Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 07:08 4 146 12

Петър Витанов: Тонът на резолюцията е без аналог, констатациите са тежки

  • резолюция-
  • илхан кючук-
  • европарламент-
  • петър витанов

Според евродепутата Илхан Кючук резолюцията може да не остане в този си вид

Петър Витанов: Тонът на резолюцията е без аналог, констатациите са тежки - 1
Снимка: БГНЕС

Резолюцията за България, която бе гласувана на 1 октомври в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, може да не мине в този вид в пленарна зала в понеделник, предупреди в неформален разговор с журналисти евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, цитиран от Българското национално радио.

В приетия в четвъртък текст се констатира значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се настоява мониторингът над страната ни да продължи.

Кючюк подчерта, че по документа предстои още работа, както и че ще има допълнителни обсъждания.

"Много често сме били свидетели на промяна на резолюциите. В пленарната зала не са 60, а 705 души", допълни той.

Колегата му от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов е на мнение, че това е първият дебат за България, който ще завърши с резолюция. Той определи констатациите в нея като "тежки, а тонът като тон без аналог".

"Езикът е категоричен и не позволява никаква интерпретация. Вече има нов тип отношения на европейските ни партньори към управлението на България", подчерта Витанов.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки отбеляза, че гласовете са разделени почти наполовина в комисията и окончателният текст ще стане факт след гласуването в пленарната зала. Тя бе приета с 35 гласа "за", 30 "против" и 1 въздържал се.

"Възразяваме срещу обвързването на върховенството на закона с политика и идеология", каза още той и допълни, че европейските средства трябва да бъдат контролирани, европейска прокуратура трябва да има, но само, за да задейства националните системи при проблем.

Принципно всички евродепутати се обявиха за свалянето на мониторинга над България, но с различни мотиви. Петър Витанов, например, припомни, че БСП го смята за дискриминационен, а и не е довел до необходимата промяна.

"Не може две държави да бъдат изваждани пред скоби", каза пък Илхан Кючюк.

Иначе, кратка справка от гласуването на резолюцията в Комисията по граждански свободи показва, че тя е изцяло подкрепена от членовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Партията на Зелените/Европейски свободен алианс, крайната левица и двама необвързани. Против са гласували ЕНП, Партията на консерваторите и реформистите и "Идентичност и демокрация", допълни Българското национално радио.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 2 Отговор
    у нас няма свобода няма правосъдие няма върховенство на закона има кривосъдие управляват ни хиени мутри
  • 2 Парчевич

    8 6 Отговор
    Комисия,доклад,резолюция,мониторинг,актове,санкции,договори,европейски директиви......истанбулски конвенции.....Имам чувството,че участваме в някакъв експеримент и всеки момент ще дойде доктора,да ни сложи умъртвяващатата инжекция,понеже експеримента се е провалил.Защо трябваше да си го причиняваме всичко това с това наше членство.Айде отговорете ми,нима някоя друга страна живее в подобен омагьосан кръг?,нима някоя друга страна е подложена на подобно унижение.Айде да се откажем от Евросъюза да направим Булгарзид като анкетата,хайде писна ми вече,а на вас???
  • 3 Гилиган

    14 3 Отговор
    Защо Англия излезе от ЕС???Защо ние да не излезем,хайде да свикаме референдум!!!
  • 4 Спартан

    12 3 Отговор
    45 години СССР командваше в БГ.Сега командва ЕС???Къде е разликата,защо трябва някой да ни казва как да живеем!!!Референдум БГ вън от ЕС!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Гилиган

    10 1 Отговор
    Самостоятелна и независима държава.Силна и национално ориентирана икономика,възстановяване на селското стопанство,национализиране на енергетиката,транспорта и туризма,добива на злато.Национализиране на Нефтохим Бургас,винпромите,фармацията......
    Държавата това сме ние,това си ти!!!Да си върнем държавата,да си върнем икономиката,да живеем нормално!!!

    Коментиран от #8

  • 6 А, здрасти!

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Спартан":

    Добър ден!
  • 7 Адвокат

    4 3 Отговор
    Това е доклад подписан само от Сороси и Дженджъри= на зелени! Само зелените подписаха ! И това е намеса във вътрешните работи! След Англия и други държави искат да отпуснат.ЕС !започва разпадонето на ЕС!
  • 8 Фен

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гилиган":

    Браво това е пътя без олигарси
  • 9 123

    4 1 Отговор
    България получи евро фондовете и Държавната Администрация ги раздаде на олигарски и близки, които казаха ще видим и върнаха 50 от парите на свързаните с тях политици и държавни чиновници,като минаха с 200 ЕС и БГ народа. А всички други държави които си ползваха парите по предназначение минаха и минават България с 1200.Господ е благословил България с такива умни политици,държавници и бизнесмени до учат и дават пример на всички други нации,как се развива държава.

    Коментиран от #10

  • 10 Хаджи Хаджи Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    " Господ е благословил България с такива умни политици,държавници и бизнесмени до учат и дават пример на всички други нации,как се РАЗБИВА , А НЕ РАЗВИВА държава." ЕДНА БУКВА И НЕЩАТА ПРИДОБИВАТ РЕАЛНА СТОЙНОСТ!!!!
  • 11 Сестра Брадърс

    1 0 Отговор
    Господа политици псевдобългари, поучете се от нашите съседи братята гърци! При тях винаги всичко е наред и откакто свят светува винаги и винаги взимат каквото могат да вземат ,че даже и повече от Европа и света! Благодаря за вниманието!
  • 12 Кой68

    0 0 Отговор
    Всеки чете и разбира както знае и може.Лошото е че им се водят по акъла и интерпретациите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове