Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 13:06 2 390 26

Епидемиолог: COVID-19 не се разпространява равномерно по градовете, както грипът

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки

По думите на Савина Стоицова броят на заразени по области зависи много от масовите събирания

Епидемиолог: COVID-19 не се разпространява равномерно по градовете, както грипът - 1

„Коронавирусът не се разпространява равномерно по градовете, както грипът. Вирусът зависи от събитията, които се наричат „свръх-разпространители". Ако в даден град има масово събитие, то там ще имаме скок на заразените след това”. Това коментира в ефира на „Събуди се” епидемиологът Савина Стоицова.

„През последната седмица има покачване на броя на заразените. В момента болните са 37 на 100 000, тоест още не сме стигнали стойностите, които имахме юли, но вървим нагоре. Това важи за цяла Европа. Какво ще се случи от тук насетне зависи от нас. Става въпрос за това дали ще се спазват мерките”, поясни тя. По думите ѝ Европа се опитва да се научи да живее с вируса. Според специалиста носенето на маски в затворени помещения е важно.

Стоицова обясни още, че е възможно да се заразим с COVID-19 дори през очите. „Това не е нова информация и се среща и при други вируси. Затова не трябва да пипаме лицето си с ръце. В болниците неслучайно се носят и маски, и шлемове", заключи лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Като се заразяваме през очите,ще носим маските на очите като Бою.
  • 3 Дельо Хайдутин

    22 3 Отговор
    Тия парцали на устата не помагат.Трябват с филтър.И да спрат да плюят протестите.Там един болен няма.Трябваше ораторите първи да са загинали.

    Коментиран от #5

  • 4 МЕЧКА ЩЕ ВИ ГАЗИ

    22 5 Отговор
    Ковид-19, измамата на века! ВСИЧКО ЗА ПАРИ СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, ПРОПАГАНДА, С ЦЕЛ СТРАХ В НАРОДА!!!, 😪😡😠
  • 5 дд8е7

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Много правилен и най-вече ЛОГИЧЕН коментар!
    Само тия дето са им заврени главите в телевизорите не могат да видят логиката, защото за тях е важно не какво виждат собствените очи, а какво виждат очите на телевизора. Ако Тв каже "код ЖЪЛТО" и гащите им пожълтяват, ако е код "ЧЕРВЕНО" им идва цикъла, независимо от кой пол са.
  • 6 Макс

    7 4 Отговор
    Покажете един атом от този вирус?!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 HAHA

    14 2 Отговор
    ТЕЗ ГЛУПАЦИ ВЕЧЕ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ЛЪЖАТ.
  • 9 Жарава

    13 1 Отговор
    Най-добре се разпространява през медиите.
  • 10 Све

    7 1 Отговор
    Д ви бем качествените тестове... Тествайте само хора с причина...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Триете а?!

    6 1 Отговор
    Какво ли не правят парите!
  • 13 Рошко

    6 1 Отговор
    Тва вече взехте да ни го предлагате като меню в столова, първо второ трето десет, корона корона корона, да ви при седне дано да ви********.
  • 14 Анонимен

    6 1 Отговор
    Както казваше един пияница : " Чудна птица е пИтелят, пие вода пък не пика!"
    При толкова протестиращи на жълтите павета и няма бум на заразените в София!? Не просто бум, гръм и трясък трябваше да има в София, а няма,!?

    Коментиран от #18

  • 15 Анонимен

    4 1 Отговор
    И Бог не може да ви спаси от този вирус.
    До сега с маски,скоро с противогази.
    Започвам все повече да се чудя до колко и до къде ще позволите подобни мнения и авторитети да ви доказват,че наистина можете да се оставите и да ви правят на глупаци?
  • 16 654332

    5 0 Отговор
    „Коронавирусът не се разпространява равномерно по градовете, както грипът."

    Нищо подобно, и грипът не се разпространява равномерно. И как изобщо би било възможно който и да е вирус да се разпространява РАВНОМЕРНО по градовете?!?
  • 17 Петър

    1 0 Отговор
    Най- много се разпространява в градовете дето има протести .
  • 18 Ако бяха в зала и не стояхте

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    на разстояние, за да изглеждате повече щеше да има доста повече. Но със захлаждането ще нарастне броят. А и приетите в болница никой не ги пита "Бяхте ли на протеста?". Ама броят им бавно, но сигурно пълзи нагоре пак за съжаление. А в някои държави имат вече хиляди хора в реанимациите и интензивните отделения. Както има събития супер разпространители, така има и хора, които са такива. Нормално 1 заразен може да зарази няколко души при близък контакт и то за сравнително дълго време. Но безсимптомен superspreader може да зарази десетки хора за отрицателно време. Малък %от хората се явяват суперразпространители, но не им го пише на челото затова си носете маски и на протестите.За да предпазвате другите ако случайно сте такъв.Няма как да го знаете нали?

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 19 Лукашенко

    4 0 Отговор
    Трактора ше ви оправи))), ама моме като приказваш верваш ли си?!! Вместо да тичаш по телевизиите да бръщолевиш глупости то вземи захар, сол, отцед и иди да помогнеш на родителите си да приготвите зимнината на село, че зимата ше ми ядеш трите букви....
  • 20 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ако бяха в зала и не стояхте":

    Ти тези неща от медиите ли разбра и ако отговора е да се замисли защо аргументите са на база казал написал някой статиите,а не наличен опит?
    Има една жена седнала на въжена люлка и в сянката отзад излиза,човек на въже все едно е обесен.Та точно сянката е новината в медиите.
    Твоята работа същата с коментара ти.
    Измисли другият път нещо по-различно и проверено.

    Коментиран от #23

  • 21 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ако бяха в зала и не стояхте":

    Дилемата, в която се намира днешната медицина е, че като не могат да разграничат двете фази на всяка СБС програма, лекарите виждат само втората фаза, защото микробите са активни само по време на лечебната фаза. И понеже дейността на микробите е свързана с подуване, висока температура, възпаление, загнояване, отделяне на секрети и болка, то те се определят като „патогенни” и причина за „инфекциозните заболявания”.



    Но не микробите причиняват „инфекциозните заболявания”. Напротив, нашият организъм използва микробите, за да оптимизира лечебния процес. От гледна точка на това ново разбиране, понятието „инфекция” само по себе си става излишно.



    Точно както и раковите клетки, микробите не се „разпространяват” към други органи, които произлизат от различен ембрионален зародишен слой или са управлявани от различен мозъчен център. Микробите работят изключително върху органи или тъкани, които са в процес на лечение по това време. Например: туберкулозна бактерия (управлявана от мозъчния ствол), която е в процес на разграждане на тумор в белите дробове (ендодермални) никога не би могла да се „разпространи” към ектодермалната повърхност на бронхите, която се управлява от кортекса; стафилококовата бактерия (управлявана от медулата на главния мозък) никога не би могла да „нахлуе” в тъкан, която се управлява от различна мозъчна област.
  • 22 Ковид19

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ако бяха в зала и не стояхте":

    За закуска и събуждане ковид19,за обяд ковид 19,за вечеря ковид 19,за лека нощ ковид 19.
    Една манджа като прекалиш с подправките и започва да нагарча.
    Тази година показва,че истината няма как да я пренебрегнем и това е факт.
    Колкото повече се предлага една новина и няма стабилни доказателства както е случая с протестите,веригите за хранене или държавни институции където се събират пари и банките дори без да има засегнати от вируса,хората казват и пишат,че не познават болни или зарзаен от вируса нещата започват да издават,че нещо не е наред и такива изказвания са измамни и несериозни.
    Да не говорим за предлагането на пари умрял човек да се съгласят близките му да го пишат с Ковид .
    Сега менюто остава за главите на четящите и вярващите ковид 19.
    Но и на тях ще им втръсвне и просветне скоро време,че ги пързалят и ще затихне всичко лека полека до следващата лъжа.
  • 23 Абсолютно проверено

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    и доказано в държави, където дълго време проследяваха заразени и всичките им контакти. Един подобен суперразпространител беше заразил огромен брой хора на религиозно събиране, друг хора в няколко бара и то за една вечер, а един от първите известни случаи в Европа беше в зимен курорт, където бяха заразени хора от няколко държави от 1 човек(безсимптомен). Това се коментира в медицинските среди от цял свят. Слава Богу тези хора не са толкова много на брой. Но е доказано, че ги има и че са причина за голям брой заразявания.Срещал съм цифри от 40%до 60% в различните източници. И такива супер разпространители не са характерни само за ковид, а и за много други заразни болести предавани по въздушно-капков път. Това обяснява защо понякога дори при близък контакт в семейството с положителен за ковид, дори със симтоматика, може близките му да са отрицателни, а на някои места има бум на заразени. Който се интересува може да си търси информация по темата. Може и на български език да има някъде писано нещо.

    Коментиран от #24

  • 24 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абсолютно проверено":

    След близо 25г неизползване на лекарства,доктори и здравната система осъзнал причината за болестите и намерил начин сам да се справям с тях тези неща можеш да ги споделяш и пишеш на някой друг.
    Поздрави!
  • 25 И аз се старая да избягвам лекарства

    0 0 Отговор
    и здравната система, ама какво общо има това с написаното от мен по-горе. Едното не променя другото. Предпочитам да не ми се налага и занапред, но това не значи че всичко, което се пише за коронавируса е лъжа. И че няма такива супер разпространители на зарази.Те нямат никаква вина за това, че поради някаква генетична особеност, мутация или нещо друго се явяват такива. Далеч не всички заразени без симтоматика са такива, но и 1-2%да са?Въобще не държа точно теб да убеждавам нито когото и да било. И те не заразяват естествено нонстоп месеци наред, а само в определен период от своето заразяване. Иначе нещата щяха да са много по-зле. Затова е и това карантинирани, което за мнозина изглежда безкрайно тъпо, безсмислено, затормозяващо и лишаващо ги от изконни права. Съгласен съм, че е безкрайно неприятно да се чувстваш добре и някой да те запре в къщи за 14 дни... Но се прилага навсякъде като мярка това, защото не е измислено нищо по-умно, което да ограничи броя на заразените.
  • 26 хахаха

    1 0 Отговор
    от туй страшилище коронавирус, населението на земята се е увеличило с над 25 000 000 души...при 44 000 000 умрели от началото на годината има 62 000 000 новородени...ако така ни тръшка коронавируса, след 2 години ще сме 8 милиарда...:)))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове