Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 07:38 3 342 23

Евродоклад: Системата за втора пенсия не работи

  • втора пенсия-
  • вноска

Реалната доходност след изчистването на влиянието на инфлацията и таксите в България е отрицателна

Евродоклад: Системата за втора пенсия не работи - 1
Снимка: Shutterstock

Топят ли се парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове, по-известни като втори стълб?

Според доклад на европейския институт "Бетър Финанс" - 100 лева внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 година са се стопили до стойността на 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г., коментира бТВ.

По-малко пари ли ще получават догодина първите българи, чиито пенсии ще идват от два източника –държавата и частните фондове.

Десислава Петрова ще достигне пенсионна възраст след 23 години. Както всички българи, родени след 1959 година, които не се интересуват от пенсионната си партида, вноските ѝ за втора пенсия са разпределени служебно в един от 9-те частни фонда.

Според доклада на експертите системата с втората пенсия не работи.

„Реалната доходност след изчистването на влиянието на инфлацията и таксите в България е отрицателна. Това означава, че осигурителните вноски на хората се топят по покупателна способност. Не се натрупват, те се губят, в сравнение с държавната, където правата ви за държавна пенсия нарастват средно 4% всяка година последните 20 години“, заяви Любомир Христов, автор на българската част от доклада.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване намират изводите от доклада за неверни и подвеждащи.

„Доходността от УПФ е положителна, след като се приспадне инфлацията, две пенсии са повече от една. Изчисленията са направени погрешно и тенденциозно“, каза Евелина Милтенова.

От Министерството на труда и социалната политика заявиха за bTV, че готвят промени за гражданите с партиди в универсалните фондове и напомнят, че всеки има право да прехвърли партидата си в НОИ до 5 години преди да навърши пенсионна възраст. Но парите, натрупани от частните фондове се наследяват, а тези в НОИ - не.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутри вън

    51 1 Отговор
    Още една причина за оставката !
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 2 Отговор
    политици работодатели правителство се чудат как да ни дерат дори да сме заслужили нещо да не го получиме
  • 3 коло

    48 1 Отговор
    Кои са сабствениците на застрахователните дружества с пенс. фондове, от там и извода какво ще се случи, ккккрааажжббаа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОЙ

    32 3 Отговор
    Втората пенсия - Българска измишльотина !

    Коментиран от #15

  • 6 Ххх

    19 4 Отговор
    По времето на Костов, доколкото си спомням беше приет този лобистки закони в полза на частните пенсионни фондове. Ако може и оттам да пооскубят и ограбят хората. Е, преди няколко години нещата се промениха, и се даде възможност който желае да се осигурява само в държавния осигурителен институт. И понеже нямам вяра на частниците, аз се възползваха и прехвърлих набраните си средства от партидата в частен фонд към НОИ. Чл. 4 Б от КСО, ако не бъркам, регламентираше тази възможност.
  • 7 АНОНИМЕН

    19 0 Отговор
    мафия
  • 8 да де

    23 0 Отговор
    Като вдигнат след време и възрастта за пенсиониране на 70 години колко ли от бъдещите пенсионери изобщо ще я доживеят?
  • 9 Планът на управляващите е

    17 0 Отговор
    Работа и гробища после. Целта им е това да не плащат пенсии и да намалява населението!
  • 10 Последния Софиянец

    16 4 Отговор
    Нашите искания на протеста са 1 000 лв минимална пенсия и 2 000 лв минимална заплата.Време е да живеят нашите пенсионери като истински европейци.
  • 11 Кочо

    21 2 Отговор
    Много Ви здраве от Ванката Костов уважаеми заспали българи !
  • 12 Нона???

    14 1 Отговор
    Кой ли пък очаква да получи нещо от тия фондове?Те са създадени,за да бъдат окрадени!
  • 13 един от многото

    12 1 Отговор
    В България , нищо не работи освен крадците.
  • 14 Нагли

    7 3 Отговор
    Нагли, ама нагли! 30 години ще ми въртят притени след това ще съм на загуба! Повече няма да плащам! По-добре в банка да ги слагам, там поне няма да съм на минус от инфлацията! Мутри, мутри, мутри! Но българите си ги заслужаваме!

    Коментиран от #16

  • 15 Сигурно

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОЙ":

    втората пенсия я е измислил някой, който скоро няма да се пенсионира.
  • 16 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нагли":

    Сигурен ли си, че няма да си на минус от инфлацията?
  • 17 Язе Ви казвам

    2 2 Отговор
    Системата за втора пенсия не работи добре, но никой не посочва какви са причините за това. Иначе, тя системата, е много близка и донякъде копирана от германската, НО ЗАЩО ТЯ НЕ РАБОТИ?
    Пенсионните фондове в момента инвестират много консервативно, защото се наплашиха през 2009 година - спад от 28% за 1 година и после им трябваха около 5 години да излезнат на нула. Друг фактор е, че заплатите в БГ процентно нарастват с по-висок тем отколкото тези в Германия, а доходността от фондовете е сходна. Така ако за нас 100 лв. преди 20 години са били не малко пари (половин заплата), то сега са 2 надници. При германците 100Е не са се толкова променили като дял от заплатата.

    Коментиран от #19

  • 18 Пежо

    2 1 Отговор
    Ееее,то е ясно,че ЧПФ са измислени за хранилка на калинки,не са честни пенсии.Таксите им са много високи,а би трябвало да зависят от печалбата,която са направили.А сега-дори могат да купят акции,за които знаят,че са губещи-после таксите си вървят.
  • 19 Германец

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Язе Ви казвам":

    Я обясни какво е копирано от Германия че нещо неразбирам.Във всички западни държави има една пенсия,която се определя от държавата и е гарантирана също от държавата.Всички останали пенсионни фондове са частни и когато фалират,ще получиш дедовия им.Всичките тези простотии в България са копирани от САЩ.Болници,търговски дружества(пълни глупости).Там няма държавна пенсия(освен за държавните служители),а частни пенсионни фондове,и 90% от американците нямат пенсии,защото не внасят нищо за пенсия.Всеки който иска втора пенсия,да си внася определена месечна вноска в банка и когато се пенсионира,ще си я получи на куп,или може да си я взема на порции като добавка,а ако почине,децата му ще разполагат с нея.От частните пенсионни фондове се губи,около 10% от това което си внасял,след като решиш да ги ползваш.Моя съвет е да не ползвате частни фондове,а да си внасяте порциони в банка,която естествено няма да фалира.В България това правителство на толуупи,създаде само схеми и фондове за ограбване на хората.Нищо положително.
  • 20 Пешо

    0 0 Отговор
    Наследяват се но от Кого
  • 21 Активист на БКП

    3 0 Отговор
    В чекмедженцето на Бобайко са...
  • 22 гост

    0 1 Отговор
    ПЕЕВСИ Е ПРОТЕЖЕ НА БСП И ДПС, ТА НАЛИ ТЕ ГО ИЗБРАХА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
  • 23 БПФ

    0 0 Отговор
    Коментиралите нагоре са финансово неграмотни, затова и се връзват на лъжите на доказани измамници като л. христов. Като разчитате на НОИ, значи чакате 2 милиона ромове да работят за пенсиите ви след 20 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове