Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 13:44 5 301 45

Красимир Вълчев: Началната учителска заплата става 1260 лв. от януари

  • красимир вълчев-
  • учители-
  • учителски заплати

Образователният министър заяви, че учителското възнаграждение достигне 1750 лева през 2012 година

Красимир Вълчев: Началната учителска заплата става 1260 лв. от януари - 1
Снимка: БГНЕС

Началната учителска заплата от януари става 1260 лв., каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев на конференция на Синдиката на българските учители, цитиран от БНТ. Той е на мнение, че трябва обаче да се работи и за повишаване на най-ниските заплати в сферата на висшето образование.

За десет години средната учителска заплата скача с 400%. От около 450 лева през 2009 г., на 1750 през 2021 г., когато ще е по-висока от средната за страната от 1500 лева, убеждава Вълчев. Той отбеляза, че повишените заплати в сектора са довели много млади учители, почти няма незаети места, попълнени са и бройките за студенти по педагогика.

Променила се е и средната възраст на българския учител - от 53 преди няколко години, на 49 сега.

Министърът коментира и разрешените вече ученически екскурзии - те обаче ще са до една седмица и се препоръчва да са през юни. Трябва да се спазват и всички мерки за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 5 Отговор
    Верно ли ? Какви умни учители ще учат нашите деца ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гербаджийте

    41 2 Отговор
    напазаруваха за изборите и даскалите - 100 000 гласа.

    Коментиран от #8, #36

  • 4 Реалист

    37 30 Отговор
    От къде на къде бе??? Аз съм служител в общината и взимам 750 лв, за 8 часа къртовски труд. А някакъв учител, сега излязал от университета за 4 часа работа ще взима 1250 лв! Ей алоууу! О С Т А В К А!!! Незабавна

    Коментиран от #9, #20, #29, #32, #42

  • 5 Даскалица

    41 14 Отговор
    Егати кефа, 4 месеца годишен отпуск плюс празниците и генерираме малоумници.

    Коментиран от #33

  • 6 Даскал Ковид

    32 6 Отговор
    С такива заплати ще можем да си купим и ние апартаменти като на министъра със смешния диалект.
  • 7 адаша

    23 1 Отговор
    "По - висока от средната за страната 1500 лв". Мунчооо!!! Мунчо!!!
  • 8 Отровното трио

    24 12 Отговор

    До коментар #3 от "Гербаджийте":

    Призовавам учителите да върнат увеличението, защото то е предизборно! То е кражба на НАШИТЕ пари. Като вземем властта, така или иначе ще отмени това разграбване на бюджета за закупуване на гласове! Но учителите, ако имат чест и съвест, с достойнство да върнат парите на генерал Румен Радев

    Коментиран от #24

  • 9 Общинар

    21 10 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Кой за каквото учил, брато!

    Коментиран от #14

  • 10 гост

    20 2 Отговор
    Бряхххх... тази България като Швейцария , бре ? То не са самолети , на пенсионери, на учители ....уаууууу ? А пари от къде ?

    Коментиран от #15

  • 11 Бруто

    5 2 Отговор
    ил Нет?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 chi

    12 2 Отговор
    То така не става, много късно се сетихте!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха-ха

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    От печатницата, Иванчо :-)
  • 16 Поредните

    14 0 Отговор
    напъни , до пълно оси-ане !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Браво!!!

    26 15 Отговор
    Най- тъпите и необразовани селяндурчета с 1250 лв заплата!!!!! Говорите диалект, не знаещи дори и български , но Учител сГоляма заплата. С претенции , че са интелектуалци. Новите Вежди Рашидовци, Цвети Кара..... и т. н.
    Позор и срам. Глупаци раздават пари на други глупаци !
    Браво!!!
  • 19 Кефф

    17 7 Отговор
    Сега като пуснат поредица от клъстери,ще има онлайн кефче.Седи си у дома,пуска компа и кой чел,кой писал,ходи разбери! Моя близка от провинцията ,на който гостувах скоро ми сподели във връзка с онлайн обучението: Така мога да работя и до седемдесет годишна възраст.В къщи съм,не гоня училищен автобус,яденето ми- ядене,домакинство без проблем.С този ковид се родихме всички- буквално. Седиш си в къщи,всичко ти е наред,двор,животни,градина,цветя, но два пъти месечно,банкомата пълни протмонето!
  • 20 Бай Ламби

    41 5 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Какъв къртовски труд в общината бре?!?Нали сте седнали по 4-5 служителя в една канцелария и по цял ден си чоплите носовете и търкате по телефоните.На едно работно място са назначени 4-5 чиляка, по един от всяка партия подкрепила кмета.Нали ви виждам.И 750лв са ви много на вас! Негодяи такива!

    Коментиран от #35

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 В.В.П.

    11 3 Отговор
    Трябваше да уча за учител.!!!.Пък то,,железар...Щях да си джиткам онлайн,мургавите..и вс е ок...А аз трябва да бачкам и събота и неделя..Ореебах се..
  • 23 Общинар

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    И ти не позна, брато! Просто споменах една истина. Иначе и аз съм въстаник.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 оня с коня

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    И КОЕ ПО РЕД Велико нар. Въстание наближава,че му изпуснах Бройката?А ако погледнем СТРОГО И КРИТИЧНО към изминалите "Въстания" - КАКЪВ БЕШЕ ЕФЕКТА от Тях?Отровното трио твърди,че Благодарение на Протестите са се случили куп "добри неща" за БГ.Само че тези Добри неща са благодарение на ПРАВИТЕЛСТВОТО като Адекватни мерки спрямо Иконом. Стагнация вследствие Вируса,а НЕ в резултат на Хвърлени Домати и Яйца!Наближавало следващото ВН Въстание...А ако ПАК не "изметете" Правителството както се заканвате винаги след Шише ракия,ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ ЛИ на Бълг Народ за Неудобствата които му струпахте на главата с Безотговорните си Блокади?...Що ли задавам Въпроси на Професионални Наглеци,след като ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА да се говори с Тях?!...

    Коментиран от #34

  • 27 Бесен

    12 5 Отговор
    Уважаемите учители, като едни интелигентни хора, сами да си направят изводите трябва ли да продават душите си на дявола за такова "просяшко" увеличение, подхвърлено преди изборите, вместо да получават редовна достойна заплата? От време оно в селото са били важни учителя, попа и кмета. Сега и лекаря. А герберастите какво направиха за тях за толкова години - нищо! Накараха ги да се корумпират и те по техен образ и подобие и да взимат пари под масата, за да преживеят месеца. Има и по-добро алтернативно бъдеще от паралелната вселена на гроб.
  • 28 ДАСКАЛЯТА

    21 8 Отговор
    ДВОЙКАДЖИИТЕ ОТ МОЯ КЛАС СТАНАЛИ ДАСКАЛЯ ЩЯХ ДА ПАДНА КАТО РАЗБРАХ.И НАЙ ВАЖНОТО ПРЕДАТЕЛЧЕТА И НАГАЖДАЧИ СЛУЖАТ НА ПОРОБИТЕЛИТЕ И ТРЕПЯТ ДЕЦАТА ВИ С МАСКИТЕ И ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНА ЗА ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО СРЕЩУ ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ БЪЛГАРИ СЪБУЖДАЙ ТЕ СЕ ТЕЗ ВИ ЗАТРИВАТ!

    Коментиран от #44

  • 29 Даскал

    13 16 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ей. От тия 1250 на учителя дето цял ден си къса нервите с такива като тебе ще му останат колко? Около 750 чисти.

    Коментиран от #30

  • 30 БСП за България и Радев

    12 6 Отговор

    До коментар #29 от "Даскал":

    Даскале, първо на първо тези пари дето ги раздава ГЕРБ не са техни а наши. Затова си помислете добре трябва ли да ни ги вземете?
  • 31 очилатко

    9 3 Отговор
    Трябваше да ги оставите 450 лв, г-н министър, ако не ви е срам. И с какъв патос го казвате, браво! Едва ли има друга страна в Европа, в която учителите да получават под средната работна заплата за страната си. Това не ви ли кара малко да забравите за хвалбите. Говорите ми за двойно увеличение на заплатата им за последните 5 години. Ами тогава - кажете ми колко беше минималната заплата тогава, а и средната в страната, за да видите, че приоритетите ви ( образованието) не са съвсем приоритети, защото тяхната заплата на учителите) се е увеличила с по - малко от 20 % в сравнение със средната и минималната за страната. Това е истината и трябва да я приемете безропотно.
  • 32 Не вярвай на Гербераст

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    1250 лева но при пълен норматив часове!
    Въпрос номер едно, колко процента от учителите имат пълен норматив, има няма 20 процента.
    Въпрос номер две, понеже повечето директори на училища са герберски калинки. Познай от два пъти кой ще има пълен норматив ит часове! Читавите учители или ...
    И последно повишаването на заплатите е добре. Но с него няма да се реши проблема със завършващите училище. Погледнете програмата и учебниците за обучени какви са. Учителите преподават по тази тотално объркана програма. Няма за какво да им завиждаме.
  • 33 Явно не си

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Даскалица":

    "даскалица". 4 месеца платен отпуск просто НЯМА. Друг е въпросът, че тези изявления /на герберския счетоводител, произведен в министър на просветата/ не са от любов към просветата и децата, а поредният жест на алъ-веришната политика, с която ГЕРБ си паразарява избиратели...
  • 34 Ето един

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    от ефектите - по 50 лева на пенсионер до неясно кога; сега се обещават по космически пари за учителите... Защо ГЕРБ не ги направи тези жестове по-рано, а точно сега? Съвпадение? Айде,бе... Може би производството и брутният национален продукт са се увеличили? Не, просто със заеми, които поколенията ще връщат, се пазаруват грасове...
  • 35 В общината

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Ламби":

    кипи къртовски труд... Вчера една дама, назначена на важна позиция - да "чекира" влизащите - ни забави с 45 минути, заявявайки, че има много хора и колежката й, при която отивахме, има много работа с посетители. Точно на 45 минута "колежката" се появи от входа на общината. Малко преди да дойдем, я бяхме мернали пред едно кафене. Къртовско натоварване... Кметът е от ГЕРБ, впрочем.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербаджийте":

    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 37 Факти

    2 4 Отговор
    Учителката в детската градина работи по 6 часа, защото се казва в КТД, че останалите 2 часа може да си ги работи от "вкъщи" !!!
    Когато е втора смяна нищо не работи, защото децата лягат да спят от 12:30ч. до 15:30ч. и към 16:30ч. родителите започват да си взимат децата, което на практика означава, че работят 1час, и Вие господин Вълчев им вдигате заплатите, защото са се преуморили от клюки!!! Засрамете се!!!
    Помощник-възпитатела (лелята) в детскита градина е на 8 часа и върши много повече работа, включително гледа децата на госпожите докато си пият кафето и е на минимална заплата, което си е чиста подигравка!!!
    Отпуска учители - 56 дни за 6 часа спане!
    Отпуска на помощник- възпитателите за 8 часа - 28 дни!!!
    Просто нямам думи в каква държава живеем!
  • 38 Петя

    2 3 Отговор
    Без помощник-възпитателите, детските градини не могат да съществуват, защото те вършат почти всичко, но за съжаление много хора не го осъзнават и накрая овациите ги получават само така наречените госпожи!
    За съжаление това е реалността!
  • 39 Ани

    1 1 Отговор
    Няма ли кой да потърси сметка на директорките на детските градини в гр. Панагюрище, защо не изплащат парите за квалификация на пом. възпитателите, които им се полагат по КТД?!
    Къде отиват парите не се знае!
    Синдикатите не взимат никакво отношение по въпроса и се правят на приятно разсеяни!
    Но членския внос си го събират всеки месец!
    Моля обърнете сериозно внимание на този проблем.
  • 40 Яна

    3 2 Отговор
    Днес в магазина три деца на около 12-13 години се опитваха да си купят мляко в кутийка.Трите с общи усилия едва обясниха на български,какво искат.Връщаха се от училище ,с раници на гърба .Попитах ги в кой клас са,отговор- пети.Значи четири години "кадърна" учителка си е взимала заплатата и не ги е научила на нищо.Сега ще й увеличат заплатата ,питам защо?Градът е Сливен.Не трябва ли заплатата да бъде обвързана с резултата от работата и?Най слабите гимназисти стават учители и така по веригата ,все по неграмотни деца.

    Коментиран от #41

  • 41 БПФ

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Яна":

    А, ей-това е точно мнение, казвам го като учител. Тия, дето до пети клас не могат да научат "учениците" дори на азбуката, и те ли ще вземат по 1750 лв в бъдеще?
  • 42 БПФ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Какъв "къртовски труд", бе - туфлек? Вие - държавните и общински чиновници изобщо наясно ли сте със съдържанието на тая дума: "ТРУД"? 4 часа работа? Ти явно нямаш представа колко усилия отнема да се подготвят уроци, да се проверяват стотици писмени работи до нощите, да озаптяваш някакви ситни лиглювци, че и да ги научиш на нещо? Хем съдя от моя опит на преподавател в ДОБРИ училища... а тия по по-лошите училища направо не ги мисля.

    Апропо - в Япония - все още империя, единствено УЧИТЕЛИТЕ не са длъжни да се покланят пред императора !!! Учителите, не кирливите чиновници-тулупи като тебе. Това нещо да ти говори?
  • 43 незнайко

    0 0 Отговор
    Всичко е вярно защото учителите не могат да с е реализират извън страната ни и по принуда са тук . Увеличението на заплатите наистина ги стимулира, но ако въведат дистанционно обучение всичко ПРОПАДА !!! Просто трябва да се прекрати тази истерия с корона вируса !!!
  • 44 зндрз

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДАСКАЛЯТА":

    Ей хора напълно ви разбирам, хипотетично погледнато от вашия завистлив и нагъл ъгъл е обяснимо , че винаги гледате в чуждата паница, а собствента ви такава е именно заради факта, който гласи вашият занижен кпицитет и дефицит на интелект. По просто казано: виновни са ви хората, които са учили 4-6 години и именно заради знанията си, ще получват нормално възнаграждение, да ако не сте дефицитни от към разум щяхте и вие да сте добре, но уви на вас винаги друг ви е виновен. Изтеглете си пари както повечето хора, трудете се учете се образовйте се и след това покажете знания за да сте добре. Пп- Дървото гори , защото има подходящо съдържание, а хората стават известни , защото имат подходящи качества.- Х.Л.
  • 45 За всички от групата на: Танца с флексЪ

    1 0 Отговор
    Здравейте малки завистливчета ! Знаем , че неможете да критикувате и завиждате грамотно и правописно , затова сте извинени ! Танцувайте с флексъ , маламашката и брадатия райбер ! Като не сте учили ще правите ремонти на нас учените и на работливите , които с много услия се стараем да направим чудо, с такива като вас ! Завиждайте , хейтвайте , рогайте , - Но знайте и не се дерзайте , защото с флексъ ще играйте !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове