Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 13:49 4 483 24

Асен Личев: Умишлено се създават водни кризи

  • вик-
  • водопровод-
  • суша

ВиК-тата са черни кутии, смята експертът по управление на водите

Асен Личев: Умишлено се създават водни кризи - 1

„Населението на България е намаляло с 30%, промишлеността на България е намаляла с 90%. Водата намаляла ли е с 30% или с 90%, природната? Не е намаляла. Просто лошото управление на водите и неспазването на приоритетите на Закона за водите водят до умишлено създаване на водни кризи. Например такава беше във ВиК – Перник. Изхарчиха се 40-50 милиона, всичко приключи, виновни няма. И сега съм сигурен - предстои ни „Ястребино“, „Тича“, „Камчия“. Защо? Кой направи нещо, за да се намалят тези загуби, които са 60% средно за държавата?“ Този коментар направи пред БНР Асен Личев, дългогодишен експерт по управление на водите в Министерството на околната среда.
Според Личев т.нар. водна мафия поддържа умишлено мита за намаляващите водни количества.

Още от 2000 година в Закона за водите са били фиксирани стойности за поетапно намаляване на загубите на вода, припомня Асен Личев, според когото лобисти са се намесили в отмяната на тези разпоредби и от разрешителните е отпаднало законово регламентираното поетапно намаляване на водните загуби.

„Постепенно всички загърбиха общите загуби във водопреносните мрежи, понеже те са много сложна материя. Там са включени и много кражби. ВиК-то само по себе си е една черна кутия. Не се мери водата, която влиза на входа на системата. Не се мери водата, която излиза на изхода на системата. Всичкото това, което вътре става, става само с отчета на т.нар. фактурирани водни количества, което еднолично го прави дружеството, тоест моливът.“

„В цената на водната услуга, която плащат нашите съграждани от Шумен и Добрич, е включена и цената на тока. И на практика, ако дружествата не са се издължили на енергийния доставчик, то те на практика са откраднали тия пари“, коментира Личев по повод поемането на дългове на двете дружества от държавния холдинг.

„Започва да ми прилича като на създадени държавни търговски дружества, които са всъщност едни КТБ-та. Те така са създадени, че да не бъдат подложени на банков надзор. Говоря за БЕХ, говоря за държавното предприятие по ремонт на язовирите...“

„И трите се явяват кредитни институции на някакви задкулисни играчи“, допълни експертът.

Абсолютно е непростимо да се погасяват задължения на дружества, смята Асен Личев. „Единствената връзка, която правя, е корупционната.“

Запитан превръща ли се ВиК холдингът в кредитна институция, вместо да инвестира, експертът заяви, че „това е противозаконно“ и „този въпрос трябва да се отнесе по-скоро към главния прокурор“.

В държавния ВиК холдинг разполагат с 1 милиард лева кеш, но досега няма никаква информация, че един лев, инвестиран от тези три дружества, е донесъл принадена стойност за суверена или за БВП, подчерта Асен Личев в предаването „Хоризонт до обед".

„Всичките тези пари се използват по един списък, бих казал. Само със съгласието и намигването на гранда, се раздават грантове от всичките тия три търговски дружества КТБ-та.“

Личев разказа още, че е бил е търсен за съдействие от Николай Нанков, когато е било обявено създаването на ВиК холдинга.

„И аз поисках от него три неща – конкретни цели за инвестициите, критерии за ефективност на инвестициите и гарантиране за неполитическа намеса в политиката на държавния ВиК холдинг. Той не можа да ми гарантира нито едно от трите и аз се отказах.“

„През януари бе създадена и главата на тоя холдинг с хора от т.нар. ВиК мафия, обаче той остана без мозък. Виждаме, че той се използва предизборно с политически цели“, каза още експертът по управление на водите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протестиращ

    40 3 Отговор
    Бях убеден, че не е защото си мием ръцете по-често. Ясно е, че #хунтата краде водата и я изнася някъде
  • 2 Стоян

    43 2 Отговор
    Умишлено съсипахте живота на хората
  • 3 chi

    47 3 Отговор
    Нищо не се управлява, само се краде!
  • 4 така така

    32 3 Отговор
    Ревизоро разграбва държавата!!!

    Коментиран от #6

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 2 Отговор
    съсипахте живота на хората престъпници
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    ревизоро е сикаджия
  • 7 Ха ха ха

    19 2 Отговор
    Teз са изроди, господ да ви съди, крадци, унищожихте народа
  • 8 СИК Бойко

    18 2 Отговор
    Питайте Бойко, как раздаде върху язовири за напояване да се строят ВЕЦ-ове.
  • 9 Боби

    16 1 Отговор
    С една дума БЕЗХАБЕРИЕ.
  • 10 dd25f2

    18 2 Отговор
    Населението е намаляло с 30%, а индустрията с 90%, казва авторът. И е прав.
    От това автоматично следва, че ни управляват и водят към смърт. Е как очакваш от такива хора да управляват и водите правилно ?
    От 30 години, западняците ни затриват, а ние се радваме на бананите и лъскавите телфончета и блеем във взътрог.

    Коментиран от #21

  • 11 Бе да ги ...

    13 1 Отговор
    За 30г. страната се напълни с алчни некадърници. Не ни трябва война или земетресение. Стигат ни управляващите.
  • 12 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    В олигарсите е и ножа и хляба.Ако искат ще ни оставят без вода, хляб и ток.За да им пълзим.

    Коментиран от #15

  • 13 Миризлив пор

    3 7 Отговор
    Господин експерта много лесно се оборва и то не със политически аргументи, просто се вадят статистическите данни за валежи и температура и ще стане ясно. Тук водата "пада от небето" при липса на дъжд и сняг няма какво да се разпределя от вик. Че са некадърници не отричам, не отричам и колко вец-а се направиха по времето на БСП но висока температура и малко валежи водят до суша няма значение кой управлява.

    Коментиран от #18

  • 14 Важното е

    3 0 Отговор
    че от Европа ни погалиха по умните главици.
  • 15 Миризлив пор

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    На никой не му пука за теб! Дори не знаят че въобще съществуваш, толкова си нищожен. Тях ги интересуват печалбите а кога ги притиснат да не крадът толкова много че хората не издържат... Е тук става весело, излизат от дупките си и обявяват как хунтата иска да ги ограби... И такива като теб излизат да ги защитават.
  • 16 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Всъщност ГЕРБ реализират системно Воден тероризъм с-у българите!
  • 17 БСП Нова Загора

    1 0 Отговор
    Ей ГЕРБ, върнете ни всичката вода дето окрадохте! Къде я държите???
  • 18 тъй е, ама не съвсем

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    Засушаването не е само в България. Но, /май/ само тук, на власт е алчната тъпотия. Най-лесно е да се видят загубите по магистралният водопровод от Тича до Шумен. И парите които се хвърлят за 'ремонти' и кърпежи. Но на кого му пука. Мат'риала си плаща и то двойно. Важното е 'временния' шеф на ВиК да си напълни бързо чекмеджето, защото не се знае утре къде ще е.

    Коментиран от #19

  • 19 Миризлив пор

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "тъй е, ама не съвсем":

    Най-добре е да се замени тръбопровода. Проблемите са други, трудно се отпускат пари и позволява се на фирми които са с капитал от 2 лева да жалят поръчките и реално само избора на фирма става ужасно дълъг и се изпускат срокове и парите отиват за друго а ремонти се правят от зор. Само прочети статията в стил "вода в природата има ама вик я пилее" а за многото частни ВЕЦ нищо не се казва... Иначе при тази суша вода няма и кризата си е природна, има вецове които точат а във вик са наредени куп "калинки" на партийна хранилка. Просто не е показан целия проблем а само част от него.
  • 20 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АГЕНТИТЕ НА ДС В ЕЛЕКТРОЕНЕРГО ДРУЖЕСТВАТА -"БУТНА" БОБЧО-ПЪРВИЯ ПЪТ -ТАКА : НАПОЛОВИНА СМЕТКИ ЗА М. НОЕМВРИ -ПРИБАВЕНИ КЪМ ЛЕКО УВЕЛИЧЕНИ СМЕТКИ ЗА ДЕКЕМВРИ !!!!!! А БЯХА ВКАРАНИ В ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА И ПЕНСИОНЕРИ ОТ- ДС/ЖИВКОВ/ !!! ИМАМ И ПОИМЕННА ИНФОРМАЦИЯ !!!!
  • 21 Евроатлантик

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "dd25f2":

    Как е намаляла промишлеността Сега България произвежда в пъти повече от преди Всеки има кола пътува, по магистрали,, ходи на море по Средиземноморието ,кара ски на Алпите ,облича се от най реномираните марки , яде всякакви плодове и зеленчуци, френски сирена, немски колбаси
    Преди като сме били толкова добре и с таква промишленост ,за едни вкиснати домати трябваше по два часа на опашка да се редиш ,за дрехи и коли да неговорим
  • 22 Сички на управленски постове от 1989г

    0 0 Отговор
    На гилотината
  • 23 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Никой от политиците ни не говори относно две неща: демографската криза и унищожението на горите на България. Многоуважаваната г-жа Караянчева / не я знам къде ходи из страната и какво вижда/ говори за " китните български села" и не се справя дори със статистиката !! Само за последните 10 години колко села са зачеркнати от картата, колко са с по двама-трима старци, колко училища и читалища са закрити - не функционират и голяма част от тях са разграбени !? Това е кошмар някакъв........
    "Новият " министър на околната среда , многоуважавания г-н Димиштров се разходи из страната, предрече възможността да се появи "водна криза" в някой райони и не видя , че горите на България се унищожават по най-варварски начин. И кой покровителствува секачите ?!? Той трябва да е на много високо ниво в управлението на смешната ни държава, щом и един министър със претенции за честност и почтеност не смее дори уста да отвори за тая диващина, на която сме свидетели години наред. Лятото се предизвикваха пожар подир пожара в горските масиви с единствената цел - усвояването на дървения материал. Да, като няма валежи - няма вода! Ама няма валежи , защото няма гора !!!
  • 24 ДОКО

    0 0 Отговор
    ПЪРВО ВСИЧКИТЕ ЯЗОВИРИ ТРЕБЕ ДА СИ ПРЕНАСОЧАТ ВОДАТА КЪМ БАНКЯ И ПО ТОЧНО КЪМ ГЕНЕРАЛА БОКО..И СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ ВИ РАЗПРЕДЕЛИ ЗАЩОТО ТОЙ Е УМНОТО ГЕНЕРАЛ УМНО ХИТРО И КАДЪРНО..МУУ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове