък от 10 на сто, допълват от КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    22 6 Отговор
    Защо си чешете езиците напразно?Трябва най-после да се замени плоския данък с прогресивния данък.
  • 2 Тото кОтуньо

    16 0 Отговор
    По-добре да си мълчи КНСБ вдигат проценти пък ще ти остава повече. Ха ха
  • 3 БСП за България и Радев

    9 11 Отговор
    Одобрявам! Време е богаташчетата със заплата над 2500 да плащат! Не може ние вече над два месеца да се бъхтим по площадите, на пек, вятър, дъжд и буря. Еничарите ни обгазяваха, а богаташчетата да лапат на готово. Е няма как да стане
  • 4 8682

    23 1 Отговор
    Няма ли кой да им отнеме лиценза на КНСБ, че се занимават с антинародна дейност? Заради тяхната продажност БГ е страната с най- ниски доходи в ЕС. КНСБ оставиха работещите без никакви права. Най- ниската МРЗ в ЕС е в Бг.

    Коментиран от #6

  • 5 БГ МАФИЯ В МС

    17 0 Отговор
    Държавата изсмуква заплатите на българите. От всеки 10 хиляди лева за заплати от фирмите и работниците прибира по 6313 лева
    Една от най-важните опорки на управляващите в България, че данъците били "ниски", даже най-ниските в Европа. Дали обаче това отговаря на истината?
    Със сигурност данъците в България не са официално обявеното число от 10 %, а в пъти повече.
    Над 60 % от заработеното от фирмите и служителите отива в държавата под една или друга форма и то без да броим местните данъци и акцизите.
    Това е и една от причините заплатите в България да са най-ниски в Европа.
    Държавната намеса в частния сектор е основна причина за усещането, че в България да правиш честен частен бизнес е почти невъзможна мисия, освен ако нямаш протекции на всички нива в администрацията. Т.е. ако не си част от корупционния модел.
  • 6 Отровното трио

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "8682":

    Ти да мълчиш, най-накрая КНСБ с мярка за народа и срещу #хунтата

    Коментиран от #13

  • 7 БГ МАФИЯ В МС

    13 0 Отговор
    Ето и коментарът на Евгений Жеков, който циркулира в мрежата и нагледно обяснява защо заплатите на голяма част от българите са ниски. "Малка фирма има собственик и 5 работника. Да приемем, че планира да осигури работни заплати по 1000 лева – общо 6000 лева. С осигуровките тази сума става 7141.20 лева. С корпоративния данък 7934.67 лева. Като добавим и ДДС, на малкия собственик са му нужни 9918.34 лева печалба преди облагане с данъци за да плати заплатите. Като прибавим и средно и по петнадесет лева на работник за трудова медицина и болнични за първите три дни, необходимата сума става 10008.34 лева.
    Данъците, които плаща работодателят, са:
    1. ДДС : 1983.67 лева
    2. Корпоративен данък : 793.47 лева
    3. Обществено осигуряване: 655.20 лева
    4. Здравно осигуряване: 288 лева
    5. Задължително пенсионно осигуряване: 168 лева
    6. Трудова злополука и професионална болест: 30 лева
    7. Трудова медицина и болнични: 90 лева
    За работниците остава "брутна" заплата 6000 лева.
    Данъци, които плащат работниците:
    8. Обществено осигуряване: 502.80 лева
    9. Здравно осигуряване: 192 лева
    10. Задължително пенсионно осигуряване: 132 лева
    11. Данък Общ Доход (10%): 517.32 лева
    За работниците остава "нетна" заплата: 4655.88 лева.
    Като ги разделим на шест – всеки носи вкъщи по 775.98 лева.
    За държавата остават директни данъци в размер на 5352.46 лева.
    Следват обаче косвените:
    12. За да получат необходимите за възстановяване на работната си сила стоки и услуги работн

    Коментиран от #9

  • 8 8682

    17 0 Отговор
    КНСБ какво направихте в защита на работещите? В ЕС вече се говори за 4- дневна раб. седмица, някъде има 35- часова работна седмица, а вие позволихте 300 часа извънреден труд, който знаете, че меринджея няма да плати на работника. Работникът ще работи 2 месеца безплатно. А, КНСБ?
  • 9 БГ МАФИЯ В МС

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "БГ МАФИЯ В МС":

    13. Отделно акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н.
    Накратко - работодателят трябва да изкара 10038.34 лева за да получат шест работника стоки и услуги с потребителна стойност 620.78 лева или общо 3724.68 лева за всички. Държавата взема 6313.66 лева. Ефективният данък в България е 62.90% - без да броим акцизи, мита, местни данъци и такси.
    Хайде сега да се замислим какво получаваме срещу 63% от парите, които ние и нашите работници изработваме... работещи болници? добри училища и детски градини? качествени пътища? чисти паркове? сигурност и защита? достойни пенсии?...свобода??? или може би един голям грабеж, гарниран с лъжи, некадърност и некомпетентност..."

    Коментиран от #20

  • 10 Иванчо

    6 10 Отговор
    По-голяма тъпотия отдавна не са ръсили тия. Какво - ще връщаме комунизма? Взимаме от богатите и даваме на бедните? Значи, минималната да не се облага, а за сметка на това всички други да се облагат с 5% повече. За да си на минимална заплата, сигурно има причина. Един човек, който нищо не може да прави и затова е на минимална заплата ще бъде привилегирован и издържан от образованите хора, които са инвестирали в себе си и взимат по-високи заплати. Тов е несправедливо, а не обратното.

    Коментиран от #18

  • 11 данъкоплатец

    14 1 Отговор
    Заплатите на Парламента и Министерствата да са на базата на МИНИМАЛНАТА заплата, така ще са стимулирани да работят за тия които им плащат заплатите, Иначе Прогресивен данък и Необлагаема Минимална заплата е добро решение !!!
  • 12 Гойко Митич

    18 0 Отговор
    Само като чуеш КНСБ и знаеш каква мафиотска структура е, която работи в интерес на властта а не на работниците.
  • 13 8682

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отровното трио":

    Ще млъкна, когато видя действия в подкрепа на работещите и пенсионерите, а не празни приказки на килограм.
  • 14 XMAN

    14 0 Отговор
    Тези мошеници синдикалисти очевидно са в някаква договорка с властта за да имат мотив да вдигат данъците и пълнят хазната която после бива изпразнена по най безобразен начин.
  • 15 Махайте се, боклуци!

    15 0 Отговор
    А бе, патерицо на властта, 30 години се умилквате около всички възможни партии във властта за да ви подхърлят по някой кокал за в къщи. 30 години! От вас по-големи плужеци не съм виждал. Колко поколения работещи ги осигуряваха на минимална и те мълчаха от страх, че ще ги уволнят? Къде бяхте вие? И какви заплати получавахте за вашето лизане на дебели задници? А тези от вас които се пенсионираха, какви пенсии взеха? Паразити!
  • 16 8682

    13 4 Отговор
    Прогресивно данъчно облагане! Това е решението. Няма какво да мислят и измислят. Не сме толкова богата страна, та да облагаме богаташите с 10%, колкото е данъкът и за бедните.

    Коментиран от #21

  • 17 8682

    11 0 Отговор
    КНСБ през това време се договарят с ВЕЛЕВ да замразят МРЗ. Това ясно ли ви е? За втори път, откакто са на власт ГЕРБ, пак ще замразят МРЗ. За да има за шкафчето.
  • 18 Социалното напрежение не е измислица

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо":

    "Иван глупака беше глупак, от днес нататък става дурак..!" Знаеш ли я тази песничка на белогвардейците преди 100 години? Явно не! А знаеш ли нещо за натрупването на социално напрежение? И това не знаеш! А знаеш ли тези, гладните, ако те спипат някоя вечер, когато се пребираш от работа, какво ще ти направят? А знаеш ли какво ще намериш в къщи, когато отвориш вратата? Ни охрана, ни СОТ ще те спасят. И всичко това заради онази стара белогвардейска песничка!
  • 19 chi

    1 0 Отговор
    Айде сега, след дъжд качулка. Двайсет години спаха, сега се сетиха...
  • 20 Ти си прав.

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "БГ МАФИЯ В МС":

    НО ПОПУЛИСТИТЕ КАЗВАТ ДАНЪКА Е МАЛЪК -10 ПРОЦЕНТА.
    ПО ДАНЪЦИ ПРИБЛИЖАВАМЕ ФРАНЦИЯ ГЛЕДАЙКИ ТЕЗИ СМЕТКИ.
    ПРОБЛЕМА НЕ Е ВЪВ ВИСОКИТЕ РАЗХОДИ , А В НИСКИТЕ ПРИХОДИ.
    Много хора ненавиждат фирми които дават малки заплати.
    Ако вдигнат минималната заплата на 1000 лева. , много фирми ще фалират. Ще останат фирми които могат да осигуряват тези пари и всички данъци.
    Голяма работа. На кой ли му дреме за това.
  • 21 ПРОЧЕТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "8682":

    Коментар 7 и 9.
    Чети законите за счетоводство , данъци. И по малко чети за комунизъм.
  • 22 ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ

    1 0 Отговор
    20 коментара за 3 дни по най важните въпроси.
    Хората масово още си мислят че като сменят едни управляващи с други живота им автоматично ще се подобри.
    Ще стане на Луково лято.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове